Ashwagandha lievittää tutkitusti stressiä ja ahdistusta

Ashwagandha lievittää tutkitusti stressiä ja ahdistusta

Heli Koskinen

Harvaa ravintolisää näkee ylistettävän kuten ashwagandhaa. Hittiyrtiksi nousseen ashwagandhan sanotaan muun muassa lievittävän stressiä, auttavan nukahtamista ja palautumista sekä tukevan lihasmassan kasvua. Pelkkää hyvinvointiblogien terveyspöhinää eivät ashwagandhan vaikutukset kuitenkaan suinkaan ole, sillä ashwagandhan potentiaali terveyttä tukevana lisäravinteena on saanut osakseen suurta kiinnostusta länsimaisissa tiedeyhteisöissä.

Ashwagandha, muilta nimiltään rohtokoisio tai Intian ginseng, on pieni pensasmainen kasvi, joka kasvaa yleisimmin Intiassa, Pohjois-Afrikassa ja Välimeren alueella. Ashwagandhan juuresta valmistettuja uutteita ja jauheita on käytetty tuhansien vuosien ajan erilaisiin vaivoihin erityisesti ayervedassa, perinteisessä intialaisessa lääketieteessä. Ayervedassa kasvin juurta on käytetty esimerkiksi vastustuskyvyn ja fyysisen suorituskyvyn lisäämiseen sekä psyykkisten vaivojen, kuten stressin ja masennuksen, lievitykseen. Ashwagandhaa on perinteisesti pidetty myös seksuaalista halukkuutta ja hedelmällisyyttä lisäävänä lemmenrohtona ja aineenvaihduntaa tehostavana lääkkeenä.

Ashwagandha tasapainottaa elimistön hormonitoimintaa

Nykypäivänä ashwagandhan vaikutuksia on tutkittu tarkemmin lukuisissa kliinisissä tutkimuksissa. Vaikka lisätutkimusta tarvitaan ashwagandhan lääketieteellisten hyötyjen todentamiseksi, tähän mennessä tehdyt tutkimukset kuitenkin puoltavat ashwagandhan terveysvaikutuksia erityisesti stressihormoni kortisolia laskevana ja lihaskasvua edistävänä lääkekasvina.

Erilaiset psyykkiset ja fyysiset tekijät, kuten jatkuva kiire, raskas fyysinen kuormitus tai esimerkiksi kilpirauhasen vajaatoiminnan aiheuttamat hormonaaliset epätasapainotilat, voivat ajaa elimistön stressitilaan. Elimistö vapauttaa kortisolia reaktiona stressiin. Kortisoli itsessään on elimistölle välttämätön hormoni, jonka tarkoitus on antaa energiaa stressaavan tilanteen selättämiseksi. Pitkittyessään elimistön korkealla kortisolipitoisuudella voi kuitenkin olla voimakkaita vaikutuksia elimistön toimintoihin. Pitkittynyt stressi aiheuttaa muun muassa väsymystä ja uniongelmia, masennusta, ahdistusta, keskittymisvaikeuksia, ruoansulatusongelmia, painonnousua ja kohonnutta verenpainetta.

Ashwagandhan on tutkimuksissa todettu laskevan elimistön kortisolitasoja, mikä puolestaan lievittää stressiä ja ahdistusta. Ashwagandha voi siis auttaa pitkittyneestä stressistä kärsiviä, rauhoittaa ylikierroksilla surraavaa kehoa ja mieltä sekä tukea elimistön palautumista tasapainoon. Ashwagandha tuo apua myös niille, joiden uni häiriintyy stressin vaikutuksesta, sillä se edistää nukahtamista ja parantaa unenlaatua.

Stressiä tasapainottavan vaikutuksen lisäksi ashwagandhalla on myös stimuloivia vaikutuksia sekä treenatessa että makuuhuoneen puolella. Ashwagandhan on todettu kasvattavan miesten testosteronitasoja ja hedelmällisyyttä lisäämällä siittiötiheyttä ja siittiöiden liikkuvuutta. Ashwagandha lisää myös seksuaalista halukkuutta sekä miehillä että naisilla.

Ashwagandhan käytön on lukuisissa tutkimuksissa havaittu tukevan lihasmassan ja -voiman kasvua. Elimistön kortisolin tuotanto kiihtyy fyysisen rasituksen aikana, mutta palautumisen ja sen myötä myös lihasten kehittymisen edellytyksenä on, että kortisolitasot palautuvat ennalleen. Ashwagandha laskee elimistön kortisolitasoja, ja näin ollen nopeuttaa rasituksesta palautumista. Matalampi kortisolitaso on sidoksissa myös korkeampaan testosteronitasoon, ja testosteroni on tärkein hormoni lihaskasvun kannalta. Ashwagandhalla on siis lihaskasvun ja -voiman kannalta tuplasti suotuisa vaikutus kortisolia laskevana ja testosteronituotantoa edistävänä aineena. Ashwagandhan on myös useissa tutkimuksissa huomattu edistävän kehon rasvaprosentin laskua.

Vaikka ashwagandha soveltuu avuksi monenlaisista vaivoista kärsiville, sitä ei suositella raskaana oleville, imettäville, diabeetikoille eikä verenpainelääkkeitä syöville.

Harmonia KSM66 on huippulaadukas ashwagandhavalmiste

Ashwagandhaa on saatavilla sekä kapseleina että jauheena. Harmonia KSM66 on ashwagandhavalmisteista kenties tunnetuin. KSM66 on maailmassa eniten sertifikaatteja saanut kasviuute, ja valmisteesta on tehty 18 kliinistä tutkimusta, joiden perusteella ashwagandhan käytön on todettu muun muassa parantaneen unen laatua, laskeneen stressiä sekä lisänneen energisyyttä ja kestävyyttä. Euroopan elintarviketurvallisuusvirasto EFSA on myös rekisteröinyt lukuisia terveysväitteitä KSM66:lle.

Lähteet:
Examining the effect of Withania somnifera supplementation on muscle strength and recovery: a randomized controlled trial
Research on KSM-66 Ashwagandha
KSM66®, maailman paras Ashwagandha
12 proven ashwagandha benefits
Ashwagandha: navigating European regulations
The Ultimate Guide to Ashwagandha: Benefits, Dosage & Side Effects

Tähän liittyvät tuotteet

Suosittelemme Ale -11%
Harmonia KSM66
Harmonia KSM66
Stressaavaan elämään tutkittua tehoa! Nyt saatavilla rajoitettu erä edullista 2-packia (2 x 60 kaps). Perustana hormonitoiminnan harmonisointi Harmonia KSM66 on valmiste naisille ja miehille, jotka kaipaavat apua stressaavaan elämäntilanteeseen ja siihen liittyviin lieveilmiöihin. Tuote auttaa ylläpitämään psyykkistä ja fyysistä suorituskykyä edistää emotionaalista tasapainoa ja rentoutumista sekä tukee jaksamista nukahtamista lihasmassan kasvua palautumista Harmonia KSM66 on ashwagandhaa sisältävä ravintolisä. Stressi Ihmisen kokema stressi sekoittaa aivolisäkkeen toimintaa, jolloin hormonituotanto häiriintyy. Yksilöllisesti hormonitoiminta joko kiihtyy tai heikentyy. Usein kortisolin, eli niin kutsutun stressihormonin taso nousee ja näin ollen stressin tuntemukset lisääntyy ja yhä enemmän kortisolitasot nousevat. Huippuluokan tutkimusten tulos! Valmisteesta on 18 kliinistä tutkimusta ja sillä on useita EFSAn sallimia terveysväitteitä. Kliinisissä tutkimuksissa on todettu mm. Harmonia KSM66 kapseleiden lisäävän energisyyttä ja unenlaatu on tuotteen käytön aikana parantunut. Tuote on vähentänyt hermostuneisuutta ja ärtyneisyyttä sekä unenlaatu on käytön aikana parantunut. Auttaa ylläpitämään kestävyyttä ja energian tunnetta. Annostus 2-4 kapselia päivässä. Ilmoitettua suositeltua vuorokausiannosta ei saa ylittää. Ravintolisä ei korvaa monipuolista ruokavaliota eikä terveitä elämäntapoja. Tuote on säilytettävä pienten lasten ulottumattomissa. Huomautus Raskaana olevien, imettävien, lääkkeitä käyttävien ja lääkärin hoidossa olevien tulee konsultoida terveydenhuollon ammattilaista ennen ravintolisän käyttöä.
22.95 €
Vaihtoehdot

Edellinen artikkeli

Luuliemi – jo esi-isiemme käyttämä terveysjuoma

Seuraava artikkeli

Hyviksen kuukauden tuote: Voimaruoka 360 Wholefood Vanilja

2 kommenttia

  • Hei Kirsti! Ashwagandha saattaa joidenkin tutkimusten mukaan laskea verensokeria. Tämä taas voi häiritä diabeteslääkitystä ja laskea verensokerin liian alhaiseksi. Suosittelenkin keskustelemaan lääkärin kanssa lisää ashwagandhan käytön aloittamisesta.

    Heli Hyvikseltä

  • Hei.Miksi ashwagandha ei sovellu diabeetikoille? Itse olen 54 v. ja olen lapsesta asti sairastanut 1.tyypin diabetesta ja kilpirauhasen vajaatoimintaa.
    Ajattelin,että tuosta olisi voinut olla minulle apua.

    Kirsti Kemppainen

Jätä kommentti

Huomioi, että luemme kaikki kommentit ennen julkaisua, koska haluamme pitää blogimme asiallisena.

Robottiesto: