Gluteenittomia munkkeja pöydällä

Gluteenittomat munkit

Mitäpä olisikaan vappu ilman sokerisia herkkumunkkeja! Ihanteellinen munkki on päältä rapeahko ja sisältä pehmeä – ja tietysti pyöräytetty reilusti sokerissa.

Itse tehdyt tuoreet munkit ovat vaivansa väärti – eikä niiden tekeminen itse asiassa edes ole kovin vaivalloista. Munkit kun valmistuu tavallisesta pullataikinasta uppopaistamalla. Itse olen tottunut paistamaan munkit ulkona, jolloin munkinrasvan tuoksu ei jämähdä keittiöömme. 😉 Munkkeja olen muuten paistanut ulkona myös tihkusateessa sateenvarjo apunani estämässä pisaroiden pääsyä öljyyn.

Tämän reseptin avulla valmistat gluteenittomat munkit, joista nauttivat gluteenitonta ruokavaliota noudattavien lisäksi taatusti muutkin herkkusuut. Pistä resepti tänä vappuna kokeiluun!
Ainesosat
  • 5 dl täysmaitoa
  • 2 rkl psylliumia
  • 50 g tuorehiivaa
  • 2 kananmunaa
  • 2 dl kookossokeria
  • 2 tl suolaa
  • 2 rkl kardemummaa
  • 7-8 dl gluteenittomia jauhoja
  • 100 g voisulaa
Paistamiseen
  • 1 l paistoöljyä
Päälle
  • sokeria
Valmistusohjeet
  1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja lisää siihen psyllium ja hiiva. Sekoita tasaiseksi ja anna psylliumin turvota hetki.
  2. Lisää taikinaan munat, sokeri, suola ja kardemumma.
  3. Lisää sitten puolet jauhoista, voisula ja loput jauhoista. Vaivaa taikina kimmoisaksi. Munkkitaikinahan on kuten pullatakina, joten sen saa hyvin vaivattua myös sähkövatkaimen taikinakoukuilla, jos ei oma haba riitä. 😉
  4. Kun taikina on valmis, tee taikinasta pieniä pullia ja laita ne leivinpaperin päälle kohoamaan.
  5. Laita öljy kuumenemaan ja ota esiin sokeri ja astia, tai vaikka paperipussi, jossa munkit saavat sokerikuorrutuksen. Testaa öljyn kuumuus lisäämällä teelusikallisen taikinaa öljyyn. Jos taikina jää paistumaan öljyn pinnalle eikä vajoa pohjaan, on öljy tarpeeksi lämmintä paistamiseen.
  6. Munkit voi paistaa pikkumunkkeina tai reiällisinä versioina. Itse tein jokaiseen munkkiin sormella reiän, jolloin niistä valmistuu rinkulamunkkeja. Tällä tavalla varmistan sen, että munkki kypsyy varmasti kokonaan eikä jää sisältä raa'aksi. Paista munkki kauniin ruskeaksi molemmilta puolilta ja nosta talouspaperin päälle valumaan.
  7. Kuorruta munkki sokerilla nopeasti vielä, kun munkki on lämmin, jotta sokeri ottaa siihen kiinni. Pyöritä lämmintä munkkia laakeaan kulhoon asetetussa sokerissa, tai pyörittele esimerkiksi sokerisessa paperipussissa. Jos pakastat munkit, tee sokerikuorrutus vasta sulatuksen jälkeen. Lämmitä munkkeja mikrossa ja kuorruta ne vasta sitten. 

Gluteenittomat tippaleivät

Kikherneresepti – helposti kasviproteiinia hummuksesta

Näitä luetaan

Helppo ja nopea gluteeniton omenapiirakka
Kauppiaan resepti helppoon, nopeaan ja gluteenittomaan omenapiirakkaan.
Muhkean mehevät, maidottomat ja vegaaniset jäätelökeksit

Ihanat jäätelökeksit sopivat maidottomaan ja vegaaniseen ruokavalioon. Voit myös valmistaa pelkkää cashewjäätelöä ja...

Gluteenittomat vappuherkut

Perinteisistä vappuherkuista voi nauttia huolettomasti myös gluteenitonta ruokavaliota noudattavat. Gluteenittomat...

Kikherneresepti – helposti kasviproteiinia hummuksesta
Kikherne on hernekasveihin kuuluva palkokasvi, josta on helppoa ja edullista valmistaa erilaisia...
Gluteenittomat tippaleivät
Tippaleivät ovat perinteinen vappuherkku. Gluteeniton versio tippaleivistä onnistuu gluteenittomilla jauhoilla ja psylliumilla.
Ruokosokerista tehty sima
Vapun ykkösjuoma eli sima valmistuu kätevästi ruokosokerista. Katso herkullinen ja ennen kaikkea...
Ravinteikas luuliemi höystää kätevästi keitot ja muhennokset ja kohottaa niiden ravintoarvon uusiin sfääreihin
Paleoliittiseen ruokavalion harrastajien keskuudesta laajaan suosioon ponnahtanut luuliemi ei suinkaan ole mikään...
Hedelmäinen kookosmanna-tuorepuuro
Kookosmanna tuo uutta twistiä tuttuun tuorepuuroon. Kookosmannan makeuttama täyteläinen puuro tekee aamiaishetkestä...
Proteiiniletut kookosmannakastikkeella
Proteiiniletut sopivat mainiosti hieman kiireettömiin aamuihin. Ne sopivat vaikkapa aamutreenin jälkeen nautittavaksi,...
Chia-mustikkavanukas kookosmannasta
Chia-mustikkavanukas on erinomainen aamupala: paitsi että se sisältää vitamiineja, antioksidantteja ja muita...

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.