Kuiva iho samettisen pehmeäksi – parhaat hoitovinkit ja tuotteet

Kuiva iho samettisen pehmeäksi – parhaat hoitovinkit ja tuotteet

Moni kärsii hilseilevästä ja kuivasta ihosta etenkin talvisin. Ihon kuivumiseen vaikuttavat ilmaston lisäksi myös perimä, iholle sopimattomat hoitotuotteet tai -rutiinit, ikääntyminen sekä tietyt sairaudet ja lääkitykset. Kuivasta ihosta kärsivällä ihoa suojaava rasvantuotanto on heikentynyt, jolloin iholta pääsee haihtumaan liikaa kosteutta. Kuiva iho tarvitseekin sekä kosteutta että rasva-aineita. Hyvällä hoidolla myös kiristelevän kuiva iho on mahdollista saada hehkumaan pehmeänä ja kauniina.

Kuiva iho johtuu ihon heikosta rasvantuotannosta

Kuivalta iholta puuttuu sekä kosteutta että rasvaa. Normaalitilanteessa ihon uloimman kerroksen rasvakerros, joka muodostuu keramideista, kolesterolista ja rasvahapoista, estää kosteuden haihtumisen iholta. Kuiva iho kuitenkin tuottaa liian vähän rasvaa, minkä vuoksi ihon oma kosteutta sitova suojamekanismi ei toimi. Näin ollen ihon syvimmistä kerroksista pääsee haihtumaan liikaa kosteutta, mikä kuivattaa ihon pintakerrosta. Tämä taas aiheuttaa iholle lievän tulehduksen, joka tuntuu iholla kutinana ja epämiellyttävän kiristelevänä olona varsinkin puhdistuksen jälkeen. Kuiva iho usein myös tuntuu karhealta ja hilseilee, mikä tekee esimerkiksi meikin levittämisestä haastavaa.

Koska kuivan ihon oma suojakerros on puutteellinen, iho reagoi erityisen herkästi ulkoisiin ärsykkeisiin, kuten kylmyyteen, viimaan tai saasteisiin. Varsinkin talvi on hankalaa aikaa kuivaihoiselle, sillä pakkanen ja kuiva sisäilma kuivattavat ihoa entisestään. Kuiva iho on ihotyypeistä kaikkein alttein myös auringon aiheuttamille vahingoille, ja kuivaan ihoon ilmaantuu ryppyjä helpommin kuin vaikkapa rasvaiseen ihoon. Toisaalta kohtuullinen määrä aurinkoa tekee myös hyvää kuivalle iholle, sillä auringonvalo auttaa ihoa muodostamaan keramideja. Auringonvalo myös paksuntaa ihoa, mikä vähentää veden haihtumista. Iho myös kuivuu vanhetessa, sillä iän myötä iho ohenee ja keramidien tuotto vähenee.

Kuiva iho tarvitsee sekä kosteutta että rasva-aineita

Kuiva iho tarvitsee sekä vettä että rasvaa. Kuivan ihon hoidossa tärkeintä on hellävarainen puhdistus, ihon vesikosteuttaminen kasvovettä tai hoitonestettä kerrostamalla sekä rasva-aineiden lisääminen laadukkaalla ihoöljyllä ja hoitovoiteella. Voimakkaat hoitotuotteet kannattaa kiertää kaukaa, sillä ne kuivattavat jo entuudestaan kuivaa ja herkkää ihoa.

Kuivan ihon puhdistus

Kuivaihoisen kannattaa suosia ihon puhdistuksessa mietoja puhdistusmaitoja, puhdistusvoiteita tai puhdistusöljyjä, jotka eivät kuivata ihoa. Pintakäsittelyaineita sisältävät vaahtoavat pesuaineet (tuotteet, joiden ainesosalistalta löytyy esim. sodium lauryl/laureth sulphate) ja saippuat kannattaa sen sijaan unohtaa suosiolla. Kuiva iho on hyvä puhdistaa huolellisesti aamuin illoin ihon mekaanista hieromista välttämällä.

Kotimaisen FLOW Cosmeticsin Balm to Milk Cleanser on kuivalle ja herkälle iholle soveltuva villimustikkaa sisältävä öljypohjainen puhdistusvoide. Tuote levitetään ensin kuiville kasvoille, jonka jälkeen vettä lisätään pikkuhiljaa ja puhdistusta jatketaan pyörivillä liikkeillä. Vettä lisäämällä geelimäinen voide muuttuu maitomaiseksi, jolloin voide on helppo huuhdella pois.

FLOW Cosmetics Balm to Milk Puhdistusvoide

FLOW Cosmetics Balm to Milk -puhdistusvoide, 35,95 €.

Toinen hyvä vaihtoehto kuivan ihon putsariksi on Evolven Gentle Cleansing Melt -puhdistusbalmi, joka toimii samalla periaatteella kuin Flow Cosmeticsin Balm to Milk Cleanser. Evolven puhdistusbalmissa vaikuttavana aineena on runsaasti antioksidantteja sisältävä baobaböljy, joka tukee solujen uudistumista ja suojaa ihoa vapaiden radikaalien aiheuttamilta vaurioilta.

Kuivan ihon kosteutus – 7 skin method

Puhdistuksen jälkeen iholle taputellaan reilusti kasvovettä tai hoitonestettä. Kasvoveden käyttö on erityisesti kuivasta ihosta kärsivälle tärkeä rutiini, sillä kasvovedellä iholle saa nopeasti runsaasti kosteutta. Kuivaihoisen kannattaa kokeilla korealaisesta ihonhoitorutiinista tuttua 7 skin methodia, jossa kasvovettä tai hoitonestettä imeytetään iholle seitsemän ohutta kerrosta. Kasvovesi levitetään iholle kämmenillä taputellen, ei vanulapulla, ja jokaisen kerroksen välissä odotetaan että edellinen kerros on ehtinyt imeytyä ihoon. 7 skin methodia ei tarvitse tehdä joka aamu ja ilta, vaan jo 3–4 kertaa viikossa tuo hyviä tuloksia.

7 skin methodiin soveltuu erinomaisesti korealaisen Whamisan supersuosittu Toner Deep Rich -hoitoneste, joka on vedetön tehotiiviste iholle. Seerumimainen kasvovesi syväkosteuttaa kuivaa ihoa arganöljyn sekä voikukan, aloe veran ja krysanteemin uutteiden avulla. Whamisan tuotteiden erikoisuutena on fermentointi eli käymisprosessi, joka hajottaa raaka-aineet helpommin imeytyviksi osiksi, jotka iho pystyy hyödyntämään helpommin. Fermentointi myös synnyttää maitohappoja ja peptidejä, jotka pitävät ihon pH-tason happamana, mikä taas takaa suotuisan kasvuympäristön ihon omia kosteuttajia, kuten hyaluronihappoa, aktivoiville hyville bakteereille.

Whamisa Toner Deep Rich -syväkosteuttava kasvovesi

Whamisa Toner Deep Rich syväkosteuttava kasvovesi, 42,50 €.

Tehokosteutusta kiristävän kuivalle iholle tuo BYBI Beautyn Magic Mist -hyaluronihapposuihke, jota voi suihkutella kasvoille joko puhdistuksen jälkeen tai päivän mittaan aina, kun iho tuntuu tarvitsevan lisäkosteutusta. Kasvosuihke on ruusuvesipohjainen ja se sisältää myös appelsiininkukkavettä, sitruunamelissavettä, hyaluronihappoa ja vihreän teen uutetta. Suihke ei kuitenkaan sisällä eteerisiä öljyjä, minkä vuoksi sitä voi käyttää myös herkkäihoiset.

BYBI Beauty Mega Mist Hyaluronihappo Kasvosuihke

BYBI Beauty Mega Mist -hyaluronihapposuihke kasvoille 35,95 €.

Kuivalle iholle tärkeämpääkin tärkeämmät rasvahapot

Kosteuden lisäksi kuiva iho tarvitsee myös kipeästi rasvaa tukemaan heikentynyttä rasvantuotantoa. Iho kykenee myös sitomaan paremmin kosteutta, kun rasva-aineita annetaan iholle ulkoisesti. Kuivaihoisen kannattaa suosia ravintorikkaita voiteita ja kasvoöljyjä, jotka auttavat sitomaan kosteutta ihoon. Ennen kosteusvoidetta levitettävät seerumit tuovat myös lisää kosteutta iholle. Seerumi, kosteusvoide ja kasvoöljy on hyvä levittää kasvojen lisäksi myös herkästi kuivuvalle kaulalle ja rintakehälle.

BYBI Beauty Night Nutrition -proteiiniyövoide on ravintorikas kuivan ihon yövoide, joka on pullollaan kuivaa ihoa helliviä ja korjaavia rasvahappoja, vitamiineja, proteiineja ja antioksidantteja. Night Nutritionin raaka-ainelista on vakuuttavaa luettavaa: voide sisältää lehtikaali-, porkkana- ja sitruunaproteiineja, kauraöljyä, vadelman, aprikoosin ja parsakaalin siemenöljyjä, sheavoita ja mangon siemenvoita. Voide ei kuitenkaan sisällä eteerisiä öljyjä, joten se ei ärsytä herkkää ihoa.

BYBI Beauty Night Nutrition Proteiiniyövoide

BYBI Beauty Night Nutrition -proteiiniyövoide, 38,95 €.

Lisäkosteutta erittäin kuivalle iholle tuo Novexpertin Booster Serum With 5 Omegas -anti-age-seerumi, joka nimensä mukaisesti sisältää viittä ihoa ravitsevaa omega-rasvahappoa mm. granaattiomenasta ja tyrnistä. Tuote soveltuu erinomaisesti erityisesti tehotuotteeksi talveen, jolloin kylmyys ja kuiva sisäilma rasittavat kuivaa ihoa entisestään. Seerumin voi levittää iholle aamuin illoin sellaisenaan tai sekoittaa kosteusvoiteeseen.

Novexpert Booster Serum With 5 Omegas

Novexpert Booster Serum With 5 Omegas, 49 €.

Tutustu kuivalle iholle soveltuviin luonnonkosmetiikan tuotteisiin täällä!

Tutustu myös muiden ihotyyppien hoito-oppaisiin:

Myös normaali iho kaipaa säännöllistä hoitoa
Sekaihon hoito-opas ja parhaat luonnonkosmetiikkatuotteet
Tiesitkö, että rasvainen iho rakastaa kosteutta?
Akneiho kaipaa sekä ulkoista että sisäistä hoitoa
Aikuinen iho ikääntyy hyvin hoidettuna kauniisti
Atooppinen iho janoaa kosteutta ja rasva-aineita

Tähän liittyvät tuotteet:

Mistä tunnistaa eläinkokeettoman kosmetiikan?

Testissä Konjac Sponge -ihonpuhdistussienet

Näitä luetaan

Aloe vera tekee hyvää – sisäisesti ja ulkoisesti!
Aloe veran (suomeksi aaloen tai lääkeaaloen) lehtien sisällä on hyytelömäistä...
Melatoniini - Uusin trendiaine kosmetiikassa maailmalla!
Tässä artikkelissa tutustumme melatoniinin kasvavaan trendiin kosmeettisissa valmisteissa ja tarkastelemme...
Luonnollinen ihonhoitorutiini vuoden ympäri

Vuodenajat voivat vaikuttaa ihon kuntoon, esimerkiksi ilmojen kylmetessä iholla saattaa esiintyä...

Metsä kunniaan
Lue miten uutta suomalaista innovaatiota, Kuusisokeria, sisältävä Ole Hyvä Metsä -sarja sai...
LUONKOS - suomalainen ihonhoidon rituaali

Mitä jos ihonhoito olisi ihanaa, yksinkertaista ja toimivaa? Luonkos jotain ihanaa? Voiko...

Kuuden raaka-aineen puhdistusöljy ja kaksi muuta kevätihonhoidon timanttia.

Hyvästi kuiva talvi-iho, on aika palauttaa luontainen hehku kasvoille! Tuntuuko...

Metsämikrobit palauttavat fyysisen yhteytesi luontoon ja luovat terveemmän pohjan ihosi mikrobiomille
Saaren Taika metsämikrobikosmetiikka palauttaa fyysisen yhteytesi luontoon ja luo terveemmän pohjan ihosi...

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.