Ashwagandha lievittää stressiä ja ahdistusta

Ashwagandha lievittää tutkitusti stressiä ja ahdistusta

Harvaa ravintolisää näkee ylistettävän kuten ashwagandhaa. Hittiyrtiksi nousseen ashwagandhan sanotaan muun muassa lievittävän stressiä, edesauttavan nukahtamista ja palautumista sekä tukevan lihasmassan kasvua. Pelkkää puhetta eivät ashwagandhan vaikutukset kuitenkaan suinkaan ole, sillä ashwagandhan potentiaali terveyttä monin tavoin tukevana yrttinä on saanut osakseen suurta kiinnostusta länsimaisissa tiedeyhteisöissä. Ashwagandhan käytöllä onkin pitkät perinteet erityisesti intialaisessa ayurvedassa.

Ashwagandha on elinvoimaa tuova ayurvedinen yrtti

Ashwagandha, muilta nimiltään Withania somnifera, rohtokoisio tai Intian ginseng, on pieni pensasmainen kasvi, joka kasvaa yleisimmin Intiassa, Pohjois-Afrikassa ja Välimeren alueella. Ashwadanghan sanskriitinkielinen nimi tarkoittaa hevosen tuoksua (ashwa=hevonen, gandha=tuoksu), sillä sen sanotaan vaatimattomasti tuovan hevosen voimat. Sen kasvitieteellinen nimi “somnifera” taas viittaa sen rauhoittaviin ja unta edistäviin vaikutuksiin.

Ashwagandhan juuresta valmistettuja uutteita ja jauheita on käytetty tuhansien vuosien ajan erilaisiin vaivoihin erityisesti ayurvedassa. Myös muissa sen kasvualueilla harjoitetuissa perinteisissä lääkintäjärjestelmissä, kuten persialais-arabialaisessa Unanissa sekä tamililaisessa Siddhassa, ashwagandhalla on ollut merkittävä rooli.

Ayurvedassa ashwagandhalla on huomattava asema Rasayana-yrttien joukossa. Rasayana tarkoittaa yrttiä, joka lisää elinvoimaa ja edistää nuorekasta fyysistä ja psyykkistä olemusta. Ayurvedisia rasayana-yrttejä käytetään eliniän pidentämiseen ja kehon virkistämiseen. Ne toimivat adaptogeeneinä, eli kehoa tasapainottavina ja stressinsietokykyä lisäävinä kasveina.

Ayurvedassa ashwagandhan juurta on käytetty esimerkiksi vastustuskyvyn ja fyysisen suorituskyvyn lisäämiseen sekä psyykkisten vaivojen, kuten stressin ja masennuksen, lievitykseen. Ashwagandhaa on perinteisesti pidetty myös seksuaalista halukkuutta ja hedelmällisyyttä lisäävänä lemmenrohtona sekä aineenvaihduntaa tehostavana lääkkeenä.

Ashwagandha-kasvin juuria ja jauhetta pöydällä

Ashwagandha tasapainottaa elimistön hormonitoimintaa

Nykypäivänä ashwagandhan vaikutuksia on tutkittu tarkemmin lukuisissa vertaisarvioiduissa kliinisissä tutkimuksissa. Vaikka lisätutkimusta tarvitaan varsinkin tiettyjen ashwagandhan lääketieteellisten hyötyjen todentamiseksi, tähän mennessä tehdyt tutkimukset kuitenkin puoltavat ashwagandhan terveysvaikutuksia erityisesti stressihormoni kortisolia laskevana ja lihaskasvua edistävänä lääkekasvina.

Ashwagandha tuo apua erityisesti pitkäaikaisesta stressistä kärsiville

Erilaiset psyykkiset ja fyysiset tekijät, kuten jatkuva kiire, raskas fyysinen kuormitus tai esimerkiksi kilpirauhasen vajaatoiminnan aiheuttamat hormonaaliset epätasapainotilat, voivat ajaa elimistön stressitilaan. Elimistö vapauttaa kortisolia reaktiona stressiin. Kortisoli itsessään on elimistölle välttämätön hormoni, jonka tarkoitus on antaa energiaa stressaavan tilanteen selättämiseksi. Korkealla kortisolipitoisuudella voi kuitenkin pitkittyessään olla voimakkaita vaikutuksia elimistön toimintoihin. Pitkittynyt stressi aiheuttaa muun muassa väsymystä ja uniongelmia, masennusta, ahdistusta, keskittymisvaikeuksia, ruoansulatusongelmia, painonnousua ja kohonnutta verenpainetta.

Ashwagandhan on tutkimuksissa todettu laskevan elimistön kortisolitasoja, mikä puolestaan lievittää stressiä ja ahdistusta. Ashwagandha voi siis auttaa erityisesti pitkittyneestä stressistä ja ahdistuksesta kärsiviä, rauhoittaa ylikierroksilla surraavaa kehoa ja mieltä sekä tukea elimistön palautumista tasapainoon. Ashwagandha tuo apua myös niille, joiden uni häiriintyy stressin vaikutuksesta, sillä se saattaa edistää nukahtamista ja parantaa unenlaatua.

Ashwagandhan yhteys lihaskasvuun, lihasvoimaan ja suorituskykyyn

Ashwagandhan käytön on myös havaittu tukevan lihasmassan ja -voiman kasvua. Elimistön kortisolin tuotanto kiihtyy fyysisen rasituksen aikana, mutta palautumisen ja sen myötä myös lihasten kehittymisen edellytyksenä on, että kortisolitasot palautuvat ennalleen. Ashwagandha neutraloi elimistön kortisolitasoja, ja näin ollen nopeuttaa rasituksesta palautumista. Matalampi kortisolitaso on sidoksissa myös korkeampaan testosteronitasoon, ja testosteroni on tärkein hormoni lihaskasvun kannalta. Ashwagandhalla on siis lihaskasvun ja -voiman kannalta tuplasti suotuisa vaikutus kortisolia laskevana ja testosteronituotantoa edistävänä aineena.

Ashwagandhan vaikutukset libidoon ja hedelmällisyyteen

Treenisalin lisäksi ashwagandhalla on mahdollisesti stimuloivia vaikutuksia myös makuuhuoneen puolella. Ashwagandhan on todettu kasvattavan miesten testosteronitasoja ja hedelmällisyyttä lisäämällä siittiötiheyttä ja siittiöiden liikkuvuutta. Ashwagandhan on pienimuotoisissa tutkimuksissa havaittu lisäävän myös seksuaalista halukkuutta naisilla. Nämä vaikutukset vaativat tosin tuekseen vielä lisätutkimusta.

Vaikka ashwagandha soveltuu avuksi monenlaisista vaivoista kärsiville, sitä ei suositella raskaana oleville, imettäville, diabeetikoille eikä verenpainelääkkeitä syöville.

KSM-66 on tutkituin ashwagandhan muoto

Ashwagandhan juuresta uutettua KSM-66:ta pidetään parhaana ashwagandhan muotona, sillä se sisältää kasvin kaikki vaikuttavat yhdisteet ja sillä on erinomainen imeytyvyys. KSM-66 on myös laajimmin tutkittu ashwagandhan muoto: valmisteesta on tehty 22 satunnaistettuina vertailukokeina toteutettua kliinistä tutkimusta. Tutkimusten perusteella ashwagandhan käytön on todettu muun muassa parantaneen unen laatua, laskeneen stressiä sekä lisänneen energisyyttä ja kestävyyttä. Euroopan elintarviketurvallisuusvirasto EFSA on myös rekisteröinyt lukuisia terveysväitteitä KSM-66:lle.

Suomen markkinoilla olevista ashwagandha KSM-66-valmisteista Harmonia KSM66 on kenties tunnetuin.

Kuinka ashwagandhaa käytetään

Ashwagandhavalmisteita on tarjolla sekä jauheina että kapseleina. Jauhettua ashwagandhaa voi lisätä aamulla esimerkiksi puuron tai -smoothien sekaan.
Ashwagandhajauhetta on perinteisesti sekoitettu hunajan kera lämpimään maitoon, mitä voi kokeilla rauhoittavana iltajuomana. Ayurvedassa ashwagandhaa on nautittu myös gheen (kirkastettu voi) ja hunajan kanssa, joiden uskotaan edistävän yrtin imeytymistä.

Ashwagandhan maku on hieman karvas, joten karvautta vierastavalle kapseli on jauhetta varmempi vaihtoehto.

Hyvinvoinnin.fi-verkkokaupan valikoimasta löydät lukuisia ashwagandhavalmisteita sekä kapseleina että jauheina. Tutustu valikoimaan!

Artikkelia on päivitetty 9/2022.

Tähän liittyvät tuotteet:

Luuliemi – jo esi-isiemme käyttämä terveysjuoma

Hyviksen kuukauden tuote: Voimaruoka 360 Wholefood Vanilja

Näitä luetaan

Optimoi terveytesi Nordic Kingsin härän sisäelintuotteilla
Ruoholla ruokitun härän sisäelimet kuuluvat maailman ravintorikkaimpiin ruokiin. Sisäelimillä on laajempi ravintoprofiili...
Punavalo hoitaa koko kehoa tutkitusti ja turvallisesti
Kirkasvalo on monelle tuttu apuväline kaamosajan väsymykseen, mutta mikä sitten on punavalo?...
Omega-3:n UUSI aikakausi – Balanstri Omega3+
Balanstri Omega3+ -kalaöljyvalmiste rantautui Suomeen vuonna 2017 yhteistyössä hollantilaisen...
Urheiluravitsemus – matka kohti olennaista
Liikkujan ravitsemuksessa on menty aika lailla eteenpäin parin viime vuosikymmenen aikana. Olen...
Sienet ihmisten ja ympäristön hyvinvoinnin edistäjinä

KÄÄPÄ Mushrooms valmistaa suomalaisista luomusienistä funktionaalisia sieniuutteita. Yrityksen toiminnan...

Black Stuff – ravintolisien uusi musta
Black Stuff on ravintolisämarkkinoiden yksi puhutuimmista uutuuksista. Black Stuff syntyi tiederyhmän innovaationa...
Echinasan valmistetaan Suomessa viljellyistä punahatuista
Echinasan on Suomen puhtaassa luonnossa viljellyistä punahatuista valmistettu punahattu-uute,...
Onko verenpaineesi koholla?
Kalaöljyn omega-3-rasvahappojen, EPA:n ja DHA:n, suotuisa vaikutus verenpaineeseen on tutkimusten mukaan erityisen...
Fermentoitu puolukkamehu tukee tutkitusti suun terveyttä
Kotimaisilla marjoilla tiedetään olevan paljon hyviä ominaisuuksia, ja niiden terveysvaikutuksia on tutkittu...
Aloittelevan vitamiininkäyttäjän muistilista: tärkeimmät ravintolisät hyvinvointisi tueksi
Ravintolisäviidakossa seikkaillessa voi mennä helposti pää pyörälle. Valikoiman laajuus yllättää joskus jopa...

2 kommenttia

Hei Kirsti! Ashwagandha saattaa joidenkin tutkimusten mukaan laskea verensokeria. Tämä taas voi häiritä diabeteslääkitystä ja laskea verensokerin liian alhaiseksi. Suosittelenkin keskustelemaan lääkärin kanssa lisää ashwagandhan käytön aloittamisesta.

Heli Hyvikseltä

Hei.Miksi ashwagandha ei sovellu diabeetikoille? Itse olen 54 v. ja olen lapsesta asti sairastanut 1.tyypin diabetesta ja kilpirauhasen vajaatoimintaa.
Ajattelin,että tuosta olisi voinut olla minulle apua.

Kirsti Kemppainen

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.