Reishin ja pakurin hyödyt terveyden tueksi - nyt helposti ja herkullisesti!

Reishin ja pakurin hyödyt terveyden tueksi - nyt helposti ja herkullisesti!

Funktionaaliset sienten hyödyt ovat mittavat: vahvempi vastustuskyky, parempi yleiskunto ja tyynempi mieli. Sienimaailman supersankareista suosiotaan kasvattavat erityisesti pakuri ja reishi, joiden avuista saat lisävihiä tämän jutun lukemalla.

Vaikka ylen trendikkäitä ovatkin, funktionaaliset sienet eivät ole mikään upouusi villitys. Rohdoksellisesti hyödynnettyjen sienten historia ulottuu vuosituhansien taakse. Erityisesti Kiinassa ja Japanissa funktionaaliset sienet ovat olennainen osa perinteistä kansanperinnettä. Kiinalainen farmakologin ja alkemistin Tao Hongjingin tiedetään käyttäneen rohdoksissaan reishiä (Ganoderma lucidum) jo 500-luvulla.

Reishin ja pakurin hyödyt

 “Kuolemattomuuden sienenäkin” tunnettua reishiä (Ganoderma lucidum, “lignzi”) on kiinalaisessa lääketieteessä käytetty erityisesti väsymyksen ja heikkouden lievittämiseen. Reishi on laajalti tunnettu yleisvahvistavana sienenä, joka vahvistaa vastustuskykyä ja tukee tasapainoista oloa. Suomessakin tyyneyttä tukevaa reishiä hyödynnetään laajasti esimerkiksi meditaation ja muun hiljeltymisen sekä joogaharjoitusten tukena.

Lehtipuiden lahottajasienenä kasvavan pakurin (Inonotus obliquus) käytöllä on Suomessa pitkät perinteet.  Sota-aikana pakuria keitettiin korvikehengessä “tikka-teeksi”.  Erityistä pakurissa on etenkin sen merkittävän  korkea antioksidanttipitoisuus; sen ORAC-arvo (Oxygen Radical Absorbance Capacity) on jopa 52.452. Arvo on melkoinen vaikkapa antioksidanttipitoisena tunnettuun metsämustikkaan (ORAC-arvo on 6.552) verrattuna. Kotoinen pakurimme onkin ankaraan ilmastoon oivallisesti adaptoitunut “suojelija”, joka auttaa ihmistäkin pysymään vahvana ja voimakkaana.

Uutta Suomessa: reishiä ja pakuria suihkemuodossa terveyden tueksi 

Funktionaalisten suosio kasvaa maailmalla kohisten. Etenkin USA:ssa sienibuumi (“Shroom boom”) vahvistuu vuosi toisensa perään. Jenkkimarkkinoilla terveysvaikutteiset sienet ovat edelleen yksi ravintolisäsektorin vahvimmin kasvavista tuoteryhmistä. Eikä mikään ihme: esimerkiksi oravanpyörässä ravaavat, tasapainoa havittelevat ja elinvoimansa kadottaneet ihmiset voivat saada tilanteeseensa helpotusta adaptogeenisesti toimivat sienistä.

Usein haasteena funktionaalisten sienten laajemmassa hyödyntämisessä on niiden maku, joka ei liiemmin makuhermoja hivele. Monet kokevat myös haasteeksi tuotemuodon: ravintolisäksi jalostettuna sienet on usein uutettu alkoholiin. Virolainen Nordaid on kehittänyt upouudet, hyvältä maistuvat ja helposti suuhun suhauteltavat sienisuihkeet yhteistyössä Tallinnan yliopiston kanssa. Suihkeet eivät sisällä lainkaan alkoholia vaan sienet on uutettu glyseroliin.

Nordaidin sienisuihkeiden avulla funktionaalisten sienten hyödyistä pääsee nauttimaan helposti ja tehokkaasti. Suihkemuotoisista ravintolisistä tehoaineet imeytyvät erinomaisesti suoraan suun limakalvoilta. Sienisuihkeita on kahta erilaista: pakurikääpää ja D-vitamiinia sisältävä sekä lakkakääpää ja C-vitamiinia sisältävä versio.

Pakurikääpää (“chaga”, Inonotus obliquus) ja D-vitamiinia sisältävä suusuihke on kehitetty aivan erityisesti vastustuskyvyn tueksi. Kylmän kauden terveyshaasteiden selättäjäksi sopiva suihke sisältää D-vitamiinin lisäksi 100 mg pakurikääpää, jonka terveyttä tukeviin avuihin lukeutuu erittäin korkea antioksidanttipitoisuus: pakurikäävän antioksidanttisuudesta kertova ORAC-arvo on tunnetusti monikymmenkertainen esimerkiksi mustikkaan verrattuna.

Reishiä eli lakkakääpää ja C-vitamiinia sisältävä suihke rauhoittaa hermostoa tukien tyyneyttä ja mielen tasapainoa. Reishi on yksi kiinalaisen lääketieteen arvostetuimmista antimista, jota kutsutaan myös “kuolemattomuuden sieneksi”.  Reishi sisältää runsaasti bioaktiivisia yhdisteitä, kuten polysakkarideja, triterpeenejä, peptidiä, proteiineja ja aminohappoja. Nämä yhdisteet antavat reishille sen tehokkaat terveysvaikutukset. Reishi on tunnettu myös adaptogeenisista vaikutuksistaan; se auttaa sopeutumaan stressiin ja palauttamaan tasapainon kehon eri järjestelmien välillä.

Testaa ja totea ihan itse sienisuihkeiden teho!

 

Tämän artikkelin terveysväitteiden perusteet/ EFSA:

M-2008-1061 / 3774 - Lentinula edodes (Common Name : Shitake) - Immune health

M-2008-1061 / 4112 - Reishi mushrooms (Ganoderma lucidum) and extracts - Immune support

M-2008-1061 /  4406 - Ganoderma lucidum-Mashroom-Reishi mushroom - Blood Cholesterol

M-2008-1061 /4407 - Ganoderma lucidum-Mashroom-Reishi mushroom - Physical Well-being

M-2008-1061 / 4408 - Ganoderma lucidum-herb-Ganodermataceae-Reishi-Ganoderma - Circulatory Health

 • C-vitamiini edistää immuunijärjestelmän normaalia toimintaa
 • C-vitamiini edistää solujen suojaamista hapettumisstressiltä
 • C-vitamiini auttaa vähentämään väsymystä ja uupumusta
 • C-vitamiini edistää normaalia energiaaineenvaihduntaa
 • C-vitamiini lisää raudan imeytymistä
 • C-vitamiini edistää hermoston normaalia toimintaa ja normaaleja psykologisia toimintoja
 • C-vitamiini edistää normaalia kollageenin muodostumista luuston, rustojen, ihon, hampaiden, ikenien ja verisuonten normaalia toimintaa varten 
 • D-vitamiini edistää immuunijärjestelmän normaalia toimintaa
 • D-vitamiini edistää normaalin lihastoiminnan ylläpitämistä
 • D-vitamiini edistää D-vitamiini edistää luiden ja hampaiden pysymistä normaaleina
 • D-vitamiini edistää edistää kalsiumin ja fosforin normaalia imeytymistä sekä veren normaalia kalsiumtasoa

Tähän liittyvät tuotteet:

Viisi vinkkiä raudan imeytymisen tehostamiseksi

Mitä aminohapot ovat?

Näitä luetaan

Suihkemuotoinen vitamiini käyttää ohituskaistaa – hyödynnä tehokas imeytyminen
Olet mitä syöt, on tuttu sanonta. Niin ruoan kuin ravintolisienkin...
5 vinkkiä aivojen hyvinvointiin, muistiin ja keskittymiseen
Elämme ajassa, joka kannustaa istumaan. Todella moni istuu päivän mittaan...
Kolmen viikon testi paljastaa: curaMIN helpottaa nivelvaivoja, 93 % testaajista raportoi selkeitä parannuksia
Sekä kliiniset kaksoissokkotutkimukset että biohakkereista koostuvan testiryhmän käyttökokemukset todistavat kiistattomasti Harmonia curaMINinin...
Geenitestauksen hyödyt stressinhallinnassa
Stressi on luonnollinen kehon ja mielen reaktio, joka käynnistyy tilanteissa,...
Kombucha – Parempi vaihtoehto perinteisille virvoitusjuomille
Se tunne, kun siemaiset kylmää virvoitusjuomaa kuumana kesäpäivänä tai saunan...

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.