Tämä gluteenittoman piirakan resepti on kulkenut minulla arjessa pitkään. Se on helppo ja nopea tehdä sekä sitä pystyy varioimaan helposti vaihtamalla täytteitä sesongin mukaan. Keväällä heitän sekaan raparperit, kesällä mustikat ja näin syksyn saapuessa omenat. Parasta ohjeessa on se että aineet vain sekoitetaan keskenään ja se on valmista. Mitään ei tarvitse erikseen vaahdottaa tai hifistellä.
Gluteenittoman ja maidottoman omenapiirakan saat vaihtamalla maidon esim. kaura- tai riisijuomaan. HUOM! Tarkista silloin että käyttämäsi juoma on todella gluteenitonta. Maidottomaan piirakkaan myös voi tulee vaihtaa kasvirasvavalmisteeseen joka sopii leivontaan tai öljyyn.
Raaka-aineet:
- 3 dl gluteenitonta jauhoseosta
- 1 dl sokeria
- 1,5 tl leivinjauhetta
- 0,5 tl vanilijaa
- 1 tl kanelia
- 50 g sulatettua voita
- 2 dl maitoa tai maitojuomaa
- 1 muna
- 3 -4 kotimaista omenaa
Toimi näin:
- Laita uuni lämpeämään 200 asteeseen.
- Voitele/öljyä piirakkavuoka.
- Pilko omenat lohkoiksi.
- Mittaa kuivat aineet kulhoon ja sekoita.
- Lisää loput ainesosat ja sekoita tasaiseksi taikinaksi.
- Kaada (voideltuun) piirakkavuokaan ja upota omenanpalat taikinan joukkoon haluamaasi muotoon.
- Laita piirakka uuniin 200 asteeseen, jossa piirakka saa olla noin 25 minuuttia. Piirakka on valmis, kun pinta on kullanruskea.
Jäähdytä hetki, sillä parhaimmillaan piirakka on vielä lämpimänä, vanilijajäätelöpallon tai vanilijakastikkeen kera nautittuna.
-Hanneli, Hyviksen kauppias ja gluteeniton leipuri