Gluteeniton leivonta - parhaat vinkit kotileipurille

Gluteeniton leivonta – parhaat vinkit kotileipurille

Gluteeniton leivonta ei ole sen vaikeampaa kuin tavallinenkaan leivonta, kunhan muutamat perusperiaatteet on hallussa. Gluteenittoman leivonnan saloihin kannattaa tutustua vaikkei itse noudattaisikaan gluteenitonta ruokavaliota: gluteenittoman ruokavalion yleistyttyä gluteeniton leivonta on hyödyllinen taito, ja lisäksi gluteenittomista leivonnaisista saa aivan yhtä herkullisia kuin vehnäjauhoilla leivotuista. Lue vinkit gluteenittomaan leivontaan ja tutustu Hyviksen suosituimpiin gluteenittomien leivonnaisten resepteihin!

Gluteeniton ruokavalio pähkinänkuoressa

Gluteenittomassa ruokavaliossa vältetään ruoka-aineita, jotka sisältävät gluteenia. Gluteeni on proteiini, jota esiintyy vehnässä, rukiissa ja ohrassa. Gluteeni aiheuttaa vatsa- ja suolistovaivoja keliaakikoille ja gluteeniyliherkkyydestä kärsiville, ja estää tiettyjen ravintoaineiden imeytymistä keliaakikoilla.

Gluteenittomassa ruokavaliossa jätetään pysyvästi pois vehnä, ruis, ohra ja tavallinen kaura. Pois jätetään myös vehnän johdannaiset, kuten mannasuurimo, speltti, yksijyvävehnä ja couscous. Luontaisesti gluteenittomia viljoja ovat sen sijaan 100 % puhdas gluteeniton kaura, tattari, gluteeniton vehnätärkkelys, riisi, hirssi, amarantti ja maissi. Näitä viljoja voi huoletta sisällyttää gluteenittomaan ruokavalioon, ja niistä gluteenitonta ruokavaliota noudattava saa kuituja ja mineraaleja.

Gluteenittomat leivonnaiset syntyvät gluteenittomilla jauhoilla

Gluteeni on leivonnassa varsin hyödyllinen ravintoaine, sillä se antaa taikinalle sitkon, joka tuo leivonnaisille ilmavan mutta kiinteän koostumuksen. Ilman gluteenia pärjää kuitenkin leivonnassa vallan mainiosti, kunhan tietää kuinka saada gluteenin vaikutukset leivonnaisiin muilla keinoilla.

Leivonnaisista gluteenittomiksi taipuvat helpoiten piirakat, juustokakut, pikkuleivät, kakut ja kääretortut. Piirakoissa ja pikkuleivissä voi hyödyntää monenlaisia gluteenittomia jauhoja ja jauhoseoksia. Kakkupohjat ja kääretorttupohjat syntyvät helposti perunajauhojen avulla, jolloin kakkupohjasta tulee kuohkea ja ilmava.

Sen sijaan pullilla ja leivillä on hankala maine gluteenittomassa leivonnassa, sillä gluteenittomilla jauhoilla leivottu taikina käyttäytyy eri tavalla ilman sitkon tuomia vehnäjauhoja. Gluteenittomia pullia ja leipiä leivottaessa ratkaisevaa on, mitä jauhoseoksia käyttää ja kuinka paljon. Me Hyviksen kotileipurit olemme todenneet esimerkiksi Agata Bakeryn gluteenittoman jauhoseoksen nappivalinnaksi gluteenittomiin pulliin. Lue blogistamme lisää vinkkejä pehmoisten gluteenittomien pullien leivontaan.

Kädet taikinaan! Gluteenittomien jauhojen käytön oppii vain kokeilemalla

Gluteenittomassa leivonnassa vehnäjauhot korvataan gluteenittomilla jauhoilla tai jauhoseoksilla. Luontaisesti gluteenittomia jauhoja ovat peruna-, riisi-, kvinoa-, teff-, manteli- ja tattarijauhot, maissitärkkelys sekä 100 % puhtaasta kaurasta valmistetut kaurajauhot. Nämä tuovat erilaista makua leivonnaisiin: tattarijauhoilla on voimakas maku, gluteenittomilla kaurajauhoilla taas hivenen makea maku, ja pähkinäjauhot tuovat rasvaisuutensa vuoksi taikinaan lisää tuhtiutta.

Valmiita gluteenittomia jauhoseoksia on saatavilla monenlaisia, ja niissä on suuriakin eroja sekä niissä käytettyjen jauhojen sekä niiden välisten suhteiden osalta. Monet gluteenittomat jauhot sisältävät vehnä-, maissi- tai perunatärkkelystä, mutta kannattaa tarkistaa paketin kyljestä, mistä aineksista seos koostuu.

Jos haluat kokeilla, kuinka suosikkireseptisi taipuu gluteenittomaksi vaihtamalla jauhot, kannattaa muistaa, että käytetyn jauhomäärän tulisi olla painoltaan sama gluteenittomassa versiossa. Gluteenittomat jauhot ovat hiukan painavampia kuin vehnäjauhot, joten käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että gluteenittomia jauhoja tarvitaan hieman vähemmän. Näppituntuma sopivaan taikinan koostumukseen löytyy kokeilemalla ja harjoittelemalla.

Gluteenittomissa leivissä, piirakoissa ja kakuissa voi jauhoja korvata myös erilaisilla kasvissoseilla, juustoraasteella, siemenillä, pähkinöillä tai kookosmannalla. Myös proteiinin lisääminen taikinaan helpottaa taikinan käsittelyä ja parantaa leivonnaisten koostumusta. Käytä siis nesteenä vaikkapa maitorahkaa, jogurttia, piimää, kermaa tai kasvijuomaa.

Psyllium ja ksantaani ovat gluteenittomien jauhojen parhaat kaverit

Gluteenittomat leivonnaiset ovat usein hauraampia ja vaikeammin käsiteltäviä kuin vehnäjauhoilla leivotut sisarensa, sillä gluteenittomista leivonnaisista uupuu jauhojen gluteenin tuoma sitko. Tämän vuoksi gluteenittomissa leivonnaisissa käytetään gluteenittomien jauhojen tukena psylliumia ja ksantaania korvaamaan gluteenin tuomia ominaisuuksia. Psyllium ja ksantaani tuovat taikinaan sitkoa ja tekevät siitä helpommin käsiteltävän. Lisäksi ne auttavat leivonnaista kohoamaan ja parantavat valmiin leivonnaisen rakennetta. Ksantaani antaa lisäksi leivälle rapean kuoren.

Hyviksen viisi suosituinta gluteenitonta reseptiä

Tiesitkö, että Hyviksen blogista löydät runsaasti sekä suolaisia että makeita gluteenittomia reseptejä? Kauppiaamme Hanneli on varsinainen taituri gluteenittomien herkkujen leivonnassa, ja valtaosa gluteenittomista resepteistämme on peräisin hänen kotikeittiöstään. Hanneli on luonut reseptin esimerkiksi supersuositulle gluteenittomalle porkkanakakulle, joka maistuu syöjälle kuin syöjälle ruokavaliosta riippumatta. Tässä viisi blogimme kaikkien aikojen suosituinta gluteenitonta reseptiä – testaa ja ylläty positiivisesti!

Gluteeniton raparperipiirakka

Gliuteeniton raparperipiirakka

Gluteeniton raparperipiirakka on erityisesti alkukesän ykkösleivonnainen, jolloin raparperia saa tuoreena. Gluteeniton raparperipiirakka on helppo valmistaa, ja tällä reseptillä onnistuu vähän kokemattomampikin leipuri. Pohja valmistuu gluteenittomasta jauhoseoksesta, ja sitä voi käyttää myös vaikkapa mustikka- tai omenapiirakan pohjana – vaihda vain täytteet sesongin mukaan!

Gluteeniton porkkanakakku

Gluteeniton porkkanakakku

Gluteeniton porkkanakakku on klassikon asemaan noussut herkku, jossa ei ole maussa säästelty. Mausteinen ja mehevä porkkanakakku sopii täydellisesti pimeän vuodenajan viileisiin iltoihin, jolloin kaipaa astetta tuhdimpaa piristystä. Gluteeniton porkkanakakku ei eroa koostumukseltaan ja maultaan vehnäjauhoilla leivotusta (eikä ole toisaalta myöskään mikään tavallisen porkkanakakun dieettiversio 😉).

Gluteeniton voileipäkakku

Gluteeniton voileipäkakku

Voileipäkakku on kahvipöydän suolainen klassikko. Voileipäkakku valmistuu gluteenittomana versiona helposti gluteenittomasta paahtoleivästä, jota voi hankkia valmiina kaupan leipähyllystä tai pakastealtaasta. Gluteeniton valmisleipä tuppaa olemaan hieman kuivaa, joten kakku kannattaa tehdä edellisenä päivänä, jotta täyte ehtii kosteuttaa leivät ja lopputulos olisi tarpeeksi mehevä. Valitse täytteeksi lihaa, kalaa tai kasvista – täytevaihtoehtoja on niin monta kuin tekijääkin!

Gluteeniton mutakakku

Gluteeniton mutakakku

Mutakakku on helppo ja nopeasti valmistuva herkku, jonka suussasulavan tahmeuden salaisuus on tarpeeksi lyhyt paistoaika. Mutakakku on helppo valmistaa gluteenittomana, ja vehnäjauhon korvaavat mantelijauhot tekevät kakusta ihanan mehevän – siis juuri sellaisen kuin mutakakun kuuluu ollakin!

Gluteeniton valkosipulileipä

Gluteeniton valkosipulileipä

Gluteeniton valkosipulileipä sopii mainiosti alkupalaksi, salaatin kyytipojaksi tai illanistujaisten pikkusuolaiseksi. Gluteenittoman valkosipulileivän pohja valmistuu gluteenittomista jauhoista, ksantaanista ja turkkilaisesta jugurtista, ja taikina muovautuu helposti myös gluteenittomaksi pitsapohjaksi. Lisää päälle vain juusto ja mausteet ja juusto, niin herkullinen valkosipulileipä on valmis!

Hyvikseltä löydät paljon gluteenittomia tuotteita ruoanlaittoon ja leivontaan, kuten erilaisia gluteenittomia jauhoja ja jauhoseoksia, gluteenittomia pastoja ja gluteenittomia kuivatuotteita. Tutustu valikoimaan ja tilaa kaikki tarvitsemasi – toimitamme nopeasti vaikka kotiovellesi!

Tähän liittyvät tuotteet:

Vitamiinit netistä edullisesti ja luotettavasti – Hyvinvoinnin.fi

Näin pysyt terveenä flunssakaudella

Näitä luetaan

Suihkemuotoinen vitamiini käyttää ohituskaistaa – hyödynnä tehokas imeytyminen
Olet mitä syöt, on tuttu sanonta. Niin ruoan kuin ravintolisienkin...
5 vinkkiä aivojen hyvinvointiin, muistiin ja keskittymiseen
Elämme ajassa, joka kannustaa istumaan. Todella moni istuu päivän mittaan...
Kolmen viikon testi paljastaa: curaMIN helpottaa nivelvaivoja, 93 % testaajista raportoi selkeitä parannuksia
Sekä kliiniset kaksoissokkotutkimukset että biohakkereista koostuvan testiryhmän käyttökokemukset todistavat kiistattomasti Harmonia curaMINinin...
Geenitestauksen hyödyt stressinhallinnassa
Stressi on luonnollinen kehon ja mielen reaktio, joka käynnistyy tilanteissa,...
Kombucha – Parempi vaihtoehto perinteisille virvoitusjuomille
Se tunne, kun siemaiset kylmää virvoitusjuomaa kuumana kesäpäivänä tai saunan...

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.