Luuliemi - monipuolinen terveysjuoma

Luuliemi – jo esi-isiemme käyttämä terveysjuoma

Kaikkien mausteliemien äiti, luuliemi, on tunnettu ravitsevuudestaan ja terveysvaikutuksistaan jo tuhansien vuosien ajan. Luuliemen historia yltää jo kivikaudelle asti.

Kivikaudella ravintoa oli niukasti saatavilla ja onnistuneet metsästysretket olivat harvinaisia. Kun saalis vihdoin saatiin kiinni, se hyödynnettiin viimeistä luuta myöten. Luuydin olikin arvokkain saaliseläimestä saatava raaka-aine juuri ravitsevuutensa vuoksi. Luita paahdettiin ensin kuumien kivien avulla, kunnes astioiden yleistyttyä luita alettiin hauduttaa padoissa. Tämä mullisti luiden hyödyntämisen, sillä joukkoon voitiin lisätä myös kasviksia, mausteita ja yrttejä. Näin luuliemen ensimmäinen versio oli syntynyt.

Ensimmäiset merkit luuliemen lääkinnällisestä käytöstä löytyvät 2500 vuoden takaa Kiinasta, jossa sitä käytettiin muun muassa immuniteetin, suoliston ja munuaisten kunnon parantamiseen sekä verisolujen rakennusaineena. Perinteistä kiinalaista lääketiedettä harjoittavat lääkärit laskivat luuliemen parantavat ominaisuudet nimenomaan luuytimen ansioksi. Muita merkkejä luuliemen lääkinnällisestä käytöstä löytyy esimerkiksi 1200-luvulta Egyptistä, jossa luulientä käytettiin vilustumisen ja astman parantamiseen.

Sittemmin luuliemi on löytänyt paikkansa maailman eri ruokakulttuureissa. Luuliemellä on paikkansa myös Suomen historiassa, ja sitä on käytetty pohjana muun muassa erilaisissa keitoissa, padoissa ja juomissa.

Luuliemen monet terveysvaikutukset

Perinteisesti luulientä on haudutettu useita päiviä, jotta luusta liukenisi mahdollisimman paljon arvokkaita ravintoaineita. Nykypäivän tehokkailla liesillä samaan lopputulokseen päästään jo vuorokauden mittaisella haudutuksella. Pitkä ja lempeä haudutus pehmentää luuainesta, vapauttaa kollageenin ja sulattaa ravinteikkaan luuytimen liemen joukkoon. Muita luuliemen vaikuttavia ainesosia ovat muun muassa gelatiini, aminohapot sekä eri mineraalit. Luuliemi on luonnollinen ja monipuolinen yhdistelmä ravinteita, jotka tukevat toinen toisiaan.

Vaikuttavat aineet:

 • Gelatiini
 • Kollageeni
 • Glukosamiini
 • Kondroitiinisulfaatti
 • Hyaluronihappo
 • Aminohapot: proliini, glysiini, arginiini
 • Mineraalit: kalsium, fosfori, magnesium ja kalium

Luuliemi on helposti sulavaa ravintoa ja se edesauttaa ravinteiden imeytymistä. Merkittävin luuliemestä saatava hyöty on vastustuskyvyn paraneminen, ja sen on tutkimuksissa todettu auttavan allergioihin, astmaan ja nivelrikkoon. Säännöllisesti nautittuna se edistää hyvinvointia ja auttaa moniin vaivoihin.

 • Vatsan ja suoliston hyvinvointi: Luuliemen sisältämän gelatiinin ja kollageenin on tutkittu vahvistavan suoliston kuntoa. Terve suolisto imeyttää syömämme ruoan sisältämät ravinteet sekä vähentää yliherkkyyksiä, allergioita ja läpäisevyyttä. Myös suolistobakteerimme viihtyvät hyvinvoivalla alustalla.
 • Vahvempi vastustuskyky: Terveellä suolistolla on kokonaisvaltainen vaikutus kehoon, myös immuunijärjestelmään. Esimerkiksi vuotava suoli nostaa elimistön tulehdustilaa, kun vahingoittunut suolisto päästää haitallisia hiukkasia elimistöön. Kollageeni, gelatiini sekä aminohapot auttavat suolistoa korjaantumaan ja näin ollen parantavat vastustuskykyä.
 • Terve iho, hiukset ja kynnet: Gelatiini ja kollageeni pitävät ihon, hiukset ja kynnet terveinä ja hyvinvoivina. Kollageeni on sidekudoksen proteiini, ja elimistön kyky valmistaa kollageenia heikkenee iän myötä.
 • Voidetta nivelille: Gelatiini on myös nivelten rakennusainetta. Se auttaa pitämään nivelemme joustavina ja terveinä. Gelatiinin lisäksi luuliemi on myös hyvä kondroitiinisulfaatin, glukosamiinin ja kollageenin luonnollinen lähde.
 • Puhdistaa elimistöä: Nykypäivänä altistumme useille ympäristöstä tuleville myrkyille. Luuliemi edistää maksan kykyä poistaa elimistöstä haitalliset aineet, ja se auttaa alentamaan elimistön tulehdustilaa. Luuliemen sisältämät kalium ja glysiini tukevat sekä solujen että maksan puhdistumista.

Ekologinen sekä helppo ja monipuolinen käyttää

Luuliemi on ympäristöystävällisempi raaka-aine. Nykypäivänä syömme eläinkunnan tuotteita yksipuolisesti, sillä ravinnoksi tuotettavista eläimistä käytetään pääasiassa pelkkä luustolihas. Hyödynnettäviä osia on kuitenkin valtavasti enemmän. Esimerkiksi luiden hyödyntäminen on paitsi ympäristöystävällistä, myös tuotantotehokasta. Niin sanottujen jämäpalojen hyödyntäminen säästää siis paitsi maapalloa, myös lihantuotannosta syntyvän jätteen määrää.

Luuliemessä raaka-aineella on iso merkitys. Koska luu on luuliemen pääraaka-aine, sen tulee olla parhainta mahdollista laatua. Paras valinta tähän tarkoitukseen on mahdollisimman villin eläimen, eli riistan tai poron luu. Luulientä on mahdollista valmistaa itse, mutta se vaatii laadukkaan raaka-aineen lisäksi riittävästi aikaa ja säilöntätilaa. Biomedin Poron Luuliemijauhe sekä Biomedin Luuliemi-jääpalat ovatkin helppokäyttöisiä ja sopivat lähes mihin tahansa ruokaan tai juomaan. Kokeile lisätä 1 tl jauhetta tai yksi jääpala esimerkiksi keittoihin, patoihin tai teehen. Tässä muutamia yleisimpiä ja herkullisimpia käyttöehdotuksia:

 • Padat
 • Kastikkeet
 • Keitot
 • Puurot
 • Risotto ja muut lisukkeet
 • Smoothiet ja vihermehut
 • Tee
 • Lämmittävänä juomana sellaisenaan - lisää vain lempimausteitasi, jotka edistävät liemen vaikutuksia

Tähän liittyvät tuotteet

Edellinen artikkeli

N-asetyylikysteiinin eli NAC:n terveyshyödyt

Seuraava artikkeli

Ashwagandha lievittää tutkitusti stressiä ja ahdistusta

Näitä luetaan

Kotimaiset Express Diet -tuotteet moderneissa paastoissa
Erilaiset paastot ovat nousseet rakettimaisesti suosioon terveystietoisten kuluttajien keskuudessa. Näillä tarkoitetaan perinteisiä...
Vida NAC + seleeni vahvistaa immuniteettia
N-asetyylikysteiini+seleeni -tuote valittiin terveystuotealan vuoden 2022 Terveystuotteeksi, eikä syyttä. N-asetyylikysteiini on ravinnosta...
Hyvää sydämelle — hyvää koko keholle
Sydänviikkoa kannattaa viettää joka ikinen viikko: sinä ja sydämesi olette taatusti kaiken...
Vahva ja suomalainen Pinena-männynkuoriuutetabletti
Ravintorengas Oy on monelle tuttu terveysalan yritys, jonka Karin Havupuu-uutejuomaa on valmistettu...
Nordaid – innovatiivisia, tehokkaita ja laadukkaita vitamiinisuihkeita
Nordaid on Tallinnassa toimiva ravintolisävalmistaja, joka valmistaa korkealaatuisia vitamiineja, kivennäisaineita ja probiootteja....
Vogel-valmisteita eläinten hyvinvoinnin tueksi
Myös eläinten hyvinvoinnin tukemiseksi on olemassa erilaisia ravintolisiä ja rohdosvalmisteita. Esimerkiksi mietoja...
Nauti yrttisi fermentoituna
Terranova on tuonut ravintolisähyllyihin fermentoitujen yrttien valikoiman: kurkuman, inkiväärin, ashwagandhan ja mustan...
Terveyskaista auttaa sinua pitämään itsestäsi huolta
Jo vuodesta 2007 terveystuotealalla toiminut Terveyskaista on alusta alkaen halunnut olla tukemassa...
Väsyttääkö valvominen?
Yleisimpiin unihäiriöiden aiheuttajiin lukeutuu hektisestä elämäntilanteesta johtuva stressi, jännitys ja levottomuus, jotka...
Rauhoita stressin tunne
Harmonia KSM66® on täyden spektrin ashwagandha-juuriuute, joka auttaa edistämään stressinsietokykyä hillitsemällä kortisolin...

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.