Herkullinen gluteeniton joululimppu

Herkullinen gluteeniton joululimppu

Hanneli Salo

En ole koskaan leiponut joululimppua itse, en sitten gluteenittomana taikka tavallisena versiona. Se ei kuulu suosikkileipiini, sillä mielestäni limppu kuivuu niin hävyttömän nopeasti. Toki yksi siivu kinkun kanssa aattoyönä on pakko saada. Pyynnöstä ryhdyinkin nyt limpun tekoon ja mielestäni se onnistui ihan hyvin. Leivästä tuli mukavan mehevä, eikä kuivunutkaan niin nopeasti kuin odotin. Kohotin ja paistoin leivän keraamisessa uunivuoassa, jotta leipä piti muotonsa. 

Leivän valmistuttua tuli mieleeni, että senhän voisi antaa vuokineen kaikkineen joululahjaksi vaikkapa naapurin mummolle. 

Pstt. Ekokeskukset ovat täynnä uusia koteja odottavia vuokia, joten lahjaa varten ei tarvitse välttämättä ostaa täysin uutta vuokaa.

Yhteen leipään tarvitset:

Päälle: 

  • 0,5 dl siirappia
  • 0,5 dl vettä

Toimi näin:

  1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen ja lisää sitten psyllium.
  2. Anna psylliumin turvota noin 5 minuuttia samalla seosta sekoittaen.
  3. Lisää seuraavaksi siirappi, suola, tattarijauho ja mausteet ja sekoita tasaiseksi taikinaksi.
  4. Lisää lopuksi pehmeä voi ja loput jauhot.
  5. Tee taikinasta leivän muotoinen ja laita taikina kohoamaan voideltuun keraamiseen vuokaan, lämpimään paikkaan liinan alle noin tunniksi.
  6. Kun taikina on kohonnut, voitele sitä siirappivesiseoksella ja laita uuniin.
  7. Paista leipää 200 asteisessa uunissa noin tunti.
  8. Voitele leipää pari kertaa paiston aikana siirappivesiseoksella ja lopuksi vielä kun otat leivän uunista. 

Ei muuta kuin seitankinkkua/kinkkua/kalkkunaa ja sinappia päälle, ja jouluyön rauhasta nauttimaan.

Gluteenittoman joululimpun päälle voi laittaa vaikka joulukinkkua ja sinappia

Edellinen artikkeli

Gluteenittomat kookosletut

Seuraava artikkeli

Gluteenittomat Superfruit-punajuuripalloset

3 kommenttia

  • Hei Salminen! Keliakialiiton mukaan siirapit (esim. tärkkelyssiirappi, glukoosisiirappi) ovat gluteenittomia ja sopivat keliaakikoille. Lisätietoa löydät täältä: https://www.keliakialiitto.fi/kuluttajat/reseptit-ja-tuotteet/gluteenittomia-tuotteita-listauksia-tuoteryhmittain/makeisia/.

    Esimerkiksi Dan Sukkerin tumma siirappi on gluteeniton ja sopii hyvin leipien leivontaan: https://www.dansukker.fi/fi/tuotteet/kaikki-tuotteet/tumma-siirappi-(1-kgn-tolkki).aspx.

    Heli Hyvikseltä

  • Miten leipä voi olla gluteeniton jos siinä on siirappia, melkein kaikissa kaupan siirapeissa on gluteenia??

    Suominen

  • Seitankinkku! Ei ole gluteeniton, kun on pelkkää gluteenia se. Toivottavasti keliaakikot tietävät tämän.

    Kaija

Jätä kommentti

Huomioi, että luemme kaikki kommentit ennen julkaisua, koska haluamme pitää blogimme asiallisena.

Robottiesto: