Akneiho kaipaa kokonaisvaltaista hoitoa

Akneiho kaipaa sekä ulkoista että sisäistä hoitoa

Akne voi olla kiusallinen vaiva, joka vaikuttaa jopa itsetuntoon. Akneiholla ihohuokoset ovat laajentuneet ja iholla esiintyy joskus kipeästikin tulehtuneita epäpuhtauksia. Syyt aknen taustalla ovat moninaiset: aknen puhkeamiseen vaikuttavat mm. perimä, hormonaalinen epätasapainotila ja suoliston huono kunto. Siksi akneihoon tepsii parhaiten myös kokonaisvaltainen hoito: ulkoisen ihonhoidon lisäksi akneiho voi rauhoittua suoliston bakteeristoa tasapainottamalla ja elämäntapoja rauhoittamalla.

Aknen syntyyn vaikuttaa perimä sekä hormonitoiminnan tai suoliston epätasapainotila

Akneihossa ihon talirauhaset tuottavat enemmän talia kuin on tarpeen. Liiallinen tali sekä kuolleet ihosolut tukkivat helposti ihohuokoset, jolloin iholle syntyy finni tai mustapää. Akneiholla on myös enemmän bakteereja, jotka voivat aiheuttaa tulehduksen tukkeutuneeseen ihohuokoseen ja sen myötä finnin. Jokainen epäpuhtauksista kärsivä tietää, että tällainen tulehtunut finni voi olla hyvinkin kivulias. Talirauhasia on kasvojen lisäksi eniten yläselässä ja rintakehän alueella, missä iho on myös öljyisintä ja missä epäpuhtauksia useimmiten esiintyy.

Aknen syntyyn vaikuttavat yleensä geneettiset tekijät. Akne puhkeaa tavallisimmin teini-iässä, kun elimistön hormonitoiminta käy vilkkaana ja aktivoi ihon talintuotantoa. Hormonaalinen epätasapaino voi aiheuttaa aknen puhkeamisen myös myöhemmällä iällä, jolloin puhutaan aikuisiän aknesta. Aikuisiän akne voi puhjeta esimerkiksi itselle sopimattomien ehkäisypillereiden tai hormonikierukan käytön myötä, tai stressin seurauksena. Myös ilmansaasteet, synteettiset kemikaalit ja tietyt lääkkeet voivat edesauttaa aikuisiän aknen puhkeamista.

Myös suoliston kunnolla on yhteys ihon kuntoon. Terveessä suolistossa bakteerikanta on monipuolinen ja tasapainossa, mikä näkyy myös iholla. Suoliston epätasapainotila sen sijaan voi aiheuttaa monien iho-ongelmien, kuten aknen, puhkeamisen. Suoliston voivat saattaa epätasapainoon esimerkiksi stressi, huono ruokavalio tai antibioottikuurit. Monipuolisella kuitu- ja probioottipitoisella ruokavaliolla voi kuitenkin tukea suolistobakteerien tasapainoa. Probiootteja saa luonnostaan esimerkiksi hapatetuista maitovalmisteista (esim. jogurtti ja piimä) sekä kaalista, mutta helppo tapa tukea suoliston toimintaa on käyttää maitohappobakteeri- eli probioottivalmisteita.

Akneihon hoitotuotteet tasapainottavat talineritystä ja ehkäisevät epäpuhtauksia

Akneihon hoidossa on tavoitteena tasapainottaa talineritystä, hillitä tulehdusta ja ehkäistä uusien epäpuhtauksien syntymistä. Aknea voi esiintyä millä tahansa ihotyypillä, myös kuivalla iholla. Aknea esiintyy myös eriasteisena: jotkut akneihot ovat hyvin herkkiä, kun taas toiset sietävät hoitotuotteiltaan enemmän. Tämän vuoksi aknen hoitoon ei ole olemassa yhtä tiettyä kaavaa, joka toimisi kaikille, vaan tärkeintä on löytää juuri omalle iholle sopivat tuotteet sisäisten tekijöiden tasapainottamisen lisäksi.

Kokeilemisen arvoinen luonnonkosmetiikan sarja akneihoiselle on hinta-laatusuhteeltaan erinomainen Novexpert Trio-Zinc. Sarjan tuotteet perustuvat kolmeen eri sinkin muotoon, eli sinkkiglukonaattiin, sinkki PCA:han ja sinkkilaktaattiin. Sinkki hillitsee talin tuotantoa ja rauhoittaa bakteerien kasvua ja tulehduksia.

Puhdista akneiho miedoilla tuotteilla

Akneiho on tärkeää puhdistaa joka ilta ennen nukkumaanmenoa meikistä, hiestä ja ylimääräisestä talista, jotka voivat tukkia ihohuokosia yön aikana ja aiheuttaa lisää epäpuhtauksia. Akneiho on paikallaan puhdistaa myös aamuisin. Puhdistuksessa kannattaa välttää ihon voimakasta hankaamista.

Akneihon puhdistukseen sopii mieto puhdistusöljy tai -voide. Luonkosin Healing -öljypuhdistuskakku puhdistaa ihon hellävaraisesti ja on täynnä tärkeitä antioksidantteja, vitamiineja ja hyviä rasvahappoja. Jos ihosi on todella rasvainen, voit kokeilla kaksoispuhdistusta, jolloin öljypuhdistuksen jälkeen iho puhdistetaan vielä miedolla puhdistusgeelillä. BYBI Beautyn Crystal Clear -puhdistusgeeli tasapainottaa ihon mikrobiomia eli suojakerrosta. Vaurioitunut mikrobiomi voi nimittäin johtaa ihon kuivumiseen ja näppyihin, kun tali jää jumiin ihon pintakerroksen alle.

BYBI Beauty Crystal Clear Puhdistusgeeli

BYBI Beauty Crystal Clear -puhdistusgeeli, 34,95 €

Pesun jälkeen moni sortuu puristelemaan mustapäitä ja finnejä, mutta on parempi yrittää pitää näpit kurissa. Finnien puristelu voi nimittäin paitsi aiheuttaa aknearpia, myös levittää lisää bakteereja kasvoille. Pesun jälkeen kannattaakin siirtyä suoraan kasvoveteen, joka viimeistelee ihon puhdistuksen ja kosteuttaa ihoa. Patykan Anti-Blemish -kasvovesi sisältää minttuvettä, prebiootteja ja salisyylihappoa, jotka hillitsevät talintuotantoa ja vahvistavat ihon mikrobikantaa.

Ihon kosteutus ja rasvatasapaino on kaiken a ja o

Ihon kosteuttaminen on akneihoiselle yhtä tärkeää kuin ihon puhdistaminen. Akneiholle sopii ohut, mutta kosteuttava kosteusvoide. Novexpert Trio-Zinc Purifying Fluid -kosteusvoiteessa epäpuhtauksien ehkäisy yhdistyy anti-aging-vaikutukseen. Voide sisältää mm. bakuchiolia, joka hidastaa solujen ikääntymistä.

Novexpert TRIO-ZINC Purifying Fluid
Novexpert Trio-Zinc Purifying Fluid -kosteusvoide, 23,95 €.

Akneihoisen ei kannata myöskään karttaa kasvoöljyjä, sillä akneiholle soveltuva kasvoöljy auttaa ylläpitämään ihon rasvatasapainoa ja ehkäisee kosteuden haihtumista iholta. Kasvoöljy levitetään iholle kosteusvoiteen jälkeen, jolloin se lukitsee kosteuden iholle. Dr. Hauschkan kasvoöljy on kehitetty nimenomaan rasvaiselle ja epäpuhtaalle iholle. Kasvoöljyn sisältämä porkkanan, manteliöljyn, kehäkukan ja neemin yhdistelmä rauhoittaa tulehdusta ja vähentää talituotantoa.

Täsmätuotteilla lisäapua akneen

Akneihon hoitoon tuo lisäboostia kosteusvoiteen alle levitettävä seerumi. Akneiholle ihanteellinen seerumi on suursuosioon noussut BYBI Beautyn Bakuchiol Booster. Öljymäinen seerumi sisältää rasvaista ihoa rauhoittavaa skvalaania sekä antibakteerista bakuchiolia, joka toimii retinolin tapaan ihoa silottaen ja kiinteyttäen – tosin ilman retinolin ihoa ärsyttäviä ominaisuuksia. Bakuchiol puree myös aknearpiin.

