Nainen joogaa ulkona

N-asetyylikysteiinin eli NAC:n terveyshyödyt

N-asetyylikysteiini eli NAC on elimistölle tärkeän kysteiini-nimisen aminohapon vahva ravintolisämuoto. Kysteiiniä ei luokitella välttämättömäksi aminohapoksi, koska elimistö pystyy tuottamaan sitä jonkin verran myös itse muista aminohapoista. Riittävä kysteiniin saanti on kuitenkin tärkeää sen lukuisten terveyshyötyjen vuoksi. Tästä syystä monet käyttävätkin perusruokavalionsa tukena NAC:ia. Kysteiiniä tarvitaan erityisesti ihmiskehon voimakkaimman antioksidantin, glutationin muodostumisessa. Kysteiiniä on runsaasti proteiinipitoisissa ruoissa, kuten kanassa, kalkkunassa, juustossa, kananmunassa, auringonkukan siemenissä ja palkokasveissa. Antioksidanttisuojan lisäksi kysteiinia käytetään lääketieteessä erilaisten hengitystiesairauksien hoidossa, minkä ohella sen käytöstä on näyttöä hedelmällisyyden ja aivoterveyden edistäjänä.

NAC:n top 6 terveyshyödyt

1. Auttaa muodostamaan vahvoja antioksidantteja

N-asetyylikysteiini muuttuu ihmiskehossa kysteiiniksi. Kysteiiniä taas tarvitaan glutationi-antioksidantin muodostumiseen ja sitä on ihmiskehossa luonnostaan vähiten glutationin synteesiin tarvittavista aminohapoista. Antioksidantit suojaavat ja vahvistavat monin tavoin kudoksia, tehostavat yleisesti immuniteettia ja auttavat kehon puolustusjärjestelmää taistelemaan myös viruksia ja haitallisia solumuutoksia vastaan. Ne estävät erityisesti vapaiden radikaalien aiheuttamaa oksidatiivista stressiä eli solujen hapettumista ja vahingoittumista. Solusuojan lisäksi glutationi auttaa myös kuljettamaan soluille haitallisia aineita pois soluista. Oksidatiiviseen stressiin liitetään useita sairauksia ja elimistön epätasapainotiloja.

2. Auttaa kehon puhdistusreaktioissa ja ehkäisee munuais- ja maksavaurioita

N-asetyylikysteiini auttaa kehoa puhdistautumaan sille haitallisista aineista. NAC tehostaa maksassa tapahtuvaa keholle vaarallisten aineiden detoksifikaatiota eli neutralisoimista ja poistumista munuaisten ja virtsateiden kautta. NAC:ia käytetäänkin virallisena lääkkeenä maksan ja munuaisten toimintaa uhkaavissa parasetamolimyrkytyksissä, ja siitä saattaa olla apua myös muissa maksaa vaurioittavissa myrkytystilanteissa.

3. Helpottaa hengitysvaikeuksissa

N-asetyylikysteiiniä on perinteisesti käytetty yskänlääkkeenä sen limaa irrottavan vaikutuksen vuoksi ja siitä voi olla hyötyä muidenkin hengitysvaikeuksien ja hengitystiesairauksien hoidossa. Limaa irrottavan ominaisuuden lisäksi NAC:n antioksidanttien, kuten glutationin muodostumista vahvistava vaikutus auttaa laskemaan keuhkoputkien tulehdustiloja. Siitä voikin olla apua esim. keuhkoahtaumataudin eli COPD:n ja kroonisen keuhkoputkentulehduksen eli bronkiitin oireisiin.

4. Tehostaa aivotoimintaa ja auttaa hoitamaan psykiatrisia häiriöitä

Kysteiini osallistuu glutationin muodostumisen lisäksi aivojen välittäjäaineen glutamaatin säätelyyn, jolloin sillä voi olla potentiaalia neurologisten sairauksien kuten Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidossa. Lisäksi kysteiini voi auttaa psykiatristen sairauksien ja addiktioiden hoidossa taspainottamalla glutamaatin ja glutationin suhdetta aivoissa etenkin skitsofreniaa, kaksisuuntaista mielialahäiriötä ja masennusta sairastavien keskuudessa. Lisäksi NAC voi auttaa huumausaineiden vieroitusoireissa.

5. Voi lisätä miesten ja naisten hedelmällisyyttä

Tutkimusten mukaan NAC saattaa parantaa miesten ja naisten hedelmällisyyttä vähentämällä soluja vahingoittavaa oksidatiivista stressiä. Eräässä tutkimuksessa 468 lisääntymisongelmaista miestä otti 26 viikon ajan 600 mg NAC ja 200 mg seleeniä, mikä paransi heidän siemennesteensä laatua. Lisäksi NAC voi lisätä munasarjojen monirakkulaoireyhtymää (PCOS) sairastavien naisten hedelmällisyyttä aikaansaamalla ovulaation.

6. Tasaa verensokeria

NAC voi tasata verensokeria laskemalla kudoksien ja erityisesti rasvasolujen sisäistä tulehdusta. Kudosten tulehdustila voi johtaa niiden heikentyneeseen sokerin sisäänottokykyyn eli insuliiniresistenssiin, mikä nostaa mm. verensokeritasoja ja riskiä sairastua 2. tyypin diabetekseen. NAC vähentääkin välillisesti myös insuliiniresistenssiä ja tasaa verensokerin säätelyä, mutta aihetta tulee tutkia vielä lisää.

Haittavaikutukset

N-asetyylikysteiini on ohjeen mukaan käytettynä turvallista aikuisilla, mutta voi suurina määrinä aiheuttaa pahoinvointia, ripulia ja ummetusta. Sisäänhengitettynä lääkkeenä NAC voi aiheuttaa suun alueen turvotusta, vuotoa nenästä, väsymystä ja kiristävää tunnetta rinnassa. NAC:n käyttöä ei suositella verenohennuslääkkeiden kanssa. NAC voi myös haista osista käyttäjistä pahalle, mutta se ei vaikuta ravintolisän toiminnallisiin ominaisuuksiin.

Lähde: A. Goodson. 2018 Top 9 Benefits of NAC (N-Acetyl Cysteine). Healthline.com https://www.healthline.com/nutrition/nac-benefits

Kirjoittaja on hyvinvointialan ammattilainen, yrittäjä, valmentaja ja luennoitsija Sami Sundvik. Hän toimii myös Puhdas+:n Business Directorina.

Tähän liittyvät tuotteet:

Puhdas+ NAC 300 mg
Puhdas+ NAC 300 mg
22.95 €

Testissä raskausajalle suunniteltu Wild Nutrition Food-Grown Pregnancy -ravintolisä

Luuliemi – jo esi-isiemme käyttämä terveysjuoma

Näitä luetaan

Mitä hyötyä on kalaöljystä?
Miten valita paras kalaöljy? Löytääksesi parhaan mahdollisen kalaöljyn, kannattaa kiinnittää huomiota alla...
Nauti keväästä - hengitä helpommin
Kevään siitepölykausi on alkanut harvinaisen aikaisin, sillä pähkinä ja leppä ovat...
Siitepölyallergia hävisi Karin Havupuu-uutejuomalle
Hannelea lapsesta asti vaivannut siitepölyallergia on ollut oireeton jo viisi vuotta....
Laktoferriinilisästä apua mataliin ferritiiniarvoihin
Laktoferriini on maidon luonnollinen ainesosa, joka eristetään maidosta erityisen erotusteknologian avulla....
hey'mo tekee hyvinvoinnista herkullista!

hey'Mo on tuoteperhe vitamiinivalmisteita, joiden nauttiminen saa hymyn huulille. Nimi hey'Mo on...

Optimoi terveytesi Nordic Kingsin härän sisäelintuotteilla
Ruoholla ruokitun härän sisäelimet kuuluvat maailman ravintorikkaimpiin ruokiin. Sisäelimillä on laajempi ravintoprofiili...
Punavalo hoitaa koko kehoa tutkitusti ja turvallisesti
Kirkasvalo on monelle tuttu apuväline kaamosajan väsymykseen, mutta mikä sitten on punavalo?...
Omega-3:n UUSI aikakausi – Balanstri Omega3+
Balanstri Omega3+ -kalaöljyvalmiste rantautui Suomeen vuonna 2017 yhteistyössä hollantilaisen...
Urheiluravitsemus – matka kohti olennaista
Liikkujan ravitsemuksessa on menty aika lailla eteenpäin parin viime vuosikymmenen aikana. Olen...
Sienet ihmisten ja ympäristön hyvinvoinnin edistäjinä

KÄÄPÄ Mushrooms valmistaa suomalaisista luomusienistä funktionaalisia sieniuutteita. Yrityksen toiminnan...

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.