Akneiho kaipaa sekä ulkoista että sisäistä hoitoa

Akneiho kaipaa sekä ulkoista että sisäistä hoitoa

Heli Koskinen

Akne voi olla kiusallinen vaiva, joka vaikuttaa jopa itsetuntoon. Akneiholla ihohuokoset ovat laajentuneet ja iholla esiintyy joskus kipeästikin tulehtuneita epäpuhtauksia. Syyt aknen taustalla ovat moninaiset: aknen puhkeamiseen vaikuttavat mm. perimä, hormonaalinen epätasapainotila ja suoliston huono kunto. Siksi akneihoon tepsii parhaiten myös kokonaisvaltainen hoito: ulkoisen ihonhoidon lisäksi akneiho voi rauhoittua suoliston bakteeristoa tasapainottamalla ja elämäntapoja rauhoittamalla.

Aknen syntyyn vaikuttaa perimä sekä hormonitoiminnan tai suoliston epätasapainotila

Akneihossa ihon talirauhaset tuottavat enemmän talia kuin on tarpeen. Liiallinen tali sekä kuolleet ihosolut tukkivat helposti ihohuokoset, jolloin iholle syntyy finni tai mustapää. Akneiholla on myös enemmän bakteereja, jotka voivat aiheuttaa tulehduksen tukkeutuneeseen ihohuokoseen ja sen myötä finnin. Jokainen epäpuhtauksista kärsivä tietää, että tällainen tulehtunut finni voi olla hyvinkin kivulias. Talirauhasia on kasvojen lisäksi eniten yläselässä ja rintakehän alueella, missä iho on myös öljyisintä ja missä epäpuhtauksia useimmiten esiintyy.

Aknen syntyyn vaikuttavat yleensä geneettiset tekijät. Akne puhkeaa tavallisimmin teini-iässä, kun elimistön hormonitoiminta käy vilkkaana ja aktivoi ihon talintuotantoa. Hormonaalinen epätasapaino voi aiheuttaa aknen puhkeamisen myös myöhemmällä iällä, jolloin puhutaan aikuisiän aknesta. Aikuisiän akne voi puhjeta esimerkiksi itselle sopimattomien ehkäisypillereiden tai hormonikierukan käytön myötä, tai stressin seurauksena. Myös ilmansaasteet, synteettiset kemikaalit ja tietyt lääkkeet voivat edesauttaa aikuisiän aknen puhkeamista.

Myös suoliston kunnolla on yhteys ihon kuntoon. Terveessä suolistossa bakteerikanta on monipuolinen ja tasapainossa, mikä näkyy myös iholla. Suoliston epätasapainotila sen sijaan voi aiheuttaa monien iho-ongelmien, kuten aknen, puhkeamisen. Suoliston voivat saattaa epätasapainoon esimerkiksi stressi, huono ruokavalio tai antibioottikuurit. Monipuolisella kuitu- ja probioottipitoisella ruokavaliolla voi kuitenkin tukea suolistobakteerien tasapainoa. Probiootteja saa luonnostaan esimerkiksi hapatetuista maitovalmisteista (esim. jogurtti ja piimä) sekä kaalista, mutta helppo tapa tukea suoliston toimintaa on käyttää maitohappobakteeri- eli probioottivalmisteita.

Akneihon hoitotuotteet tasapainottavat talineritystä ja ehkäisevät epäpuhtauksia

Akneihon hoidossa on tavoitteena tasapainottaa talineritystä, hillitä tulehdusta ja ehkäistä uusien epäpuhtauksien syntymistä. Aknea voi esiintyä millä tahansa ihotyypillä, myös kuivalla iholla. Aknea esiintyy myös eriasteisena: jotkut akneihot ovat hyvin herkkiä, kun taas toiset sietävät hoitotuotteiltaan enemmän. Tämän vuoksi aknen hoitoon ei ole olemassa yhtä tiettyä kaavaa, joka toimisi kaikille, vaan tärkeintä on löytää juuri omalle iholle sopivat tuotteet sisäisten tekijöiden tasapainottamisen lisäksi.

Kokeilemisen arvoinen luonnonkosmetiikan sarja akneihoiselle on hinta-laatusuhteeltaan erinomainen Novexpert Trio-Zinc. Sarjan tuotteet perustuvat kolmeen eri sinkin muotoon, eli sinkkiglukonaattiin, sinkki PCA:han ja sinkkilaktaattiin. Sinkki hillitsee talin tuotantoa ja rauhoittaa bakteerien kasvua ja tulehduksia.

Puhdista akneiho miedoilla tuotteilla

Akneiho on tärkeää puhdistaa joka ilta ennen nukkumaanmenoa meikistä, hiestä ja ylimääräisestä talista, jotka voivat tukkia ihohuokosia yön aikana ja aiheuttaa lisää epäpuhtauksia. Akneiho on paikallaan puhdistaa myös aamuisin. Puhdistuksessa kannattaa välttää ihon voimakasta hankaamista.

Akneihon puhdistukseen sopii mieto puhdistusöljy tai -voide. Luonkosin Healing -öljypuhdistuskakku puhdistaa ihon hellävaraisesti ja on täynnä tärkeitä antioksidantteja, vitamiineja ja hyviä rasvahappoja. Jos ihosi on todella rasvainen, voit kokeilla kaksoispuhdistusta, jolloin öljypuhdistuksen jälkeen iho puhdistetaan vielä miedolla puhdistusgeelillä. BYBI Beautyn Crystal Clear -puhdistusgeeli tasapainottaa ihon mikrobiomia eli suojakerrosta. Vaurioitunut mikrobiomi voi nimittäin johtaa ihon kuivumiseen ja näppyihin, kun tali jää jumiin ihon pintakerroksen alle.

BYBI Beauty Crystal Clear Puhdistusgeeli

BYBI Beauty Crystal Clear -puhdistusgeeli, 34,95 €

Pesun jälkeen moni sortuu puristelemaan mustapäitä ja finnejä, mutta on parempi yrittää pitää näpit kurissa. Finnien puristelu voi nimittäin paitsi aiheuttaa aknearpia, myös levittää lisää bakteereja kasvoille. Pesun jälkeen kannattaakin siirtyä suoraan kasvoveteen, joka viimeistelee ihon puhdistuksen ja kosteuttaa ihoa. Patykan Anti-Blemish -kasvovesi sisältää minttuvettä, prebiootteja ja salisyylihappoa, jotka hillitsevät talintuotantoa ja vahvistavat ihon mikrobikantaa.

Ihon kosteutus ja rasvatasapaino on kaiken a ja o

Ihon kosteuttaminen on akneihoiselle yhtä tärkeää kuin ihon puhdistaminen. Akneiholle sopii ohut, mutta kosteuttava kosteusvoide. Novexpert Trio-Zinc Purifying Fluid -kosteusvoiteessa epäpuhtauksien ehkäisy yhdistyy anti-aging-vaikutukseen. Voide sisältää mm. bakuchiolia, joka hidastaa solujen ikääntymistä.

Novexpert TRIO-ZINC Purifying Fluid
Novexpert Trio-Zinc Purifying Fluid -kosteusvoide, 23,95 €.

Akneihoisen ei kannata myöskään karttaa kasvoöljyjä, sillä akneiholle soveltuva kasvoöljy auttaa ylläpitämään ihon rasvatasapainoa ja ehkäisee kosteuden haihtumista iholta. Kasvoöljy levitetään iholle kosteusvoiteen jälkeen, jolloin se lukitsee kosteuden iholle. Dr. Hauschkan kasvoöljy on kehitetty nimenomaan rasvaiselle ja epäpuhtaalle iholle. Kasvoöljyn sisältämä porkkanan, manteliöljyn, kehäkukan ja neemin yhdistelmä rauhoittaa tulehdusta ja vähentää talituotantoa.

Täsmätuotteilla lisäapua akneen

Akneihon hoitoon tuo lisäboostia kosteusvoiteen alle levitettävä seerumi. Akneiholle ihanteellinen seerumi on suursuosioon noussut BYBI Beautyn Bakuchiol Booster. Öljymäinen seerumi sisältää rasvaista ihoa rauhoittavaa skvalaania sekä antibakteerista bakuchiolia, joka toimii retinolin tapaan ihoa silottaen ja kiinteyttäen – tosin ilman retinolin ihoa ärsyttäviä ominaisuuksia. Bakuchiol puree myös aknearpiin.

