Aikuinen iho ikääntyy hyvin hoidettuna kauniisti

Aikuinen iho ikääntyy hyvin hoidettuna kauniisti

Ihomme kaipaa ikääntymisen myötä entistä enemmän huolenpitoa. Ikävuosien karttuessa ihossa tapahtuu tiettyjä prosesseja, jotka näkyvät iholla juonteina, ryppyinä ja ihon veltostumisena ja kuivumisena. Ikääntyminen on väistämätöntä eikä rypyiltä voi pidemmän päälle kukaan välttyä – eikä tarvitsekaan – mutta oikeanlaisella ihonhoidolla ja terveellisillä elämäntavoilla ihon ikääntymistä voi kuitenkin ennaltaehkäistä, hidastaa ja korjata.

Mitä ihossa tapahtuu ikääntymisen myötä?

Ikääntymisen myötä ihollamme tapahtuu solutasolla väistämättä tiettyjä luonnollisia prosesseja, jotka muuttavat ihon rakennetta ja ulkonäköä. Solujen uudistuminen ja kehon talineritys hidastuvat, kollageenin tuotanto vähenee ja vapaat radikaalit vaurioittavat ihosoluja ja tuhoavat ihon kimmoisuudesta vastaavaa kollageenia ja elastiinia. Kaikkien näiden prosessien seurauksena iho hiljalleen kuivuu, veltostuu ja ohenee, ja iholle alkaa muodostua juonteita, ryppyjä ja maksaläiskiä.

Ihon oheneminen ja talinerityksen heikkeneminen

Kehon ylin kerros eli epidermis suojaa ihoa ulkoisilta haittatekijöiltä sekä auringon UV-säteiltä. Ikääntyessä epidermis ohenee, ihosolujen uusiutuminen hidastuu ja epidermiksessä sijaitsevien talirauhasten toiminta hidastuu. Varsinkin vaihdevuosien myötä talineritys hidastuu ja iho kuivuu, jolloin myös ihon puolustuskyky ulkoisia haittatekijöitä vastaan heikkenee.

Kollageenin väheneminen

Ihon alemmassa kerroksessa eli dermiksessä sijaitsee ihon tärkein rakennusaine kollageeni sekä elastiini, joka tekee ihosta joustavan. Nuoren ihon rakenteesta kollageenia on jopa 70 %, mutta luontaisen kollageenin määrä alkaa vähentyä 25 vuoden jälkeen, ja loppuu iän myötä lopulta kokonaan. Kollageenin ja elastiinin vähenemisen myötä iho hiljalleen veltostuu ja rypistyy. Miehet ovat tässä asiassa hitusen onnekkaammassa asemassa kuin naiset: miehillä ihon kollageenipitoisuus on korkeampi mitä naisilla, joten miehillä iho myös vanhenee naisia hitaammin.

Vapaat radikaalit

Ihon ikääntymistä kiihdyttää myös vapaat radikaalit, joita muodostuu esimerkiksi UV-säteilyn, stressin, elimistön tulehdustilojen, ympäristön saasteiden ja tupakoinnin seurauksena. Vapaat radikaalit hidastavat kollageenin tuotantoa ja rappeuttavat ihosoluja, mikä johtaa ryppyjen syntymiseen. Antioksidantit neutraloivat vapaita radikaaleja, joten niitä on hyvä saada sekä sisäisesti esimerkiksi hedelmistä ja vihanneksista että ulkoisesti antioksidantteja sisältävistä ihonhoitotuotteista.

Vapaita radikaaleja luova UV-säteily on itse asiassa suurin syy ihon ennenaikaiselle ikääntymiselle. Tutkimusten mukaan UV-säteily voi aiheuttaa jopa 80 % näkyvistä ikääntymisen merkeistä, ja loput on perimän ja elämäntapojen, kuten stressin, tupakoinnin, unenpuutteen, alkoholinkäytön ja epäterveellisen ruokavalion, vaikutusta.

Ihonhoidon tärkeimmät raaka-aineet aikuiselle iholle

Mitä ikääntymisen merkeille sitten voi tehdä? Paljonkin, jos valitsee ihonhoitotuotteet harkiten ja pitää huolta ihon kosteuttamisesta ja suojaamisesta. Oikeanlaisella ihonhoidolla on mahdollista kiinteyttää ihoa, tasoittaa ihon sävyä sekä parantaa ihon kosteustasapainoa ja vähentää kosteusköyhyydestä johtuvia juonteita.

