Kikherneestä valmistat helposti proteiinipitoista hummusta ruoan lisukkeeksi tai leivän päälle

Kikherneresepti – helposti kasviproteiinia hummuksesta

Kikherne on hernekasveihin kuuluva palkokasvi, josta on helppoa ja edullista valmistaa erilaisia proteiinipitoisia kasvisruokia. Tiesitkö, että sata grammaa kikherneitä sisältää jopa 20 grammaa proteiinia? Kikherneissä on myös reippaasti rautaa – peräti 4 g kahdessa desissä. Niiden lisäämistä voikin suositella lämpimästi etenkin herkästi raudanpuutteesta kärsivän ruokavalioon. Tallenna tämä klassikkoresepti itsellesi ja valmista proteiinipitoista hummusta vaikka levitteeksi, dipiksi tai lisukkeeksi.

Sitruunainen hummus kikherneistä

Hummus on eittämättä yksi kikhernereseptien kuningatar, joka maistuu niin arkena kuin pyhänä. Hummus syntyy kätevästi joko sauvasekoittimella, tehosekoittimessa tai monitoimikoneessa.

Tarvitset:

  • 1 tölkki kikherneitä (esim. Biona Luomu Kikherne)
  • reilusti sitruunamelissa (oman maun mukaan esim. kaksi kourallista)
  • 0,5–1 sitruunan mehu (oman maun mukaan)
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 1–2 valkosipulinkynttä oman maun mukaan
  • 1 tl suolaa
  • 2 rkl tahinia (esim. Urtekram Luomu Tahini seesamtahna)
  • maustamiseen: juustokuminaa, mustapippuria, kurkumaa ja cayennepippuria

Toimi näin:

  1. Huuhtele säilykekikherneet huolellisesti lävikössä  juoksevan veden alla. 
  2. Kaada kikherneet kulhoon, tehosekoittimeen tai monitoimikoneeseen. 
  3. Lisää joukkoon sitruunamelissa, sitruunan mehu, oliiviöljy, valkosipuli, tahini, suola ja muut mausteet.
  4. Sekoita tasaiseksi. Voit lisätä sekoittamisen ohessa lisää nestettä (sitruunan mehua tai oliiviöljyä) tarpeen mukaan. Avusta tarvittaessa myös lastalla tai nuolijalla.

Säilytä hummus jääkaapissa ja käytä kolmen päivän sisällä valmistamisesta.

Monipuolinen kikherne taipuu pataruokiin, falafeliksi ja kasvispihveiksi

Kikherne on monikäyttöinen raaka-aine, jota löytyy verkkokaupastamme kuivattuna, säilykkeenä, jauhoinapastana ja kakkuina. Kikhernesäilykkeiden käyttäminen on hieman vaivattomampaa kuin kuivattujen, sillä kuivattuja kikherneitä tulee liottaa 6–8 tuntia ja keittää 45–75 minuuttia ennen käyttöä niiden sisältämän elimistölle haitallisen lektiinin takia. Lektiini kuitenkin tuhoutuu liotuksen ja keittämisen seurauksena, jonka jälkeen kikherneitä voi nauttia huoletta. Liotetut ja keitetyt kikherneet säilyvät pakastimessa 4 kuukautta.

Kikherneestä voi valmistaa hummuksen lisäksi keittoja, kastikkeita ja pataruokia sekä kasvispihvejä ja pyöryköitä, kuten falafelejä. Kikherneistä jauhettua jauhoa voi käyttää myös leivän ja leivonnaisten sekä pastan valmistukseen.

Tutustu Hyviksen kikhernevalikoimaan!

Edellinen artikkeli

Gluteenittomat munkit

Seuraava artikkeli

Gluteenittomat vappuherkut

Näitä luetaan

Gluteenittomat vappuherkut

Perinteisistä vappuherkuista voi nauttia huolettomasti myös gluteenitonta ruokavaliota noudattavat. Gluteenittomat...

Kikherneresepti – helposti kasviproteiinia hummuksesta
Kikherne on hernekasveihin kuuluva palkokasvi, josta on helppoa ja edullista valmistaa erilaisia...
Gluteenittomat munkit
Mitäpä olisikaan vappu ilman munkkeja? Gluteenittomat vappumunkit valmistetaan gluteenittomilla jauhoilla, ja ne...
Gluteenittomat tippaleivät
Tippaleivät ovat perinteinen vappuherkku. Gluteeniton versio tippaleivistä onnistuu gluteenittomilla jauhoilla ja psylliumilla.
Ruokosokerista tehty sima
Vapun ykkösjuoma eli sima valmistuu kätevästi ruokosokerista. Katso herkullinen ja ennen kaikkea...
Ravinteikas luuliemi höystää kätevästi keitot ja muhennokset ja kohottaa niiden ravintoarvon uusiin sfääreihin
Paleoliittiseen ruokavalion harrastajien keskuudesta laajaan suosioon ponnahtanut luuliemi ei suinkaan ole mikään...
Hedelmäinen kookosmanna-tuorepuuro
Kookosmanna tuo uutta twistiä tuttuun tuorepuuroon. Kookosmannan makeuttama täyteläinen puuro tekee aamiaishetkestä...
Proteiiniletut kookosmannakastikkeella
Proteiiniletut sopivat mainiosti hieman kiireettömiin aamuihin. Ne sopivat vaikkapa aamutreenin jälkeen nautittavaksi,...
Chia-mustikkavanukas kookosmannasta
Chia-mustikkavanukas on erinomainen aamupala: paitsi että se sisältää vitamiineja, antioksidantteja ja muita...
Helppo soijasuikaleresepti: herkullinen curry soijasuikaleista
Soijasuikaleista syntyy helppoa ja täyttävää vegeruokaa käden käänteessä! Soyappetit Soijasuikaleet muistuttavat yllättävän...

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.