BYBI Beauty Bakuchiol Booster Seerumi

BYBI Beauty Bakuchiol Booster -seerumi, 16.95 €

Akneihoisen kannattaa myös kuoria ihoa säännöllisesti, sillä kuolleiden ihosolujen poistaminen saattaa ehkäistä aknea. Akneiholle sopii hellävarainen hedelmähappoja sisältävä kuorintatuote, jonka annetaan vaikuttaa kasvoilla ilman hankaamista. Akneihoisen kannattaa sen sijaan pysytellä loitolla mekaanisista kuorintatuotteista, sillä aineen hankaaminen iholla levittää bakteereja ja näin lisää tulehdusta. Novexpert Trio-Zinc Peeling Night Lotion sisältää runsaasti ihoa hellävaraisesti kuorivia PHA-hedelmähappoja. Hoitotuote levitetään yöksi kasvoille, ja sitä käytetään kuurimaisesti 1-3 kuukautta korkeintaan joka toinen ilta.

Hyvä näpyt nitistävä täsmätuote on mm. teepuu-, rosmariini- ja piparminttuöljyä sisältävä Cattier Paris Touch Express -hoitogeeli. Geeliä voi levittää suoraan näpylle ja antaa sen tehdä tehtävänsä.

Myös antibakteerinen teepuuöljy on akneihoisen klassikkotuote, joka hoitaa epäpuhtauksia ja ehkäisee aknearpien muodostumista. Teepuuöljy on tosin tujua tavaraa, joka voi runsaasti käytettynä kuivattaa ihoa liikaa. Tiputa pari tippaa teepuuöljyä vanulapulle ja levitä varovasti suoraan finnin päälle. Vaihtoehtoisesti teepuuöljyn voi laimentaa vaikkapa akneihoiselle sopivaan jojobaöljyyn.

FLOW Cosmetics Luomu Eteerinen öljy Teepuu
FLOW Cosmeticsin luomulaatuinen teepuuöljy, 21,95 €.

Lisää akneiholle soveltuvia tuotteita löydät täältä!

Tutustu myös muiden ihotyyppien hoito-oppaisiin:
Myös normaali iho kaipaa säännöllistä hoitoa
Sekaihon hoito-opas ja parhaat luonnonkosmetiikkatuotteet
Rasvainen iho rakastaa kosteutta

Tähän liittyvät tuotteet

Ale -20%
Novexpert TRIO-ZINC Peeling Night Lotion
Novexpert TRIO-ZINC Peeling Night Lotion
Trio-Zinc Peeling Lotion on unisex-hoitoneste ihon epäpuhtauksille ja laajentuneille ihohuokosille. Käytä Novexpert kuorivaa hoitonestettä, kun ihosi kaipaa kunnon syväpuhdistusta. Epäpuhtaalle iholle. Trio-Zinc -tuotteet sopivat sekaiholle, varsinkin jos se on taipuvainen epäpuhtauksiin, kuten akneen. Sopii aikuisille ja nuorille aikuisille. Trio-Zinc Peeling Night Lotion kuorii supertehokkaasti Vähentää pigmenttiläiskiä. Pienentää ihohuokosia. Ehkäisee kiiltelyä. Tehokkaan kuorinnan avulla estät näppyjen ja muiden epäpuhtauksien lisäksi myös ensimmäisten ryppyjen ilmestymistä. Peeling Lotion kuorii ihoa uusien entistä hellempien hedelmähappojen avulla. Kun iho ikääntyy, sen uusiutumisvauhti hidastuu ja usein tämä johtaa myös ihon tukkeutumiseen, kun kuollut ihosolukko viihtyy kasvoilla pidempään. Näin syntyy usein epäpuhtauksia ja ihon kukkimista. Pitkään käytetyt AHA-hedelmähapot kuorivat ihosolukkua tasoittaen ihoa ja kirkastaen sen sävyä. AHA-hapot kuitenkin voivat ärsyttää ihoa tehokkuudellaan. Siksi Novexpert Night Lotion sisältää uusia ultra-hellävaraisia PHA-hedelmähappoja. Käytä iltakuorintaa harkiten Levitä Night Peeling neste kasvoille vanulapulla. Käytä vain iltaisin noin 10 minuuttia puhdistuksen jälkeen. Käytä korkeintaan joka toinen päivä. Käyttöä voi jatkaa 1-3 kuukautta, jonka jälkeen tulee pitää tauko. Peeling Lotion on koostumukseltaan hieman tahmeaa, joten levitä taputellen kuivalle iholle. Kostealle iholle levitettynä tahmeus korostuu. Aloittaessa ihon epäpuhtaudet voivat lisääntyä. Tätä voi jatkua jopa 3 viikon ajan, mutta tuotteen käyttöä voi jatkaa. Reaktio johtuu hoitonesteen syväpuhdistavasta vaikutuksesta. Hedelmähappoja on tässä voiteessa paljon, joten voide voi kihelmöidä iholla. Jos kihelmöinti jatkuu, pidennä käyttöväliä. Vältä nesteen joutumista silmiin ja silmänympärysiholle. Älä käytä Peeling Lotionia auringonoton jälkeen.
18.36 €
Suosittelemme
BYBI Beauty Bakuchiol Booster Seerumi
BYBI Beauty Bakuchiol Booster Seerumi
Bakuchiol Booster on luonnollinen korvike retinoliseerumille. Bakuchiol öljyseerumi tasoittaa ihoa ja stimuloi kollageenin tuotantoa yhtä hyvin kuin retinoli. Toisin kuin perinteinen retinoli tämä vegaaninen vaihtoehto sopii herkällekin iholle! Sileä ja kimmoisa iho luonnollisen retinoliseerumin avulla Bakuchiol sopii hyvin tehokuuriksi, kun iho tuntuu ja näyttää väsyneeltä tai samealta. BYBI Boosterissa on 1 % bakuchiolin öljyä ja 99 % skvalaania. Lempeä bakuchiol parantaa ihon kuntoa dramaattisesti. Se tasoittaa juonteita ja hälventää väsymyksen merkkejä. Oliivista saatava skvalaani on tehokas ihon uudistaja. Tuloksena napakampi, hehkuva iho. Retinolin todistettua tehoa Retinolin eli A-vitamiinin vaikutukset silottava vaikutus ihoon on yksi ainoita todistettuja ihonhoitokeinoja. Retinoli stimuloi kollageenin tuotantoa eli tekee ihosta kimmoisamman ja sileämmän. Retinoli siis toimii tehokkaasti, mutta altistaa siksi ihoa myös kuivuudelle, hilseilylle, ärtymiselle ja valoherkkyydelle. Bakuchiol on luonnon oma retinoli. Sillä on retinolin hyvät puolet, muttei huonoja! Bakuchiol täyttää, silottaa ja kiinteyttää, muttei kuivata. Yhdistettynä ihoa pehmentävään oliiviskvalaaniin seerumin kosteuttavat ominaisuudet ovat huippuluokkaa. Käytä Bakuchiol Boosteria illalla Bybi Bakuchiol Booster on suunniteltu tehostamaan ihonhoitoa. Käytä yhdessä muiden tuotteidesi kanssa. Parhaan tehon saat levittämällä seerumia iltaisin. Bakuchiol on niin tehokas tuote, että sitä kannattaa käyttää tehokuureina. Lisää pari tippaa bakuchiolia kasvovoiteesi tai -öljysi joukkoon ja levitä kasvoille sekä kaulalle. Käytä bakuchiolia kerran tai kahdesti päivässä kuurin aikana. Jos ihosi ei ole herkkä, Bakuchiol Boosteria voi käytää myös suoraan iholle seerumin tapaan.
15.95 €
Dr. Hauschka Kasvoöljy
Dr. Hauschka Kasvoöljy
Liiallista rasvantuotantoa säätelevä kasvoöljy Dr. Hauschka kasvoöljy on kehitetty rasvoittuvalle, tulehtuneelle ja epäpuhtauksiin taipuvaiselle iholle. Käytä päivisin rauhoittamaan tulehdusta ja lievittämään aknea. Rasvoittuvalle iholle.  Pipettipullo. Rasvainen iho tuottaa liikaa talia. Dr. Hauschka kasvoöljy antaa signaalin iholle vähentää liiallista talin muodostamista. Säännöllisesti käytettynä kasvoöljy tuo esiin ihon luonnollisen kauneuden. Akneiholle sopiva kasvoöljy Kasvoöljy sisältää ainulaatuisen porkkanan, manteliöljyn, kehäkukan ja neemin yhdistelmän, jotka säätelevät ihon toimintaa ja rauhoittavat ihotulehduksia. Supistaa ihohuokosia. Kallisarvoiset öljyuutteet auttavat normalisoimaan ihon talintuotantoa. Käytä sellaisenaan rasvaiselle ja epäpuhtaalle iholle. Sekaiholle öljyä kannattaa käyttää kosteusvoiteeseen sekoitettuna. Ihosi kunnolle sopivan hoito-ohjelman löydät täältä. Rauhoita liiallinen talintuotanto Dr.Hauschkalla Levitä kasvoöljy ohuelti kasvoille aamuisin puhdistusaineen ja kasvoveden jälkeen. Sopii myös dekolteelle. Anna imeytyä ja pyyhi mahdollinen liikaöljy pois kasvoilta pehmeään paperipyyhkeeseen. Jos sinulla on sekaiho, lisää kosteusvoiteeseen muutama tippa kasvoöljyä, niin saat ihanteellisen päivävoiteen. Sekoita molemmat tuotteet kämmenelläsi ja levitä kasvoille, silmänympärysihoa välttäen. Iltaisin puhdistuksen ja vahvistuksen jälkeen suosittelemme valitsemaan jonkin Dr. Hauschkan seerumeista. Nämä ovat rasvattomia kosteuttajia. Myös ajoittaisista ampullikuureista voi olla ihon tasapainottamisessa hyötyä.
24.95 €
BYBI Beauty Crystal Clear Puhdistusgeeli
BYBI Beauty Crystal Clear Puhdistusgeeli
BYBI Beauty Crystal Clear geeli syväpuhdistaa epäpuhtaan ja näppyisen ihon. Kirkastaa ihoa ja tasapainottaa mikrobiomia. Normaalista rasvoittuvalle iholle. Mieltä kohottava tuoksu! Puhdistusgeeli, joka ei kuivata Crystal Clear on kasvojenpuhdistusaine, joka puhdistaa ihon syvältä ja jättää sen tasapainoiseksi. geeli vaahtoaa, muttei kuivata sekoitus prebiootteja, pajunkuorta ja kivikvartsia tuloksena raikas, puhdas ja rauhoittunut iho Antimikrobinen rosmariinivesi ja sypressiöljy pitävät ihon puhtaana ja luovat geeliin herkullisen, mieltä kohottavan tuoksun. Terveen ihon puolesta BYBI puhdistusgeelin prebiootit ovat sikurijuuresta johdettua inuliinia. Inuliini tasapainottaa ja suojaa ihosi mikrobiomia eli suojakalvoa. Valkoisesta pajunkuoresta saatavat saliisylaatit (mm. salisyylihappo) puhdistavat epäpuhtaan ja rasvoittuvan ihon tehokkaasti. Geeli ei jätä ihoasi kuivaksi tai kiristävän tuntuiseksi. Mikä ihmeen mikrobiomi? Ihomme puolustuskyky on riippuvainen siitä, että sillä on terve mikrobiomi. Mikrobiomilla viitataan ihon suojakerrokseen. Vaurioitunut mikrobiomi johtaa ihon kuivumseen ja näppyihin. Crystal Clear geelin inuliin ruokkii suojakerroksen mikro-organismeja. Hyvin voiva mikrobiomi parantaa ihon kosteuspitoisuutta ja pystyy poistamaan vahingolliset bakteerit, jotka aiheuttavat epäpuhtauksia. Kivikvartsikiteet ja salisylaatit auttavat säätelemään talin tuotantoa ja vähentävät ihohuokosten tukkeutumista. Kirkas putsari Crystal Clear poistaa siksi myös mustapäitä. Puhdistugeeliä kannattaa käyttää puhdistusöljyn jälkeen Käytä aamuin illoin. Erinomainen BYBI Swipe Clean -puhdistusöljyn jälkeen. Levitä herneen kokoinen määrä valmiiksi kostealle iholle ja hiero kasvot ja kaula pyörivin liikkein. Kun geeli on vaahtoutunut, huuhtele pois runsaalla vedellä tai pyyhi kostealla pyyhkeellä.Sopii normaalille ja rasvoittuvalle iholle, sekä sekaiholle. Myös iholle, joka on tukkeutunut, tai jossa on tulehduksia ja epäpuhtauksia.
28.95 €

Edellinen artikkeli

Tiesitkö, että rasvainen iho rakastaa kosteutta?

Seuraava artikkeli

Aikuinen iho ikääntyy hyvin hoidettuna kauniisti

Jätä kommentti

Huomioi, että luemme kaikki kommentit ennen julkaisua, koska haluamme pitää blogimme asiallisena.

Robottiesto: