Mitäpä olisikaan vappu ilman sokerisia herkkumunkkeja! Ihanteellinen munkki on päältä rapeahko ja sisältä pehmeä – ja tietysti pyöräytetty reilusti sokerissa.
Itse tehdyt tuoreet munkit ovat vaivansa väärti – eikä niiden tekeminen itse asiassa edes ole kovin vaivalloista. Munkit kun valmistuu tavallisesta pullataikinasta uppopaistamalla. Itse olen tottunut paistamaan munkit ulkona, jolloin munkinrasvan tuoksu ei jämähdä keittiöömme. 😉 Munkkeja olen muuten paistanut ulkona myös tihkusateessa sateenvarjo apunani estämässä pisaroiden pääsyä öljyyn.
Tämän reseptin avulla valmistat gluteenittomat munkit, joista nauttivat gluteenitonta ruokavaliota noudattavien lisäksi taatusti muutkin herkkusuut. Pistä resepti tänä vappuna kokeiluun!
Itse tehdyt tuoreet munkit ovat vaivansa väärti – eikä niiden tekeminen itse asiassa edes ole kovin vaivalloista. Munkit kun valmistuu tavallisesta pullataikinasta uppopaistamalla. Itse olen tottunut paistamaan munkit ulkona, jolloin munkinrasvan tuoksu ei jämähdä keittiöömme. 😉 Munkkeja olen muuten paistanut ulkona myös tihkusateessa sateenvarjo apunani estämässä pisaroiden pääsyä öljyyn.
Tämän reseptin avulla valmistat gluteenittomat munkit, joista nauttivat gluteenitonta ruokavaliota noudattavien lisäksi taatusti muutkin herkkusuut. Pistä resepti tänä vappuna kokeiluun!
Ainesosat
- 5 dl täysmaitoa
- 2 rkl psylliumia
- 50 g tuorehiivaa
- 2 kananmunaa
- 2 dl kookossokeria
- 2 tl suolaa
- 2 rkl kardemummaa
- 7-8 dl gluteenittomia jauhoja
- 100 g voisulaa
- 1 l paistoöljyä
- sokeria
- Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja lisää siihen psyllium ja hiiva. Sekoita tasaiseksi ja anna psylliumin turvota hetki.
- Lisää taikinaan munat, sokeri, suola ja kardemumma.
- Lisää sitten puolet jauhoista, voisula ja loput jauhoista. Vaivaa taikina kimmoisaksi. Munkkitaikinahan on kuten pullatakina, joten sen saa hyvin vaivattua myös sähkövatkaimen taikinakoukuilla, jos ei oma haba riitä. 😉
- Kun taikina on valmis, tee taikinasta pieniä pullia ja laita ne leivinpaperin päälle kohoamaan.
- Laita öljy kuumenemaan ja ota esiin sokeri ja astia, tai vaikka paperipussi, jossa munkit saavat sokerikuorrutuksen. Testaa öljyn kuumuus lisäämällä teelusikallisen taikinaa öljyyn. Jos taikina jää paistumaan öljyn pinnalle eikä vajoa pohjaan, on öljy tarpeeksi lämmintä paistamiseen.
- Munkit voi paistaa pikkumunkkeina tai reiällisinä versioina. Itse tein jokaiseen munkkiin sormella reiän, jolloin niistä valmistuu rinkulamunkkeja. Tällä tavalla varmistan sen, että munkki kypsyy varmasti kokonaan eikä jää sisältä raa'aksi. Paista munkki kauniin ruskeaksi molemmilta puolilta ja nosta talouspaperin päälle valumaan.
- Kuorruta munkki sokerilla nopeasti vielä, kun munkki on lämmin, jotta sokeri ottaa siihen kiinni. Pyöritä lämmintä munkkia laakeaan kulhoon asetetussa sokerissa, tai pyörittele esimerkiksi sokerisessa paperipussissa. Jos pakastat munkit, tee sokerikuorrutus vasta sulatuksen jälkeen. Lämmitä munkkeja mikrossa ja kuorruta ne vasta sitten.