Mikä juoma sopisikaan paremmin kevääseen kuin makea ja kevyesti pirskahteleva sima? Siman valmistaminen on hauskaa puuhaa, jossa pääsee virittymään hyvin vapputunnelmaan jo useampi päivä ennen varsinaista vapunaattoa. Siman valmistus on helppoa, mutta vaatii pientä kärsivällisyyttä, sillä sen täytyy antaa tekeytyä huoneenlämmössä vuorokausi,
Tänä vuonna tein simaa ruokosokerista, ja siitä tulikin mukavan keltaisen väristä ja hyvinkin makeaa. Jos et tahdo simasta kovin makeaa, vähentäisin sokerin määrää hieman ohjeessa mainitusta määrästä. Itse tehdyssä simassa on nimittäin sekin hyvä puoli, että simasta saa juuri niin makeaa, mikä omia makunystyröitä eniten miellyttää!
Ainesosat
- 2 litraa vettä
- 2,5 dl ruokosokeria
- 2 sitruunaa
- herneen kokoinen pala tuorehiivaa
- rusinoita
- sokeria
- Kiehauta puolet vedestä ja kaada kiehuva vesi sokerin päälle.
- Lisää seokseen yhden sitruunan kuori ja molempien mehut sekä loput vedestä.
- Kun seos on huoneenlämpöistä, lisää vielä pieneen vesitilkkaan liuotettu hiiva.
- Anna siman tekeytyä vuorokausi huoneenlämmössä.
- Pullota sima seuraavana päivänä. Lisää jokaiseen pulloon teelusikallinen sokeria ja rusinoita oman maun mukaan.
- Laita pullot kiinni, muttei liian tiukkaan, jottei pullo poksahda hiivan alkaessa tekeytyä.
- Sima on valmista, kun rusinat nousevat pintaan.
- Laita sima jääkaappiin pullotuksen jälkeen. Jos haluat varmistaa, että se on valmista vappuna, niin anna sen tekeytyä pullossa huoneenlämmössä kauemmin.