Gluteeniton pataleipä

Gluteeniton pataleipä

Huikeaksi hitiksi muodostunut pataleipä onnistuu loistavasti myös gluteenittomana. Porkkanamehu antaa gluteenittoman pataleivän taikinalle väriä ja makua ja siemenet sekä pähkinät tuovat rakennetta ja mehevyyttä.

Gluteenittomaan pataleipään tarvitset:

Gluteeniton pataleipä leivotaan näin:

  1. Yhdistä kulhossa kuivat aineet.
  2. Lämmitä mehu tai vesi reilusti kädenlämpöiseksi.
  3. Lisää neste jauhoseoksen joukkoon.
  4. Sekoita taikinaa sähkövatkaimen taikinakoukuilla muutaman minuutin ajan. Taikina saa olla kimmoisaa.
  5. Peitä kulho tiiviisti kelmulla tai kannella. Jätä se huoneenlämpöön 12–24 tunniksi.
  6. Kun taikina on saanut olla huoneenlämmössä 12-24 tuntia. Nosta tyhjä pata kylmään uuniin, ja laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen.
  7. Kumoa taikina jauhotetulle alustalle. Kääntele taikinaa muutaman kerran lastalla, mutta älä vaivaa.
  8. Ripottele pinnalle jauhoja ja peitä taikina puhtaalla leivinliinalla. Kohota työpöydällä 30 minuuttia.
  9. Ota pata uunista ja voitele se kevyesti rypsiöljyllä.
  10. Nosta taikina lastan avulla pataan. Peitä pata kannella ja nosta uuniin. Paista 30 minuuttia.
  11. Ota kansi pois ja laske uunin lämpötila 200 asteeseen. Jatka paistamista vielä 15 minuuttia, kunnes gluteeniton pataleipä on saanut kauniin värin ja rapean kuoren.

Kumoa vastapaistettu leipä pöydälle ja peitä liinalla, kunnes gluteeniton pataleipä pehmenee leikattavaksi.
Leipään saa paremman rakenteen, kun taikinaa vatkaa reippaasti. Gluteeniton pataleipä onnistuu myös ilman vatkaamista, jolloin siihen jää hieman isommat ilmakuplat. Käytä taikinanesteenä vettä tai tuoremehua. Taikinaan voit lisätä myös pellavan- tai seesaminsiemeniä. Erilaisilla gluteenittomilla jauhosekoituksilla saat vaihtelua taikinan makuun.

Pataleipä maistuu myös gluteenittomana.

 

 Resepti on A-lehtien, pataleivän kuva on ottanut Timo Pyykkö. Resepti on julkaistu toukokuun 2019 Voi Hyvin -lehden välissä ilmestyneessä Hyvis -lehdessä

Tähän liittyvät tuotteet

Edellinen artikkeli

Hunajaiset raakasuklaasydämet

Seuraava artikkeli

Gluteeniton mansikkakakku - Ilman uunia!

Näitä luetaan

Gluteenittomat vappuherkut

Perinteisistä vappuherkuista voi nauttia huolettomasti myös gluteenitonta ruokavaliota noudattavat. Gluteenittomat...

Kikherneresepti – helposti kasviproteiinia hummuksesta
Kikherne on hernekasveihin kuuluva palkokasvi, josta on helppoa ja edullista valmistaa erilaisia...
Gluteenittomat munkit
Mitäpä olisikaan vappu ilman munkkeja? Gluteenittomat vappumunkit valmistetaan gluteenittomilla jauhoilla, ja ne...
Gluteenittomat tippaleivät
Tippaleivät ovat perinteinen vappuherkku. Gluteeniton versio tippaleivistä onnistuu gluteenittomilla jauhoilla ja psylliumilla.
Ruokosokerista tehty sima
Vapun ykkösjuoma eli sima valmistuu kätevästi ruokosokerista. Katso herkullinen ja ennen kaikkea...
Ravinteikas luuliemi höystää kätevästi keitot ja muhennokset ja kohottaa niiden ravintoarvon uusiin sfääreihin
Paleoliittiseen ruokavalion harrastajien keskuudesta laajaan suosioon ponnahtanut luuliemi ei suinkaan ole mikään...
Hedelmäinen kookosmanna-tuorepuuro
Kookosmanna tuo uutta twistiä tuttuun tuorepuuroon. Kookosmannan makeuttama täyteläinen puuro tekee aamiaishetkestä...
Proteiiniletut kookosmannakastikkeella
Proteiiniletut sopivat mainiosti hieman kiireettömiin aamuihin. Ne sopivat vaikkapa aamutreenin jälkeen nautittavaksi,...
Chia-mustikkavanukas kookosmannasta
Chia-mustikkavanukas on erinomainen aamupala: paitsi että se sisältää vitamiineja, antioksidantteja ja muita...
Helppo soijasuikaleresepti: herkullinen curry soijasuikaleista
Soijasuikaleista syntyy helppoa ja täyttävää vegeruokaa käden käänteessä! Soyappetit Soijasuikaleet muistuttavat yllättävän...

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.