Atooppinen iho janoaa kosteutta ja rasva-aineita

Atooppinen iho janoaa kosteutta ja rasva-aineita

Atooppiset sairaudet ovat yleistyneet viime vuosikymmeninä länsimaissa, minkä on epäilty johtuvan pitkälti elintapojemme muutoksesta. Elämme nykyään “liian puhtaissa” oloissa, jolloin altistumme myös vähemmän allergioilta suojaaville bakteereille ja infektioille. Yksi atooppisten sairauksien ilmenemismuoto on atooppinen ihottuma. Atooppinen iho kutisee, punoittaa ja kirvelee ikävästi ja voi aiheuttaa omistajalleen paljon päänvaivaa. Atooppinen iho on osittain perinnöllistä, mutta sen oireiluun voi vaikuttaa oikeilla ihonhoitorutiineilla sekä elämäntavoilla.

Mistä atooppinen iho johtuu?

Atooppinen iho ei ole ihotyyppi, vaan ihon heikentyneen suojakerroksen aiheuttama tulehduksellinen ihosairaus. Atooppinen iho on herkkä, ohut ja kuiva. Atooppinen iho oireilee kutisemalla, hilseilemällä, punoittamalla ja jopa halkeilemalla. Atooppista ihottumaa voi esiintyä eri puolilla kehoa esimerkiksi silmäluomilla, poskilla ja rintakehällä.

Atooppisesta ihosta on olemassa erilaisia tyyppejä ja se voi vaihdella vaikeusasteeltaan. Atooppinen iho kuuluu tyypin 2 tulehdukselliseen ihosairauteen, jossa elimistön puolustusjärjestelmä reagoi liian herkästi ulkoisia (esim. pesuaineet, ihoon kohdistuva hankaus, allergeenit, bakteerit) tai sisäisiä (esim. stressi) ärsykkeitä vastaan. Normaalisti toimiva ihon suojakerros suojaa ulkoisilta ärsykkeiltä ja samalla estää veden haihtumisen iholta. Atooppisen ihon suojakerros on heikentynyt, jolloin ihon oma puolustusmekanismi ei toimi normaalilla tavalla. Tällöin iho päästää helpommin läpi bakteereita ja allergeeneja, joihin herkkä puolustusjärjestelmä reagoi vahvasti. Tästä seuraa pitkittynyt tulehdus, joka näkyy ulospäin iho-oireina.

Talvi on usein vaikeinta aikaa atooppisesta ihosta kärsivälle: talvella iho kuivuu entisestään, ja kuiva iho alkaa kutista. Kun ohutta atooppista ihoa raapii, se menee herkästi rikki. Haavoihin pääsevät bakteerit aiheuttavat tulehduksia, jotka näkyvät iholla ihottumaoireina. Tulehdukset heikentävät entisestään ihon suojakerrosta, ja näin noidankehä on valmis.

Atooppinen iho, stressi ja ruokavalio

Myös elämäntavat, erityisesti stressi ja ruokavalio, ovat sidoksissa atooppisen ihottuman oireiluun. Atooppisella iholla näyttää olevan yhteys ruoansulatuselimistöön ja ennen kaikkea suolistoon. Stressi ja suolistossa hiljaa kytevä tulehdus voivat heikentää ihon suojamekanismia ja vähentää ihon tuottamia antimikrobisia peptidejä, joita tarvitaan bakteereilta, hiivoilta ja viruksilta suojautumiseen. Tämä voi puolestaan johtaa tulehduksiin iholla.

Atooppisesta ihosta kärsivä hyötyy usein vehnän ja sokerin välttämisestä. Myös täysin gluteeniton ruokavalio voi tuoda apua. Ruokavalioon kannattaa sen sijaan lisätä rutkasti vihanneksia ja hyviä rasvoja, jotka suojaavat atooppista ihoa sisäisesti. Hyviä omega-3-rasvahappoja saa esimerkiksi rasvaisesta kalasta, pellavansiemenöljystä, hamppuöljystä ja oliiviöljystä. Hyvien rasvahappojen saannin voi turvata myös omega-3-valmisteilla. Myös suoliston bakteerikantaa tasapainottavat probiootit eli maitohappobakteerit voivat tuoda apua atooppiselle iholle.

Atooppisesta ihosta kärsivän kannattaa välttää seuraavia varsinkin silloin, kun ihottuma on huonona:

  • hikoilu
  • saippua ja liian voimakkaat pesuaineet
  • stressi
  • auringonotto (UV-säteily yleensä auttaa atooppista ihoa, ks. alla)

Atooppisen ihon hoito

Atooppinen iho on kosteusköyhä ja siltä puuttuu ihoa suojaavia rasva-aineita. Tämän vuoksi atooppisen ihon hoidossa tärkeintä on keskittyä ihon kosteuttamiseen, rasvan määrän lisäämiseen sekä ihon luontaisen suojakerroksen korjaamiseen. Atooppisesta ihosta kärsivän kannattaa pysytellä kaukana voimakkaista tuotteista, jotka voivat pahentaa atooppisen ihon oireita, ja suosia sen sijaan mietoja ja rauhoittavia tuotteita. Atooppiseen ihoon liittyy usein yliherkkyyksiä, joten on tärkeää oppia tuntemaan oma ihonsa ja millaisiin tekijöihin se reagoi. Luonnonkosmetiikassa on tarjolla hellävaraisia ja täysin hajusteettomia tuotteita, joten jokaiselle iholle löytyy varmasti sopivat tuotteet.

Atooppisen ihon puhdistaminen

Atooppisen ihon puhtaana pitäminen on ensisijaisen tärkeää. Hiki ja bakteerit pääsevät nimittäin helposti aiheuttamaan tulehduksia atooppisella iholla. Atooppisen ihon puhdistukseen kannattaa valita neutraali puhdistusöljy, puhdistusvoide tai puhdistusmaito. Atooppista ihoa ei sen sijaan kannata pestä pintakäsittelyaineita ja vaahtoa muodostavia ainesosia (esim. sodium lauryl/laureth sulphate) sisältävillä tuotteilla, sillä ne vahingoittavat ihon heikkoa suojakalvoa entisestään. Kaikenlainen mekaaninen hankaaminen on atooppisella iholla myös pannassa, joten kasvot kannattaa taputella pesun jälkeen kuiviksi pyyhkeellä.

Puhdistukseen soveltuu hyvin esimerkiksi rhassoul-savea sisältävä tuote. Rhassoul-savi on luontainen saviaine, joka tunnetaan iho-ongelmia, kuten atopiaa ja aknea, parantavasta vaikutuksestaan. Rhassoul-savea löytyy Flow Cosmeticsin Rhassoul & Salt -palasaippuasta sekä Logonan valkoisesta LavaErde-pesujauheesta, jotka molemmat puhdistavat atooppisen ihon hellävaraisesti ja joita voi käyttää myös hilseilevälle ja rikkoutuneelle iholle.

FLOW Cosmetics Saippuapala Rhassoul & Salt

FLOW Cosmetics Rhassoul & Salt -saippuapala, 14,50 €.

Atooppisen ihon kosteuttaminen

Kasvovesi tai hoitoneste on oleellinen tuote kosteusköyhälle atooppiselle iholle, sillä se kosteuttaa ihoa sekä tehostaa kosteusvoiteen imeytymistä. Whamisan Deep Toner Rich on täyteläinen, seerumimainen kasvovesi, joka sisältää mm. fermentoituja voikukan, aloe veran ja krystanteemin uutteita sekä arganöljyä. Fermentoinnin ansiosta raaka-aineet imeytyvät helpommin, jolloin iho saa niistä maksimaalisen hyödyn.

Whamisa Toner Deep Rich - Syväkosteuttava kasvovesi

Whamisa Toner Deep Rich -syväkosteuttava kasvovesi, 42,50 €.

Kosteusvoide levitetään iholle, kun iho on vielä kasvovedestä hieman kostea. Novexpertin Magnesium-linjan tuotteet on suunnattu herkälle iholle, ja tuotteiden sisältämä magnesium rauhoittaa ihoa ja tasoittaa punoitusta. Sarjan Hydro-Biotic Velvety Cream on atooppiselle iholle soveltuva täyteläinen kosteusvoide, joka sisältää camelinan omega-3-rasvahappoja, kosteuttavaa hyaluronihappoa sekä ihon suojakalvoa vahvistavia probiootteja.

Koska atooppiselta iholta haihtuu runsaasti kosteutta, on kosteuden ihoon lukitseva kasvoöljy supertärkeä tuote atooppiselle iholle. Kasvoöljy myös suojaa ihoa ulkoisilta ärsykkeiltä. Patykan Huile Absolue on klassikkoasemaan noussut öljyseerumi, josta koko sarja sai alkunsa. Huile Absolue on ihanteellinen atooppiselle iholle, joka ei kestä tavallista kosmetiikkaa. Kasvoöljy sisältää kahtatoista antioksidanttirikasta ja ihoa hoitavaa kasviöljyä ja eteeristä öljyä, kuten ihoa uudistavaa skvalaania ja ikääntymisen merkkeihin tepsivää ruusunmarjaöljyä. Ja mikä parasta, Huile Absolueta voi käyttää myös vartalolle ja hiuksiin.

Whamisa Toner Deep Rich - Syväkosteuttava kasvovesi

Patyka Huile Absolue -öljyseerumi, 49 €.

Vartalon ihon hoito

Weledan Tyrni-sarjasta löytyy tarvittavat vartalonhoitotuotteet atooppiselle iholle. Suihkuvoide, ihoöljy ja käsivoide sisältävät vitamiinipitoista tyrniöljyä ja atooppisen ihon janoamia rasvahappoja, jotka vahvistavat ihon omaa puolustusmekanismia. Weledan tuotteet ovat myös ympäristöystävällisiä ja ne hajoavat sataprosenttisesti luonnossa.

Monen atooppisesta ihosta kärsivän luottotuote on FLOW Cosmeticsin Hemp Butter -vartalovoi. Voiteen hamppuöljy sisältää runsaasti atooppista ihoa pehmentäviä ja hoitavia omega-3-rasvahappoja. Voide sisältää myös antiseptisiä eteerisiä öljyjä, jotka ennaltaehkäisevät tulehduksia.

FLOW Cosmetics Vartalovoi Hemp Butter

FLOW Cosmetics Hemp Butter -vartalovoi, 22,50 €.

Atooppisen ihon hoito auringonvalolla

Atooppinen iho hyötyy auringonvalosta, sillä auringon UV-säteily vahvistaa ihon pintakerrosta ja rauhoittaa ihon tulehdusta. Atooppisen ihon yhtenä hoitokeinona onkin mm. yksityisiltä lääkäriasemilta saatava laitteellinen valohoito, jossa iho saa annoksen UV-säteilyä. Luonnollinen auringonvalo ajaa kuitenkin saman asian maaliskuusta syyskuuhun, jolloin UV-säteilyn voimakkuus on leveysasteillamme tarpeeksi voimakasta ollakseen hoitavaa.

Auringossa kannattaa siis oleskella jonkin aikaa ilman aurinkosuojavoidetta, jotta UV-säteily pääsee vaikuttamaan iholla. Palamisen kanssa täytyy kuitenkin olla tarkkana: atooppinen iho palaa siinä missä mikä tahansa iho ja on yhtä altis UV-säteilyn haitoille. Auringonottoa kannattaa myös välttää, jos ihottuma on huonona, sillä tällöin iho vain ärtyy entisestään auringonotosta.

Tutustu atooppiselle iholle soveltuviin luonnonkosmetiikan tuotteisiin täällä!

Tutustu myös muiden ihotyyppien hoito-oppaisiin:
Myös normaali iho kaipaa säännöllistä hoitoa
Sekaihon hoito-opas ja parhaat luonnonkosmetiikkatuotteet
Rasvainen iho rakastaa kosteutta
Akneiho kaipaa sekä ulkoista että sisäistä hoitoa
Aikuinen iho ikääntyy hyvin hoidettuna kauniisti

Tähän liittyvät tuotteet

Edellinen artikkeli

Metsän tuoksua ja luonnon aktiiviaineita – testissä uusi kotimainen Taika-luonnonkosmetiikkasarja

Seuraava artikkeli

Mistä tunnistaa eläinkokeettoman kosmetiikan?

Näitä luetaan

Beauty Sleep – anna ihosi levätä ja uusiutua yön aikana!
Kauneusunet eivät ole myytti, vaan tosiasia. Ihon syvät kerrokset työskentelevät yöllä korjatakseen...
Dr. Hauschka: Paremman maailman luonnonkosmetiikkaa pintaa syvemmältä
Dr. Hauschka -sarjan ihonhoitotuotteet ovat hoitavuudessaan ainutlaatuisia. Niiden teho kumpuaa tarkkaan valituista,...
Laponie of Scandinavia – mutkatonta ja luonnollista hoitoa herkälle ja ongelmaiholle
Kotimainen Laponie of Scandinavia tekee pelkistettyjä ja helposti yhdistettäviä tuotteita, jotka hoitavat...
Taiga Cosmetics hurmaa Lapin luonnon tehoaineilla
Taiga Cosmeticsin tarina alkoi rakkaudestamme Suomen Lappiin ja sen karuun mutta kauniiseen...
Vuoden 2022 Hoitotuote: Moi Forest -metsäpölyvoidesarja
Hyviksenkin asiakkaiden keskuudessa suursuosion saavuttaneet Moi Forestin metsäpölyvoiteet on valittu Vuoden 2022...
F-beauty – luonnonkauneuden ja itsearvostuksen puolesta
F-beauty, eli Finnish Beauty, on suomalaista maanläheisyyttä huokuva kauneusfilosofia, jonka ytimessä on...
Esittelyssä Djusie, uusi kotimainen luonnonkosmetiikkasarja – mehukkainta ihonhoitoa Suomesta
Djusie on uusi suomalainen ihonhoitosarja, jonka tuotteet ovat Ecocert-sertifioitua luonnonkosmetiikkaa. Djusien visionääri...
Kuusenpihka, pohjoisten metsiemme nestemäinen kulta
Meillä suomalaisilla on aina ollut erityinen suhde metsään. Metsällä on ajateltu olevan...
Suomalainen luonnonkosmetiikka valmistuu maailman puhtaimmista raaka-aineista
Suomalaisen luonnonkosmetiikan kentällä on viime vuosina ollut vilkasta. Monia uusia laadukkaita sarjoja...
Miesten ihonhoito: hyvin hoidettu iho ja siisti parta tuovat itsevarmuutta
Kaukana ovat ne ajat, kun miehille tarpeellisiin kosmetiikkatuotteisiin laskettiin lähinnä shampoo, deodorantti...

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.