Mehiläinen kukkasessa

Onko maca loppu?

Maca-juuri ilahduttaa jo monen ihmisen ruokapöytää. Maailmanlaajuisten saatavuusongelmien takia maca -tuotteet ovat kuitenkin päässeet monesta paikkaa tyystin loppumaan. Uutta satoa odotellessa suosittelemmekin testaamaan seuraavia macan kaltaisia adaptogeeneja: 

Ashwagandha

Ashwagandha-kasvin juurta on hyödynnetty kautta aikojen. Tämä "Intian ginsenginä" tunnettu kasvi on ollut yksi tärkeimmistä yrteistä intialaisille satojen vuosien ajan. Ashwagandha laskee kortisoli-hormonin ja nostaa serotoniinin määrää elimistössä. Ashwagandha on myös yksi maailman kuuluisimmista afrodisiakeista eli seksuaaliterveyden ja libidon ylläpitäjä. Sitä suositellaan lisäämään suorituskykyä, tasapainottamaan hormonituotantoa sekä muistin parantamiseen. Ashwagandha suositellaan myös stressiin, elämänmuutostilanteisiin sekä hermostolle.

Käyttö: Kylmiin ja kuumiin juomiin sekä pirtelöihin. Ashwagandhan käyttöä ei suositella kilpirauhasen vajaatoiminnasta kärsiville, raskaana olevilla tai imettäville, koska tutkimustietoa ashwagandhan vaikutuksista raskauteen ja imetykseen ei ole. 

Ginseng

Ginseng-juuri on yksi maailman vanhimmista ja tutkituimmista rohdoskasveista ja tunnettu vahva adaptogeeni. Ginseng tasapainottaa verenpainetta ja sykettä sekä lisää verenvirtausta aivoihin ja silmiin. Toimii piristeen kaltaisesti päivällä, lisää vastustuskykyä ja vahvistaa libidoa. Stressiin, väsymykseen ja uupumukseen, fyysisen ja psyykkisen vastustuskyvyn lisäämiseen, vanhuksille, erektio- ja eturauhasvaivoihin.

Käyttö: Kylmiin ja kuumiin juomiin. Ginseng ei sovi verenpainepotilaille eikä niille, joilla on veren hyytymistä estävä lääkitys (varfariini, aspiriini, hepariini). Ginsengiä ei suositella imsomniasta kärsiville eikä raskaana oleville tai imettäville, koska tutkimustietoa ginsengin vaikutuksista raskauteen ja imetykseen ei ole tehty. 

Mehiläisen siitepöly

Mehiläisten keräämä siitepöly tunnetaan maailman vanhimpana "ravintolisänä". Tätä 2500 vuotta vanhaa ja ominaisuuksiltaan todella ainutlaatuista ravintoa sanotaan jo ”lääketieteen isän” Hippokrateen suositelleen. Mehiläisen siitepöly sisältää mm. runsaasti C-vitamiinia sekä rautaa. Mehiläisen siitepöly sisältää myös runsaasti ravintokuitua, aminohappoja, proteiinia sekä fenoleita ja flavonoideja. Siitepölyä käytetään lisäämään energisyyttä, suorituskykyä ja - nopeutta sekä parantamaan palautumista urheilusuorituksesta ja tukemaan lihaskasvua. Siitepölyllä on huomattu olevan vaikutusta myös eturauhasen- ja sukupuolielinten toiminnalle sekä testosteronin muodostumiselle. Urheilijoille, väsyneille, stressiin, mieskuntoon, vastustuskykyyn.

Käyttö: Sellaisenaan esim. pirtelöihin, myslin tai jogurtin joukkoon. Korkeat lämpötilat tuhoavat siitepölyn herkkiä ainesosia. Imeytyy parhaiten veteen 12h liotettuna. Tuote ei sovi siitepölyallergisille, mutta sitä voidaan käyttää siitepölyallergian varovaisena siedätyshoitona aloittamalla käyttö esim. edellisenä syksynä yksi rae kerrallaan ja suurentamalla annostusta vähitellen. Mehiläisen siitepöly voi nostaa verenpainetta, joten kohonneesta verenpaineesta kärsivien on hyvä aloittaa tuotteen käyttö varovasti ja kysyä tarvittaessa neuvoa omalta lääkäriltään.

Mikä adaptogeeni?

Adaptogeenit ovat rohdoksia jotka vaikuttavat elimistön henkisiin ja fyysisiin stressitiloihin. Adaptogeenit tasapainottavat kehoa, lievittävät stressiä, palauttavat luontaista elinvoimaa ja useimmat niistä parantavat myös unen laatua. Ne eivät ole ruokaa, stimulantteja, unilääkkeitä eivätkä lääkkeitä, vaan jotakin näiden kaikkien väliltä. Adaptogeeneilla on hermostoa, umpieritysrauhasia ja immuunipuolustusta normalisoiva vaikutus.

 

Alunperin julkaistu 19.3.2015 Hyvinvoinnin blogissa.

Edellinen artikkeli

Weleda Derma Baby - kun rakkaimman iho tarvitsee hoivaa

Seuraava artikkeli

Maitohappobakteereita raskaus- ja imetysaikana?

Näitä luetaan

Celsius täydentää energistä elämäntyyliä täydellisesti
Celsius -energiajuomat on kehitelty kaikille, jotka nauttivat terveestä ja aktiivisesta elämäntyylistä.
Täysin uniikki Nokkos Kombucha valloittaa maistajansa
Aika ennen Nokkos Kombuchaa oli sekin hyvää aikaa. Suklaamaakari-Sampsa rakensi suklaatehtaita kuin...
Kauraverso on Vuoden 2022 Rohdoskasvi
Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto on valinnut perinteisenä luonnonlääkkeenä tunnetun kauraverson Vuoden 2022 Rohdoskasviksi....
Kotimaiset Express Diet -tuotteet moderneissa paastoissa
Erilaiset paastot ovat nousseet rakettimaisesti suosioon terveystietoisten kuluttajien keskuudessa. Näillä tarkoitetaan perinteisiä...
Vida NAC + seleeni vahvistaa immuniteettia
N-asetyylikysteiini+seleeni -tuote valittiin terveystuotealan vuoden 2022 Terveystuotteeksi, eikä syyttä. N-asetyylikysteiini on ravinnosta...
Hyvää sydämelle — hyvää koko keholle
Sydänviikkoa kannattaa viettää joka ikinen viikko: sinä ja sydämesi olette taatusti kaiken...
Vahva ja suomalainen Pinena-männynkuoriuutetabletti
Ravintorengas Oy on monelle tuttu terveysalan yritys, jonka Karin Havupuu-uutejuomaa on valmistettu...
Nordaid – innovatiivisia, tehokkaita ja laadukkaita vitamiinisuihkeita
Nordaid on Tallinnassa toimiva ravintolisävalmistaja, joka valmistaa korkealaatuisia vitamiineja, kivennäisaineita ja probiootteja....
Vogel-valmisteita eläinten hyvinvoinnin tueksi
Myös eläinten hyvinvoinnin tukemiseksi on olemassa erilaisia ravintolisiä ja rohdosvalmisteita. Esimerkiksi mietoja...
Nauti yrttisi fermentoituna
Terranova on tuonut ravintolisähyllyihin fermentoitujen yrttien valikoiman: kurkuman, inkiväärin, ashwagandhan ja mustan...

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.