Tippaleipä on vapun makea ja rapea herkku. Moni ostaa tippaleivät kaupasta valmiina, mutta näiden koreiden näköisten leivonnaisten valmistaminen ei ole itse asiassa hankalaa. Kuten munkit, myös tippaleivät valmistetaan uppopaistamalla. Avuksi tarvitset pursottimen ja vaikkapa säilyketölkistä tehdyn muotin. Tippaleivät viimeistellään tomusokerilla ja tarjoillaan siman kanssa.
Tippaleipätaikina maustetaan perinteisesti raastetulla sitruunankuorella. Itselle tosin kävi tällä kertaa niin hassusti, että sitruunat olivat kaapista loppu. Jos näin käy, voi sitruunankuoren sijaan käyttää mausteena vaikkapa kardemummaa tai vaniljaa.
Ainesosat:
- 3 kananmunaa
- 1,5 dl täysmaitoa
- 2 rkl psyllium
- 1 rkl sokeria
- 2 tl kanelia
- 3 dl gluteenittomia jauhoja
- (1 sitruunan kuori)
- 1 l paistoöljyä
- pursotinpussi tai vaikka tyhjä ketsuppipullo
- Tomusokeria
- Pyöräytä taikinan aineet kulhossa tasaiseksi taikinaksi ja laita taikina pursotinpussiin tai vaikka tyhjään pestyyn ketsuppipulloon.
- Lämmitä öljy lämpimäksi. Oikean kuumuuden voit testata noin teelusikallisella taikinaa. Jos se ei vajoa pohjaan, vaan kelluu pinnalla ja alkaa kypsyä, on öljy valmista. Pidä kattilan lähellä myös kansi kaiken varalta: jos öljy kuumenee liikaa, saat sen tukahdutettua kannella.
- Kun öljy on tarpeeksi kuumaa, voit alkaa paistaa tippaleipiä. Pursota taikinaa ristiin rastiin tippaleivän kokoiselle alueelle suoraan öljyyn. Jos tahdot tippaleivästä säännöllisemmän muotoisen, voit ottaa muotiksi öljyyn vaikka säilykepurkin, josta on poistettu sekä pohja että kansi, ja pursottaa sen sisään taikinaa ristiin rastiin.
- Käännä tippaleipä ja paista se kummaltakin puolelta kauniin kullanruskeaksi.
- Nosta tippaleipä reikäkauhalla talouspaperin päälle kuivumaan.
- Koristele tippaleipä ennen tarjoilua tomusokerilla.