Aikuinen iho ikääntyy hyvin hoidettuna kauniisti

Aikuinen iho ikääntyy hyvin hoidettuna kauniisti

Heli Koskinen

Ihomme kaipaa ikääntymisen myötä entistä enemmän huolenpitoa. Ikävuosien karttuessa ihossa tapahtuu tiettyjä prosesseja, jotka näkyvät iholla juonteina, ryppyinä ja ihon veltostumisena ja kuivumisena. Ikääntyminen on väistämätöntä eikä rypyiltä voi pidemmän päälle kukaan välttyä – eikä tarvitsekaan – mutta oikeanlaisella ihonhoidolla ja terveellisillä elämäntavoilla ihon ikääntymistä voi kuitenkin ennaltaehkäistä, hidastaa ja korjata.

Mitä ihossa tapahtuu ikääntymisen myötä?

Ikääntymisen myötä ihollamme tapahtuu solutasolla väistämättä tiettyjä luonnollisia prosesseja, jotka muuttavat ihon rakennetta ja ulkonäköä. Solujen uudistuminen ja kehon talineritys hidastuvat, kollageenin tuotanto vähenee ja vapaat radikaalit vaurioittavat ihosoluja ja tuhoavat ihon kimmoisuudesta vastaavaa kollageenia ja elastiinia. Kaikkien näiden prosessien seurauksena iho hiljalleen kuivuu, veltostuu ja ohenee, ja iholle alkaa muodostua juonteita, ryppyjä ja maksaläiskiä.

Ihon oheneminen ja talinerityksen heikkeneminen

Kehon ylin kerros eli epidermis suojaa ihoa ulkoisilta haittatekijöiltä sekä auringon UV-säteiltä. Ikääntyessä epidermis ohenee, ihosolujen uusiutuminen hidastuu ja epidermiksessä sijaitsevien talirauhasten toiminta hidastuu. Varsinkin vaihdevuosien myötä talineritys hidastuu ja iho kuivuu, jolloin myös ihon puolustuskyky ulkoisia haittatekijöitä vastaan heikkenee.

Kollageenin väheneminen

Ihon alemmassa kerroksessa eli dermiksessä sijaitsee ihon tärkein rakennusaine kollageeni sekä elastiini, joka tekee ihosta joustavan. Nuoren ihon rakenteesta kollageenia on jopa 70 %, mutta luontaisen kollageenin määrä alkaa vähentyä 25 vuoden jälkeen, ja loppuu iän myötä lopulta kokonaan. Kollageenin ja elastiinin vähenemisen myötä iho hiljalleen veltostuu ja rypistyy. Miehet ovat tässä asiassa hitusen onnekkaammassa asemassa kuin naiset: miehillä ihon kollageenipitoisuus on korkeampi mitä naisilla, joten miehillä iho myös vanhenee naisia hitaammin.

Vapaat radikaalit

Ihon ikääntymistä kiihdyttää myös vapaat radikaalit, joita muodostuu esimerkiksi UV-säteilyn, stressin, elimistön tulehdustilojen, ympäristön saasteiden ja tupakoinnin seurauksena. Vapaat radikaalit hidastavat kollageenin tuotantoa ja rappeuttavat ihosoluja, mikä johtaa ryppyjen syntymiseen. Antioksidantit neutraloivat vapaita radikaaleja, joten niitä on hyvä saada sekä sisäisesti esimerkiksi hedelmistä ja vihanneksista että ulkoisesti antioksidantteja sisältävistä ihonhoitotuotteista.

Vapaita radikaaleja luova UV-säteily on itse asiassa suurin syy ihon ennenaikaiselle ikääntymiselle. Tutkimusten mukaan UV-säteily voi aiheuttaa jopa 80 % näkyvistä ikääntymisen merkeistä, ja loput on perimän ja elämäntapojen, kuten stressin, tupakoinnin, unenpuutteen, alkoholinkäytön ja epäterveellisen ruokavalion, vaikutusta.

Ihonhoidon tärkeimmät raaka-aineet aikuiselle iholle

Mitä ikääntymisen merkeille sitten voi tehdä? Paljonkin, jos valitsee ihonhoitotuotteet harkiten ja pitää huolta ihon kosteuttamisesta ja suojaamisesta. Oikeanlaisella ihonhoidolla on mahdollista kiinteyttää ihoa, tasoittaa ihon sävyä sekä parantaa ihon kosteustasapainoa ja vähentää kosteusköyhyydestä johtuvia juonteita.

Kuivalla iholla ikääntymisen merkit näkyvät herkemmin kuin rasvoittuvalla iholla, sillä rasvoittuvan ihon talikerros suojaa ihoa ikääntymiseltä. Valitse ihonhoitotuotteet siis oman ihotyyppisi mukaan. Etsi ihonhoitotuotteista lisäksi seuraavia ainesosia: retinoli tai bakuchiol, hedelmähapot (AHA-hapot), hyaluronihappo ja antioksidantit.

Retinoli ja bakuchiol

A-vitamiinin yleisin muoto retinoli on kenties tutkituin ja tehokkaimmaksi havaittu ainesosa ihon ikääntymisen merkkien korjaamisessa. Retinoli stimuloi ihon kollageenintuotantoa, kiinteyttää ihoa ja vähentää ryppyjä. Retinoli toimii myös antioksidanttina ja suojaa ihoa vapailta radikaaleilta. Retinoli on kuitenkin tehokas aine, ja herkempi iho voi reagoida retinolipitoiseen tuotteeseen punoituksella. Hyvä vaihtoehto on ihonhoidon uudeksi tehoaineeksi noussut bakuchiol, joka on luonnollinen vastine retinolille. Bakuchiol stimuloi retinolin tapaan kollageenin tuotantoa, kiinteyttää ihoa ja häivyttää juonteita. Bakuchiolilla on lisäksi antibakteerisia ominaisuuksia, minkä vuoksi se sopii loistavasti epäpuhtauksiin taipuvaiselle iholle.

Hinta-laatusuhteeltaan erinomainen anti-age-tuote on BYBI Beautyn Bakuchiol Booster -seerumi. Seerumi sisältää bakuchiolia ja ihoa uudistavaa skvalaania, jotka yhdessä taikovat napakamman ja hehkuvan ihon.

Evolven ylellinen Bio-Retinol Gold Mask -kultanaamio taas sisältää Bidens Pilosa -kasvista saatavaa bio-retinolia, kultapigmenttejä, arganöljyä ja ruusunmarjaöljyä. Naamio ylläpitää ihon kosteus- ja rasvahappotasapainoa ja parantaa ihon elastisuutta.

Evolve Bio-Retinol Gold Mask Kasvonaamio

Evolve Bio-Retinol Gold Mask -kasvonaamio, 34,50 €

Hedelmähapot

Hedelmähapot elvyttävät ihon toimintoja, ja niitä löytyy kuorintatuotteista. Hedelmähapot stimuloivat kollageenin ja elastiinin tuotantoa, aktivoivat solujen uudistumista ja poistavat kuollutta ihosolukkoa ihon uloimmasta kerroksesta. Hedelmähapot toimivat myös humektantteina, eli ne sitovat ihoon aikuisen ihon kipeästi kaipaamaa kosteutta.

Hedelmähappokuorinnan jälkeen iho näyttää selkeästi heleämmältä ja tasaisemmalta. Moni kuitenkin erehtyy pikaisen kaunistavan vaikutuksen innoittamana ylikäyttämään hedelmähappoja, mikä saattaa ärsyttää ihoa. Hedelmähappoja käytettäessä tuleekin huomioida oma ihotyyppi, ja niitä ei tulisi käyttää ollenkaan herkälle iholle, atooppiselle iholle, couperosaiholle tai tulehtuneelle akneiholle.

Madaran Kirkastava AHA -kuorintanaamio on entsyymikuorinta, joka soveltuu ikääntyvälle iholle. Naamio sisältää kosteuttavaa maitohappoa, kvittenhedelmän C-vitamiinia ja rauhoittavaa mustaseljaa. Tehokas kuorintanaamio tuo välitöntä kirkkautta iholle, muttei sovellu kaikkein herkimmille ihoille.

Madara Kirkastava AHA kuorintanaamio

Madara kirkastava AHA-kuorintanaamio, 21,90 €.

Hyaluronihappo

Hyaluronihappo on erittäin hyödyllinen ainesosa aikuiselle iholle, sillä se on tehokas kosteuttaja. Koska hyaluronihappo sitoo runsaasti kosteutta ihoon, iho tuntuu kimmoisammalta ja näyttää nuorekkaammalta. Hyaluronihappoa on iholla luonnostaan, mutta sen määrä vähenee ikääntymisen myötä.

Hyaluronihappotuotteissa voidaan käyttää hyaluronihapon eri molekyylikokoja. Suurimolekyylinen hyaluronihappo kosteuttaa ihon pintakerroksia, kun taas pienimolekyylinen pääsee pureutumaan syvemmälle ihoon ja vaikuttamaan tehokkaammin ryppyihin.

You & Oilin kauneusshotit ovat pieniin purkkeihin pakattuja, yksinkertaisiin raaka-aineisiin perustuvia tehoseerumeita. You & Oilin kauneusshottien sarjasta löytyy muutamia aikuiselle iholle erinomaisesti soveltuvia tuotteita, kuten hyaluronihapposeerumi, botoksöljy, kollageeniseerumi ja happiseerumi. Shotteja voi sekoitella keskenään tai lisätä kosteusvoiteen joukkoon ihon sen hetkisen tarpeen ja kunnon mukaan.

You & Oil Kosteuttava Beauty Shot 5 Hyaluronihappo

You & Oil Beauty Shot 5 kosteuttava hyaluronihapposeerumi, 16,50 €.

Aurinkosuoja

Aikuisen ihon hoidossa aurinkosuoja on kaiken a ja o, sillä auringon UV-säteily vaurioittaa ihoa ja lisää merkittävästi ikääntymisen merkkejä. Iholle on hyvä laittaa päiväksi aurinkosuojan sisältävä päivävoide tai BB-voide sekä käyttää aurinkosuojavoidetta auringossa oleskeltaessa.

BYBI Beauty Day Defence SPF30 -päivävoide sisältää fysikaalisen aurinkosuojan sinkkioksidista, joka suojaa sekä UVA- että UVB-säteitä vastaan. Voidetta voi käyttää huoletta meikin alla, sillä se on sävytön, se levittyy iholle hyvin eikä jätä tahmaista tunnetta iholle.

BYBI Beauty Day Defence SPF30 Päivävoide Aurinkosuojalla

BYBI Beauty Day Defence SPF30 -päivävoide 29,90 €.

Lisää aikuisen ihon tarpeisiin kehitettyjä hoitotuotteita löydät täältä!

Tutustu myös muiden ihotyyppien hoito-oppaisiin:
Myös normaali iho kaipaa säännöllistä hoitoa
Sekaihon hoito-opas ja parhaat luonnonkosmetiikkatuotteet
Rasvainen iho rakastaa kosteutta
Akneiho kaipaa sekä ulkoista että sisäistä hoitoa

Tähän liittyvät tuotteet

Ale -25%
Evolve Bio-Retinol Gold Mask Kasvonaamio
Evolve Bio-Retinol Gold Mask Kasvonaamio
Huippusuosittu kultanaamio tuo iholle hehkua Evolven ylellinen kultanaamio pitää yllä ihon nuorekkuutta retinolin eli A-vitamiinin avulla. Kultapigmenttejä ja arganöljyä sisältävä kasvonaamio auttaa sammuttamaan kosteusköyhän ihon janon ja palauttamaan ihon hehkun. Kaikille ihotyypeille. Bio-Retinol Gold Mask kasvonaamio antaa kunnon boostia Lisää ihon kimmoisuutta. Kohottaa. Tukee ihon nuorekkuutta. Bidens Pilosa -kasvista saatava Bio-retinoli toimii kohottaen ja se stimuloi ihon omaa kollageenisynteesiä. Retinoli napakoittaa ihoa ja saa sen näyttäämään täyteläisemmältä. Kasviperäinen retinoli tehostaa solujen uudistumista ja häivyttää juonteita.Naamion ruusunmarjaöljy taistelee tehokkaasti ikääntymistä vastaan ylläpitäen ihon kosteustasapainoa. Ruusunmarjaöljy sisältää runsaasti ravitsevaa omega-3 -rasvahappoa.Arganöljyssä on paljon E-vitamiinia ja välttämättömiä rasvahappoja, jotka antavat iholle nuoreaksta hehkua. Arganöljy imeytyy nopeasti, eikä tuki ihoa. Öljy parantaa ihon elastisuutta ja tekee ihosta täyteläisen pehmeän. Kultahippuja sisältävän kasvonaamion käyttö Levitä paksu kerros naamiota puhtaalle iholle. Anna vaikuttaa 5-10 minuuttia. Kastele naamio vedellä, jolloin se muuttuu kermaiseksi maidoksi. Huuhtele lämpimällä vedellä. Vältä veden joutumista purkkiin. Koko pakkaus on valmistettu kierrätetystä ja kierrätettävästä materiaalista.
26.21 €
Madara Kirkastava AHA kuorintanaamio
Madara Kirkastava AHA kuorintanaamio
Aktiivinen PEEL hedelmähapponaamio antaa ihosi hehkua Madara PEEL AHA kirkastava kuorintanaamio on aktiivisia AHA-hedelmähappoja sisältävä entsyymikuorinta. Välitöntä hehukua ja kirkkautta iholle! Kevyt anti-age -vaikutus. PEEL kirkastavan kuorinnan teho syntyy luonnollisista hedelmähapoista. Kvittenhedelmän C-vitamiinin sekä kosteuttavan maitohapon ja rauhoittavan seljankukan ansiosta ihosi saa lisää kirkkautta, hehkua ja pehmeyttä. Sisältää myös rauhoittavaa mustaseljaa. Naamiossa on mieto katajan tuoksu. Hedelmähappokuorinnan vaikutus Poistaa kuolleita ihosoluja ja tekee ihosta sileämmän Edistää solujen uudistumista Kirkastaa ihoa ja häivyttää pigmenttiläiskiä Avaa ihohuokosia Parantaa muiden ihonhoitotuotteiden imeytymistä Tehokkaasti virkistävä Madara PEEL kuorintanaamio soveltuu erityisen hyvin niille, joilla on väsynyt ja samea iho, jonka elinvoima on kateissa. Naamio auttaa myös ikääntymisen merkkejä, juonteita ja tukkeutuneita ihohuokosia vastaan. Vaikka kirkastava kuorintanaamio on dermatologisesti testattu, se ei sovellu erittäin herkälle iholle. Reveals smoother, more radiant skin Näin käytät AHA kuorintaa Levitä tasainen kerros puhdistetuille kasvoille ja anna vaikuttaa 3-10 minuutin ajan. Huuhtele. Kyseessä on aktiivisesti kuoriva tuote, joten ohjeiden lukeminen ennen tuotteen käyttöä on tärkeää. Levityksen jälkeen voi esiintyä pientä punoitusta ja kihelmöintiä.
24.95 €
BYBI Beauty Day Defence SPF30 Päivävoide Aurinkosuojalla
BYBI Beauty Day Defence SPF30 Päivävoide Aurinkosuojalla
Luonnonkosmetiikan päivävoide suojakertoimella BYBI Beautyn Day Defence uutuus toteuttaa monen haaveen. Day Defence on kevyt ja nopeasti imeytyvä päivävoide suojakertoimella 30. Ympärivuotiseen käyttöön suunniteltu kosteusvoide ei tahmaa. Sävytön kosteusvoide UVA/UVB -suojalla. luonnollinen aurinkosuoja, SK30 kevyt koostumus imeytyy ihoon nopeasti sopii kaikille ihotyypeille ja kaikenikäisille Normaalille ja kuivalle iholle sopiva vegaaninen voide suojaa auringolta ei-nanokokoisen sinkkioksidin avulla. Buriti ja inuliini ravitsevat ihoa tukkimatta ihohuokosia. UVA/UVB-aurinkosuoja estää ennenaikaista ikääntymistä BYBI Day Defence SPF30 päivävoide sisältää fysikaalisen aurinkosuojan sinkkioksidista. Sinkkioksidi suojaa ihoa UVA- ja UVB-säteitä vastaan. UVA-säteet aiheuttavat ihon ennenaikaista ikääntymistä ja pahentaa pigmenttimuutoksia. UVB-säteet taas voivat polttaa ihoa. Day Defence suojaava päivävoide estää näitä ihovaurioita ärsyttämättä ihoa. Sinkkioksidi on ympäristöystävällinen, ei-nanokokoinen aurinkosuoja. Nopeasti imeytyvä kasvovoide ei jätä ihoa valkoiseksi Kevyt sekoitus sheavoita ja aloe veraa rauhoittaa ihoa tahmaamatta. Voide levittyy erinomaisesti ja sitä voi käyttää meikin alla. Day Defencen kevyt, luonnollinen koostumus ei myöskään jätä valkoista sävyä iholle. Kasvovoide on sävytön. Korjaava päivävoide tukee ihon uudistumista BYBIn buritiöljy on kestävästi tuotettu, antioksidanttirikas öljy, joka suojaa ihoa UV-säteiltä ja ilmansaasteilta. Päivävoiteen buritiöljy suojaa ihoa luonnollisesti. Se sisältää runsaasti A- ja E-vitamiineja, jotka auttavat ihoa uudistumaan ja ylläpitämään suojakerrosta. Buriti on maailman rikkain luonnollinen beetakaroteenin lähde. Beetakaroteeni korjaa ihon pintaa ja auttaa ihoa suojautumaan ympäristön stressitekijöiltä, kuten saasteilta. Suojaavan päivävoiteen käyttö Käytä puoli teelusikallista voidetta päivittäin ihonhoitorutiinisi lopuksi. Day Defence sopii käytettäväksi joko kasvovoiteen kanssa tai sen sijasta. Sopii käytettäväksi yhdessä seerumin tai boosterin kanssa. Day Defence voidetta voi lisätä päivän aikana, jos UV-säteily on voimakasta. Yhdessä Blueberry Boosterin kanssa voide lisää suojaa myös sinistä valoa vastaan. Day Defence ei tuki ihohuokosia ja sopii siksi kaikille ihotyypeille ja eri-ikäisille. Tummemmissa ihon sävyissä voide saattaa aluksi jäädä näkyviin, mutta häviää imeytyessään ihoon muutamassa minuutissa. Kierrätysohjeet Kartonki kierrätetään kartonkikierrätyksessä.Korkki ja tuubi ovat molemmat 100% kierrätykseen kelpaavaa PE-muovia, joten se voidaan kierrättää muovina. Tee näin:1. Irrota korkki tuubista2. Leikkaa saksilla tuubin kärki3. Huuhtele tuubi ja korkki puhtaiksi4. Laita palat kierrätykseen
29.95 €
Ale -25%
Evolve 360 Eye & Lip Contour Silmänympärysvoide
Evolve 360 Eye & Lip Contour Silmänympärysvoide
Probioottivoide pitää silmänympärysihon sileänä Evolve 360 Eye & Lip Contourin probiootteja sisältävä koostumus auttaa hillitsemään tulehdusta ja tasapainottaa herkkää ja ohutta ihoa. Voiteen sisältämä kofeiini auttaa vähentämään turvotusta ja tummuutta silmänympärysiholla. Silmänympärysvoide sopii myös ehkäisemään juonteita huulten ympärillä 360 Eye and Lip Contour -voiteen edistyksellinen koostumus perustuu Evolven Age Smarter 360 -konseptiin. Age Smarter -linjan tuotteet tukevat ennaltaehkäisevästi ihon kaunista ikääntymistä. 360 tuotteilla ehkäiset juonteiden lisäksi pigmenttiläiskiä ja tuet ihon kimmoisuutta ja hehkua. Luonnolliset peptidit, vihreä tee ja granaattiomena ehkäisevät juonteiden syntymistä huulten- ja silmänympärysiholla. Probiooteilla ja peptideillä ehkäiset juonteita Evolve silmänympärysvoiteessa on probioottinen yhdistelmä virkistäviä probiootteja, vihreää teetä ja kofeiinia. Seos auttaa häivyttämään juonteita huulten- ja silmänympärysiholta sekä turvotusta ja tummentumia silmien alla. Luonnolliset Sacha Inchi -peptidit auttavat häivyttämään juonteita ja silottamaan ihoa. Hyaluronihappo vähentää ryppyjen näkyvyyttä, jolloin iho näyttää nuoremmalta ja ihonsävy tasaiselta ja eloisalta. Evolve käyttää pienemmänn molekyylipainon hyaluronihappoa, joka imeytyy syvemmälle ja sillä kosteuttaa tehokkaasti. Kiinteytä ja virkistä silmänalusia näin Levitä voide hellävaraisesti puhtaalle iholle aamuin illoin. Käytä sekä silmien että huulten ympärille. Taputtele voide ihoon nimettömällä.
26.21 €

Edellinen artikkeli

Akneiho kaipaa sekä ulkoista että sisäistä hoitoa

Seuraava artikkeli

Metsän tuoksua ja luonnon aktiiviaineita – testissä uusi kotimainen Taika-luonnonkosmetiikkasarja

Jätä kommentti

Huomioi, että luemme kaikki kommentit ennen julkaisua, koska haluamme pitää blogimme asiallisena.

Robottiesto: