Kikherne on hernekasveihin kuuluva palkokasvi, josta on helppoa ja edullista valmistaa erilaisia proteiinipitoisia kasvisruokia. Tiesitkö, että sata grammaa kikherneitä sisältää jopa 20 grammaa proteiinia? Kikherneissä on myös reippaasti rautaa – peräti 4 g kahdessa desissä. Niiden lisäämistä voikin suositella lämpimästi etenkin herkästi raudanpuutteesta kärsivän ruokavalioon. Tallenna tämä klassikkoresepti itsellesi ja valmista proteiinipitoista hummusta vaikka levitteeksi, dipiksi tai lisukkeeksi.
Sitruunainen hummus kikherneistä
Hummus on eittämättä yksi kikhernereseptien kuningatar, joka maistuu niin arkena kuin pyhänä. Hummus syntyy kätevästi joko sauvasekoittimella, tehosekoittimessa tai monitoimikoneessa.
Tarvitset:
- 1 tölkki kikherneitä (esim. Biona Luomu Kikherne)
- reilusti sitruunamelissa (oman maun mukaan esim. kaksi kourallista)
- 0,5–1 sitruunan mehu (oman maun mukaan)
- 2 rkl oliiviöljyä
- 1–2 valkosipulinkynttä oman maun mukaan
- 1 tl suolaa
- 2 rkl tahinia (esim. Urtekram Luomu Tahini seesamtahna)
- maustamiseen: juustokuminaa, mustapippuria, kurkumaa ja cayennepippuria
Toimi näin:
- Huuhtele säilykekikherneet huolellisesti lävikössä juoksevan veden alla.
- Kaada kikherneet kulhoon, tehosekoittimeen tai monitoimikoneeseen.
- Lisää joukkoon sitruunamelissa, sitruunan mehu, oliiviöljy, valkosipuli, tahini, suola ja muut mausteet.
- Sekoita tasaiseksi. Voit lisätä sekoittamisen ohessa lisää nestettä (sitruunan mehua tai oliiviöljyä) tarpeen mukaan. Avusta tarvittaessa myös lastalla tai nuolijalla.
Säilytä hummus jääkaapissa ja käytä kolmen päivän sisällä valmistamisesta.
Monipuolinen kikherne taipuu pataruokiin, falafeliksi ja kasvispihveiksi
Kikherne on monikäyttöinen raaka-aine, jota löytyy verkkokaupastamme kuivattuna, säilykkeenä, jauhoina, pastana ja kakkuina. Kikhernesäilykkeiden käyttäminen on hieman vaivattomampaa kuin kuivattujen, sillä kuivattuja kikherneitä tulee liottaa 6–8 tuntia ja keittää 45–75 minuuttia ennen käyttöä niiden sisältämän elimistölle haitallisen lektiinin takia. Lektiini kuitenkin tuhoutuu liotuksen ja keittämisen seurauksena, jonka jälkeen kikherneitä voi nauttia huoletta. Liotetut ja keitetyt kikherneet säilyvät pakastimessa 4 kuukautta.
Kikherneestä voi valmistaa hummuksen lisäksi keittoja, kastikkeita ja pataruokia sekä kasvispihvejä ja pyöryköitä, kuten falafelejä. Kikherneistä jauhettua jauhoa voi käyttää myös leivän ja leivonnaisten sekä pastan valmistukseen.
Tutustu Hyviksen kikhernevalikoimaan!