Lääkäri, biohakkeri Olli Sovijärvi

Miten optimoida ravintolisien imeytyminen?

Biohakkerinäkökulma ravintolisien hyödyntämiseen

Hyvinvointiamme edistää vain sellainen ravintolisä, jonka elimistö kykenee käyttämään hyödyksi.Tästä jutusta saat tietokirjailija & biohakkeri Olli Sovijärven vinkkejä ravintolisien imeytymisen optimointiin.

Biohakkeri Olli Sovijärvi tuntee ravintolisien imeytymiseen vaikuttavat seikat paremmin kuin omat taskunsa. Biohakkerin käsikirjan pääkirjoittajakin tunnettu Sovijärvi kertaa aivan aluksi perusasiat:

 • Ihan aluksi “olet mitä syöt” -lausahdus on korkea aika päivittää muotoon “olet mitä imeytät” — oli kyse sitten ravintolisästä tai ruoan ravintoaineista. Ihminen voi näennäisesti nauttia vaikka mitä hyvää, mutta jos ravintoaineet eivät imeydy esimerkiksi suoliston huonon kunnon vuoksi tai heikkolaatuisesta ravinnosta tai ravintolisästä johtuen, niin ravintoaineet eivät pääse vaikuttamaan elimistössä.

Tämän vuoksi imeytymisestä huolehtiminen on tärkeää.

Annostele ravintolisäsi oikein

Liika on liikaa ja annos tekee myrkyn myös ravintolisien kohdalla. Liian suurina määrinä nautittuina huonolaatuiset ravintolisät saattavat olla jopa haitaksi kuormittaessaan elimistöä turhaan.
 - Oikea annostus on kaiken A ja O. On tärkeää olla selvillä siitä, mikä annostus johtaa hyvään imeytymiseen. Aina enemmän ei ole välttämättä parempi. Jos jotain ottaa liikaa, elimistö voi mennä epätasapainoon, Sovijärvi toteaa.

Hyvinvointiin laajasti perehtynyt biohakkeri-asiantuntijamme kehottaa mittauttamaan ravintotekijät. Mittaaminen on lähtökohta oikeiden ravintolisien ja tarvittavien annostusten hahmottamiselle — muuten homma menee hakuammunnaksi.

 • Laajemman kuvan saamiseksi olisi hyvä mittauttaa tasot useamman kerran — mieluiten punasoluista tai vähintäänkin koko verestä, jotta tilanne saataisiin selville solutasolla (kertoo pitkäaikaisesta saannista parhaiten), Sovijärvi tarkentaa.

Taltuta liiallinen stressi! 

Stressin hyvinvointia heikentävät vaikutukset tunnetaan nykyisin jo varsin laaja-alaisesti. Liiallisella stressillä on näppinsä pelissä myös ravintoaineiden imeytymisessä:

 • Liiallinen stressi huonontaa suoliston pinnan kuntoa. Stressi voi myös aiheuttaa suolistossa läpäisevyyttä ja lisätä tulehduksia. HPA-akselin jatkuva ylivirittyneisyys aiheuttaa suolistossa monenlaisia haasteita. Silloin myös ravintoaineiden imeytyminen saattaa heikentyä, Sovijärvi opastaa.

Liiallinen stressi on etenkin kroonistuessaan hyvinvointiamme monipuolisesti tärvelevä pahis, jolle kannattaa ehdottomasti laittaa kampoihin. 

Kun altistumme stressille, stressihormoniksikin kutsutun kortisolin tuotanto elimistössä häiriintyy. Harmonia KSM66-ashwagandhanjuuriuute on tutkitusti tehokas apu liiallisen stressin tasapainottamiseen.

Valitse bioaktiivinen muoto

Myös ravintolisien eri muodot vaikuttavat ravintoaineiden hyödynnettävyyteen. Bioaktiiviset eli keholle suotuisassa ja helpommin hyödynnettävissä olevat ravintolisämuodot imeytyvät luonnollisesti tehokkaammin, koska elimistön ei tarvitse muuttaa niitä muodosta toiseen. Hyvänä esimerkkinä helposti keholle suotuisasta ravintolisästä on Nordaidin B12-vitamiinisuihke, jossa B12-vitamiini on aktiivisessa ja erinomaisesti hyödynnettävässä metyylikobalamiinimuodossa.

Mahalaukun happamuudella on merkitystä 

Ravintoaineiden imeytymiseen vaikuttaa myös se, kestävätkö ne mahalaukun happamuuden. Jos ravintoaineet tuhoutuvat mahahappojen käsittelyssä, ne eivät pääse perille soluihin terveyttämme tukemaan - selvähän se!

Siinä missä osa ravintoaineista tuhoutuu mahalaukun happamuudesta, toiset ravintoaineet suorastaan vaativat happamat olosuhteet imeytyäkseen — tällaisia ovat esimerkiksi kalsium ja rauta.

Liposomaalisessa muodossa ravintoaine (esimerkiksi C-vitamiini) on kapseloitu “rasvapallon” sisään, minkä ansiosta se kulkeutuu vahingoittumatta solujen hyödynnettäväksi eivätkä mahahapot pääse tuhoamaan sitä.  Liposomien mahdollistama “turvakuljetus” ja siitä johtuva erinomainen imeytyvyys ovat yhtenä syynä siihen, että liposomaalinen ravintolisämuoto nauttii suurta suosiota biohakkereiden keskuudessa. 

Ravintolisien käytön ja imeytymisen optimointi: liposomaalisen muodon salaisuus

Olli Sovijärvi korostaa, että ravintolisien hyödyntämisen osalta on olennaista ymmärtää, mitä ravintolisälle tapahtuu ohutsuolessa, josta sen pitäisi imeytyä verenkiertoon ja mitä sille tapahtuu verenkierrossa, josta ravintoaineiden pitäisi kulkeutua soluihin.

 • Kaksoifosfolipidikerrokseen sidotuissa eli liposomaalisissa ravintolisissä ravintoaineiden kuljetus ja imeytyminen ja hyötykäyttö on merkittävästi parempaa. Tämä johtuu juuri siitä, että liposomaalisessa muodossa ravintoaineen toimitus on suojattu eivätkä mahahapot pääse tuhoamaan sitä. Liposomaalisessa muodossa ravintoaine myös ohjelmoituu todennäköisesti paremmin vaikuttamaan juuri oikeassa kohteessa eli kohdekudoksen soluissa, Sovijärvi kertoo.

Liposomaalisesta muodosta ollaankin biohakkeripiireissä erittäin kiinnostuneita juuri tämän vuoksi: liposomein suojattuna ravintolisä kulkeutuu perille ja pääsee vaikuttamaan juuri siellä missä pitääkin: kohdekudoksen soluissa. Siksi liposomimuodon hyödynnettävyys onkin ylivertainen.

Liposomaalisen muodon avulla C-vitamiinia myös jättiannoksina

Nordaid Liposomaalinen C-vitamiini 1000 mg

C-vitamiini on vahva antioksidantti, joka solujen hapetusstressin alentamisen lisäksi muun muassa tukee immuunijärjestelmän toimintaa ja auttaa taistelemaan väsymystä vastaan.  C-vitamiini tukee myös hermoston toimintaa ja edistää kollageenin muodostumista mm. ihon, rustojen ja luuston normaalia toimintaa varten. 

Vaikka C-vitamiinin edut terveydelle ovat mittavat, haittaa vesiliukoisuus sen hyödyntämistä: C-vitamiini ei kerry kehoon vaan suuremmat määrät poistuvat kehosta virtsan mukana. Vaikka C-vitamiinia pistelisikin poskeensa jättimäisiä annoksia, elimistö ei pysty nappaamaan sitä käyttöönsä määräänsä enempää. Silloin C-vitamiini ei kulkeudu solujen käyttöön vaan ylimäärä poistuu kehosta.

Liposomimuoto mahdollistaa suurtenkin C-vitamiiniannosten saamisen kehon käyttöön ja terveytemme tueksi. Tuhti annos immuunijärjestelmän toimintaa tukevaa C-vitamiinia on oivallinen tuki terveydelle esimerkiksi kylmän kauden terveyshaasteiden painaessa päälle. 

 • Joskus suurille määrille C-vitamiinia on tosi raju tarve, esimerkiksi pitkään jatkuneen stressin aiheuttaman voimakkaan väsymyksen tai uupumuksen aikana, Sovijärvi kertoo ja jatkaa:
 • Lisämunuainen varastoi jonkin verran C-vitamiinia, jota se käyttää erilaisiin prosesseihin. Siksi pitkään jatkuneen stressin ja voimakkaan väsymyksen aikana C-vitamiinin tarve kasvaa merkittävästi. Esimerkiksi tällaisissa tapauksissa on äärimmäisen tärkeää, että suuria määriä C-vitamiinia saadaan kudoksiin ja erityisesti juuri lisämunuaisten käyttöön.
 • Myös silloin, jos elimistössä on jatkuvasti rajua hapetusstressiä, liposomaalinen C-vitamiini on todennäköisesti erittäin hyödyllinen tuki terveydelle.

Muun muassa Thomas E. Levy on tutkinut laajasti suurten C-vitamiiniannosten hyötyjä erilaisten terveyshaasteiden voittamisessa.

Suusuihkeen muodossa ravintolisä imeytyy verenkiertoon suoraan suun limakalvojen kautta

Suoliston huono kunto ja muut moninaiset ruoansulatuselimistön ongelmat heikentävät usein ravintoaineiden imeytymistä. Ratkaisu imeytymishaasteisiin voi löytyä suuhun suihkautettavista ravintolisistä, jotka suun limakalvojen kautta imeytyvinä ohittavat kokonaan ruoansulatuselimistön. Näin ollen suoliston kunto ei vaikuta suusuihkemuotoisten ravintolisien imeytymiseen.

 • Suusuihkeet ovat hyvä vaihtoehto esimerkiksi heille, joiden suolisto on todella huonossa kunnossa, Olli Sovijärvi neuvoo. 

Esimerkiksi Nordaidin Rautasuihkeen avulla todella monet ihmiset ovat saaneet rauta-arvonsa kuntoon, vaikkei mikään muu aiemmin testattu ravintolisä olisi toiminut. Myös rautaa sisältävän ravintolisän tehon saa luotettavasti selville mittauttamalla veriarvonsa.

Sinkkiasetaattisuihke on varma valinta kylmän kauden terveyshaasteiden nujertamiseen

Sovijärvi nostaa suusuihkeista esille myös Nordaidin Sinkkiasetaattisuihkeen, joka on erityinen valmiste immuunijärjestelmän toiminnan tukemiseen. Sinkin eri muodoista juuri asetaattia on tutkittu paljon kylmän kauden terveyshaasteisiin liittyen. Asetaattimuotoisen sinkin on todettu olevan erityisen tehokas sekä kylmän kauden haasteiden ennaltaehkäisyssä että myös jo ilmenneiden vaivojen voittamisessa. Sinkki tukee tutkitusti immuunijärjestelmän toimintaa vahvistaen vastustuskykyä, joka etenkin kylmänä vuodenaikana on koetuksella.

Ravintolisien imeytymisen optimointi — huomioi nämä asiat:

Ravintolisien imeytymisessä on siis eroja. Tietokirjailija & biohakkeri Olli Sovijärvi kannustaa huomioimaan ainakin nämä asiat ravintolisää valitessa:

 • Onko ravintolisä bioaktiivisessa muodossa? Suosi bioaktiivista muotoa.
 • Suosi liposomaalista muotoa hyödynnettävyyden optimoimiseksi.
 • Panosta laadukkaisiin, tutkittuihin ja sertifioituihin ravintolisiin.
 • Panosta ravintolisiin, joista on saatu runsaasti hyvää käyttökokemusta 

Ravintolisien imeytymisestä on siis syytä olla kiinnostunut. Mittaamalla ja kokeilemalla selviää, toimiiko ravintolisä oikeasti omalla kohdalla.

Parempi imeytyvyys: enemmän hyötyä 

Virolaisen Nordaidin liposomaalinen C-vitamiini ja suun limakalvojen kautta imeytyvät suihkeet ovat erinomainen vaihtoehto sekä biohakkeritason optimoijille että kaikille muillekin ylivertaisesta imeytyvyydestä kiinnostuneille. Testaa ja totea teho ihan itse!

Nordaid Liposomaalinen C-vitamiini 1000 mg

Tähän liittyvät tuotteet:

Luonnonsuola - Aarre Himalajan vuoristosta

Luonnollinen apu positiivisempaan mielialaan

Näitä luetaan

Suihkemuotoinen vitamiini käyttää ohituskaistaa – hyödynnä tehokas imeytyminen
Olet mitä syöt, on tuttu sanonta. Niin ruoan kuin ravintolisienkin...
5 vinkkiä aivojen hyvinvointiin, muistiin ja keskittymiseen
Elämme ajassa, joka kannustaa istumaan. Todella moni istuu päivän mittaan...
Kolmen viikon testi paljastaa: curaMIN helpottaa nivelvaivoja, 93 % testaajista raportoi selkeitä parannuksia
Sekä kliiniset kaksoissokkotutkimukset että biohakkereista koostuvan testiryhmän käyttökokemukset todistavat kiistattomasti Harmonia curaMINinin...
Geenitestauksen hyödyt stressinhallinnassa
Stressi on luonnollinen kehon ja mielen reaktio, joka käynnistyy tilanteissa,...
Kombucha – Parempi vaihtoehto perinteisille virvoitusjuomille
Se tunne, kun siemaiset kylmää virvoitusjuomaa kuumana kesäpäivänä tai saunan...

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.