Glutationin tuotanto vähenee iän myötä

Glutationi, elimistön huipputärkeä antioksidantti ja myrkkyjen eliminoija

Antioksidantit

Antioksidantit ovat molekyylejä, joita saamme ravinnostamme. Sen lisäksi elimistömme pystyy valmistamaan tiettyjä antioksidantteja myös itse. Osaa näistä voimme saada myös ravintolisistä ja ruoasta, sillä elimistön kyky muodostaa monia sisäsyntyisiä antioksidantteja vähenee iän myötä.

Antioksidanttien puute johtaa oksidatiiviseen stressiin eli hapetusstressiin. Hapetusstressissä molekyylit, joita kutsutaan vapaiksi radikaaleiksi, vaurioittavat ja tuhoavat elimistömme rakenteita kuten solukalvoja, immuunipuolustuksen soluja, soluelimiä ja jopa DNA:ta. Elimistön normaalit toiminnat, liikunta, erilaiset ympäristöaltisteet ja karttuva ikä aiheuttavat aina jonkinlaista oksidatiivista stressiä, mutta riippuu elimistön antioksidanttikapasiteetista, miten hyvä tasapaino saavutetaan ja miten hyvin oksidatiivinen stressi pystytään pitämään hallinnassa. Jos oksidatiivisen stressin lähteitä on runsaasti ja antioksidantteja vähän, liika hapetustressi voi johtaa ennenaikaiseen vanhenemiseen ja monenlaisten rappeumasairauksien syntyyn.

Glutationi antioksidanttina ja myrkynpoistajana

Glutationi on erittäin tärkeä elimistömme antioksidantti, jota esiintyy jokaisessa solussamme. Alentuneita glutationitasoja esiintyy mm. tietyissä keuhkosairauksissa, Parkinsonin taudissa, maksakirroosissa, hepatiiteissa, sydänkohtauksia saaneilla ja valtimokovettumatautia sairastavilla.

Glutationilla on myös tärkeä merkitys elimistön tiettyjen rasvaliukoisten aineiden eliminoimisessa pois elimistöstä. Monet elimistöstä poistettavat toksiinit ovat alun perin rasvaliukoisia. Glutationi auttaa maksan reaktioissa, joissa tällainen molekyyli muutetaan vesiliukoiseen poiseritettävään muotoon. Tämä on tärkeää niin monien sisäsyntyisten toksiinien eliminoinnissa kuin siinä, että tietyt lääkeaineet metaboloituvat normaalisti eivätkä kumuloidu elimistön haitaksi.

Glutationi dietaarisista lähteistä

Glutationin lähteitä ruokavaliossa ovat mm. puolukka, avokado, vesimeloni, kurkku, tomaatti, pinaatti, saksanpähkinät, porkkana, omena, tuore parsa ja appelsiini. Glutationi kestää pakastamisen, mutta kuumennus tuhoaa sen herkästi.

Glutationi on tripeptidi eli kolmesta aminohapoista muodostuva molekyyli. Se sisältää aminohapot glutamiinihappo, kysteiini ja glysiini. Lisäravinteista mm. N-asetyylikysteiini (NAC), C-vitamiini ja alfalipoiinihappo auttavat kohottamaan elimistön glutationitasoja. Aikaisemmin on luultu, että ravinnosta tai ravintolisästä saatu, tripeptidi-muodossa oleva glutationi hajoaisi ruoansulatuksessa ennen imeytymistään, mutta hiljattain on saatu todisteita, että sen dietaarinen saanti kuitenkin kohottaa glutationitasoja elimistössä.

Glutationi osana hyvin ravittua kehoa

Ihmisen biokemia on monimutkaista. Myös glutationi molekyylinä osallistuu monimutkaisiin ja monivaiheisiin biokemiallisiin reaktiosarjoihin elimistössä. Näissä reaktioissa tarvitaan hyvin monenlaisia ravintotekijöitä, kuten aminohappoja, hiven- ja kivennäisaineita, vitamiineja ja antioksidantteja. Siksi niin glutationin kuin muidenkin ravintolisien suhteen on tärkeä huolehtia ravinnonsaannistaan, jotta mielessä pysyy kokonaisuus, johon sitten sisältyy riittävä ja monipuolinen terveellinen ruokavalio ja sitä tukevat muut hyvät elämäntavat.

Puhdas+ glutationi

Puhdas+-sarjan glutationi on taattua Puhdas+ laatua: Hyvälaatuinen, toimiva glutationivalmiste, joka ei sisällä mitään ylimääräisiä aineita, kuten laktoosia, hiivaa, gluteenia, sokeria, suolaa, tärkkelystä, maissia soijaa tai makeutusaineita. Tuote sopii kasvissyöjille. Kapseli sisältää pelkkää glutationia ja kapselin kuori on valmistettu täysin vaarattomasta ja allergiaystävällisestä hydroksipropyylimetyyliselluloosasta.

Puhdas+ GlutationiKirjoittajana on toiminut Puhdas+:n toinen perustaja ja hyvinvointiasiantuntija Sami Sundvik.

Luettavaa:

Sinkki lyhentää flunssan kestoa – esittelyssä kätevät sinkkisuihkeet

Olli Posti: Supermarket Survival – Rakkaudesta ruokaan ja hyvinvointiin

Näitä luetaan

Optimoi terveytesi Nordic Kingsin härän sisäelintuotteilla
Ruoholla ruokitun härän sisäelimet kuuluvat maailman ravintorikkaimpiin ruokiin. Sisäelimillä on laajempi ravintoprofiili...
Punavalo hoitaa koko kehoa tutkitusti ja turvallisesti
Kirkasvalo on monelle tuttu apuväline kaamosajan väsymykseen, mutta mikä sitten on punavalo?...
Omega-3:n UUSI aikakausi – Balanstri Omega3+
Balanstri Omega3+ -kalaöljyvalmiste rantautui Suomeen vuonna 2017 yhteistyössä hollantilaisen...
Urheiluravitsemus – matka kohti olennaista
Liikkujan ravitsemuksessa on menty aika lailla eteenpäin parin viime vuosikymmenen aikana. Olen...
Sienet ihmisten ja ympäristön hyvinvoinnin edistäjinä

KÄÄPÄ Mushrooms valmistaa suomalaisista luomusienistä funktionaalisia sieniuutteita. Yrityksen toiminnan...

Black Stuff – ravintolisien uusi musta
Black Stuff on ravintolisämarkkinoiden yksi puhutuimmista uutuuksista. Black Stuff syntyi tiederyhmän innovaationa...
Echinasan valmistetaan Suomessa viljellyistä punahatuista
Echinasan on Suomen puhtaassa luonnossa viljellyistä punahatuista valmistettu punahattu-uute,...
Onko verenpaineesi koholla?
Kalaöljyn omega-3-rasvahappojen, EPA:n ja DHA:n, suotuisa vaikutus verenpaineeseen on tutkimusten mukaan erityisen...
Fermentoitu puolukkamehu tukee tutkitusti suun terveyttä
Kotimaisilla marjoilla tiedetään olevan paljon hyviä ominaisuuksia, ja niiden terveysvaikutuksia on tutkittu...
Aloittelevan vitamiininkäyttäjän muistilista: tärkeimmät ravintolisät hyvinvointisi tueksi
Ravintolisäviidakossa seikkaillessa voi mennä helposti pää pyörälle. Valikoiman laajuus yllättää joskus jopa...

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.