Ashwagandha lievittää stressiä ja ahdistusta

Ashwagandha lievittää tutkitusti stressiä ja ahdistusta

Harvaa ravintolisää näkee ylistettävän kuten ashwagandhaa. Hittiyrtiksi nousseen ashwagandhan sanotaan muun muassa lievittävän stressiä, auttavan nukahtamista ja palautumista sekä tukevan lihasmassan kasvua. Pelkkää hyvinvointiblogien terveyspöhinää eivät ashwagandhan vaikutukset kuitenkaan suinkaan ole, sillä ashwagandhan potentiaali terveyttä tukevana lisäravinteena on saanut osakseen suurta kiinnostusta länsimaisissa tiedeyhteisöissä.

Ashwagandha, muilta nimiltään rohtokoisio tai Intian ginseng, on pieni pensasmainen kasvi, joka kasvaa yleisimmin Intiassa, Pohjois-Afrikassa ja Välimeren alueella. Ashwagandhan juuresta valmistettuja uutteita ja jauheita on käytetty tuhansien vuosien ajan erilaisiin vaivoihin erityisesti ayervedassa, perinteisessä intialaisessa lääketieteessä. Ayervedassa kasvin juurta on käytetty esimerkiksi vastustuskyvyn ja fyysisen suorituskyvyn lisäämiseen sekä psyykkisten vaivojen, kuten stressin ja masennuksen, lievitykseen. Ashwagandhaa on perinteisesti pidetty myös seksuaalista halukkuutta ja hedelmällisyyttä lisäävänä lemmenrohtona ja aineenvaihduntaa tehostavana lääkkeenä.

Ashwagandha tasapainottaa elimistön hormonitoimintaa

Nykypäivänä ashwagandhan vaikutuksia on tutkittu tarkemmin lukuisissa kliinisissä tutkimuksissa. Vaikka lisätutkimusta tarvitaan ashwagandhan lääketieteellisten hyötyjen todentamiseksi, tähän mennessä tehdyt tutkimukset kuitenkin puoltavat ashwagandhan terveysvaikutuksia erityisesti stressihormoni kortisolia laskevana ja lihaskasvua edistävänä lääkekasvina.

Erilaiset psyykkiset ja fyysiset tekijät, kuten jatkuva kiire, raskas fyysinen kuormitus tai esimerkiksi kilpirauhasen vajaatoiminnan aiheuttamat hormonaaliset epätasapainotilat, voivat ajaa elimistön stressitilaan. Elimistö vapauttaa kortisolia reaktiona stressiin. Kortisoli itsessään on elimistölle välttämätön hormoni, jonka tarkoitus on antaa energiaa stressaavan tilanteen selättämiseksi. Pitkittyessään elimistön korkealla kortisolipitoisuudella voi kuitenkin olla voimakkaita vaikutuksia elimistön toimintoihin. Pitkittynyt stressi aiheuttaa muun muassa väsymystä ja uniongelmia, masennusta, ahdistusta, keskittymisvaikeuksia, ruoansulatusongelmia, painonnousua ja kohonnutta verenpainetta.

Ashwagandhan on tutkimuksissa todettu laskevan elimistön kortisolitasoja, mikä puolestaan lievittää stressiä ja ahdistusta. Ashwagandha voi siis auttaa pitkittyneestä stressistä kärsiviä, rauhoittaa ylikierroksilla surraavaa kehoa ja mieltä sekä tukea elimistön palautumista tasapainoon. Ashwagandha tuo apua myös niille, joiden uni häiriintyy stressin vaikutuksesta, sillä se edistää nukahtamista ja parantaa unenlaatua.

Stressiä tasapainottavan vaikutuksen lisäksi ashwagandhalla on myös stimuloivia vaikutuksia sekä treenatessa että makuuhuoneen puolella. Ashwagandhan on todettu kasvattavan miesten testosteronitasoja ja hedelmällisyyttä lisäämällä siittiötiheyttä ja siittiöiden liikkuvuutta. Ashwagandha lisää myös seksuaalista halukkuutta sekä miehillä että naisilla.

Ashwagandhan käytön on lukuisissa tutkimuksissa havaittu tukevan lihasmassan ja -voiman kasvua. Elimistön kortisolin tuotanto kiihtyy fyysisen rasituksen aikana, mutta palautumisen ja sen myötä myös lihasten kehittymisen edellytyksenä on, että kortisolitasot palautuvat ennalleen. Ashwagandha laskee elimistön kortisolitasoja, ja näin ollen nopeuttaa rasituksesta palautumista. Matalampi kortisolitaso on sidoksissa myös korkeampaan testosteronitasoon, ja testosteroni on tärkein hormoni lihaskasvun kannalta. Ashwagandhalla on siis lihaskasvun ja -voiman kannalta tuplasti suotuisa vaikutus kortisolia laskevana ja testosteronituotantoa edistävänä aineena. Ashwagandhan on myös useissa tutkimuksissa huomattu edistävän kehon rasvaprosentin laskua.

Vaikka ashwagandha soveltuu avuksi monenlaisista vaivoista kärsiville, sitä ei suositella raskaana oleville, imettäville, diabeetikoille eikä verenpainelääkkeitä syöville.

Harmonia KSM66 on huippulaadukas ashwagandhavalmiste

Ashwagandhaa on saatavilla sekä kapseleina että jauheena. Harmonia KSM66 on ashwagandhavalmisteista kenties tunnetuin. KSM66 on maailmassa eniten sertifikaatteja saanut kasviuute, ja valmisteesta on tehty 18 kliinistä tutkimusta, joiden perusteella ashwagandhan käytön on todettu muun muassa parantaneen unen laatua, laskeneen stressiä sekä lisänneen energisyyttä ja kestävyyttä. Euroopan elintarviketurvallisuusvirasto EFSA on myös rekisteröinyt lukuisia terveysväitteitä KSM66:lle.

Lähteet:
Examining the effect of Withania somnifera supplementation on muscle strength and recovery: a randomized controlled trial
Research on KSM-66 Ashwagandha
KSM66®, maailman paras Ashwagandha
12 proven ashwagandha benefits
Ashwagandha: navigating European regulations
The Ultimate Guide to Ashwagandha: Benefits, Dosage & Side Effects

Tähän liittyvät tuotteet

Edellinen artikkeli

Luuliemi – jo esi-isiemme käyttämä terveysjuoma

Seuraava artikkeli

Hyviksen kuukauden tuote: Voimaruoka 360 Wholefood Vanilja

Näitä luetaan

Celsius täydentää energistä elämäntyyliä täydellisesti
Celsius -energiajuomat on kehitelty kaikille, jotka nauttivat terveestä ja aktiivisesta elämäntyylistä.
Täysin uniikki Nokkos Kombucha valloittaa maistajansa
Aika ennen Nokkos Kombuchaa oli sekin hyvää aikaa. Suklaamaakari-Sampsa rakensi suklaatehtaita kuin...
Kauraverso on Vuoden 2022 Rohdoskasvi
Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto on valinnut perinteisenä luonnonlääkkeenä tunnetun kauraverson Vuoden 2022 Rohdoskasviksi....
Kotimaiset Express Diet -tuotteet moderneissa paastoissa
Erilaiset paastot ovat nousseet rakettimaisesti suosioon terveystietoisten kuluttajien keskuudessa. Näillä tarkoitetaan perinteisiä...
Vida NAC + seleeni vahvistaa immuniteettia
N-asetyylikysteiini+seleeni -tuote valittiin terveystuotealan vuoden 2022 Terveystuotteeksi, eikä syyttä. N-asetyylikysteiini on ravinnosta...
Hyvää sydämelle — hyvää koko keholle
Sydänviikkoa kannattaa viettää joka ikinen viikko: sinä ja sydämesi olette taatusti kaiken...
Vahva ja suomalainen Pinena-männynkuoriuutetabletti
Ravintorengas Oy on monelle tuttu terveysalan yritys, jonka Karin Havupuu-uutejuomaa on valmistettu...
Nordaid – innovatiivisia, tehokkaita ja laadukkaita vitamiinisuihkeita
Nordaid on Tallinnassa toimiva ravintolisävalmistaja, joka valmistaa korkealaatuisia vitamiineja, kivennäisaineita ja probiootteja....
Vogel-valmisteita eläinten hyvinvoinnin tueksi
Myös eläinten hyvinvoinnin tukemiseksi on olemassa erilaisia ravintolisiä ja rohdosvalmisteita. Esimerkiksi mietoja...
Nauti yrttisi fermentoituna
Terranova on tuonut ravintolisähyllyihin fermentoitujen yrttien valikoiman: kurkuman, inkiväärin, ashwagandhan ja mustan...

2 kommenttia

Hei Kirsti! Ashwagandha saattaa joidenkin tutkimusten mukaan laskea verensokeria. Tämä taas voi häiritä diabeteslääkitystä ja laskea verensokerin liian alhaiseksi. Suosittelenkin keskustelemaan lääkärin kanssa lisää ashwagandhan käytön aloittamisesta.

Heli Hyvikseltä

Hei.Miksi ashwagandha ei sovellu diabeetikoille? Itse olen 54 v. ja olen lapsesta asti sairastanut 1.tyypin diabetesta ja kilpirauhasen vajaatoimintaa.
Ajattelin,että tuosta olisi voinut olla minulle apua.

Kirsti Kemppainen

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.