category
Sinkki lyhentää flunssan kestoa – esittelyssä kätevät sinkkisuihkeet

Sinkki lyhentää flunssan kestoa – esittelyssä kätevät sinkkisuihkeet

Saara Aarnio

Oletko kokeillut sinkkituotteita flunssan hoidossa? Sinkin flunssaa ehkäisevästä vaikutuksesta on parin viime vuoden aikana uutisoitu ahkerasti ja suomalaiset syövätkin sinkkituotteita sinnikkäästi pahimpina flunssakausina. Puheet sinkin toimivuudesta flunssan hoidossa eivät suinkaan ole pelkkää uskomusta, vaan aiheesta on julkaistu useita päteviä tutkimuksia.

Sinkin tehoa tutkittiin Helsingin yliopistossa

Sinkin flunssaa lyhentävä vaikutus ylitti uutiskynnyksen keväällä 2017, kun Helsingin yliopiston dosentti Harri Hemilä julkaisi tutkimuksensa erilaisten sinkkityyppien flunssaa lyhentävästä vaikutuksesta ja sinkin oikeasta annostelusta flunssan hoidossa (Zinc lozenges and the common cold: a meta-analysis comparing zinc acetate and zinc gluconate, and the role of zinc dosage). 

Hemilä selvitti sinkkiasetaatin ja sinkkiglukonaatin eroa flunssan hoidossa seitsemän satunnaistetun tutkimuksen perusteella. Niiden mukaan imeskelty sinkki voi lyhentää flunssan kestoa 30 prosentilla, kunhan sinkin käyttäminen aloitetaan 24 tunnin sisällä flunssan puhkeamisesta. Osassa tutkimuksia sinkkiasetaatti lyhensi flunssan kestoa peräti 40 %. Toinen tutkimuksessa mukana ollut tehokas sinkin muoto oli sinkkiglysinaatti. Sinkki vapautuu tehokkaammin sinkkiasetaatista kuin sinkkiglukonaatista, minkä vuoksi asetaattia on ehdotettu parhaaksi sinkkisuolaksi imeskelytabletteja valmistettaessa.

Sinkillä on flunssan keston lyhentämisen lisäksi muitakin suotuisia terveysvaikutuksia, kuten normaalin hedelmällisyyden ylläpitäminen sekä terveiden hiusten, ihon ja luuston ylläpito. 

Miten paljon sinkkiä kannattaa ottaa?

Valtion ravitsemusneuvottelukunnan ravitsemussuosituksissa sinkin turvallisen päiväsaannin ylärajaksi on määritetty 25 mg. Hemilän tutkimuksessa sinkkiasetaatin flunssaa lyhentävät hyödyt saavutettiin kuitenkin 80–100 mg päiväannoksilla. Lyhyessä, kuuriluonteisessa hoidossa tällainen annostus on turvallinen, sillä ravitsemussuosituksissa mainittu yläraja on laskettu sinkin jatkuvalle käytölle. On tiedossa, että suuret annokset sinkkiä aiheuttavat korkeintaan vaarattomia vatsaoireita. 

SOS Health Sinkkiasetaatti + C-vitamiini Suusuihke

SOS Healthin sinkkisuihke on kätevä ja tehokas sinkkilisä erityisesti flunssakauden aikana käytettäväksi. Se sisältää sinkkiasetaatin lisäksi myös C-vitamiinia. Sekä sinkki että C-vitamiini edistävät immuunijärjestelmän normaalia toimintaa. 

Päiväannos SOS Healthin sinkkisuihketta sisältää:

  • 15 mg sinkkiasetaattia (150 % päivittäisen saannin vertailuarvosta)
  • 54 mg C-vitamiinia (67,5 % päivittäisen saannin vertailuarvosta)
  • 6 mg B5-vitamiinia (100 % päivittäisen saannin vertailuarvosta)

Puhdas+ Sinkki-Echina-C-vitamiinisuihke

Puhdas+ Sinkki-Echina-C-vitamiinisuihke on helppo ja toimiva tapa nauttia sinkkiä. Ksylitoililla makeutetussa sinkkisuihkeessa on sinkkibisglysinaatin lisäksi myös immuunijärjestelmän toimintaa tukevaa C-vitamiinia sekä auringonhattu-uutetta. 

Päiväannos (5–10 suihkausta) Puhdas+ Sinkki-Echina-C-vitamiinisuihketta sisältää:

  • 10-20 mg sinkkiglysinaattia (100-200 % päivittäisen saannin vertailuarvosta)
  • 50-100 mg auringonhattu-uutetta (mg) 
  • 80-160 mg C-vitamiinia (100-200 % päivittäisen saannin vertailuarvosta)

Sinkkisuihkeet ovat kätevä apu flunssan hoidossa

Lähteitä ja lisälukemista:

Sink­ki-imes­ke­ly­table­tit voi­vat ly­hen­tää fluns­san kes­toa yli 30 pro­sent­tia 

Tutkija: Sinkki toimii flunssan hoidossa – Sillä on merkitystä, missä muodossa sen otat

Sinkki-imes­ke­ly­tab­letit voivat lyhentää flunssan kestoa

Nämä kuusi asiaa sinun tulee tietää sinkistä, jos haluat hoitaa sillä flunssaa

Edellinen artikkeli

Kollageenia, magnesiumia ja orgaanista rikkiä liikunnalliseen elämäntyyliin

Seuraava artikkeli

Glutationi, elimistön huipputärkeä antioksidantti ja myrkkyjen eliminoija

Jätä kommentti

Huomioi, että luemme kaikki kommentit ennen julkaisua, koska haluamme pitää blogimme asiallisena.

Robottiesto: