Mustikkaraakakakun pala

Raakoja ajatuksia ja raakaa kakkua

Mikä ihmeen raakaruoka?

Raakaruoka on nimensä mukaisesti raakaa ruokaa eli kypsentämätöntä ruokaa. Innokkaimmat raakaruokailijat kieltäytyvät kokonaan lämmittämästä ja kypsentämästä ruokaansa, jolloin ruoka tulee mahdollisimman suoraan luonnosta ja syödään aika pitkälti sellaisenaan. Useimmiten kuitenkin raakaruokailija sallii kypsennyksen, kunhan kypsennyslämpötila ei ylitä noin 40 astetta. Lisäksi aurinkokuivatut tuotteet kuuluvat ruokavalioon. Kypsennysmenetelminä käytetäänkin esimerkiksi kuivaamista, marinointia ja hapattamista. Erilaisia tekstuureja taas saadaan pilkkomalla raaka-aineet eri muotoihin, soseuttamalla niitä tai vaikkapa mehustamalla ne. 

Aluksi raakaruokaan tottumaton tai siihen tutustumaton voi ihmetellä, että mitä sitä sitten voi syödä? Pelkkää salaattia? Asiahan ei tietenkään näin ole, vaan raakaruokailija saa helposti ja nopeasti valmistettua kaikki päivän ruoat aamupalasta lounaaseen ja lounaasta illalliseen sekä jälkkäriin asti.

Raakaruoka on mielellään jalostamatonta ja yleensä kasviperäistä

Raakaruoan tulee olla mahdollisimman jalostamatonta ja pääaineina toimivat vihannekset, juurekset, marjat ja hedelmät sekä pähkinät ja idätetyt tuotteet. Ruoka on myös yleensä lähituotettua ja/tai luomua. Raakaruokailija voi syödä täysin kasviperäisesti tai käyttää myös kypsentämättömiä eläinkunnan tuotteita, vaikkapa raakamaitoa, kalaa (esim. graavi) ja niin edelleen.

Miltäpä kuulostaa vaikkapa aamupalasmoothie? Samaa herkkuahan voi käyttää myös jälkiruokana!
Entäpä lounaaksi kukkakaalimuusi ja pähkinänakit?
Välipalaksi kesäkurpitsakääröt?
Illalla laitetaan ranttaliksi ja valmistetaan raakapizzaa sekä jälkkäräksi raakasuklaabrownieita?

Kuulostaa herkulliselta, maistuisi ainakin minulle! 🙂

Raakaruokailija pääsee toki paljon helpommallakin, jos vaikkapa kiire yllättää. Valmiita raakaruokia alkaa olla hyvin saatavilla muutoinkin kuin sinä tuttuna pupun ruoaksikin kutsuttuna versiona. Esimerkkinä Leaderin BareBar-raakapatukat, joiden koostumus ja maku hellivät vaativankin makunystyröitä – nam!

Mustikkaraakakakkua palaveritarjottavaksi 

Tein tällä viikolla Hyvinvoinnin viikkopalaveriin oman versioni mustikkaraakakakusta. Ilokseni se palaveeraajille maistui hyvin!

Pohja:
1 dl cashewpähkinöitä
1 dl manteleita
70 g (noin 10 kpl) pehmeitä taateleita (muista tarkistaa taateleiden kivettömyys)
20 g aurinkokuivattuja mangopaloja
0,5 dl kookosöljyä

Täyte:
3 dl cashewpähkinöitä
2 rkl kookosvettä
1 tl vaniljajauhetta
0,5 dl kookosöljyä
0,5 dl hunajaa
3,5 dl mustikoita

1. Liota cashewpähkinät (sekä pohjan että täytteen pähkinät) pehmeäksi, itselläni ne ehtivät likoamaan noin 6 tuntia, vähempikin riittää.

2. Blendaa cashewpähkinät ja mantelit hienoksi murumassaksi blenderissä tai monitoimikoneessa. Jos sinulla ei ole blenderiä, onnistuu se myös suuressa morttelissa tai vaikkapa pussissa lihanuijalla nuijien.

3. Lisää pehmeät taatelit sekä mangot massan joukkoon. Mangopaloiksi kannattaa valita pussin pehmeimmät yksilöt.

4. Blendaa taatelit ja mangot massan joukkoon. Jos sinulla ei ole blenderiä, käytä tässä vaiheessa esim. sauvasekoitinta. Jätä tällöin mangot pois ja lisää taatelin määrää – mangot eivät nimittäin todennäköisesti sekoitu joukkoon.

5. Kun massa pysyy kasassa, painele se leivinpaperilla irtopohjavuokaan. Blendausaika riippuu haluamastasi pohjan olomuodosta. Itse pidän hieman rouheammasta, joten blendausaika ei ole pitkä, mutta massasta saa myös sileämpää, jos pyörität massaa blenderissä pidempään.

Raakakakun pohja sydämen mallisessa vuoassa

6. Blendaa täytteen cashewpähkinät pehmeähköksi tahnaksi. Lisää tahnan joukkoon kookovesi, vanilja, kookosöljy ja hunaja. Pyöräytä muutaman kerran ja lisää mustikat.

7. Anna pyöriä muutama minuutti tasaisen ja pehmeän massan saavuttamiseksi.

8. Kaada massa pohjan päälle tasaisesti, siirrä kakku pakastimeen tai jääkaappiin hyytymään. Itselläni kakku oli yön yli pakastimessa ja sen jälkeen se oli noin 7 tuntia jääkaapissa odottamassa syöjiään. Jos kakkua pitää pelkästään pakastimessa, noin tunti, pari riittää hyydyttämään sen sopivaksi, varsinkin kakun ollessa tarpeeksi ohut. Kakun voi toki syödä myös suoraan pakastimesta niin halutessaan.

Jaa kakku läheistesi kanssa ja nauti! 😘

Edellinen artikkeli

Gluteeniton Focaccia

Seuraava artikkeli

Viileä pinaatti-minttusmoothie

Näitä luetaan

Gluteenittomat vappuherkut

Perinteisistä vappuherkuista voi nauttia huolettomasti myös gluteenitonta ruokavaliota noudattavat. Gluteenittomat...

Kikherneresepti – helposti kasviproteiinia hummuksesta
Kikherne on hernekasveihin kuuluva palkokasvi, josta on helppoa ja edullista valmistaa erilaisia...
Gluteenittomat munkit
Mitäpä olisikaan vappu ilman munkkeja? Gluteenittomat vappumunkit valmistetaan gluteenittomilla jauhoilla, ja ne...
Gluteenittomat tippaleivät
Tippaleivät ovat perinteinen vappuherkku. Gluteeniton versio tippaleivistä onnistuu gluteenittomilla jauhoilla ja psylliumilla.
Ruokosokerista tehty sima
Vapun ykkösjuoma eli sima valmistuu kätevästi ruokosokerista. Katso herkullinen ja ennen kaikkea...
Ravinteikas luuliemi höystää kätevästi keitot ja muhennokset ja kohottaa niiden ravintoarvon uusiin sfääreihin
Paleoliittiseen ruokavalion harrastajien keskuudesta laajaan suosioon ponnahtanut luuliemi ei suinkaan ole mikään...
Hedelmäinen kookosmanna-tuorepuuro
Kookosmanna tuo uutta twistiä tuttuun tuorepuuroon. Kookosmannan makeuttama täyteläinen puuro tekee aamiaishetkestä...
Proteiiniletut kookosmannakastikkeella
Proteiiniletut sopivat mainiosti hieman kiireettömiin aamuihin. Ne sopivat vaikkapa aamutreenin jälkeen nautittavaksi,...
Chia-mustikkavanukas kookosmannasta
Chia-mustikkavanukas on erinomainen aamupala: paitsi että se sisältää vitamiineja, antioksidantteja ja muita...
Helppo soijasuikaleresepti: herkullinen curry soijasuikaleista
Soijasuikaleista syntyy helppoa ja täyttävää vegeruokaa käden käänteessä! Soyappetit Soijasuikaleet muistuttavat yllättävän...

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.