Testiä pukkaa taas, tällä kertaa Konjac Sponge -ihonpuhdistussienistä.
Hittikuitu glukomannaania on jo nähty erinäisissä painonhallintatuotteissa, mutta sillä on myös erinomaisia ominaisuuksia ihonhoitoa varten. Maailmalla suuren suosion saavuttaneet Konjac Sponge -pesusienet ovat 100 %:sti luonnollista kasvikuitua. Valmistuksessa ei käytetä säilöntäaineita, keinotekoisia väriaineita, hajusteita tai parabeeneja. Ne ovat kierrätettäviä, kompostoitavia, luontoa säästäviä sekä ympäristölle turvallisia. Kollageenisientä lukuunottamatta ne soveltuvat myös vegaaneille. Sieniä ei ole testattu eläimillä.
Amorphophallus Konjac, konjac-peruna tunnetaan myös nimellä konnyaku. Japanissa kasvin terveyttä edistävät ominaisuudet on tunnettu jo yli 1500 vuoden ajan, alun perin lääkkeenä (500-luvulla) ja sen jälkeen ravintoaineena. Noin 140 vuotta sitten aasialaiset huomasivat sillä olevan loistavia ominaisuuksia ihonhoidossa. Konjac Sponge -sienet valmistetaan elintarvikelaatuisesta glukomannaani-kuidusta, joka sisältää runsaasti ihoa ravitsevia mineraaleja kuten natriumia, kaliumia, kalsiumia, magnesiumia, rautaa, fosforia, kuparia ja sinkkiä. Sieni syväpuhdistaa ja kuorii kevyesti ihon pinnalta kuolleet ihosolut jättäen ravitsevan ja suojaavan kolloidisen kalvon ihon pinnalle. Samalla verenkierto elpyy, väsynyt iho virkistyy ja solunmuodostus aktivoituu.
Kuorivan ja syväpuhdistavan vaikutuksen todella huomaa – oma ihoni oli jo ensimmäisen käyttökerran jälkeen todella sileä ja vauvanpeppumaisen pehmeä. Käyttöä jatkaessa ihon väri kirkastuu ja heleytyy selkeästi. Ihon pinta tasoittuu, jolloin meikkikin levittyy tasaisemmin. Iho pystyy konjac-sienen ansiosta vastaanottamaan paremmin hoitotuotteiden tehoaineet ja käyttämään ne hyväkseen.
Konjac-sieniä löytyy jokaisen ihotyypin vaatimuksiin:
Pure Konjac Sponge
Itse testaamani Pure-kasvosieni sopii jokaiselle ihotyypille. Oma ihotyyppini on sekaiho, joka talvisin tuntuu toisinaan kovinkin kuivalta, joten talvikäyttöön Pure-sieni riittää hyvin. Kesällä ihoni äityessä rasvoittuvampaan suuntaan aion vaihtaa Bambuhiilisieneen.
Aloe Konjac Sponge
Aloe-sieneen lisätty Aloe Vera rauhoittaa ja kosteuttaa ihoa. Sieni sopii erityisesti kuivalle ja herkälle iholle, myös atopiasta ja allergioista kärsiville.
Bambuhiili Konjac Sponge
Seka- ja rasvoittuvalle iholle, sekä epäpuhtauksiin taipuvalle iholle. Sienen luonnollinen bambuhiiliyhdiste puhdistaa ihon pinnalta ylimääräisen rasvan ja kontrolloi liiallista talineritystä. Tappaa aknea aiheuttavia bakteereja.
Kollageeni Konjac Sponge
Kollageenia sisältävä sieni on tarkoitettu aikuiselle iholle. Sieni pehmentää ihon pintaa, korjaa elastiinisäikeitä ja kosteuttaa ja ravitsee ihoa.
Pure Konjac Sponge Vartalosieni
Kaikille ihotyypeille. Itselläni vartalon iho on hyvinkin kuiva talvisin, ja vartalosienen käyttö helpotti kuivaa ja kiristelevää tunnetta selkeästi. Ihovoiteet imeytyvät paremmin, ja iho on pehmeä ja joustava. Vähentää kuivan ihon hilseilyä. Sienen käyttö ihokarvojen vahaamisen jälkeen ehkäisee sisäänkasvaneita karvoja. Pure kasvo- ja vartalosienet ovat kokemusten perusteella sopineet myös psoriaasista kärsiville. Erityisen herkkäihoisten on kuitenkin syytä aloittaa sienen käyttö varovaisesti.
Näin sientä käytetään:
Sientä kostutetaan vedellä, kunnes se muuttuu pehmeäksi. Sieni imaisee itseensä melkoisen vaikuttavan, noin 80-100 -kertaisen määrän vettä ja kasvattaa kokoaan reippaasti. Kostuttaminen onnistuu joko upottamalla sieni veteen hetkeksi, tai vain yksinkertaisesti ottamalla se suihkuun mukaan ja laskemalla vettä sen päälle. Ensimmäisellä käyttökerralla sientä kannattaa liottaa muutama minuutti, päivittäisessä käytössä sieni kostuu nopeammin. Sieni ei siis välttämättä kuivu kokonaan käyttökertojen välillä, varsinkaan käytettäessä sitä aamuin illoin.
Sientä voi käyttää joko sellaisenaan, tai puhdistusaineen kanssa. Meikinpuhdistukseen on suositeltavaa ottaa jokin puhdistusaine mukaan. Jos haluaa käyttää pelkästään sientä kasvojenpuhdistukseen, kannattaa ensimmäisen pesun jälkeen testata ihon tulleen varmasti puhtaaksi pyyhkäisemällä kasvot puhdistuksen jälkeen kasvoveteen kostutetulla vanulla. Näin näkee, onko kasvoille jäänyt vielä jäämiä meikistä.
Itse olen aamuisin puhdistanut kasvot pelkällä sienellä ja vedellä, iltaisin putsaan meikit sienellä ja Cattierin puhdistusvaahdolla, joka on osoittautunut toimivan sienen kanssa älyttömän hyvin!
Puhdistusvaahtoa tai -geeliä käyttäessä kannattaa puhdistusaine laittaa sienelle ja hieroa kasvoille.
Puhdistusmaidon/-emulsion kanssa voi puhdistustuotteen levittää suoraan kasvoille, ja hieroa sienellä tämän jälkeen. Kokeilemalla huomaa, kumpi tapa sopii omalle puhdistustuotteelle paremmin.
Puhdistaessa sientä pyöritellään kasvoilla hellävaraisesti. Kova painaminen ja hinkkaus ei hyödytä mitään, sillä saa vain punaisena helottavan naaman, nimimerkillä kokemusta on. Joudun kuitenkin tunnustamaan, että vartalosienellä rapsuttelen välillä ehkä turhankin kovasti kutisevan kuivaa ihoani. Sieni kun tuntuu juuri sopivan karhealta, mutta kuitenkin pinnastaan sen verran liukkaalta, ettei se raavi, saati sitten riko ihoa mennessään.
Silmämeikin puhdistukseen suositellaan käytettäväksi silmämeikille tarkoitettuja puhdistusaineita. Sieni ei välttämättä kuorivan vaikutuksensa vuoksi sovellu silmämeikin poistoon. Kuitenkin silmänympärysalueillakin kannattaa sientä pyöräyttää muutaman kerran viikossa, jolloin hoitotuotteet imeytyvät niillekin paremmin.
Puhdistuksen jälkeen olen rutistanut sienen kuivaksi ja taputellut sillä ylimääräiset vedet kasvoilta pois. Pyyhekuivaus ei ole suositeltavaa, ainoastaan kevyt taputtelu sienellä tai kämmenillä, jolloin sienen hoitavat ainesosat jäävät iholle paremmin ja sienen emäksisyys tasapainottaa ihon ph:ta. Kasvovesi kannattaa joko suihkuttaa tai taputella iholle, myös kosteusvoide on syytä levittää taputtelemalla.
