Kokoelma: E-vitamiini

E-vitamiini on tärkeä rasvaliukoinen vitamiini

E-vitamiini on elimistön tärkeä antioksidantti, joka suojaa soluja vapailta radikaaleilta. Sillä on myös lievä tulehdusta alentava vaikutus. E-vitamiini koostuu kahdesta rasvaliukoisesta ryhmästä: tokoferoleista ja tokotrienoleista. E-vitamiinin lähteitä ovat esimerkiksi vehnänalkioöljy, avokado, voi, täyjyvämurot, pähkinät ja siemenet, etenkin auringonkukansiemenet.

E-vitamiini varastoituu elimistöön niin kuin muutkin rasvaliukoiset vitamiinit

E-vitamiini kuuluu rasvaliukoisiin vitamiineihin ja E-vitamiinehin kuuluu useampia toisiaan muistuttavia molekyylejä. E-vitamiini varastoituu elimistöön ja vapautuu verenkiertoon tarvittaessa.

Tokoferolit ja tokotrienolit

E-vitamiinit jaetaan kahteen ryhmään, tokoferoleihin sekä tokotrienoleihin. Luonnon yleisin muoto on alfa-tokoferoli ja se on synteettisiin E-vitamiinimuotoihin nähden noin kaksinkertaisesti aktiivisempi muoto. 

E-vitamiini elimistössä

Elimistö pystyy varastoimaan E-vitamiinia noin yhden gramman, joista suurin osa on rasvakudoksessa. Rasvakudoksen lisäksi maksassa, keuhkoissa, lihaksissa, sydämessä ja lisämunuaisissa esiintyy paljon E-vitamiinia. 

E-vitamiinia ravinnosta

E-vitamiinin imeytyvyys ravinnosta on terveillä ihmisillä hyvää. Yli puolet ravinnon E-vitamiinista imeytyy elimistöön!

Auringonkukkaöljy on paras E-vitamiinin lähde. Aikuisen nauttiessa auringonkukkaöljyä 1,5 ruokalusikallista päivässä, on E-vitamiinin tarve riittävä. Muut kasviöljyt, margariinit ja pähkinät sisältävät myös runsaasti E-vitamiinia sekä värikkäät kasvikset ja hedelmät ovat hyviä E-vitamiinin lähteitä. C-vitamiini edistää E-vitamiinin imeytymistä.

E-vitamiinin tarve

E-vitamiinin perustarve saattaa kasvaa sairauksien aikana, toipilaana, raskauden ja imetyksen aikana tai kovassa fyysisessä rasituksessa. Lisäksi yksipuolinen ravinto, epäsäännölliset elämäntavat sekä dieetti- ja laihdutuskuurit lisäävät tarvetta.

Monipuolista, terveellistä ruokavaliota ylläpitävä terve henkilö saa yleensä tarvittavan vähimmäismäärän E-vitamiinia ravinnostaan.

E-vitamiinin saantisuositukset

E-vitamiinin saantisuositukset määräytyy tokoferolin määränä milligrammoina. 

E-vitamiinin vähimmäistarpeeksi on määritelty:

  • Naisilla 8 mg / vrk
  • Miehillä 10 mg / vrk
  • Lapsilla 6-7 mg / vrk

Terve ihminen sietää E-vitamiina, jopa 100 milligrammasta 800 milligrammaan, mutta näin suuret määrät eivät ole suositeltavia.

Hyväksytyt terveysväitteet

  • E-vitamiini edistää solujen suojaamista hapettumisstressiltä 
  • C-vitamiini edistää E-vitamiinin palautumista pelkistyneeseen muotoon