Pula-ajalta nykypäivän suosituksi terveysteeksi
Moni luonnossa viihtyvä on varmasti nähnyt koivujen rungoilla hiilenmustan rosoisen pahkuran, pakurikäävän (Inonotus Obliquus). Pakurikäävästä valmistettua teetä juotiin Suomessa pula-aikana teen ja kahvin asemasta ”tikkateenä”. Nyt pakurista on tullut jälleen suosittu terveystee ja immuunipuolustusta vahvistava rohdos. Pakurista on valmistettu jo vuosisatoja parantavaa juomaa ja sitä on käytetty ulkoisesti ihovaivoihin. Pakurikääpää on käytetty muun muassa vähentämään väsymystä, lisäämään työkykyä, ihottumiin ja höyryhengitettynä muiden yrttien kanssa hengitystietulehduksiin.
Antioksidantteja ja paljon muuta
Tutkimukset ovat osoittaneet pakurikäävän sisältävän suuren määrän antioksidantteja ja hyvinvointia edistäviä ainesosia. Se sisältää mun muassa kaliumia, magnesiumia, rautaa ja sinkkiä. Pakurikääpää sisältäviä valmisteita on teenä, jauheena ja ravintolisänä. Tieteellisen näytön sekä pitkän ja monipuolisen käyttöhistoriansa perusteella pakurikääpä on ansainnut Suomen Terveystuotekauppiaiden Liiton vuoden 2013 rohdoskasvin arvon.
Julkaistu alunperin 4.3.2013 Hyvinvoinnin vanhassa blogissa!