Bakuchiol on ihonhoidon uusi superaine

Bakuchiol on ihonhoidon uusi superaine

Kosmetiikka kehittyy kaiken aikaa ja yhä uudet ainesosat nostetaan valokeilaan. Yksi suuren suosion saavuttanut ainesosa on bakuchiol. Bakuchiolin kerrotaan olevan luonnollinen korvaaja retinolille. Retinolin tehot ovat jo tuttuja monille: se silottaa juonteet ja rypyt, kirkastaa ihon sävyä häivyttämällä pigmenttimuutoksia sekä ehkäisee tulehduksia. Samaan pystyy myös luonnollinen bakuchiol, ilman retinolin huonoja puolia, eli ihoärsytystä ja ihon herkistymistä valolle. Kuulostaako liian hyvältä ollakseen totta?

Mikä on bakuchiol?

Ayurvedisessa ja kiinalaisessa lääketieteessä pitkään käytetty kasvi Psoralea corylifolia eli babchi kuuluu hernekasvien sukuun. Tämän suositun yrtin avulla on parannettu erilaisia ihosairauksia jo vuosikaudet. Nykyään kasvia tutkitaan myös farmatologiseen käyttöön sen tulehduksen vastaisten ominaisuuksien ja suojaavien vaikutusten vuoksi. Babchissa eli bakuchi-kasvilla on hempeän violetit kukat, ja tästä syystä violetin väriä käytetään usein bakuchiolia sisältävissä tuotteissa. Myös kasvin öljy saattaa olla violetin sävyistä.
Bakuchiolin pH on 5,9 – 6,2.

Mitä eroa on bakuchiolilla ja retinolilla?

Retinoli on yleisnimitys A-vitamiinimolekyyleille. Luonnollisia A-vitamiinin muotoja on kaksi: A-vitamiinin eläinperäisiä johdannaisia kutsutaan retinoidiksi ja kasviperäisiä karotenoidiksi. 

Karotenoidit ovat A-vitamiinin esiasteita. Karotenoidia, joista tunnetuin on betakaroteeni, saadaan muun muassa keltaisista ja oransseista hedelmistä ja vihanneksista, kuten porkkanasta. Betakaroteenissa on runsaasti antioksidantteja, eli se suojelee ihoa vapailta radikaaleilta.
Retinoideista tunnetuin on retinoli, joka on alkoholimuoto. Kosmetiikassa käytetään yleisimmin retinolin eri muotoja, kuten retinyyliasetaattia ja retinyylipalmitaattia, mutta myös puhdasta retinolia. Retinoideja taas käytetään vain reseptilääkkeissä.

Myös kasviperäinen bakuchiol on A-vitamiinin johdannainen. Bakuchiolilla on runsaat antioksidanttiset ominaisuudet ja se on antibakteerinen ja tulehduksia ehkäisevä. Vaikka bakuchiolin kemiallinen rakenne eroaa retinolista, tämän ainesosan on tutkimuksissa havaittu jäljittelevän retinolin vaikutuksia iholla ilman edellä mainittuja haittavaikutuksia.

Mitä vaikutuksia retinolilla ja bakuchiolilla on ihoon?

Retinoli tuo tutkitusti monenlaisia hyötyjä iholle, ja siitä saa apua moniin iho-ongelmiin. Retinoli stimuloi kollageenin syntymistä, mikä tekee ihosta kimmoisan ja sileämmän. Pigmenttimuutoksiinkin apu löytyy retinolista, joka vähentää vapaiden radikaalien vaikutusta iholla ja tekee ihosta kirkkaamman ja tasaisemman sävyisen. Akneen taipuvainen iho saa myös avun retinolista, sillä se ehkäisee ihohuokosten tukkeutumista ja edistää ihosolujen uusiutumista, mikä auttaa vähentämään tulehdusten syntymist

Hyvistä puolistaan huolimatta retinoli on erittäin tehokas raaka-aine, ja sen tiedetään aiheuttavan myös ihoärsytystä, punaisuutta, ihon kuoriutumista ja hilseilyä. Tämän vuoksi retinoli ei sovi herkälle iholle, raskaana oleville tai auringossa paljon aikaa viettäville, ja sen käyttö on aloitettava varoen.
Bakuchiol on hellävarainen, luonnollinen vaihtoehto retinolille, ja sillä on samat silottavat, kiinteyttävät ja kirkastavat vaikutukset ihoon mitä retinolilla. Bakuchiol edistää solujen uusiutumista sekä parantaa ihon rakennetta, sävyä ja kirkkautta. Bakuchiol auttaa myös poistamaan akneihon tulehduksia ilman kireää, kuivaa tai hilseilevää ihoa, jotka ovat yleisiä sivuvaikutuksia retinolia käytettäessä.

Vaikka bakuchiolin kemiallinen rakenne eroaa retinolista, sillä on sama kyky säädellä tyypin I, III ja IV kollageenin tuotantoa. Kollageeni on erittäin olennainen osa ikääntymisen estämistä, koska se on ihon tärkein sidekudoksen rakenneproteiini.

Hellävaraisempi bakuchiol sopii aamuin illoin käytettäväksi viikon jokaisena päivänä, toisin kuin retinoli. Se sopii myös herkkäihoisille sekä raskauden aikana käytettäväksi.

Onko bakuchiol yhtä tehokas kuin retinoli?

Ovatko bakuciolin vaikutukset iholla yhtä tehokkaita kuin retinolin? Todistetusti ne ovat. Kalifornian yliopiston tutkimuksessa verrattiin bakuchiolin ja retinolin vaikutuksia ihoon kahdella eri koehenkilöryhmällä. Molemmissa ryhmissä havaittiin samanlaisia positiivisia vaikutuksia ryppyihin, pigmenttimuutoksiin ja ihon punoitukseen. Ainoa selkeä ero bakuchiolin ja retinolin välillä oli tutkimuksen perusteella se, että bakuchiol ei aiheuttanut ihoärsytystä, jota oli havaittu retinolia käyttäneiden ryhmässä.

Bakuchiolin edut:

  • Erittäin tehokas kasvipohjainen vaihtoehto retinolille
  • Parantaa solujen kiertoa paljastaen pehmeämmän ja tasaisemman ihon
  • Sopii herkälle iholle
  • Parantaa kollageenin tuotantoa ikääntymisen oireiden torjumiseksi
  • Rauhoittaa tulehduksia ja tarjoaa antioksidanttisuojan
  • Toisin kuin retinoli, bakuchiol ei aiheuta aurinkoherkkyyttä tai ihon hilseilyä, kuivuutta tai kiristystä.

Bakuchiolia löydät superhitiksi nousseesta BYBI Beautyn Bakuchiol Boosterista, jossa bakuchiol yhdistyy oliivista saatavaan skvalaaniin. Kokeile myös Evolve Organic Beautyn BioRetinol + C-boosteria, jossa on bakuchiolin lisäksi annos C-vitamiinia hyvin imeytyvässä öljypohjaisessa muodossa.

Tähän liittyvät tuotteet:

Tuo herkän ihon parhaat puolet esiin oikealla hoidolla

Ihonhoito sisäisesti – näin rasvahapot, ravintolisät ja elämäntavat vaikuttavat ihoosi

Näitä luetaan

Melatoniini - Uusin trendiaine kosmetiikassa maailmalla!
Tässä artikkelissa tutustumme melatoniinin kasvavaan trendiin kosmeettisissa valmisteissa ja tarkastelemme...
Luonnollinen ihonhoitorutiini vuoden ympäri

Vuodenajat voivat vaikuttaa ihon kuntoon, esimerkiksi ilmojen kylmetessä iholla saattaa esiintyä...

Metsä kunniaan
Lue miten uutta suomalaista innovaatiota, Kuusisokeria, sisältävä Ole Hyvä Metsä -sarja sai...
LUONKOS - suomalainen ihonhoidon rituaali

Mitä jos ihonhoito olisi ihanaa, yksinkertaista ja toimivaa? Luonkos jotain ihanaa? Voiko...

Kuuden raaka-aineen puhdistusöljy ja kaksi muuta kevätihonhoidon timanttia.

Hyvästi kuiva talvi-iho, on aika palauttaa luontainen hehku kasvoille! Tuntuuko...

Metsämikrobit palauttavat fyysisen yhteytesi luontoon ja luovat terveemmän pohjan ihosi mikrobiomille
Saaren Taika metsämikrobikosmetiikka palauttaa fyysisen yhteytesi luontoon ja luo terveemmän pohjan ihosi...
Puhdas+ Beauty DNA kertoo ihosi geneettiset salaisuudet
Pohdi hetki seuraavia kysymyksiä ja mieti, mikä niistä kuvaa ihoasi parhaiten: Reagoiko ihosi...
Dr. Hauschka Med – hoitavaa apua herkälle ja kuivalle iholle
Saksalaisen Dr. Hauschka-luonnonkosmetiikkasarjan Med-ihonhoitolinja on löytänyt vakiokäyttäjänsä jo herkkäihoisista...

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.