Atooppinen iho janoaa kosteutta ja rasva-aineita

Atooppinen iho janoaa kosteutta ja rasva-aineita

Heli Koskinen

Atooppiset sairaudet ovat yleistyneet viime vuosikymmeninä länsimaissa, minkä on epäilty johtuvan pitkälti elintapojemme muutoksesta. Elämme nykyään “liian puhtaissa” oloissa, jolloin altistumme myös vähemmän allergioilta suojaaville bakteereille ja infektioille. Yksi atooppisten sairauksien ilmenemismuoto on atooppinen ihottuma. Atooppinen iho kutisee, punoittaa ja kirvelee ikävästi ja voi aiheuttaa omistajalleen paljon päänvaivaa. Atooppinen iho on osittain perinnöllistä, mutta sen oireiluun voi vaikuttaa oikeilla ihonhoitorutiineilla sekä elämäntavoilla.

Mistä atooppinen iho johtuu?

Atooppinen iho ei ole ihotyyppi, vaan ihon heikentyneen suojakerroksen aiheuttama tulehduksellinen ihosairaus. Atooppinen iho on herkkä, ohut ja kuiva. Atooppinen iho oireilee kutisemalla, hilseilemällä, punoittamalla ja jopa halkeilemalla. Atooppista ihottumaa voi esiintyä eri puolilla kehoa esimerkiksi silmäluomilla, poskilla ja rintakehällä.

Atooppisesta ihosta on olemassa erilaisia tyyppejä ja se voi vaihdella vaikeusasteeltaan. Atooppinen iho kuuluu tyypin 2 tulehdukselliseen ihosairauteen, jossa elimistön puolustusjärjestelmä reagoi liian herkästi ulkoisia (esim. pesuaineet, ihoon kohdistuva hankaus, allergeenit, bakteerit) tai sisäisiä (esim. stressi) ärsykkeitä vastaan. Normaalisti toimiva ihon suojakerros suojaa ulkoisilta ärsykkeiltä ja samalla estää veden haihtumisen iholta. Atooppisen ihon suojakerros on heikentynyt, jolloin ihon oma puolustusmekanismi ei toimi normaalilla tavalla. Tällöin iho päästää helpommin läpi bakteereita ja allergeeneja, joihin herkkä puolustusjärjestelmä reagoi vahvasti. Tästä seuraa pitkittynyt tulehdus, joka näkyy ulospäin iho-oireina.

Talvi on usein vaikeinta aikaa atooppisesta ihosta kärsivälle: talvella iho kuivuu entisestään, ja kuiva iho alkaa kutista. Kun ohutta atooppista ihoa raapii, se menee herkästi rikki. Haavoihin pääsevät bakteerit aiheuttavat tulehduksia, jotka näkyvät iholla ihottumaoireina. Tulehdukset heikentävät entisestään ihon suojakerrosta, ja näin noidankehä on valmis.

Atooppinen iho, stressi ja ruokavalio

Myös elämäntavat, erityisesti stressi ja ruokavalio, ovat sidoksissa atooppisen ihottuman oireiluun. Atooppisella iholla näyttää olevan yhteys ruoansulatuselimistöön ja ennen kaikkea suolistoon. Stressi ja suolistossa hiljaa kytevä tulehdus voivat heikentää ihon suojamekanismia ja vähentää ihon tuottamia antimikrobisia peptidejä, joita tarvitaan bakteereilta, hiivoilta ja viruksilta suojautumiseen. Tämä voi puolestaan johtaa tulehduksiin iholla.

Atooppisesta ihosta kärsivä hyötyy usein vehnän ja sokerin välttämisestä. Myös täysin gluteeniton ruokavalio voi tuoda apua. Ruokavalioon kannattaa sen sijaan lisätä rutkasti vihanneksia ja hyviä rasvoja, jotka suojaavat atooppista ihoa sisäisesti. Hyviä omega-3-rasvahappoja saa esimerkiksi rasvaisesta kalasta, pellavansiemenöljystä, hamppuöljystä ja oliiviöljystä. Hyvien rasvahappojen saannin voi turvata myös omega-3-valmisteilla. Myös suoliston bakteerikantaa tasapainottavat probiootit eli maitohappobakteerit voivat tuoda apua atooppiselle iholle.

Atooppisesta ihosta kärsivän kannattaa välttää seuraavia varsinkin silloin, kun ihottuma on huonona:

  • hikoilu
  • saippua ja liian voimakkaat pesuaineet
  • stressi
  • auringonotto (UV-säteily yleensä auttaa atooppista ihoa, ks. alla)

Atooppisen ihon hoito

Atooppinen iho on kosteusköyhä ja siltä puuttuu ihoa suojaavia rasva-aineita. Tämän vuoksi atooppisen ihon hoidossa tärkeintä on keskittyä ihon kosteuttamiseen, rasvan määrän lisäämiseen sekä ihon luontaisen suojakerroksen korjaamiseen. Atooppisesta ihosta kärsivän kannattaa pysytellä kaukana voimakkaista tuotteista, jotka voivat pahentaa atooppisen ihon oireita, ja suosia sen sijaan mietoja ja rauhoittavia tuotteita. Atooppiseen ihoon liittyy usein yliherkkyyksiä, joten on tärkeää oppia tuntemaan oma ihonsa ja millaisiin tekijöihin se reagoi. Luonnonkosmetiikassa on tarjolla hellävaraisia ja täysin hajusteettomia tuotteita, joten jokaiselle iholle löytyy varmasti sopivat tuotteet.

Atooppisen ihon puhdistaminen

Atooppisen ihon puhtaana pitäminen on ensisijaisen tärkeää. Hiki ja bakteerit pääsevät nimittäin helposti aiheuttamaan tulehduksia atooppisella iholla. Atooppisen ihon puhdistukseen kannattaa valita neutraali puhdistusöljy, puhdistusvoide tai puhdistusmaito. Atooppista ihoa ei sen sijaan kannata pestä pintakäsittelyaineita ja vaahtoa muodostavia ainesosia (esim. sodium lauryl/laureth sulphate) sisältävillä tuotteilla, sillä ne vahingoittavat ihon heikkoa suojakalvoa entisestään. Kaikenlainen mekaaninen hankaaminen on atooppisella iholla myös pannassa, joten kasvot kannattaa taputella pesun jälkeen kuiviksi pyyhkeellä.

Puhdistukseen soveltuu hyvin esimerkiksi rhassoul-savea sisältävä tuote. Rhassoul-savi on luontainen saviaine, joka tunnetaan iho-ongelmia, kuten atopiaa ja aknea, parantavasta vaikutuksestaan. Rhassoul-savea löytyy Flow Cosmeticsin Rhassoul & Salt -palasaippuasta sekä Logonan valkoisesta LavaErde-pesujauheesta, jotka molemmat puhdistavat atooppisen ihon hellävaraisesti ja joita voi käyttää myös hilseilevälle ja rikkoutuneelle iholle.

FLOW Cosmetics Saippuapala Rhassoul & Salt

FLOW Cosmetics Rhassoul & Salt -saippuapala, 14,50 €.

Atooppisen ihon kosteuttaminen

Kasvovesi tai hoitoneste on oleellinen tuote kosteusköyhälle atooppiselle iholle, sillä se kosteuttaa ihoa sekä tehostaa kosteusvoiteen imeytymistä. Whamisan Deep Toner Rich on täyteläinen, seerumimainen kasvovesi, joka sisältää mm. fermentoituja voikukan, aloe veran ja krystanteemin uutteita sekä arganöljyä. Fermentoinnin ansiosta raaka-aineet imeytyvät helpommin, jolloin iho saa niistä maksimaalisen hyödyn.

Whamisa Toner Deep Rich - Syväkosteuttava kasvovesi

Whamisa Toner Deep Rich -syväkosteuttava kasvovesi, 42,50 €.

Kosteusvoide levitetään iholle, kun iho on vielä kasvovedestä hieman kostea. Novexpertin Magnesium-linjan tuotteet on suunnattu herkälle iholle, ja tuotteiden sisältämä magnesium rauhoittaa ihoa ja tasoittaa punoitusta. Sarjan Hydro-Biotic Velvety Cream on atooppiselle iholle soveltuva täyteläinen kosteusvoide, joka sisältää camelinan omega-3-rasvahappoja, kosteuttavaa hyaluronihappoa sekä ihon suojakalvoa vahvistavia probiootteja.

Koska atooppiselta iholta haihtuu runsaasti kosteutta, on kosteuden ihoon lukitseva kasvoöljy supertärkeä tuote atooppiselle iholle. Kasvoöljy myös suojaa ihoa ulkoisilta ärsykkeiltä. Patykan Huile Absolue on klassikkoasemaan noussut öljyseerumi, josta koko sarja sai alkunsa. Huile Absolue on ihanteellinen atooppiselle iholle, joka ei kestä tavallista kosmetiikkaa. Kasvoöljy sisältää kahtatoista antioksidanttirikasta ja ihoa hoitavaa kasviöljyä ja eteeristä öljyä, kuten ihoa uudistavaa skvalaania ja ikääntymisen merkkeihin tepsivää ruusunmarjaöljyä. Ja mikä parasta, Huile Absolueta voi käyttää myös vartalolle ja hiuksiin.

Whamisa Toner Deep Rich - Syväkosteuttava kasvovesi

Patyka Huile Absolue -öljyseerumi, 49 €.

Vartalon ihon hoito

Weledan Tyrni-sarjasta löytyy tarvittavat vartalonhoitotuotteet atooppiselle iholle. Suihkuvoide, ihoöljy ja käsivoide sisältävät vitamiinipitoista tyrniöljyä ja atooppisen ihon janoamia rasvahappoja, jotka vahvistavat ihon omaa puolustusmekanismia. Weledan tuotteet ovat myös ympäristöystävällisiä ja ne hajoavat sataprosenttisesti luonnossa.

Monen atooppisesta ihosta kärsivän luottotuote on FLOW Cosmeticsin Hemp Butter -vartalovoi. Voiteen hamppuöljy sisältää runsaasti atooppista ihoa pehmentäviä ja hoitavia omega-3-rasvahappoja. Voide sisältää myös antiseptisiä eteerisiä öljyjä, jotka ennaltaehkäisevät tulehduksia.

FLOW Cosmetics Vartalovoi Hemp Butter

FLOW Cosmetics Hemp Butter -vartalovoi, 22,50 €.

Atooppisen ihon hoito auringonvalolla

Atooppinen iho hyötyy auringonvalosta, sillä auringon UV-säteily vahvistaa ihon pintakerrosta ja rauhoittaa ihon tulehdusta. Atooppisen ihon yhtenä hoitokeinona onkin mm. yksityisiltä lääkäriasemilta saatava laitteellinen valohoito, jossa iho saa annoksen UV-säteilyä. Luonnollinen auringonvalo ajaa kuitenkin saman asian maaliskuusta syyskuuhun, jolloin UV-säteilyn voimakkuus on leveysasteillamme tarpeeksi voimakasta ollakseen hoitavaa.

Auringossa kannattaa siis oleskella jonkin aikaa ilman aurinkosuojavoidetta, jotta UV-säteily pääsee vaikuttamaan iholla. Palamisen kanssa täytyy kuitenkin olla tarkkana: atooppinen iho palaa siinä missä mikä tahansa iho ja on yhtä altis UV-säteilyn haitoille. Auringonottoa kannattaa myös välttää, jos ihottuma on huonona, sillä tällöin iho vain ärtyy entisestään auringonotosta.

Tutustu atooppiselle iholle soveltuviin luonnonkosmetiikan tuotteisiin täällä!

Tutustu myös muiden ihotyyppien hoito-oppaisiin:
Myös normaali iho kaipaa säännöllistä hoitoa
Sekaihon hoito-opas ja parhaat luonnonkosmetiikkatuotteet
Rasvainen iho rakastaa kosteutta
Akneiho kaipaa sekä ulkoista että sisäistä hoitoa
Aikuinen iho ikääntyy hyvin hoidettuna kauniisti

Tähän liittyvät tuotteet

Ale -17%
Bioteekin Probiootti Comp
Bioteekin Probiootti Comp
Vuoden 2017 terveystuote! Bioteekin Probiootti Comp sisältää päiväannoksessa 6 miljardia aktiivista maitohappobakteeria ja glutamiinia sekä runsaan annoksen biotiinia, joka ylläpitää limakalvojen hyvinvointia. Ravintolisä. Bioteekin Probiootti Comp sisältää vahvan koostumuksen. Probiootti Compissa on L. acidophilus, L. paracasei, L. rhamnosus, B. lactis -maitohappobakteereita ja sitä voidaan käyttää joko säännöllisesti päivittäin tai tarpeen vaatiessa kuurina.  Vahva, monipuolinen ja inuliiniton probioottivalmiste on kehitetty ja valmistettu Suomessa. Nyt kasviskapselissa! Bioteekin Probiootti Comp valittiin vuonna 2017 vuoden terveystuotteeksi ja valintakriteereiksi nousivat: Tuotteen taustalla on tutkimustietoa ja onnistunutta tuotekehitystä Tuotteella on laaja positiivinen kuluttajapalaute Tuote on terveystuotealan tavoitteiden ja hengen mukainen Tuote soveltuu itsehoitotuotteeksi terveydestään huolehtivalle kuluttajalle Tuote on laadukas ja luotettava Annostus 1-2 kapselia päivässä. Paras vaikutus saavutetaan nauttimalla kapseli tyhjään mahaan. Kapselin voi tarvittaessa avata ja sekoittaa viileään ruokaan. Nautitaan vähintään tunti ennen tai jälkeen lääkkeiden ottamisesta. Valitse Bioteekin Probiootti Plus, jos haluat miedomman koostumuksen. Huomautukset Saattaa sisältää jäämiä maidosta, jonka takia tuote ei välttämättä sovi maitoallergiselle. Probiotti-sarjan Junior (purutabletti) sekä Baby (öljytippa) ovat täysin maidottomia. Nimistään huolimatta tuotteet sopivat myös aikuisille. Ilmoitettua suositeltua vuorokausiannosta ei saa ylittää. Ravintolisä ei korvaa monipuolista ruokavaliota eikä terveitä elämäntapoja. Tuote on säilytettävä pienten lasten ulottumattomissa. Säilytys Säilytetään avaamattomana huoneenlämmössä. Säilyy avattuna huoneenlämmössä kuukauden, jääkaapissa parasta ennen -päivämäärään. Sisältää kosteudenpoistajan.
19.95 €
Vaihtoehdot
Suosittelemme
Whamisa Toner Deep Rich - Syväkosteuttava kasvovesi
Whamisa Toner Deep Rich - Syväkosteuttava kasvovesi
Deep Rich on enemmän kuin kasvovesi! Whamisa Deep Rich Toner on syväkosteuttava seerumimainen kasvovesi, joka toimii kosteuttavana hoitonesteenä normaalille ja kuivalle iholle. Uudistetussa kasvovedessä on hypotuoksu, jotta se sopisi paremmin myös herkkäihoisille. Vedetön koostumus. Uusi isompi 155 ml koko! Whamisa Deep Rich on paras kasvovesi kuivalle iholle Täyteläinen Whamisa Organic Flowers Toner Deep Rich kasvovesi syväkosteuttaa kuivaa, pintakuivaa tai ärtynyttä ihoa. Whamisan suosituinta kasvovettä voi käyttää jopa atooppiselle ja herkälle iholle. Vegaaninen. superkosteuttava täyteläinen koostumus vedetön Seerumimainen, raikkaan vesituoksuinen kasvovesi kosteuttaa arganöljyn ja voikukkauutteen avulla. Galactomyces-hiivauute kirkastaa ihoa. Veden sijaan Deep Rich Toner sisältää aloe veran ja krysanteemin uutteilla. Fermentoidut uutteet antavat pitkäaikaista kosteutta iholle. Vedetön ja nopeasti imeytyvä koostumus luo iholle suojan, joka kosteuttaa sekä ulkoisesti että ihon syvimpiä kerroksia. Whamisan salainen ase - fermentoidut raaka-aineet Whamisa käyttää tuotteiden valmistuksessa fermentointia. Fermentointi hajottaa raaka-aineet helpommin imeytyviksi ainesosiksi, jolloin iho hyötyy niistä kokonaisvaltaisemmin. Kaikki Whamisan tuotteet ovat vedettömiä, joten niissä on voitu käyttää luonnollisia säilöntämenetelmiä. Fermentoidut ainesosat omaavat korkeammat antioksidantti- ja ravintoainepitoisuudet. Käymisprosessi tuottaa myös iholle edullisia ainesosia, kuten aminohappoja ja peptidejä. Deep Rich kosteuttavan kasvoveden käyttö Puhdista iho ja annostele kasvovettä kämmenelle. Hiero kämmeniä yhteen ja levitä neste kasvoille. Painele tuote hellävaraisesti ihoon imeytymisen tehostamiseksi. Käytä aamuin illoin. Jatka hoitoa ihollesi sopivalla emulsiolla tai voiteella. Säilyy avattuna 8 kuukautta. 7 Skin Method 7 Skin Method on avain kosteaan ja heleään ihoon! Siinä kasvovesi tai hoitoneste (essence) kerrostetaan iholle seitsemän kertaa, aina imeyttäen edellisen kerroksen ihoon ennen seuraavaa. Kerrostaminen ja ihon lämmittäminen imeyttää kosteuttavia ja aktiivisia aineita syvemmälle ihoon. 7 Skin Methodin vaikutuksen huomaa hyvin nopeasti. Kerrostamista ei tarvitse tehdä päivittäin, vaan voit tehdä sen esimerkiksi 3-4 iltana viikossa ja muulloin levittää kasvovettä 1-2 kerrosta. Huom! Menetelmä aktivoi ihon mikroverenkiertoa ja kasvoilla voi esiintyä pientä punoitusta tästä johtuen. Väri kuitenkin tasaantuu pian ja kasvot näyttävät kirkkaammalta ja elinvoimaisilta. Valmistettu ilman synteettisiä ja kemiallisia säilöntäaineita, keinotekoisia väriaineita ja tuoksuja, petrokemikaaleja, piitä, mineraaliöljyjä, EDTA:ta ja eläinperäisiä ainesosia. Pakkauksen kierrätys Kasvovesi on pakattu kierrätettävään lasipulloon. 25 % lasipullon raaka-aineista on kierrätyslasia. Korkki on PP- ja PE-muovia, jotka sopivat muovinkeräykseen. Kartonkipakkaus on biohajoava ja muste on kasviperäistä. Kartonkopakkauksen voi kierrättää kartonkina.
49.95 €
Ale -20%
Novexpert MAGNESIUM Hydro-Biotic Velvety Cream
Novexpert MAGNESIUM Hydro-Biotic Velvety Cream
Rauhoittava kasvoide herkälle iholle Novexpert Magnesium kasvovoide on suojaava ja kosteuttava voide, joka sopii kaikenikäisille. Novexpert Magnesium-linjan tuotteet hoitavat erityisesti herkkää tai herkistynyttä ihoa. Magnesium rauhoittaa punoitusta ja hoitaa kiristävää ihoa. Kuivalle tai erittäin kuivalle iholle. Anti-stress päivävoide sopii myös atooppiselle iholle kausiluontoiseen kuivuuteen ärtyneelle iholle atooppiseen kuivuuteen Hydro-Biotic kasvovoiteessa on täyteläisen runsas koostumus, jossa yhdistyvät ravitseva omega-3 ja kosteuttava hyaluronihappo. Lisäksi Novexpert Hydro-Biotic tuotteissa on ihon suojakalvoa vahvistavia probiootteja. Hydrobiottiinen kosteusvoide sekä vahvistaa ihon luonnollista kosteussuojaa camelinan omega-rasvahapoilla että tukee mikrobisuojaa prebiooteilla. Ainutlaatuinen Novaxyline-yhdiste yhdessä magnesiumin kanssa kykenevät rauhoittamaan ihon hermosolujen liika-aktiivisuutta, joten iho rauhoittuu ja punoitus vähenee. Apu kuivalle ja herkistyneelle iholle Käytä aamuin ja/tai illoin. Rasvoittuvalle iholle suosittelemme voiteen kevyempää versiota, Novexpert MAGNESIUM Hydro-Biotic Fluidia. Magnesium kasvovoide levitetään ainoastaan pieni määrä. Purista muutama tippa voidetta kasvojen eri osiin. Hiero ylöspäin suuntautuvin liikkein. Odota 5 minuuttia ennen meikin levittämistä. Kun ihosi on erittäin kuiva, käytä ensin Novexpert omega-rasvahappoja sisältävää Booster-seerumia.
15.96 €

Edellinen artikkeli

Metsän tuoksua ja luonnon aktiiviaineita – testissä uusi kotimainen Taika-luonnonkosmetiikkasarja

Seuraava artikkeli

Mistä tunnistaa eläinkokeettoman kosmetiikan?

Jätä kommentti

Huomioi, että luemme kaikki kommentit ennen julkaisua, koska haluamme pitää blogimme asiallisena.

Robottiesto: