Ketogeeninen juustokakku

Ketogeeninen sitruunajuustokakku

Sitruuna kuuluu niihin hedelmiin, joita voi huoletta sisällyttää ketogeeniseen ruokavalioon sen vähäisen hiilihydraattipitoisuuden ansiosta. Tässä reseptissä raikas ja kirpsakka sitruuna tuo mukavaa vastapainoa tuhdille ja täyteläiselle juustokakulle.

Ketogeeniseen ruokavalioon soveltuva juustokakku on muuten hyvin samanlainen kuin perinteinen juustokakku, mutta keksien sijaan juustokakun pohja rakentuu hienonnetuista pähkinöistä ja voista. Käytin itse kuvan yksilössä suosikkejani pekaanipähkinöitä, mutta yhtä hyvin toimivat vaikkapa saksanpähkinät.

Kakun makeuttajana toimii kaloriton erytritoli. Erytritoli on sokerialkoholi, joka valmistetaan luontaisen käymisprosessin avulla rypälesokerista. Erytritolia voi käyttää tavallisen sokerin tavoin, joskaan se ei ole aivan yhtä makeaa. Myöskään tässä reseptissä käytetty erytritolin määrä ei johda kaikista makeimpaan lopputulokseen, mutta toimii kokonaisuuden kannalta juuri passelisti. Kiillettä tehdessä kannattaa erytritolia lisätä oman maun mukaan – reseptissä mainittu 1 dl leikkaa sitruunan pahimman kirpeyden pois, mutta säilyttää raikkaan maun.

Juustokakusta saa helposti myös vegaanisen version vaihtamalla kuohukerman kaurapohjaiseen vispikermaan, tuorejuuston vegetuorejuustoon (esimerkiksi Oatlyn PåMackan) sekä liivatteen vegegeliin.

Ainesosat

Pohja:

Täyte:
  • 2 dl kuohukermaa
  • 400 g maustamatonta tuorejuustoa
  • 1 dl erytritolia
  • 1 pienen sitruunan kuori raastettuna
  • 2 rkl sitruunamehua
  • 3 liivatetta
Kiille:
  • 1,5 dl sitruunamehua (2 sitruunan mehu)
  • n. 1 dl erytritolia (oman maun mukaan)
  • 1 ½ liivatetta
Lisäksi koristeluun esim. pensasmustikoita

 

Valmistusohjeet

  1. Sulata voi miedolla lämmöllä kattilassa. Hienonna pähkinät blenderissä parissa erässä jauhoiksi – varo kuitenkin sekoittamasta liikaa, jottei jauhe muutu rasvaiseksi mössöksi.
  2. Sekoita pähkinäjauhe ja voi ja painele seos leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan (20 cm) pohjalle. Laita vuoka jääkaappiin kovettumaan täytteen valmistuksen ajaksi.
  3. Laita liivatteet kylmään veteen pehmenemään, ja raasta sitruunankuori.
  4. Vaahdota kerma sähkövatkaimella, ja lisää sekaan tuorejuusto, erytritoli sekä raastettu sitruunankuori. Sekoita tasaiseksi.
  5. Kuumenna sitruunamehu kiehuvaksi kattilasta. Puristele vesi pois liivatelehdistä, lisää ne kuumaan sitruunamehuun ja sekoita, kunnes liivatelehdet ovat liuenneet nesteeseen.
  6. Kaada liivateseos ohuena nauhana täytteeseen koko ajan vatkaimella sekoittaen. Kaada täyte irtopohjavuokaan, tasoita pinta ja laita kakku jääkaappiin pariksi tunniksi hyytymään.
  7. Kun kakku on hyytynyt, voit valmistaa sitruunakiilteen. Laita liivatelehdet kylmään veteen pehmenemään. Purista sitruunoista mehu, ja kuumenna puolet mehusta kattilassa. Ota kattila pois liedeltä ja lisää liivatteet seokseen koko ajan sekoittaen. Lisää seokseen loput sitruunamehusta sekä erytritoli, ja anna seoksen jäähtyä haaleaksi. Valuta kiille kakun päälle lusikan kautta ja anna jäähtyä jääkaapissa vielä pari tuntia.

Tähän liittyvät tuotteet:

Ketogeeniset omena-saksanpähkinämuffinssit

Ketoletut mantelijauhoilla

Näitä luetaan

Joulupavlova

Karpaloita ja marenkia!

Nautinnollinen kuplatee – trendijuoma, joka virkistää ja tukee ruoansulatusta

Kuplatee – helmeilevä, värikäs juoma, joka on valloittanut sosiaalisen median ja kahvilalistat ympäri maailmaa. Mutta mitä...

Helppo ja nopea gluteeniton omenapiirakka

Kauppiaan resepti helppoon, nopeaan ja gluteenittomaan omenapiirakkaan.

Muhkean mehevät, maidottomat ja vegaaniset jäätelökeksit

Ihanat jäätelökeksit sopivat maidottomaan ja vegaaniseen ruokavalioon. Voit myös valmistaa pelkkää cashewjäätelöä ja tarjota sen sellaisenaan. Valmistukseen...

Gluteenittomat vappuherkut

Perinteisistä vappuherkuista voi nauttia huolettomasti myös gluteenitonta ruokavaliota noudattavat. Gluteenittomat munkit ja tippaleivät valmistuvat gluteenittomien jauhojen...

Kikherneresepti – helposti kasviproteiinia hummuksesta

Kikherne on hernekasveihin kuuluva palkokasvi, josta on helppoa ja edullista valmistaa erilaisia proteiinipitoisia kasvisruokia. Tiesitkö, että...

Gluteenittomat munkit

Mitäpä olisikaan vappu ilman munkkeja? Gluteenittomat vappumunkit valmistetaan gluteenittomilla jauhoilla, ja ne maistuvat taatusti yhtä maukkailta...

Gluteenittomat tippaleivät

Tippaleivät ovat perinteinen vappuherkku. Gluteeniton versio tippaleivistä onnistuu gluteenittomilla jauhoilla ja psylliumilla.

Ruokosokerista tehty sima

Vapun ykkösjuoma eli sima valmistuu kätevästi ruokosokerista. Katso herkullinen ja ennen kaikkea helppo resepti blogistamme ja...

Ravinteikas luuliemi höystää kätevästi keitot ja muhennokset ja kohottaa niiden ravintoarvon uusiin sfääreihin

Paleoliittiseen ruokavalion harrastajien keskuudesta laajaan suosioon ponnahtanut luuliemi ei suinkaan ole mikään uusi ilmiö, vaan perinteisen...

Hedelmäinen kookosmanna-tuorepuuro

Kookosmanna tuo uutta twistiä tuttuun tuorepuuroon. Kookosmannan makeuttama täyteläinen puuro tekee aamiaishetkestä luksusta, ja se pitää...

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.