Mehiläinen kukkasessa

Onko maca loppu?

Maca-juuri ilahduttaa jo monen ihmisen ruokapöytää. Maailmanlaajuisten saatavuusongelmien takia maca -tuotteet ovat kuitenkin päässeet monesta paikkaa tyystin loppumaan. Uutta satoa odotellessa suosittelemmekin testaamaan seuraavia macan kaltaisia adaptogeeneja: 

Ashwagandha

Ashwagandha-kasvin juurta on hyödynnetty kautta aikojen. Tämä "Intian ginsenginä" tunnettu kasvi on ollut yksi tärkeimmistä yrteistä intialaisille satojen vuosien ajan. Ashwagandha laskee kortisoli-hormonin ja nostaa serotoniinin määrää elimistössä. Ashwagandha on myös yksi maailman kuuluisimmista afrodisiakeista eli seksuaaliterveyden ja libidon ylläpitäjä. Sitä suositellaan lisäämään suorituskykyä, tasapainottamaan hormonituotantoa sekä muistin parantamiseen. Ashwagandha suositellaan myös stressiin, elämänmuutostilanteisiin sekä hermostolle.

Käyttö: Kylmiin ja kuumiin juomiin sekä pirtelöihin. Ashwagandhan käyttöä ei suositella kilpirauhasen vajaatoiminnasta kärsiville, raskaana olevilla tai imettäville, koska tutkimustietoa ashwagandhan vaikutuksista raskauteen ja imetykseen ei ole. 

Ginseng

Ginseng-juuri on yksi maailman vanhimmista ja tutkituimmista rohdoskasveista ja tunnettu vahva adaptogeeni. Ginseng tasapainottaa verenpainetta ja sykettä sekä lisää verenvirtausta aivoihin ja silmiin. Toimii piristeen kaltaisesti päivällä, lisää vastustuskykyä ja vahvistaa libidoa. Stressiin, väsymykseen ja uupumukseen, fyysisen ja psyykkisen vastustuskyvyn lisäämiseen, vanhuksille, erektio- ja eturauhasvaivoihin.

Käyttö: Kylmiin ja kuumiin juomiin. Ginseng ei sovi verenpainepotilaille eikä niille, joilla on veren hyytymistä estävä lääkitys (varfariini, aspiriini, hepariini). Ginsengiä ei suositella imsomniasta kärsiville eikä raskaana oleville tai imettäville, koska tutkimustietoa ginsengin vaikutuksista raskauteen ja imetykseen ei ole tehty. 

Mehiläisen siitepöly

Mehiläisten keräämä siitepöly tunnetaan maailman vanhimpana "ravintolisänä". Tätä 2500 vuotta vanhaa ja ominaisuuksiltaan todella ainutlaatuista ravintoa sanotaan jo ”lääketieteen isän” Hippokrateen suositelleen. Mehiläisen siitepöly sisältää mm. runsaasti C-vitamiinia sekä rautaa. Mehiläisen siitepöly sisältää myös runsaasti ravintokuitua, aminohappoja, proteiinia sekä fenoleita ja flavonoideja. Siitepölyä käytetään lisäämään energisyyttä, suorituskykyä ja - nopeutta sekä parantamaan palautumista urheilusuorituksesta ja tukemaan lihaskasvua. Siitepölyllä on huomattu olevan vaikutusta myös eturauhasen- ja sukupuolielinten toiminnalle sekä testosteronin muodostumiselle. Urheilijoille, väsyneille, stressiin, mieskuntoon, vastustuskykyyn.

Käyttö: Sellaisenaan esim. pirtelöihin, myslin tai jogurtin joukkoon. Korkeat lämpötilat tuhoavat siitepölyn herkkiä ainesosia. Imeytyy parhaiten veteen 12h liotettuna. Tuote ei sovi siitepölyallergisille, mutta sitä voidaan käyttää siitepölyallergian varovaisena siedätyshoitona aloittamalla käyttö esim. edellisenä syksynä yksi rae kerrallaan ja suurentamalla annostusta vähitellen. Mehiläisen siitepöly voi nostaa verenpainetta, joten kohonneesta verenpaineesta kärsivien on hyvä aloittaa tuotteen käyttö varovasti ja kysyä tarvittaessa neuvoa omalta lääkäriltään.

Mikä adaptogeeni?

Adaptogeenit ovat rohdoksia jotka vaikuttavat elimistön henkisiin ja fyysisiin stressitiloihin. Adaptogeenit tasapainottavat kehoa, lievittävät stressiä, palauttavat luontaista elinvoimaa ja useimmat niistä parantavat myös unen laatua. Ne eivät ole ruokaa, stimulantteja, unilääkkeitä eivätkä lääkkeitä, vaan jotakin näiden kaikkien väliltä. Adaptogeeneilla on hermostoa, umpieritysrauhasia ja immuunipuolustusta normalisoiva vaikutus.

 

Alunperin julkaistu 19.3.2015 Hyvinvoinnin blogissa.

Weleda Derma Baby - kun rakkaimman iho tarvitsee hoivaa

Maitohappobakteereita raskaus- ja imetysaikana?

Näitä luetaan

Mitä hyötyä on kalaöljystä?
Miten valita paras kalaöljy? Löytääksesi parhaan mahdollisen kalaöljyn, kannattaa kiinnittää huomiota alla...
Nauti keväästä - hengitä helpommin
Kevään siitepölykausi on alkanut harvinaisen aikaisin, sillä pähkinä ja leppä ovat...
Siitepölyallergia hävisi Karin Havupuu-uutejuomalle
Hannelea lapsesta asti vaivannut siitepölyallergia on ollut oireeton jo viisi vuotta....
Laktoferriinilisästä apua mataliin ferritiiniarvoihin
Laktoferriini on maidon luonnollinen ainesosa, joka eristetään maidosta erityisen erotusteknologian avulla....
hey'mo tekee hyvinvoinnista herkullista!

hey'Mo on tuoteperhe vitamiinivalmisteita, joiden nauttiminen saa hymyn huulille. Nimi hey'Mo on...

Optimoi terveytesi Nordic Kingsin härän sisäelintuotteilla
Ruoholla ruokitun härän sisäelimet kuuluvat maailman ravintorikkaimpiin ruokiin. Sisäelimillä on laajempi ravintoprofiili...
Punavalo hoitaa koko kehoa tutkitusti ja turvallisesti
Kirkasvalo on monelle tuttu apuväline kaamosajan väsymykseen, mutta mikä sitten on punavalo?...
Omega-3:n UUSI aikakausi – Balanstri Omega3+
Balanstri Omega3+ -kalaöljyvalmiste rantautui Suomeen vuonna 2017 yhteistyössä hollantilaisen...
Urheiluravitsemus – matka kohti olennaista
Liikkujan ravitsemuksessa on menty aika lailla eteenpäin parin viime vuosikymmenen aikana. Olen...
Sienet ihmisten ja ympäristön hyvinvoinnin edistäjinä

KÄÄPÄ Mushrooms valmistaa suomalaisista luomusienistä funktionaalisia sieniuutteita. Yrityksen toiminnan...

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.