category
Gluteeniton Focaccia

Gluteeniton Focaccia

Hanneli Salo

Olin taannoin ravintolassa syömässä ja kattauksen alkuun kuului raikas salaatti ja ihana rosmariininen focaccia. Itse en ole keliaakikko, joten popsin alkupalan hyvillä mielin suuhuni, toisin kuin mieheni. Siitähän se ajatus sitten lähti.

Kesäinen, gluteeniton focaccia

Peltileipää olen monet kerrat tehnyt, mutta rosmariinin ja oliiviöljyn kanssa tämä leipä on sellaisenaan hyvä kaveri myös salaatille – nyt kesän kynnyksellä siihen grilliruuan viereenkin. Tästä saa myös tuhdit piknikleivät lisäämällä täytteitä. 

Taikinaa varten tarvitset:

Öljyseos, gluteeniton focaccia | Hyvinvoinnin blogi

Öljyseos leivän alle ja pinnalle:

Näin valmistat leivän:

1. Ota esille vuoka, johon teet leivän. Itse tein leivän tällä kertaa uunivuokaan, joka on noin puolet pellin koosta. Mikäli haluat valmistaa leipää uunipellillisen, taikinaa kannattaa tehdä tuplamäärä. Voitele vuoka oliiviöljyllä ja ripottele rosmariinia sekä karkeaa suolaa vuoalle.

2. Tee sitten taikina. Murenna hiiva kädenlämpöiseen veteen ja sekoita sekaan hunaja. Lisää joukkoon puolet jauhoista, psylliumjauhe ja suola. Sekoita tasaiseksi. Lisää lopuksi joukkoon öljy sekä loput jauhoista. Vaivaa hetki ja anna seistä noin 2 min, jonka aikana psyllium alkaa vaikuttaa ja taikina kiinteytyy.

3. Levitä taikina vuokaan ja anna nousta leivinliinan alla noin puoli tuntia. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.

4. Kun leipä on kohonnut ja uuni on lämmin, tee vielä leipään painaumia sormilla ja levitä pinnalle öljyeosta, joka sisältää oliiviöljyä, rosmariinia sekä suolaa.

5. Paista 200 asteessa noin puoli tuntia. Tarkkaile leipää tasaisin väliajoin: paistoaikaan vaikuttaa minkälainen vuoka on käytössä sekä leivän paksuus.

6. Kun leipä on sisältä vielä pehmeä, mutta pinta on saanut mukavan värin sekä hieman rapeutta, on focaccia valmis. Jäähdytä ja nauti.

Gluteeniton focaccia juuri uunista tulleena | Hyvinvoinnin blogi

Vain mielikuvitus on rajana

Focacciaa tehtäessä voit käyttää mielikuvitustasi ja laittaa sen päälle lähes mitä tahansa, kuten erilaisia juustoja, yrttejä, oliiveja, tomaattia tai lihaa. Suutuntumaa saa myös käyttämällä takikinassa erilaisia jauhoseoksia, leseitä ja siemeniä.

Focaccia-kerrosleivät

Gluteeniton focaccia täytettynä | Hyvinvoinnin blogi

Vaikka focaccia on suhteellisen litteä leipä, se sopii loistavasti myös kerrosvoileiväksi. Jos haluat valmistaa kerralla suuremman määrän kerrosleipiä, halkaise koko leipälaatta kahtia ja täytä se yhdellä kertaa. Näin saat helposti leikattua valmiita annospalasia, eikä jokaista leipää tarvitse täyttää erikseen. Meillä focaccia-kerrosleivät toimivat mainiosti luontopolkuretkellä.

Herkullisia piknikhetkiä toivottelee:

-Hanneli

Gluteeniton focaccia täytettynä kerrosleipänä | Hyvinvoinnin blogi

Edellinen artikkeli

Gluteenittomat sydänkeksit

Seuraava artikkeli

Raakoja ajatuksia ja raakaa kakkua

Jätä kommentti

Huomioi, että luemme kaikki kommentit ennen julkaisua, koska haluamme pitää blogimme asiallisena.

Robottiesto: