Ketogeeninen sitruunajuustokakku

Ketogeeninen sitruunajuustokakku

Heli Koskinen

Sitruuna kuuluu niihin hedelmiin, joita voi huoletta sisällyttää ketogeeniseen ruokavalioon sen vähäisen hiilihydraattipitoisuuden ansiosta. Tässä reseptissä raikas ja kirpsakka sitruuna tuo mukavaa vastapainoa tuhdille ja täyteläiselle juustokakulle.

Ketogeeniseen ruokavalioon soveltuva juustokakku on muuten hyvin samanlainen kuin perinteinen juustokakku, mutta keksien sijaan juustokakun pohja rakentuu hienonnetuista pähkinöistä ja voista. Käytin itse kuvan yksilössä suosikkejani pekaanipähkinöitä, mutta yhtä hyvin toimivat vaikkapa saksanpähkinät.

Kakun makeuttajana toimii kaloriton erytritoli. Erytritoli on sokerialkoholi, joka valmistetaan luontaisen käymisprosessin avulla rypälesokerista. Erytritolia voi käyttää tavallisen sokerin tavoin, joskaan se ei ole aivan yhtä makeaa. Myöskään tässä reseptissä käytetty erytritolin määrä ei johda kaikista makeimpaan lopputulokseen, mutta toimii kokonaisuuden kannalta juuri passelisti. Kiillettä tehdessä kannattaa erytritolia lisätä oman maun mukaan – reseptissä mainittu 1 dl leikkaa sitruunan pahimman kirpeyden pois, mutta säilyttää raikkaan maun.

Juustokakusta saa helposti myös vegaanisen version vaihtamalla kuohukerman kaurapohjaiseen vispikermaan, tuorejuuston vegetuorejuustoon (esimerkiksi Oatlyn PåMackan) sekä liivatteen vegegeliin.

Ainesosat

Pohja:

Täyte:
  • 2 dl kuohukermaa
  • 400 g maustamatonta tuorejuustoa
  • 1 dl erytritolia
  • 1 pienen sitruunan kuori raastettuna
  • 2 rkl sitruunamehua
  • 3 liivatetta
Kiille:
  • 1,5 dl sitruunamehua (2 sitruunan mehu)
  • n. 1 dl erytritolia (oman maun mukaan)
  • 1 ½ liivatetta
Lisäksi koristeluun esim. pensasmustikoita

 

Valmistusohjeet

  1. Sulata voi miedolla lämmöllä kattilassa. Hienonna pähkinät blenderissä parissa erässä jauhoiksi – varo kuitenkin sekoittamasta liikaa, jottei jauhe muutu rasvaiseksi mössöksi.
  2. Sekoita pähkinäjauhe ja voi ja painele seos leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan (20 cm) pohjalle. Laita vuoka jääkaappiin kovettumaan täytteen valmistuksen ajaksi.
  3. Laita liivatteet kylmään veteen pehmenemään, ja raasta sitruunankuori.
  4. Vaahdota kerma sähkövatkaimella, ja lisää sekaan tuorejuusto, erytritoli sekä raastettu sitruunankuori. Sekoita tasaiseksi.
  5. Kuumenna sitruunamehu kiehuvaksi kattilasta. Puristele vesi pois liivatelehdistä, lisää ne kuumaan sitruunamehuun ja sekoita, kunnes liivatelehdet ovat liuenneet nesteeseen.
  6. Kaada liivateseos ohuena nauhana täytteeseen koko ajan vatkaimella sekoittaen. Kaada täyte irtopohjavuokaan, tasoita pinta ja laita kakku jääkaappiin pariksi tunniksi hyytymään.
  7. Kun kakku on hyytynyt, voit valmistaa sitruunakiilteen. Laita liivatelehdet kylmään veteen pehmenemään. Purista sitruunoista mehu, ja kuumenna puolet mehusta kattilassa. Ota kattila pois liedeltä ja lisää liivatteet seokseen koko ajan sekoittaen. Lisää seokseen loput sitruunamehusta sekä erytritoli, ja anna seoksen jäähtyä haaleaksi. Valuta kiille kakun päälle lusikan kautta ja anna jäähtyä jääkaapissa vielä pari tuntia.

Tähän liittyvät tuotteet

Edellinen artikkeli

Ketogeeniset omena-saksanpähkinämuffinssit

Seuraava artikkeli

Ketoletut mantelijauhoilla

Jätä kommentti

Huomioi, että luemme kaikki kommentit ennen julkaisua, koska haluamme pitää blogimme asiallisena.

Robottiesto: