A-vitamiini kuuluu rasvaliukoisiin vitamiineihin
A-vitamiini on yksi neljästä rasvaliukoisesta vitamiinista D-, E- ja K-vitamiinien lisäksi.
Rasvaliukoiset vitamiinit varastoituvat soluihin ja elimiin toisin kuin vesiliukoiset vitamiinit, jotka poistuvat elimistöstä nopeasti. A-vitamiini varastoituu maksaan ja elimistö käyttää sitä sieltä aina tarvittaessa. Maksan lisäksi pieniä määriä A-vitamiinia varastoituu rasvakudoksiin, keuhkoihin ja munuaisiin. A-vitamiini imeytyy verenkiertoon suoliston kautta.
Retinoli
A-vitamiini on yleisnimitys molekyyleille, jotka joilla on keskenään sama biologinen aktiivisuus. A-vitamiinin tavallisin muoto on retinoli, joka on alkoholimuoto. Retinolista muodostuu myös aldehydiä, retinaalia sekä retinolihappoa. Näiden aineiden yhteismäärä sekä A-vitamiinin eri esiasteet (karoteenit ja kryptoksantiinit) ilmaistaan retinoliekvivalentteina (lyhenne RE).
Beetakaroteenit
Beetakaroteeni on A-vitamiinin esiaste. Keho muuntaa beetakroteenin A-vitamiiniksi tarpeen mukaan. Karotenoideja on beetakaroteenin lisäksi muitakin, mutta beetakaroteeni muuntuu näistä A-vitamiiniksi parhaiten. Kasviperäiset karotenoidit muuntuvat A-vitamiiniksi vain elimistön niitä tarvitessa.
A-vitamiinin lähteet
A-vitamiinia saa luontaisesti retinolin muodossa mm. turskasta, maksatuotteista, maitotuotteista ja kananmunan keltuaisesta. Eläinperäinen A-vitamiini voi olla suurina määrinä myrkyllistä.
Karotenoideina A-vitamiinia on erityisesti porkkanoissa, keltaisissa hedelmissä, bataatissa ja punakeltaisissa vihanneksissa. Vihanneksista saatavat karotenoidit muuntuvat tarpeen mukaan A-vitamiiniksi, joten myrkytysvaaraa ei ole, mutta pitkäaikaista yliannostusta ei kuitenkaan suositella.
Ravinnosta saadun A-vitamiinin määrä voi vaihdella suuresti ruokavaliosta riippuen. Elimistö hyödyntää öljyt ja kypsennetyt vihannekset parhaiten, kun taas raa’at vihannekset elimistö kykenee hyödyntämään A-vitamiinin heikommin. Liiallinen kuumennus, kuten uppopaisto, voi kuitenkin tuhota A-vitamiinin. Myös elintarvikkeen altistuminen ilmalle ja valolle heikentävät A-vitamiinin säilyvyyttä.
A-vitamiinin saantisuositukset
A-vitamiinin saantisuositus ilmaistaan retinoliekvivalentteina, jonka lyhenne on RE. Retinoliekvivalentteja ovat eri retinolit sekä A-vitamiinien esiasteet.
A-vitamiinin vähimmäistarpeet ovat
- naisille 800 µg RE / vrk
- miehille 900 µg RE / vrk
- imetyksen aikana 1200 µg RE / vrk
Hyväksytyt terveysväitteet
- A-vitamiini edistää normaalia rauta-aineenvaihduntaa
- A-vitamiini edistää limakalvojen pysymistä normaaleina
- A-vitamiini edistää ihon pysymistä normaalina
- A-vitamiini edistää näön pysymistä normaalina
- A-vitamiini edistää immuunijärjestelmän normaalia toimintaa
- A-vitamiini osallistuu solujen erikoistumisprosessiin