Nainen joogaa ulkona

N-asetyylikysteiinin eli NAC:n terveyshyödyt

N-asetyylikysteiini eli NAC on elimistölle tärkeän kysteiini-nimisen aminohapon vahva ravintolisämuoto. Kysteiiniä ei luokitella välttämättömäksi aminohapoksi, koska elimistö pystyy tuottamaan sitä jonkin verran myös itse muista aminohapoista. Riittävä kysteiniin saanti on kuitenkin tärkeää sen lukuisten terveyshyötyjen vuoksi. Tästä syystä monet käyttävätkin perusruokavalionsa tukena NAC:ia. Kysteiiniä tarvitaan erityisesti ihmiskehon voimakkaimman antioksidantin, glutationin muodostumisessa. Kysteiiniä on runsaasti proteiinipitoisissa ruoissa, kuten kanassa, kalkkunassa, juustossa, kananmunassa, auringonkukan siemenissä ja palkokasveissa. Antioksidanttisuojan lisäksi kysteiinia käytetään lääketieteessä erilaisten hengitystiesairauksien hoidossa, minkä ohella sen käytöstä on näyttöä hedelmällisyyden ja aivoterveyden edistäjänä.

NAC:n top 6 terveyshyödyt

1. Auttaa muodostamaan vahvoja antioksidantteja

N-asetyylikysteiini muuttuu ihmiskehossa kysteiiniksi. Kysteiiniä taas tarvitaan glutationi-antioksidantin muodostumiseen ja sitä on ihmiskehossa luonnostaan vähiten glutationin synteesiin tarvittavista aminohapoista. Antioksidantit suojaavat ja vahvistavat monin tavoin kudoksia, tehostavat yleisesti immuniteettia ja auttavat kehon puolustusjärjestelmää taistelemaan myös viruksia ja haitallisia solumuutoksia vastaan. Ne estävät erityisesti vapaiden radikaalien aiheuttamaa oksidatiivista stressiä eli solujen hapettumista ja vahingoittumista. Solusuojan lisäksi glutationi auttaa myös kuljettamaan soluille haitallisia aineita pois soluista. Oksidatiiviseen stressiin liitetään useita sairauksia ja elimistön epätasapainotiloja.

2. Auttaa kehon puhdistusreaktioissa ja ehkäisee munuais- ja maksavaurioita

N-asetyylikysteiini auttaa kehoa puhdistautumaan sille haitallisista aineista. NAC tehostaa maksassa tapahtuvaa keholle vaarallisten aineiden detoksifikaatiota eli neutralisoimista ja poistumista munuaisten ja virtsateiden kautta. NAC:ia käytetäänkin virallisena lääkkeenä maksan ja munuaisten toimintaa uhkaavissa parasetamolimyrkytyksissä, ja siitä saattaa olla apua myös muissa maksaa vaurioittavissa myrkytystilanteissa.

3. Helpottaa hengitysvaikeuksissa

N-asetyylikysteiiniä on perinteisesti käytetty yskänlääkkeenä sen limaa irrottavan vaikutuksen vuoksi ja siitä voi olla hyötyä muidenkin hengitysvaikeuksien ja hengitystiesairauksien hoidossa. Limaa irrottavan ominaisuuden lisäksi NAC:n antioksidanttien, kuten glutationin muodostumista vahvistava vaikutus auttaa laskemaan keuhkoputkien tulehdustiloja. Siitä voikin olla apua esim. keuhkoahtaumataudin eli COPD:n ja kroonisen keuhkoputkentulehduksen eli bronkiitin oireisiin.

4. Tehostaa aivotoimintaa ja auttaa hoitamaan psykiatrisia häiriöitä

Kysteiini osallistuu glutationin muodostumisen lisäksi aivojen välittäjäaineen glutamaatin säätelyyn, jolloin sillä voi olla potentiaalia neurologisten sairauksien kuten Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidossa. Lisäksi kysteiini voi auttaa psykiatristen sairauksien ja addiktioiden hoidossa taspainottamalla glutamaatin ja glutationin suhdetta aivoissa etenkin skitsofreniaa, kaksisuuntaista mielialahäiriötä ja masennusta sairastavien keskuudessa. Lisäksi NAC voi auttaa huumausaineiden vieroitusoireissa.

5. Voi lisätä miesten ja naisten hedelmällisyyttä

Tutkimusten mukaan NAC saattaa parantaa miesten ja naisten hedelmällisyyttä vähentämällä soluja vahingoittavaa oksidatiivista stressiä. Eräässä tutkimuksessa 468 lisääntymisongelmaista miestä otti 26 viikon ajan 600 mg NAC ja 200 mg seleeniä, mikä paransi heidän siemennesteensä laatua. Lisäksi NAC voi lisätä munasarjojen monirakkulaoireyhtymää (PCOS) sairastavien naisten hedelmällisyyttä aikaansaamalla ovulaation.

6. Tasaa verensokeria

NAC voi tasata verensokeria laskemalla kudoksien ja erityisesti rasvasolujen sisäistä tulehdusta. Kudosten tulehdustila voi johtaa niiden heikentyneeseen sokerin sisäänottokykyyn eli insuliiniresistenssiin, mikä nostaa mm. verensokeritasoja ja riskiä sairastua 2. tyypin diabetekseen. NAC vähentääkin välillisesti myös insuliiniresistenssiä ja tasaa verensokerin säätelyä, mutta aihetta tulee tutkia vielä lisää.

Haittavaikutukset

N-asetyylikysteiini on ohjeen mukaan käytettynä turvallista aikuisilla, mutta voi suurina määrinä aiheuttaa pahoinvointia, ripulia ja ummetusta. Sisäänhengitettynä lääkkeenä NAC voi aiheuttaa suun alueen turvotusta, vuotoa nenästä, väsymystä ja kiristävää tunnetta rinnassa. NAC:n käyttöä ei suositella verenohennuslääkkeiden kanssa. NAC voi myös haista osista käyttäjistä pahalle, mutta se ei vaikuta ravintolisän toiminnallisiin ominaisuuksiin.

Lähde: A. Goodson. 2018 Top 9 Benefits of NAC (N-Acetyl Cysteine). Healthline.com https://www.healthline.com/nutrition/nac-benefits

Kirjoittaja on hyvinvointialan ammattilainen, yrittäjä, valmentaja ja luennoitsija Sami Sundvik. Hän toimii myös Puhdas+:n Business Directorina.

Tähän liittyvät tuotteet

Edellinen artikkeli

Testissä raskausajalle suunniteltu Wild Nutrition Food-Grown Pregnancy -ravintolisä

Seuraava artikkeli

Luuliemi – jo esi-isiemme käyttämä terveysjuoma

Näitä luetaan

Echinasan valmistetaan suomessa viljellyistä punahatuista
Echinasan on Suomen puhtaassa luonnossa viljellyistä punahatuista valmistettu punahattu-uute,...
Onko verenpaineesi koholla?
Kalaöljyn omega-3-rasvahappojen, EPA:n ja DHA:n, suotuisa vaikutus verenpaineeseen on tutkimusten mukaan erityisen...
Fermentoitu puolukkamehu tukee tutkitusti suun terveyttä
Kotimaisilla marjoilla tiedetään olevan paljon hyviä ominaisuuksia, ja niiden terveysvaikutuksia on tutkittu...
Aloittelevan vitamiininkäyttäjän muistilista: tärkeimmät ravintolisät hyvinvointisi tueksi
Ravintolisäviidakossa seikkaillessa voi mennä helposti pää pyörälle. Valikoiman laajuus yllättää joskus jopa...
Maxim – ammattilaisten kehittämä urheiluravinnesarja treenin joka vaiheeseen
Maxim on Euroopan ensimmäinen urheiluravinnesarja, jonka ammattipyöräilijä Steve Jennings perusti jo vuonna...
Ladyvita – suomalaisen naisen päivittäinen ravintolisäsarja hyvinvointiin ja kauneuteen
Ladyvita-ravintolisävalmisteet ovat olleet markkinoilla jo yli 20 vuotta. Ladyvita-tuotteet on kehitetty suomalaisille...
Möller – Suomen suosituin omega-3-brändi
Möllerin omega-3-rasvahappoja sisältäviä tuotteita on myyty Suomen markkinoilla jo vuodesta 1928. Möllerin...
Nutrilett – tehokas ja helppo tapa pudottaa ja hallita painoa
Nutrilett on Suomen johtava painonpudotusbrändi, joka tarjoaa laajan ja herkullisen valikoiman erilaisia...
Sana-sol – laaja valikoima vitamiineja, mineraaleja ja muita ravintolisiä
Sana-solin tarina alkaa jo vuodesta 1933, josta asti se on tarjonnut tuotteita...
Vatsan ja suoliston hyvinvointi – helppoja vinkkejä joita voit testata jo tänään

Vatsan ja suoliston ongelmat ovat tänä päivänä valitettavan yleisiä. Myös...

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.