Gluteeniton mansikkakakku saa maukkaan pohjan pähkinöistä, kaakaojauheesta ja taateleista ilman uunia. Väliin tulee mansikoita ja päälle kasa pehmeää marenkia. Nam!
Gluteenittoman mansikkakakun ainekset: (8 annosta)
Pohja
- 2 1/2 dl pekaanipähkinöitä (tai cashewpähkinöitä)
- 100 g kuivattuja taateleita (kivettömiä, pehmeitä)
- 1/2 dl kaakaojauhetta (tummaa)
- 1/2 dl kookosrasvaa (kylmäpuristettua kookosöljyä)
- 2 rkl vaahterasiirappia
- 1/4 tl suolaa
Täyte
- 10 dl mansikoita (tuoreita)
Marenki
- 3 kpl valkuaista
- 1 dl siirappia (muscovado- tai ruokokidesiirappia)
Gluteeniton mansikkakakku valmistuu näin:
-
Mittaa kaikki pohjan ainekset tehosekoittimeen.
-
Pyöräytä nopeasti karkeaksi seokseksi.
-
Painele seos vedellä kostutetuin sormin piirakkavuoan (Ø 22–24 cm) pohjalle ja reunoille. Nosta vuoka jääkaappiin tunniksi.
-
Perkaa mansikat.
-
Viipaloi tai paloittele ne pohjan päälle.
-
Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi kuivassa ja puhtaassa teräskulhossa.
-
Nosta teräskulho vesihauteen päälle ja kaada siirappi ohuena nauhana ja edelleen vatkaten valkuaisvaahtoon.
-
Vatkaa kunnes valkuais-siirappivaahto muuttuu paksummaksi ja sakeammaksi marengiksi, 5–10 minuuttia.
-
Lusikoi marenkikerros mansikoiden päälle. Tarjoa pian sillä marenki ei kestä pitkää seisottamista.
Resepti on A-lehtien, kakun kuvan on ottanut Satu Nyström. Resepti on julkaistu toukokuun 2019 Voi Hyvin -lehden välissä ilmestyneessä Hyvis -lehdessä