Mehiläinen kukkasessa

Onko maca loppu?

Maca-juuri ilahduttaa jo monen ihmisen ruokapöytää. Maailmanlaajuisten saatavuusongelmien takia maca -tuotteet ovat kuitenkin päässeet monesta paikkaa tyystin loppumaan. Uutta satoa odotellessa suosittelemmekin testaamaan seuraavia macan kaltaisia adaptogeeneja: 

Ashwagandha

Ashwagandha-kasvin juurta on hyödynnetty kautta aikojen. Tämä "Intian ginsenginä" tunnettu kasvi on ollut yksi tärkeimmistä yrteistä intialaisille satojen vuosien ajan. Ashwagandha laskee kortisoli-hormonin ja nostaa serotoniinin määrää elimistössä. Ashwagandha on myös yksi maailman kuuluisimmista afrodisiakeista eli seksuaaliterveyden ja libidon ylläpitäjä. Sitä suositellaan lisäämään suorituskykyä, tasapainottamaan hormonituotantoa sekä muistin parantamiseen. Ashwagandha suositellaan myös stressiin, elämänmuutostilanteisiin sekä hermostolle.

Käyttö: Kylmiin ja kuumiin juomiin sekä pirtelöihin. Ashwagandhan käyttöä ei suositella kilpirauhasen vajaatoiminnasta kärsiville, raskaana olevilla tai imettäville, koska tutkimustietoa ashwagandhan vaikutuksista raskauteen ja imetykseen ei ole. 

Ginseng

Ginseng-juuri on yksi maailman vanhimmista ja tutkituimmista rohdoskasveista ja tunnettu vahva adaptogeeni. Ginseng tasapainottaa verenpainetta ja sykettä sekä lisää verenvirtausta aivoihin ja silmiin. Toimii piristeen kaltaisesti päivällä, lisää vastustuskykyä ja vahvistaa libidoa. Stressiin, väsymykseen ja uupumukseen, fyysisen ja psyykkisen vastustuskyvyn lisäämiseen, vanhuksille, erektio- ja eturauhasvaivoihin.

Käyttö: Kylmiin ja kuumiin juomiin. Ginseng ei sovi verenpainepotilaille eikä niille, joilla on veren hyytymistä estävä lääkitys (varfariini, aspiriini, hepariini). Ginsengiä ei suositella imsomniasta kärsiville eikä raskaana oleville tai imettäville, koska tutkimustietoa ginsengin vaikutuksista raskauteen ja imetykseen ei ole tehty. 

Mehiläisen siitepöly

Mehiläisten keräämä siitepöly tunnetaan maailman vanhimpana "ravintolisänä". Tätä 2500 vuotta vanhaa ja ominaisuuksiltaan todella ainutlaatuista ravintoa sanotaan jo ”lääketieteen isän” Hippokrateen suositelleen. Mehiläisen siitepöly sisältää mm. runsaasti C-vitamiinia sekä rautaa. Mehiläisen siitepöly sisältää myös runsaasti ravintokuitua, aminohappoja, proteiinia sekä fenoleita ja flavonoideja. Siitepölyä käytetään lisäämään energisyyttä, suorituskykyä ja - nopeutta sekä parantamaan palautumista urheilusuorituksesta ja tukemaan lihaskasvua. Siitepölyllä on huomattu olevan vaikutusta myös eturauhasen- ja sukupuolielinten toiminnalle sekä testosteronin muodostumiselle. Urheilijoille, väsyneille, stressiin, mieskuntoon, vastustuskykyyn.

Käyttö: Sellaisenaan esim. pirtelöihin, myslin tai jogurtin joukkoon. Korkeat lämpötilat tuhoavat siitepölyn herkkiä ainesosia. Imeytyy parhaiten veteen 12h liotettuna. Tuote ei sovi siitepölyallergisille, mutta sitä voidaan käyttää siitepölyallergian varovaisena siedätyshoitona aloittamalla käyttö esim. edellisenä syksynä yksi rae kerrallaan ja suurentamalla annostusta vähitellen. Mehiläisen siitepöly voi nostaa verenpainetta, joten kohonneesta verenpaineesta kärsivien on hyvä aloittaa tuotteen käyttö varovasti ja kysyä tarvittaessa neuvoa omalta lääkäriltään.

Mikä adaptogeeni?

Adaptogeenit ovat rohdoksia jotka vaikuttavat elimistön henkisiin ja fyysisiin stressitiloihin. Adaptogeenit tasapainottavat kehoa, lievittävät stressiä, palauttavat luontaista elinvoimaa ja useimmat niistä parantavat myös unen laatua. Ne eivät ole ruokaa, stimulantteja, unilääkkeitä eivätkä lääkkeitä, vaan jotakin näiden kaikkien väliltä. Adaptogeeneilla on hermostoa, umpieritysrauhasia ja immuunipuolustusta normalisoiva vaikutus.

 

Alunperin julkaistu 19.3.2015 Hyvinvoinnin blogissa.

Weleda Derma Baby - kun rakkaimman iho tarvitsee hoivaa

Maitohappobakteereita raskaus- ja imetysaikana?

Näitä luetaan

Miten optimoida ravintolisien imeytyminen?
Hyvinvointiamme edistää vain sellainen ravintolisä, jonka elimistö kykenee käyttämään hyödyksi.Tästä...
Luonnonsuola - Aarre Himalajan vuoristosta
Lempeä maku ja monien vaivojen apu. Paremmin ei voisi kuvailla luonnon todellista...
Wild Nutrition: 10 vuotta naisterveyden asialla
Wild Nutrition juhlii tänä vuonna tuotemerkkinsä 10-vuotismerkkipäivää.
Maitohappobakteerit kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin tukemisessa
Maitohappobakteeri on elävä bakteeri, joka tuottaa maitohappoa ja kiinnittyy suoliston...
5 syytä syödä D-vitamiinia
D-vitamiini, tunnetaan myös "aurinkovitamiinina", on yksi tärkeimmistä vitamiineista, jotka tukevat...
Mitä aminohapot ovat?
Aminohapot jaetaan ei-välttämättömiin aminohappoihin ja yhdeksään välttämättömään aminohappoon, joita on saatava riittävästi...
Reishin ja pakurin hyödyt terveyden tueksi - nyt helposti ja herkullisesti!
Funktionaaliset sienten hyödyt ovat mittavat: vahvempi vastustuskyky, parempi yleiskunto ja...
Viisi vinkkiä raudan imeytymisen tehostamiseksi
Maailman terveysjärjestön eli WHO:n mukaan peräti 30 % ihmisistä kärsii raudanpuutteesta....
C-vitamiinin terveyshyödyt tehokkaasti kehon käyttöön
C-vitamiini on vahva antioksidantti, joka tukee sekä immuunijärjestelmämme että hermostomme...

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.