Kokoelma: A-vitamiini

A-vitamiini on tärkeä rasvaliukoinen vitamiini

A-vitamiini on yksi neljästä rasvaliukoisesta vitamiinista, jotka varastoituvat elimistöön. A-vitamiini vaikuttaa erityisesti näköön, immuunijärjestelmään, limakalvoihin sekä ihoon. A-vitamiinia saa ravinnosta retinolin muodossa muun muassa turskasta, maitotuotteista ja keltuaisesta. Karotenoidi-muodossa A-vitamiinia saa porkkanoista, bataatista ja keltaisista hedelmistä. Tutustu A-vitamiinien valikoimaamme!

A-vitamiini kuuluu rasvaliukoisiin vitamiineihin

A-vitamiini on yksi neljästä rasvaliukoisesta vitamiinista D-, E- ja K-vitamiinien lisäksi.
Rasvaliukoiset vitamiinit varastoituvat soluihin ja elimiin toisin kuin vesiliukoiset vitamiinit, jotka poistuvat elimistöstä nopeasti. A-vitamiini varastoituu maksaan ja elimistö käyttää sitä sieltä aina tarvittaessa. Maksan lisäksi pieniä määriä A-vitamiinia varastoituu rasvakudoksiin, keuhkoihin ja munuaisiin. A-vitamiini imeytyy verenkiertoon suoliston kautta.

Retinoli

A-vitamiini on yleisnimitys molekyyleille, jotka joilla on keskenään sama biologinen aktiivisuus. A-vitamiinin tavallisin muoto on retinoli, joka on alkoholimuoto. Retinolista muodostuu myös aldehydiä, retinaalia sekä retinolihappoa. Näiden aineiden yhteismäärä sekä A-vitamiinin eri esiasteet (karoteenit ja kryptoksantiinit) ilmaistaan retinoliekvivalentteina (lyhenne RE).

Beetakaroteenit

Beetakaroteeni on A-vitamiinin esiaste. Keho muuntaa beetakroteenin A-vitamiiniksi tarpeen mukaan. Karotenoideja on beetakaroteenin lisäksi muitakin, mutta beetakaroteeni muuntuu näistä A-vitamiiniksi parhaiten. Kasviperäiset karotenoidit muuntuvat A-vitamiiniksi vain elimistön niitä tarvitessa.

A-vitamiinin lähteet

A-vitamiinia saa luontaisesti retinolin muodossa mm. turskasta, maksatuotteista, maitotuotteista ja kananmunan keltuaisesta. Eläinperäinen A-vitamiini voi olla suurina määrinä myrkyllistä.

Karotenoideina A-vitamiinia on erityisesti porkkanoissa, keltaisissa hedelmissä, bataatissa ja punakeltaisissa vihanneksissa. Vihanneksista saatavat karotenoidit muuntuvat tarpeen mukaan A-vitamiiniksi, joten myrkytysvaaraa ei ole, mutta pitkäaikaista yliannostusta ei kuitenkaan suositella.

Ravinnosta saadun A-vitamiinin määrä voi vaihdella suuresti ruokavaliosta riippuen. Elimistö hyödyntää öljyt ja kypsennetyt vihannekset parhaiten, kun taas raa’at vihannekset elimistö kykenee hyödyntämään A-vitamiinin heikommin. Liiallinen kuumennus, kuten uppopaisto, voi kuitenkin tuhota A-vitamiinin. Myös elintarvikkeen altistuminen ilmalle ja valolle heikentävät A-vitamiinin säilyvyyttä.

A-vitamiinin saantisuositukset

A-vitamiinin saantisuositus ilmaistaan retinoliekvivalentteina, jonka lyhenne on RE. Retinoliekvivalentteja ovat eri retinolit sekä A-vitamiinien esiasteet.

A-vitamiinin vähimmäistarpeet ovat

  • naisille 800 µg RE / vrk
  • miehille 900 µg RE / vrk
  • imetyksen aikana 1200 µg RE / vrk

Hyväksytyt terveysväitteet

  • A-vitamiini edistää normaalia rauta-aineenvaihduntaa
  • A-vitamiini edistää limakalvojen pysymistä normaaleina
  • A-vitamiini edistää ihon pysymistä normaalina
  • A-vitamiini edistää näön pysymistä normaalina
  • A-vitamiini edistää immuunijärjestelmän normaalia toimintaa
  • A-vitamiini osallistuu solujen erikoistumisprosessiin