Ravintolassa käydessäni otan hyvin usein alkupalaksi valkosipulileivän. Pidän valkosipulin ja leivän yhdistelmästä, ja minusta on hauska verrata miten erilaisia variaatioita tästä ruoasta on saatavilla. Yleensä valkosipulileipää ei ole saatavilla gluteenittomana, joten puolisoni joutuu harmiksemme tyytymään kuolaamaan vierestä.
Nyt tein sitten yhden version itse kotona. Tämä on simppeli, helppo ja nopeasti valmistuva versio, jossa nostatusaineena käytetään leivinjauhetta. Leipä sopii illanistujaisiin, alkupalaksi tai vaikka salaatin kylkeen. Taikina on niin monikäyttöinen, että se mukautuu myös nopeaksi pitsapohjaksi.
Taikina:
- 2,5 dl gluteenittomia jauhoja
- 0,5 tl laadukasta suolaa
- 1 tl leivinjauhetta
- 0,5 tl ksantaania
- 200 g maustamatonta kreikkalaista jogurttia/kaurajogurttia
- 3 rkl vettä
Täyte:
- 1-3 kynttä luomuvalkosipulia (vähennä tai lisää oman makusi mukaan)
- 3 rkl oliiviöljyä
- 1 dl persiljaa
- 0,5 tl laadukasta suolaa
- 100 g luomujuustoraastetta
Ohje:
- Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.
- Kuori ja pilko valkosipuli todella pieneksi ja lisää öljyn sekaan.
- Tee sitten taikina: Mittaa kulhoon kaikki kuivat aineet ja sekoita. Lisää joukkoon jogurtti ja vesi. Sekoita niin, että taikinasta muodostuu taikinapallo. Mikäli taikina on liian löysää, lisää hieman jauhoja – jos taas liian kuivaa, lisää tilkka vettä. Vältä turhaa vaivaamista.
- Levitä taikinapallo leivinpaperille joko käsin tai kaulimella. Levyn paksuudella pystyt säätelemään haluatko lopputuloksesta paksun pannupitsamaisen leivän, vai ohuen ja rapean.
- Levitä taikinalevyn päälle valkosipuliöljyseos, persiljasilppu, suola ja lopuksi juustoraaste.
- Paista 200 asteessa noin 15–30 minuuttia, riippuen leivän paksuudesta.
- Kun juuston sulanut ja saanut kauniin värin, ota leipä pois uunista. Jäähdytä hetki ja nauti. Voit ripotella pinnalle persijlaa tai muita yrttejä.