Rasvainen iho rakastaa kosteutta ja mietoja tuotteita

Tiesitkö, että rasvainen iho rakastaa kosteutta?

Rasvainen iho erittää liikaa talia, mikä aiheuttaa iholle epäpuhtauksia ja saa kasvot kiiltelemään pitkin päivää. Yleinen harhaluulo rasvaisen ihon hoidossa on, että mitä voimakkaampi tuote, sen parempi. Liian voimakkaat tuotteet kuitenkin kuivattavat ihoa, mikä kiihdyttää talintuotantoa entisestään, ja näin noidankehä on valmis. Tosiasiassa rasvainen iho hyötyy enemmän hellävaraisista puhdistustuotteista ja ihon huolellisesta kosteutuksesta.

Rasvainen iho erittää liikaa talia

Rasvaisen ihon tunnusmerkkeihin kuuluvat kiiltelevä ja rasvainen iho, laajentuneet ihohuokoset sekä iholla esiintyvät mustapäät ja finnit. Ihon talirauhaset tuottavat normaalisti ihon luonnollista öljyä, talia, jonka tehtävänä on mm. estää kosteuden haihtuminen iholta sekä suojata ihoa bakteereilta. Rasvaisella iholla talintuotanto käy kuitenkin ylikierroksilla. Kaikki ihon erittämä tali ei pääse poistumaan luonnollista tietä ihon pinnalle, vaan liika tali tukkii ihohuokoset. Tämä taas johtaa epäpuhtauksien syntymiseen.

Yleensä ihon rasvoittumiseen vaikuttavat perinnölliset tai hormonaaliset tekijät, mutta hyvin usein myös iholle sopimattomat hoitotuotteet voivat ajaa ihon epätasapainoon ja pahentaa ihon rasvoittumista. Rasvaisen ihon hoito voi aiheuttaa päänvaivaa kantajalleen, mutta rasvaisen ihon hyvänä puolena on se, että ihoa suojaavan talin ansiosta se ikääntyy hitaammin kuin kuiva iho, jossa rypyt näkyvät selkeämmin.

Rasvainen iho tarvitsee mietoja ja kosteuttavia tuotteita

Rasvaisen ihon hoidossa pyritään tasapainottamaan talintuotantoa sekä ehkäisemään ihon kiiltämistä, epäpuhtauksia ja ihohuokosten tukkeutumista. Usein luullaan, että tie tähän ovat mahdollisimman vahvat tehotuotteet. Lopputulos voi kuitenkin olla päinvastainen: liian voimakkaat tuotteet kuivattavat ihoa liikaa, jolloin ihon oma talintuotanto kiihtyy entisestään ihon yrittäessä paikata puuttuvaa kosteutta. Näin ongelma pahenee entisestään. Rasvoittuva iho tarvitsee siis tarpeeksi miedot tuotteet, jotka tasapainottavat ihon talintuotantoa ja kosteuttavat ihoa. Hyviä ihonhoitosarjoja rasvaiselle iholle ovat mm. Novexpertin Trio-Zinc sekä Neal’s Yard Remediesin Purifying Palmarosa.

Usko tai älä – rasvainen iho puhdistuu puhdistusöljyllä

Rasvaisen ihon puhdistukseen sopii luonnonkosmetiikan puhdistusöljy, vaikka se kuulostaisikin ensi alkuun viimeiseltä vaihtoehdolta rasvaiselle iholle. Puhdistusöljy poistaa tehokkaasti meikin, aurinkotuotteet, epäpuhtaudet ja liiallisen talin. Puhdistusöljy ei tuki ihohuokosia eikä lisää ihon rasvaisuutta, vaan puhdistaa ihon vahingoittamatta ihon suojakalvoa.

Rasvaiselle iholle voi kokeilla myös kaksoispuhdistusta: iho puhdistetaan ensin puhdistusöljyllä ja sen jälkeen miedolla puhdistusgeelillä tai -vaahdolla. Tarkista kuitenkin puhdistusvaahdon INCI-listasta, ettei se sisällä natriumlauryylisulfaattia (sodium laureth/lauryl sulfate eli SLS). SLS:n tehtävänä on imeä itseensä rasvaa ja likaa sekä saada pesuaine vaahtoamaan. Voimakkaana aineena se kuitenkin aiheuttaa usein myös ihoärsytystä ja pesee ihon liiankin tehokkaasti, eli rasvan ja lian lisäksi lähtee myös tarpeellinen ihoa suojaava taliu. BDIH-sertifioidussa luonnonkosmetiikassa SLS on kielletty ainesosa, kun taas Ecocert-sertifikaatti sallii sen.

Joik Organic Faceiol Cleansing Oil

JOIK Organic Facial Cleansing Oil -puhdistusöljy, 20,95 €. 

Kaksoispuhdistuksen ensimmäiseen vaiheeseen sopii esimerkiksi Patyka CLEAN Melting -puhdistusöljy tai JOIK Organic Facial Cleansing Oil -puhdistusöljy. Puhdistusöljy levitetään kasvoille suoraan meikin päälle pyörivin liikkein, minkä jälkeen iholle levitetään suoraan puhdistusvaahto. Tämän jälkeen iho pyyhitään lämpimällä vedellä ja puhdistussienellä tai musliiniliinalla.

Kasvoöljy lukitsee kosteuden iholle

Kasvovesi on tärkeä tuote rasvaiselle iholle, sillä se supistaa laajentuneita ihohuokosia ja kosteuttaa ihoa. Neal’s Yard Remediesin Purifying Palmarosa -kasvovesi pitää ihon mattapintaisena pidempään ja tasoittaa ihohuokosia, mikä saa myös meikin näyttämään kauniimmalta iholla.

Neal's Yard Remedies Palmarosa Kasvovesi

Neal's Yard Remedies Purifying Palmarosa -kasvovesi, 23,95 €. 

Kosteusvoiteen jälkeen voi iholle levittää kevyen emulsiomaisen kosteusvoiteen. Esimerkiksi tasapainottava ja mattapinnan tuova Patyka Pure Matte Perfecting -kasvovoide on hyvä valinta rasvaiselle iholle, ja se sopii mainiosti myös meikin alle. Kosteusvoidetta tärkeämpi on kuitenkin laadukas kasvoöljy. Kuten puhdistusöljyn, myös kasvoöljyn pelätään usein tukkivat ihohuokosia. Rasvaiselle iholle tarkoitettu kasvoöljy kuitenkin ehkäisee kosteuden haihtumista iholta ja tasapainottaa liiallista talintuotantoa.

Oilixia Explorer Blend Facial Oil -kasvoöljy

Oilixia Explorer Blend Facial Oil -kasvoöljy, 49,95 €.

Oilixian Explorer Blend -kasvoöljy on rasvaisen ihon unelmatuote, johon ihastuvat kasvoöljyjä tavallisesti kaihtavatkin. Explorer Blend on koostumukseltaan silkkisen kevyt öljy, joka imeytyy nopeasti. Tämän vuoksi se sopii erinomaisesti myös meikin alle. Explorer Blend sisältää jopa 18 eri kasviöljyä, joista yksi on erittäin retinolipitoinen cacayöljy.

Parhaat tuotteet rasvaisen ihon meikkipohjan tekoon

Rasvaisen ihon haasteena on se, että meikki ei usein pysy kunnolla iholla koko päivää, vaan ikään kuin sulaa pois ihon puskiessa talia ulos ihohuokosista. Tämän vuoksi kannattaa panostaa rasvaisen ihon tarpeisiin suunniteltuihin meikinpohjustustuotteisiin, meikkivoiteeseen ja puuteriin.

Neal’s Yard Remedies Purifying Palmarosa Mattifier on täyteläinen meikinpohjustusvoide, joka sisältää ihoa puhdistavaa palmarosaa ja tasapainottavaa kaoliinisavea. Voide tekee ihosta mattapintaisen ja vähentää kiiltoa.

Rasvaisen ihon meikkituotteeksi soveltuvat esimerkiksi täyden peittävyyden antavat Everyday Mineralsin Matte -mineraalimeikkipohjat. Meikkipohja sisältää luonnonmineraali micaa, joka imee itseensä ylimääräistä talia ja auttaa näin ollen pitämään kiillon kurissa.

Boho Fluid Foundation Nestemäinen Meikkivoide
Boho Fluid Foundation -nestemäinen meikkivoide, 18,95 €. 

Myös nestemäinen Boho Fluid Foundation -meikkivoide soveltuu rasvaiselle iholle. Fluid Foundation on melko peittävä, mutta jättää silti ihon raikkaaksi ja todella pitää ihon mattapintaisena. Meikkipohjan voi viimeistellä Everyday Mineralsin viimeistelypuuterilla, joka pitää kiillon kurissa koko päivän.

Lisää rasvaiselle iholle soveltuvia tuotteita löydät täältä!

Tutustu myös muiden ihotyyppien hoito-oppaisiin:
Myös normaali iho kaipaa säännöllistä hoitoa
Sekaihon hoito-opas ja parhaat luonnonkosmetiikkatuotteet

Tähän liittyvät tuotteet:

Sekaihon hoito-opas ja parhaat luonnonkosmetiikkatuotteet

Akneiho kaipaa sekä ulkoista että sisäistä hoitoa

Näitä luetaan

Melatoniini - Uusin trendiaine kosmetiikassa maailmalla!
Tässä artikkelissa tutustumme melatoniinin kasvavaan trendiin kosmeettisissa valmisteissa ja tarkastelemme...
Luonnollinen ihonhoitorutiini vuoden ympäri

Vuodenajat voivat vaikuttaa ihon kuntoon, esimerkiksi ilmojen kylmetessä iholla saattaa esiintyä...

Metsä kunniaan
Lue miten uutta suomalaista innovaatiota, Kuusisokeria, sisältävä Ole Hyvä Metsä -sarja sai...
LUONKOS - suomalainen ihonhoidon rituaali

Mitä jos ihonhoito olisi ihanaa, yksinkertaista ja toimivaa? Luonkos jotain ihanaa? Voiko...

Kuuden raaka-aineen puhdistusöljy ja kaksi muuta kevätihonhoidon timanttia.

Hyvästi kuiva talvi-iho, on aika palauttaa luontainen hehku kasvoille! Tuntuuko...

Metsämikrobit palauttavat fyysisen yhteytesi luontoon ja luovat terveemmän pohjan ihosi mikrobiomille
Saaren Taika metsämikrobikosmetiikka palauttaa fyysisen yhteytesi luontoon ja luo terveemmän pohjan ihosi...
Puhdas+ Beauty DNA kertoo ihosi geneettiset salaisuudet
Pohdi hetki seuraavia kysymyksiä ja mieti, mikä niistä kuvaa ihoasi parhaiten: Reagoiko ihosi...
Dr. Hauschka Med – hoitavaa apua herkälle ja kuivalle iholle
Saksalaisen Dr. Hauschka-luonnonkosmetiikkasarjan Med-ihonhoitolinja on löytänyt vakiokäyttäjänsä jo herkkäihoisista...

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.