BYBI Beauty Bakuchiol Booster Seerumi

BYBI Beauty Bakuchiol Booster -seerumi, 16.95 €

Akneihoisen kannattaa myös kuoria ihoa säännöllisesti, sillä kuolleiden ihosolujen poistaminen saattaa ehkäistä aknea. Akneiholle sopii hellävarainen hedelmähappoja sisältävä kuorintatuote, jonka annetaan vaikuttaa kasvoilla ilman hankaamista. Akneihoisen kannattaa sen sijaan pysytellä loitolla mekaanisista kuorintatuotteista, sillä aineen hankaaminen iholla levittää bakteereja ja näin lisää tulehdusta. Novexpert Trio-Zinc Peeling Night Lotion sisältää runsaasti ihoa hellävaraisesti kuorivia PHA-hedelmähappoja. Hoitotuote levitetään yöksi kasvoille, ja sitä käytetään kuurimaisesti 1-3 kuukautta korkeintaan joka toinen ilta.

Hyvä näpyt nitistävä täsmätuote on mm. teepuu-, rosmariini- ja piparminttuöljyä sisältävä Cattier Paris Touch Express -hoitogeeli. Geeliä voi levittää suoraan näpylle ja antaa sen tehdä tehtävänsä.

Myös antibakteerinen teepuuöljy on akneihoisen klassikkotuote, joka hoitaa epäpuhtauksia ja ehkäisee aknearpien muodostumista. Teepuuöljy on tosin tujua tavaraa, joka voi runsaasti käytettynä kuivattaa ihoa liikaa. Tiputa pari tippaa teepuuöljyä vanulapulle ja levitä varovasti suoraan finnin päälle. Vaihtoehtoisesti teepuuöljyn voi laimentaa vaikkapa akneihoiselle sopivaan jojobaöljyyn.

FLOW Cosmetics Luomu Eteerinen öljy Teepuu
FLOW Cosmeticsin luomulaatuinen teepuuöljy, 21,95 €.

Lisää akneiholle soveltuvia tuotteita löydät täältä!

Tutustu myös muiden ihotyyppien hoito-oppaisiin:
Myös normaali iho kaipaa säännöllistä hoitoa
Sekaihon hoito-opas ja parhaat luonnonkosmetiikkatuotteet
Rasvainen iho rakastaa kosteutta

Tähän liittyvät tuotteet:

Tiesitkö, että rasvainen iho rakastaa kosteutta?

Aikuinen iho ikääntyy hyvin hoidettuna kauniisti

Näitä luetaan

Melatoniini - Uusin trendiaine kosmetiikassa maailmalla!
Tässä artikkelissa tutustumme melatoniinin kasvavaan trendiin kosmeettisissa valmisteissa ja tarkastelemme...
Luonnollinen ihonhoitorutiini vuoden ympäri

Vuodenajat voivat vaikuttaa ihon kuntoon, esimerkiksi ilmojen kylmetessä iholla saattaa esiintyä...

Metsä kunniaan
Lue miten uutta suomalaista innovaatiota, Kuusisokeria, sisältävä Ole Hyvä Metsä -sarja sai...
LUONKOS - suomalainen ihonhoidon rituaali

Mitä jos ihonhoito olisi ihanaa, yksinkertaista ja toimivaa? Luonkos jotain ihanaa? Voiko...

Kuuden raaka-aineen puhdistusöljy ja kaksi muuta kevätihonhoidon timanttia.

Hyvästi kuiva talvi-iho, on aika palauttaa luontainen hehku kasvoille! Tuntuuko...

Metsämikrobit palauttavat fyysisen yhteytesi luontoon ja luovat terveemmän pohjan ihosi mikrobiomille
Saaren Taika metsämikrobikosmetiikka palauttaa fyysisen yhteytesi luontoon ja luo terveemmän pohjan ihosi...
Puhdas+ Beauty DNA kertoo ihosi geneettiset salaisuudet
Pohdi hetki seuraavia kysymyksiä ja mieti, mikä niistä kuvaa ihoasi parhaiten: Reagoiko ihosi...
Dr. Hauschka Med – hoitavaa apua herkälle ja kuivalle iholle
Saksalaisen Dr. Hauschka-luonnonkosmetiikkasarjan Med-ihonhoitolinja on löytänyt vakiokäyttäjänsä jo herkkäihoisista...

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.