Kuivalla iholla ikääntymisen merkit näkyvät herkemmin kuin rasvoittuvalla iholla, sillä rasvoittuvan ihon talikerros suojaa ihoa ikääntymiseltä. Valitse ihonhoitotuotteet siis oman ihotyyppisi mukaan. Etsi ihonhoitotuotteista lisäksi seuraavia ainesosia: retinoli tai bakuchiol, hedelmähapot (AHA-hapot), hyaluronihappo ja antioksidantit.

Retinoli ja bakuchiol

A-vitamiinin yleisin muoto retinoli on kenties tutkituin ja tehokkaimmaksi havaittu ainesosa ihon ikääntymisen merkkien korjaamisessa. Retinoli stimuloi ihon kollageenintuotantoa, kiinteyttää ihoa ja vähentää ryppyjä. Retinoli toimii myös antioksidanttina ja suojaa ihoa vapailta radikaaleilta. Retinoli on kuitenkin tehokas aine, ja herkempi iho voi reagoida retinolipitoiseen tuotteeseen punoituksella. Hyvä vaihtoehto on ihonhoidon uudeksi tehoaineeksi noussut bakuchiol, joka on luonnollinen vastine retinolille. Bakuchiol stimuloi retinolin tapaan kollageenin tuotantoa, kiinteyttää ihoa ja häivyttää juonteita. Bakuchiolilla on lisäksi antibakteerisia ominaisuuksia, minkä vuoksi se sopii loistavasti epäpuhtauksiin taipuvaiselle iholle.

Hinta-laatusuhteeltaan erinomainen anti-age-tuote on BYBI Beautyn Bakuchiol Booster -seerumi. Seerumi sisältää bakuchiolia ja ihoa uudistavaa skvalaania, jotka yhdessä taikovat napakamman ja hehkuvan ihon.

Evolven ylellinen Bio-Retinol Gold Mask -kultanaamio taas sisältää Bidens Pilosa -kasvista saatavaa bio-retinolia, kultapigmenttejä, arganöljyä ja ruusunmarjaöljyä. Naamio ylläpitää ihon kosteus- ja rasvahappotasapainoa ja parantaa ihon elastisuutta.

Evolve Bio-Retinol Gold Mask Kasvonaamio

Evolve Bio-Retinol Gold Mask -kasvonaamio, 34,50 €

Hedelmähapot

Hedelmähapot elvyttävät ihon toimintoja, ja niitä löytyy kuorintatuotteista. Hedelmähapot stimuloivat kollageenin ja elastiinin tuotantoa, aktivoivat solujen uudistumista ja poistavat kuollutta ihosolukkoa ihon uloimmasta kerroksesta. Hedelmähapot toimivat myös humektantteina, eli ne sitovat ihoon aikuisen ihon kipeästi kaipaamaa kosteutta.

Hedelmähappokuorinnan jälkeen iho näyttää selkeästi heleämmältä ja tasaisemmalta. Moni kuitenkin erehtyy pikaisen kaunistavan vaikutuksen innoittamana ylikäyttämään hedelmähappoja, mikä saattaa ärsyttää ihoa. Hedelmähappoja käytettäessä tuleekin huomioida oma ihotyyppi, ja niitä ei tulisi käyttää ollenkaan herkälle iholle, atooppiselle iholle, couperosaiholle tai tulehtuneelle akneiholle.

Madaran Kirkastava AHA -kuorintanaamio on entsyymikuorinta, joka soveltuu ikääntyvälle iholle. Naamio sisältää kosteuttavaa maitohappoa, kvittenhedelmän C-vitamiinia ja rauhoittavaa mustaseljaa. Tehokas kuorintanaamio tuo välitöntä kirkkautta iholle, muttei sovellu kaikkein herkimmille ihoille.

Madara Kirkastava AHA kuorintanaamio

Madara kirkastava AHA-kuorintanaamio, 21,90 €.

Hyaluronihappo

Hyaluronihappo on erittäin hyödyllinen ainesosa aikuiselle iholle, sillä se on tehokas kosteuttaja. Koska hyaluronihappo sitoo runsaasti kosteutta ihoon, iho tuntuu kimmoisammalta ja näyttää nuorekkaammalta. Hyaluronihappoa on iholla luonnostaan, mutta sen määrä vähenee ikääntymisen myötä.

Hyaluronihappotuotteissa voidaan käyttää hyaluronihapon eri molekyylikokoja. Suurimolekyylinen hyaluronihappo kosteuttaa ihon pintakerroksia, kun taas pienimolekyylinen pääsee pureutumaan syvemmälle ihoon ja vaikuttamaan tehokkaammin ryppyihin.

You & Oilin kauneusshotit ovat pieniin purkkeihin pakattuja, yksinkertaisiin raaka-aineisiin perustuvia tehoseerumeita. You & Oilin kauneusshottien sarjasta löytyy muutamia aikuiselle iholle erinomaisesti soveltuvia tuotteita, kuten hyaluronihapposeerumi, botoksöljy, kollageeniseerumi ja happiseerumi. Shotteja voi sekoitella keskenään tai lisätä kosteusvoiteen joukkoon ihon sen hetkisen tarpeen ja kunnon mukaan.

You & Oil Kosteuttava Beauty Shot 5 Hyaluronihappo

You & Oil Beauty Shot 5 kosteuttava hyaluronihapposeerumi, 16,50 €.

Aurinkosuoja

Aikuisen ihon hoidossa aurinkosuoja on kaiken a ja o, sillä auringon UV-säteily vaurioittaa ihoa ja lisää merkittävästi ikääntymisen merkkejä. Iholle on hyvä laittaa päiväksi aurinkosuojan sisältävä päivävoide tai BB-voide sekä käyttää aurinkosuojavoidetta auringossa oleskeltaessa.

BYBI Beauty Day Defence SPF30 -päivävoide sisältää fysikaalisen aurinkosuojan sinkkioksidista, joka suojaa sekä UVA- että UVB-säteitä vastaan. Voidetta voi käyttää huoletta meikin alla, sillä se on sävytön, se levittyy iholle hyvin eikä jätä tahmaista tunnetta iholle.

BYBI Beauty Day Defence SPF30 Päivävoide Aurinkosuojalla

BYBI Beauty Day Defence SPF30 -päivävoide 29,90 €.

Lisää aikuisen ihon tarpeisiin kehitettyjä hoitotuotteita löydät täältä!

Tutustu myös muiden ihotyyppien hoito-oppaisiin:
Myös normaali iho kaipaa säännöllistä hoitoa
Sekaihon hoito-opas ja parhaat luonnonkosmetiikkatuotteet
Rasvainen iho rakastaa kosteutta
Akneiho kaipaa sekä ulkoista että sisäistä hoitoa

Tähän liittyvät tuotteet:

Akneiho kaipaa sekä ulkoista että sisäistä hoitoa

Metsän tuoksua ja luonnon aktiiviaineita – testissä uusi kotimainen Taika-luonnonkosmetiikkasarja

Näitä luetaan

Melatoniini - Uusin trendiaine kosmetiikassa maailmalla!
Tässä artikkelissa tutustumme melatoniinin kasvavaan trendiin kosmeettisissa valmisteissa ja tarkastelemme...
Luonnollinen ihonhoitorutiini vuoden ympäri

Vuodenajat voivat vaikuttaa ihon kuntoon, esimerkiksi ilmojen kylmetessä iholla saattaa esiintyä...

Metsä kunniaan
Lue miten uutta suomalaista innovaatiota, Kuusisokeria, sisältävä Ole Hyvä Metsä -sarja sai...
LUONKOS - suomalainen ihonhoidon rituaali

Mitä jos ihonhoito olisi ihanaa, yksinkertaista ja toimivaa? Luonkos jotain ihanaa? Voiko...

Kuuden raaka-aineen puhdistusöljy ja kaksi muuta kevätihonhoidon timanttia.

Hyvästi kuiva talvi-iho, on aika palauttaa luontainen hehku kasvoille! Tuntuuko...

Metsämikrobit palauttavat fyysisen yhteytesi luontoon ja luovat terveemmän pohjan ihosi mikrobiomille
Saaren Taika metsämikrobikosmetiikka palauttaa fyysisen yhteytesi luontoon ja luo terveemmän pohjan ihosi...
Puhdas+ Beauty DNA kertoo ihosi geneettiset salaisuudet
Pohdi hetki seuraavia kysymyksiä ja mieti, mikä niistä kuvaa ihoasi parhaiten: Reagoiko ihosi...
Dr. Hauschka Med – hoitavaa apua herkälle ja kuivalle iholle
Saksalaisen Dr. Hauschka-luonnonkosmetiikkasarjan Med-ihonhoitolinja on löytänyt vakiokäyttäjänsä jo herkkäihoisista...

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.