En ole koskaan leiponut joululimppua itse, en sitten gluteenittomana taikka tavallisena versiona. Se ei kuulu suosikkileipiini, sillä mielestäni limppu kuivuu niin hävyttömän nopeasti. Toki yksi siivu kinkun kanssa aattoyönä on pakko saada. Pyynnöstä ryhdyinkin nyt limpun tekoon ja mielestäni se onnistui ihan hyvin. Leivästä tuli mukavan mehevä, eikä kuivunutkaan niin nopeasti kuin odotin. Kohotin ja paistoin leivän keraamisessa uunivuoassa, jotta leipä piti muotonsa.
Leivän valmistuttua tuli mieleeni, että senhän voisi antaa vuokineen kaikkineen joululahjaksi vaikkapa naapurin mummolle.
Pstt. Ekokeskukset ovat täynnä uusia koteja odottavia vuokia, joten lahjaa varten ei tarvitse välttämättä ostaa täysin uutta vuokaa.
Yhteen leipään tarvitset:
- 5 dl vettä
- 50 g tuorehiivaa
- 2 rkl psylliumia
- 50 g voita
- 1 dl siirappia
- 1 tl suolaa
- 2 tl anista
- 2 tl fenkolia
- 2 tl pomeranssia
- 2 dl tattarijauhoa
- 4 dl gluteenitonta jauhoseosta
Päälle:
- 0,5 dl siirappia
- 0,5 dl vettä
Toimi näin:
- Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen ja lisää sitten psyllium.
- Anna psylliumin turvota noin 5 minuuttia samalla seosta sekoittaen.
- Lisää seuraavaksi siirappi, suola, tattarijauho ja mausteet ja sekoita tasaiseksi taikinaksi.
- Lisää lopuksi pehmeä voi ja loput jauhot.
- Tee taikinasta leivän muotoinen ja laita taikina kohoamaan voideltuun keraamiseen vuokaan, lämpimään paikkaan liinan alle noin tunniksi.
- Kun taikina on kohonnut, voitele sitä siirappivesiseoksella ja laita uuniin.
- Paista leipää 200 asteisessa uunissa noin tunti.
- Voitele leipää pari kertaa paiston aikana siirappivesiseoksella ja lopuksi vielä kun otat leivän uunista.
Ei muuta kuin seitankinkkua (ei gluteenitonta)/kinkkua/kalkkunaa ja sinappia päälle, ja jouluyön rauhasta nauttimaan.
6 kommenttia
Hei! Voiko tattarijauhot vaihtaa johonkin muihin jauhoihin? Ja onko tuo jauhojen määrä oikea? Yhteensä 6dl puoleen litraa nestettä. Tuntuu aika vähältä…
Hei, kiitos huomiostasi. En ole hetkeen leiponut tällä ohjeella, mutta luotan että ohje toimii, sillä olen sen moneen kertaan silloin leiponut läpi. Ohjeen psyllium määrä takaa sen että leipä jää kosteaksi, eikä ole liian kuiva mitä itse kartan. Toki vähemmälläkin varmasti pärjää ja saa leivän helposti tehtyä, esimerkiksi puolittamalla tuon määrän. Myös psylliumeissa on paljon eroja ja itsenikin gluteeniton leivonta yllättää aika ajoin ja kaikki reseptit ei toimi aina samoin tavoin raaka-aine erojen takia. Jos mielestäsi siis tuo käyttämäsi psyllium toimi niin että teki taikinasta turhan tönkköä, kannattaa sen määrä puolittaa. Hauskoja leivontahetkiä!
siis 2 RKL psylliumia? Onko tuo ihan oikein, tuli nimittäin aika tönkköä…
Hei Salminen! Keliakialiiton mukaan siirapit (esim. tärkkelyssiirappi, glukoosisiirappi) ovat gluteenittomia ja sopivat keliaakikoille. Lisätietoa löydät täältä: https://www.keliakialiitto.fi/kuluttajat/reseptit-ja-tuotteet/gluteenittomia-tuotteita-listauksia-tuoteryhmittain/makeisia/.
Esimerkiksi Dan Sukkerin tumma siirappi on gluteeniton ja sopii hyvin leipien leivontaan: https://www.dansukker.fi/fi/tuotteet/kaikki-tuotteet/tumma-siirappi-(1-kgn-tolkki).aspx.
Miten leipä voi olla gluteeniton jos siinä on siirappia, melkein kaikissa kaupan siirapeissa on gluteenia??