Tuo herkän ihon parhaat puolet esiin oikealla hoidolla

Tuo herkän ihon parhaat puolet esiin oikealla hoidolla

Herkkä iho reagoi erilaisiin ulkoisiin ja sisäisiin ärsykkeisiin punoittamalla, kutisemalla ja kirvelemällä. Herkkä iho on yleinen vaiva suomalaisten keskuudessa, mikä johtuu osittain vaihtelevasta ja paikoin ankarasta ilmastostamme. Herkkä iho voi myös viestiä vääristä ihonhoitotavoista tai huonoista elämäntavoista. Herkän ihon hoito on hyvin yksilöllistä, mutta hoidon kulmakiviä ovat ihon luontaisen suojakerroksen tukeminen hellävaraisilla tuotteilla ja ihon suojaaminen sään vaihteluilta.

Herkän ihon oireet ja syyt

Herkkä iho ei ole oma ihotyyppinsä, vaan ihon – tai kokonaisvaltaisemmin ajateltuna kehon – epätasapainotila. Mikä tahansa ihotyyppi akneihosta kuivaan ihoon voi siis olla herkkä. Ihon herkkyys ilmenee kutinana, punoitteluna, kirvelynä tai ihon kireytenä. Myös ihon pintaverisuonet voivat olla laajentuneet erityisesti poskien ja nenän alueilla, tai iholla voi esiintyä epäpuhtauksia.

Herkkä iho reagoi herkästi ympäristön ärsykkeisiin, kuten kylmyyteen, kuumuuteen, viimaan, auringon UV-säteilyyn, saasteisiin, kuivaan sisäilmaan tai tiettyihin kosmetiikan ainesosiin. Myös sisäiset tekijät, kuten stressi, sairaudet ja tietyt ruoka-aineet voivat ärsyttää herkkää ihoa. Ihon herkkyys voi olla tilapäistä ja aktivoitua esimerkiksi stressaavan elämäntilanteen aikana tai huonon ruokavalion seurauksena. Joskus herkällä iholla voi esiintyä vakavampiakin oireita, kuten atooppista ihottumaa. Tällöin puhutaan jo ihosairauksista herkän ihon sijaan.

Herkän ihon pinta on usein kuiva, koska ihon pinnalla oleva, ihoa ulkoisilta ärsykkeiltä suojaava suojakerros eli hydrolipidikalvo on vaurioitunut. Hydrolipidikalvo muodostuu kosteudesta, ihon rasva-aineista ja mikrobeista ja toimii ikään kuin suojakelmuna iholle. Terveen ihon hydrolipidikalvon pH on hapan. Happamuuden ansiosta hydrolipidikalvo pysyy ehjänä ja kykenee estämään kosteuden haihtumista iholta ja suojaamaan ihoa bakteereilta ja muilta hapanta ympäristöä karttavilta tunkeilijoilta. Herkän ihon hoidossa tulisikin pyrkiä hydrolipidikalvon tasapainottamiseen ja vahvistamiseen kosteuttamalla ihoa ja ehkäisemällä kosteuden haihtumista.

Herkkä iho ja luonnonkosmetiikan eteeriset öljyt

Sertifioitu luonnonkosmetiikka on usein erinomainen vaihtoehto herkkäihoiselle, sillä luonnonkosmetiikka ei sisällä synteettisiä hajusteita eikä väriaineita tai voimakkaita säilöntäaineita, jotka saattavat herkistää ihoa pitkäaikaisessa käytössä. Luonnonkosmetiikka sisältää usein kuitenkin eteerisiä öljyjä, joiden kanssa herkkäihoisen on hyvä olla tarkkana.

Eteeriset öljyt ovat luonnosta peräisin olevia tehokkaita aktiiviaineita, joita käytetään usein luonnonkosmetiikassa hajusteina sekä säilövinä tai desinfioivina ainesosina. Eteeriset öljyt ovat tunnettuja myös aromaterapeuttisista vaikutuksistaan, sillä ne vaikuttavat kehoon fysiologisesti: esimerkiksi laventelin eteerisen öljyn on tutkitusti todettu edistävän rentoutumista.

Laventelin eteerinen öljy

Eteeriset öljyt eristetään kasvien tai kukkien eri osista esimerkiksi höyrytislaamalla, uuttamalla tai kylmäpuristamalla. Koska eteeriset öljyt ovat erittäin tiiviissä muodossa olevia yhdisteitä, niitä tulisi aina laimentaa ennen käyttöä. Kosmetiikassa eteeristen öljyjen pitoisuus on yleensä noin 0,5–2 %.

Sertifioidussa luonnonkosmetiikassa hajusteina käytetään ainoastaan luonnollisia eteerisiä öljyjä. Koska hajusteet ovat yleisin allergisoiva ainesosa kosmetiikassa, myös jotkut eteeriset öljyt osana kosmetiikkatuotteita saattavat aiheuttaa ihoärsytystä tai ihottumaa herkkäihoisille. Tällä hetkellä tiedetään 26 herkistävää hajusteainesosaa, joita käytetään kosmetiikassa ja jotka voivat olla peräisin eteerisistä öljyistä tai olla synteettisesti valmistettu. Valtaosalle nämä ainesosat eivät aiheuta mitään ongelmia, mutta varsinkin hajusteallergisten tulisi välttää niitä. Nämä ainesosat ilmoitetaan aina tuotteen ainesosaluettelossa, ja ainesosilla on sama INCI-nimi olivatpa ne peräisin eteerisistä öljyistä tai synteettisesti valmistettu. Ellei kärsi myös tuoksuyliherkkyydestä, herkkäihoisen ei kuitenkaan automaattisesti tarvitse kavahtaa luonnonkosmetiikkatuotteita, joilla on voimakas tuoksu, sillä tuoksu itsessään ei kerro tuotteen allergisoivuudesta.

Herkkäihoinen tarvitsee hellää hoitoa ja suojaa

Herkän ihon hoidossa pyritään tukemaan ja vahvistamaan ihon omia luontaisia suojamekanismeja ja rauhoittamaan ihon punoitusta. Oikeiden ihonhoitotuotteiden valinta ei kuitenkaan ole herkkäihoiselle välttämättä kovin helppoa, sillä herkän ihon hoito on hyvin yksilöllistä. Nyrkkisääntönä voidaan pitää sitä, että suosi hellävaraisia tuotteita ja vältä voimakkaasti aktivoivia ja stimuloivia sekä pitkällä ainesosalistalla kyllästettyjä tuotteita. Myös ihon liiallista hoitoa kannattaa välttää: ihonhoitoon riittää puhdistustuote, kasvovesi tai hoitoneste sekä kosteusvoide ja kasvoöljy.

Kannattaa myös käydä kylpyhuoneen hyllyt läpi säännöllisesti ja heittää vanhentuneet ihonhoitotuotteet ja meikit suosiolla pois. Vanhentuneisiin tuotteisiin kerääntyy herkästi bakteereja, jotka voivat iholle päästessään ärsyttää herkkää ihoa.

Herkälle iholle soveltuvia hoitosarjoja ovat mm. Neal’s Yard Remedies Sensitive ja Novexpert Magnesium. Lisäksi kaikki Murumurun ja Globe Hope Organic Beauty by Mia Höytön tuotteet soveltuvat herkälle iholle.

Herkän ihon puhdistus

Herkän ihon puhdistamiseen sopii mainiosti neutraali puhdistusmaito. Neal’s Yard Remediesin Sensitive Soothing -puhdistusmaito on herkälle iholle kehitetty putsari, joka puhdistaa ihon epäpuhtauksista sitä kuivattamatta. Puhdistusmaito sisältää rauhoittavaa purasruohoöljyä ja aloe veraa sekä suojaavaa alppikukkaa. Puhdistusmaito levitetään kasvoille kevyesti pyöritellen ja pyyhitään pois vanulapulla tai huuhdellaan lämpimällä vedellä. Vältä kuitenkin ihon hankaamista pesun jälkeen ja taputtele kasvot kuiviksi pyyhkeellä.

Neal's Yard Remedies Sensitive Soothing Puhdistusmaito

Neal's Yard Remedies Sensitive Soothing -puhdistusmaito, 27,95 €.

Hitusen edullisempi mutta sitäkin laadukkaampi herkän ihon putsari on Novexpertin MAGNESIUM-sarjan Hydro-Biotic Milky Cleanser, joka sisältää ihoa rauhoittavan magnesiumin lisäksi prebiootteja luonnonsokerista, omega-rasvahappoja, aloe veraa, E-vitamiinia ja esikkoöljyä.

Herkän ihon kosteuttaminen

Kasvovesi tukee ihon kosteustasapainoa, mikä on erityisen tärkeää herkälle iholle. Herkkäihoisen kannattaa kokeilla korealaisesta kauneudenhoidosta tuttua 7 skin methodia, jossa iholle imeytetään käsin seitsemän ohutta kerrosta kasvovettä. Murumurun kasvovesi tasapainottaa herkän ihon pH-arvoa. Kasvoveden prebiootit tukevat ihon suojakerroksen toimintaa ja natrium PCA (pyrrolidonikarboksyylihappo) sitoo vettä ihon pintaan.

Kasvoveden jälkeen iholle levitetään omalle ihotyypille sopiva kasvovoide. Dr. Hauschkan legendaarinen ruusuvoide sopii erityisesti herkälle ja couperosaan taipuvalle iholle. Ruusun terälehdistä ja villiruusun marjoista saatavat uutteet vahvistavat ihon uusiutumista ja karitevoi, avokadoöljy ja ruusuvaha kosteuttavat ja suojaavat ihoa. 

Dr. Hauschka Ruusuvoide

Dr. Hauschkan ruusuvoide, 29,95 €.

Toinen hyvä vaihtoehto kasvovoiteeksi on Neal’s Yard Remediesin Sensitive Replenish + Balance -kasvovoide sopii herkälle iholle, jolla esiintyy ruusufinniä, couperosaa, aknea tai ihottumaa. Replenish + Balance on allergiatestattu, eikä se sisällä eteerisiä öljyjä. Voide korjaa ihon suojakerrosta, jolloin ihon punoitus ja reaktiivisuus vähenee. Voiteen sisältämät rasvahapot, hyaluronihappo ja antioksidanttinen kauraöljy kosteuttavat ihoa pitkäkestoisesti.

Ihonhoito viimeistellään kasvoöljyllä, joka estää kosteuden haihtumista iholta ja auttaa ylläpitämään ihon rasvatasapainoa. Murumurun kasvoöljy sisältää jojobaöljyä, aprikoosinkiviöljyä ja E-vitamiinia, jotka ravitsevat ihoa ja suojaavat sitä ympäristön haittatekijöiltä.

Murumuru Kasvoöljy

Murumurun kasvoöljy, 18,95 €.

Herkän ihon kuorinta

Herkkäihoisen ei tarvitse kokonaan kaihtaa ihon kuorintaa – päinvastoin kuorinta silloin tällöin hellävaraisella tuottella poistaa kuolleet ihosolut ihon pinnalta, jolloin iho pystyy paremmin hyödyntämään kosteuttavien tuotteiden tuoman avun. Karkeat ja mekaaniset kuorinnat on syytä jättää kokonaan käyttämättä, ja kokeilla sen sijaan hedelmähappoihin perustuvia mietoja tuotteita. FLOW Cosmetics Lingonberry Bright -entsyymikuorinta kuorii ihoa hellävaraisesti puolukan, mansikan, papaijan ja ananaksen hedelmähapoilla.

FLOW Cosmetics Lingonberry Bright Entsyymikuorinta

FLOW Cosmetics Lingonberry Bright -entsyymikuorinta, 37,95 €.

Herkän ihon suojaaminen kylmältä ja auringolta

Herkkä iho on hyvä suojata kylmältä, viimalta ja auringolta. Käytä korkean aurinkosuojan (SPF50) sisältävää aurinkovoidetta auringossa ollessasi. Talvipakkasilla kasvojen herkkä iho kannattaa suojata huivilla ja lämpimällä myssyllä. Iholle voi myös levittää Weledan Calendula-ulkoiluvoidetta, joka suojaa herkkää ihoa pakkaselta ja viimalta.

Etkö tiedä, millaiset ihonhoitotuotteet soveltuvat ihollesi? Kasasimme parhaat herkästä ihosta huolta pitävät luonnonkosmetiikan hoitotuotteet tänne – löydä uudet suosikkisi! 

Tutustu myös muiden ihotyyppien hoito-oppaisiin:

Myös normaali iho kaipaa säännöllistä hoitoa
Sekaihon hoito-opas ja parhaat luonnonkosmetiikkatuotteet
Tiesitkö, että rasvainen iho rakastaa kosteutta?
Akneiho kaipaa sekä ulkoista että sisäistä hoitoa
Aikuinen iho ikääntyy hyvin hoidettuna kauniisti
Atooppinen iho janoaa kosteutta ja rasva-aineita
Kuiva iho samettisen pehmeäksi – parhaat hoitovinkit ja tuotteet
Couperosa vaatii pitkäjänteistä ja hellää hoitoa

Tähän liittyvät tuotteet:

Testissä Konjac Sponge -ihonpuhdistussienet

Bakuchiol on ihonhoidon uusi superaine

Näitä luetaan

Melatoniini - Uusin trendiaine kosmetiikassa maailmalla!
Tässä artikkelissa tutustumme melatoniinin kasvavaan trendiin kosmeettisissa valmisteissa ja tarkastelemme...
Luonnollinen ihonhoitorutiini vuoden ympäri

Vuodenajat voivat vaikuttaa ihon kuntoon, esimerkiksi ilmojen kylmetessä iholla saattaa esiintyä...

Metsä kunniaan
Lue miten uutta suomalaista innovaatiota, Kuusisokeria, sisältävä Ole Hyvä Metsä -sarja sai...
LUONKOS - suomalainen ihonhoidon rituaali

Mitä jos ihonhoito olisi ihanaa, yksinkertaista ja toimivaa? Luonkos jotain ihanaa? Voiko...

Kuuden raaka-aineen puhdistusöljy ja kaksi muuta kevätihonhoidon timanttia.

Hyvästi kuiva talvi-iho, on aika palauttaa luontainen hehku kasvoille! Tuntuuko...

Metsämikrobit palauttavat fyysisen yhteytesi luontoon ja luovat terveemmän pohjan ihosi mikrobiomille
Saaren Taika metsämikrobikosmetiikka palauttaa fyysisen yhteytesi luontoon ja luo terveemmän pohjan ihosi...
Puhdas+ Beauty DNA kertoo ihosi geneettiset salaisuudet
Pohdi hetki seuraavia kysymyksiä ja mieti, mikä niistä kuvaa ihoasi parhaiten: Reagoiko ihosi...
Dr. Hauschka Med – hoitavaa apua herkälle ja kuivalle iholle
Saksalaisen Dr. Hauschka-luonnonkosmetiikkasarjan Med-ihonhoitolinja on löytänyt vakiokäyttäjänsä jo herkkäihoisista...

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.