Rasvainen iho rakastaa kosteutta ja mietoja tuotteita

Tiesitkö, että rasvainen iho rakastaa kosteutta?

Rasvainen iho erittää liikaa talia, mikä aiheuttaa iholle epäpuhtauksia ja saa kasvot kiiltelemään pitkin päivää. Yleinen harhaluulo rasvaisen ihon hoidossa on, että mitä voimakkaampi tuote, sen parempi. Liian voimakkaat tuotteet kuitenkin kuivattavat ihoa, mikä kiihdyttää talintuotantoa entisestään, ja näin noidankehä on valmis. Tosiasiassa rasvainen iho hyötyy enemmän hellävaraisista puhdistustuotteista ja ihon huolellisesta kosteutuksesta.

Rasvainen iho erittää liikaa talia

Rasvaisen ihon tunnusmerkkeihin kuuluvat kiiltelevä ja rasvainen iho, laajentuneet ihohuokoset sekä iholla esiintyvät mustapäät ja finnit. Ihon talirauhaset tuottavat normaalisti ihon luonnollista öljyä, talia, jonka tehtävänä on mm. estää kosteuden haihtuminen iholta sekä suojata ihoa bakteereilta. Rasvaisella iholla talintuotanto käy kuitenkin ylikierroksilla. Kaikki ihon erittämä tali ei pääse poistumaan luonnollista tietä ihon pinnalle, vaan liika tali tukkii ihohuokoset. Tämä taas johtaa epäpuhtauksien syntymiseen.

Yleensä ihon rasvoittumiseen vaikuttavat perinnölliset tai hormonaaliset tekijät, mutta hyvin usein myös iholle sopimattomat hoitotuotteet voivat ajaa ihon epätasapainoon ja pahentaa ihon rasvoittumista. Rasvaisen ihon hoito voi aiheuttaa päänvaivaa kantajalleen, mutta rasvaisen ihon hyvänä puolena on se, että ihoa suojaavan talin ansiosta se ikääntyy hitaammin kuin kuiva iho, jossa rypyt näkyvät selkeämmin.

Rasvainen iho tarvitsee mietoja ja kosteuttavia tuotteita

Rasvaisen ihon hoidossa pyritään tasapainottamaan talintuotantoa sekä ehkäisemään ihon kiiltämistä, epäpuhtauksia ja ihohuokosten tukkeutumista. Usein luullaan, että tie tähän ovat mahdollisimman vahvat tehotuotteet. Lopputulos voi kuitenkin olla päinvastainen: liian voimakkaat tuotteet kuivattavat ihoa liikaa, jolloin ihon oma talintuotanto kiihtyy entisestään ihon yrittäessä paikata puuttuvaa kosteutta. Näin ongelma pahenee entisestään. Rasvoittuva iho tarvitsee siis tarpeeksi miedot tuotteet, jotka tasapainottavat ihon talintuotantoa ja kosteuttavat ihoa. Hyviä ihonhoitosarjoja rasvaiselle iholle ovat mm. Novexpertin Trio-Zinc sekä Neal’s Yard Remediesin Purifying Palmarosa.

Usko tai älä – rasvainen iho puhdistuu puhdistusöljyllä

Rasvaisen ihon puhdistukseen sopii luonnonkosmetiikan puhdistusöljy, vaikka se kuulostaisikin ensi alkuun viimeiseltä vaihtoehdolta rasvaiselle iholle. Puhdistusöljy poistaa tehokkaasti meikin, aurinkotuotteet, epäpuhtaudet ja liiallisen talin. Puhdistusöljy ei tuki ihohuokosia eikä lisää ihon rasvaisuutta, vaan puhdistaa ihon vahingoittamatta ihon suojakalvoa.

Rasvaiselle iholle voi kokeilla myös kaksoispuhdistusta: iho puhdistetaan ensin puhdistusöljyllä ja sen jälkeen miedolla puhdistusgeelillä tai -vaahdolla. Tarkista kuitenkin puhdistusvaahdon INCI-listasta, ettei se sisällä natriumlauryylisulfaattia (sodium laureth/lauryl sulfate eli SLS). SLS:n tehtävänä on imeä itseensä rasvaa ja likaa sekä saada pesuaine vaahtoamaan. Voimakkaana aineena se kuitenkin aiheuttaa usein myös ihoärsytystä ja pesee ihon liiankin tehokkaasti, eli rasvan ja lian lisäksi lähtee myös tarpeellinen ihoa suojaava taliu. BDIH-sertifioidussa luonnonkosmetiikassa SLS on kielletty ainesosa, kun taas Ecocert-sertifikaatti sallii sen.

Joik Organic Faceiol Cleansing Oil

JOIK Organic Facial Cleansing Oil -puhdistusöljy, 20,95 €. 

Kaksoispuhdistuksen ensimmäiseen vaiheeseen sopii esimerkiksi Patyka CLEAN Melting -puhdistusöljy tai JOIK Organic Facial Cleansing Oil -puhdistusöljy. Puhdistusöljy levitetään kasvoille suoraan meikin päälle pyörivin liikkein, minkä jälkeen iholle levitetään suoraan puhdistusvaahto. Tämän jälkeen iho pyyhitään lämpimällä vedellä ja puhdistussienellä tai musliiniliinalla.

Kasvoöljy lukitsee kosteuden iholle

Kasvovesi on tärkeä tuote rasvaiselle iholle, sillä se supistaa laajentuneita ihohuokosia ja kosteuttaa ihoa. Neal’s Yard Remediesin Purifying Palmarosa -kasvovesi pitää ihon mattapintaisena pidempään ja tasoittaa ihohuokosia, mikä saa myös meikin näyttämään kauniimmalta iholla.

Neal's Yard Remedies Palmarosa Kasvovesi

Neal's Yard Remedies Purifying Palmarosa -kasvovesi, 23,95 €. 

Kosteusvoiteen jälkeen voi iholle levittää kevyen emulsiomaisen kosteusvoiteen. Esimerkiksi tasapainottava ja mattapinnan tuova Patyka Pure Matte Perfecting -kasvovoide on hyvä valinta rasvaiselle iholle, ja se sopii mainiosti myös meikin alle. Kosteusvoidetta tärkeämpi on kuitenkin laadukas kasvoöljy. Kuten puhdistusöljyn, myös kasvoöljyn pelätään usein tukkivat ihohuokosia. Rasvaiselle iholle tarkoitettu kasvoöljy kuitenkin ehkäisee kosteuden haihtumista iholta ja tasapainottaa liiallista talintuotantoa.

Oilixia Explorer Blend Facial Oil -kasvoöljy

Oilixia Explorer Blend Facial Oil -kasvoöljy, 49,95 €.

Oilixian Explorer Blend -kasvoöljy on rasvaisen ihon unelmatuote, johon ihastuvat kasvoöljyjä tavallisesti kaihtavatkin. Explorer Blend on koostumukseltaan silkkisen kevyt öljy, joka imeytyy nopeasti. Tämän vuoksi se sopii erinomaisesti myös meikin alle. Explorer Blend sisältää jopa 18 eri kasviöljyä, joista yksi on erittäin retinolipitoinen cacayöljy.

Parhaat tuotteet rasvaisen ihon meikkipohjan tekoon

Rasvaisen ihon haasteena on se, että meikki ei usein pysy kunnolla iholla koko päivää, vaan ikään kuin sulaa pois ihon puskiessa talia ulos ihohuokosista. Tämän vuoksi kannattaa panostaa rasvaisen ihon tarpeisiin suunniteltuihin meikinpohjustustuotteisiin, meikkivoiteeseen ja puuteriin.

Neal’s Yard Remedies Purifying Palmarosa Mattifier on täyteläinen meikinpohjustusvoide, joka sisältää ihoa puhdistavaa palmarosaa ja tasapainottavaa kaoliinisavea. Voide tekee ihosta mattapintaisen ja vähentää kiiltoa.

Rasvaisen ihon meikkituotteeksi soveltuvat esimerkiksi täyden peittävyyden antavat Everyday Mineralsin Matte -mineraalimeikkipohjat. Meikkipohja sisältää luonnonmineraali micaa, joka imee itseensä ylimääräistä talia ja auttaa näin ollen pitämään kiillon kurissa.

Boho Fluid Foundation Nestemäinen Meikkivoide
Boho Fluid Foundation -nestemäinen meikkivoide, 18,95 €. 

Myös nestemäinen Boho Fluid Foundation -meikkivoide soveltuu rasvaiselle iholle. Fluid Foundation on melko peittävä, mutta jättää silti ihon raikkaaksi ja todella pitää ihon mattapintaisena. Meikkipohjan voi viimeistellä Everyday Mineralsin viimeistelypuuterilla, joka pitää kiillon kurissa koko päivän.

Lisää rasvaiselle iholle soveltuvia tuotteita löydät täältä!

Tutustu myös muiden ihotyyppien hoito-oppaisiin:
Myös normaali iho kaipaa säännöllistä hoitoa
Sekaihon hoito-opas ja parhaat luonnonkosmetiikkatuotteet

Tähän liittyvät tuotteet

Edellinen artikkeli

Sekaihon hoito-opas ja parhaat luonnonkosmetiikkatuotteet

Seuraava artikkeli

Akneiho kaipaa sekä ulkoista että sisäistä hoitoa

Näitä luetaan

Näin hoidat epäpuhdasta ihoa – tärkeimmät tuotteet tasapainoiseen ihoon
Epäpuhdasta ja helposti rasvoittuvaa ihoa pidetään teini-ikäisten iho-ongelmana. Kuitenkin yhä useampi kärsii...
Reconnecting Nature™ -metsäpöly on kotimainen tutkimusinnovaatio, joka vahvistaa ihon vastustuskykyä
Metsässä oleskelun terveyttä edistävistä vaikutuksista on puhuttu paljon, ja tutkimustulokset ovat osoittaneet...
Bee Venom – luonnon oma botox
Bee venom eli mehiläisen myrkky on luonnollinen keino häivyttää ihon ikääntymisen merkkejä ja kiinteyttää kasvojen...
Bioaktiivinen muta tehohoitaa ja hemmottelee
Järven pohjassa vuosituhansien ajan kehittynyt terapeuttinen hoitomuta
sisältää kahmalokaupalla bioaktiivisia ainesosia, jotka uudistavat...
Havupuu-uutejuomalla parissa viikossa eroon ruusufinnistä
Porilainen Liisa Lumme on 36-vuotias koirakoulun ohjaaja, joka sairastui nelisen vuotta sitten...
Kosmeettisen gua shan ABC ja opas gua sha välineen valintaan
Gua sha on tällä hetkellä ylivoimaisesti kirkkain johtotähti kauneudenhoitomaailmassa eikä mikään ihme,...
Beauty Sleep – anna ihosi levätä ja uusiutua yön aikana!
Kauneusunet eivät ole myytti, vaan tosiasia. Ihon syvät kerrokset työskentelevät yöllä korjatakseen...
Dr. Hauschka: Paremman maailman luonnonkosmetiikkaa pintaa syvemmältä
Dr. Hauschka -sarjan ihonhoitotuotteet ovat hoitavuudessaan ainutlaatuisia. Niiden teho kumpuaa tarkkaan valituista,...
Laponie of Scandinavia – mutkatonta ja luonnollista hoitoa herkälle ja ongelmaiholle
Kotimainen Laponie of Scandinavia tekee pelkistettyjä ja helposti yhdistettäviä tuotteita, jotka hoitavat...
Taiga Cosmetics hurmaa Lapin luonnon tehoaineilla
Taiga Cosmeticsin tarina alkoi rakkaudestamme Suomen Lappiin ja sen karuun mutta kauniiseen...

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.