Puhdistuksen jälkeen sieni huuhdellaan huolellisesti ja mahdollisesti pesaistaan pienellä määrällä saippuaa, etenkin, jos sieneen on jäänyt meikkiä. Sienen voi rutistaa kuivaksi joko nyrkissä tai kämmenten välissä, kunhan sitä ei väännä ja kierrä! Sienen kuidut eivät vääntämisestä tykkää, ja tällöin sienen käyttöaika lyhenee. Ei kuitenkaan syytä huoleen – sieni ei tunnu olevan kovemmastakaan rutistelusta moksiskaan. Kun sieni alkaa murentua, on aika hankkia uusi sieni. Vanhan sienen hävittäminen onnistuu vaikka kompostoimalla, mutta todellinen pro-vinkki sienen uusiokäyttöön tulee tässä: Säilytä käytetyt sienet kevääseen asti, jolloin on aika vaihtaa huonekasveille uudet mullat. Kostuta sieni, ja laita se kukkapurkin pohjalle multien alle. Sieni pitää kasvisi kosteana pidempään, ja kasteluväli pitenee!
Ja näin se toimii!
Ihollani on taipumusta reagoida muttuviin olosuhteisiin, joskus enemmän, yleensä vähemmän. Konjac Spongen käytön aloitus sai aikaan pienen kukkimisreaktion, ja iholle alkoi ilmestyä pienenpieniä finnejä. Näpyt olivat aivan ihon pinnassa, ilmestyivät nopeasti ja hävisivät pienellä nipistyksellä yhtä nopeasti kuin tulivatkin - mitään hirveitä ihon sisäisiä pahkuroita näistä ei siis missään vaiheessa muodostunut. Kyseessä oli ainoastaan ihon oma puhdistusreaktio ja reagointi erilaiseen puhdistusrutiiniin. Näppyjen ilmestyminen alkoi rauhoittua jo noin puolentoista viikon jälkeen, eikä kahden viikon käytön jälkeen näppyjä enää kuulunutkaan, kun iho tottui uuteen meininkiin. Suurin osa käyttäjistä ei huomaa ihollaan mitään tämänkaltaisia reaktioita. Jos näin kuitenkin käy, ei tarvitse panikoida - näpyt kyllä häviävät aikanaan ihon tottuessa perusteellisempaan puhdistukseen!
Kolmisen viikkoa kestäneen testijakson jälkeen olen täysin myyty. Kasvojen iho tuntuu raikkaalta ja sileältä, myös väri on tasoittunut ja muuttunut heleämmäksi. Testin loppuvaiheilla eli noin kolmen viikon käytön jälkeen tapahtui myös jotain, mitä en muista koskaan ennen etenkään talviaikaan kokeneeni; ihoni oli iltapesun jälkeen niin pehmeän ja normaalin tuntuinen, että unohdin tyystin kosteuttaa sitä! Tavallisesti kasvot ovat pesun jälkeen niin kiristävät, ettei kosteutus varmasti pääse unohtumaan. Myös vartalosieni osoittautui varsinaiseksi helpotukseksi kuivalle iholleni. Olin alkuun hieman skeptinen. Ajattelin, ettei jatkuva kuorinta - joskin hellävarainen sellainen - voisi olla kovinkaan hyväksi kuivuudesta ja kylmyydestä kärsivälle iholleni. Kuinka väärässä olinkaan! Karhean kuivat ja hilseilevät kohdat tasoittuivat ja iho oli jo parin viikon kuluttua siloisempi, pehmeämpi ja joustavampi. Jokailtainen vartalovoiteen levittelykin tuntuu mielekkäämmältä, kun voide imeytyy paremmin. Sienten kanssa onnistuu jopa hieman säästämään pesuaineiden kulutuksessa! Sieni vaahdottaa suihkusaippuan ihanaksi pehmeän runsaaksi vaahdoksi tiheän verkkorakenteensa ansiosta. Runsaalla vaahdolla pesee enemmän kerralla, ja itselläni on suihkussa käyttämäni pesuaineen määrä laskenut lähes puoleen entisestä. Tähän talouteen sienet tulivat siis jäädäkseen!
Alunperin julkaistu 14.2.2014 Hyvinvoinnin vanhassa blogissa.