Mehiläinen kukkasessa

Onko maca loppu?

Maca-juuri ilahduttaa jo monen ihmisen ruokapöytää. Maailmanlaajuisten saatavuusongelmien takia maca -tuotteet ovat kuitenkin päässeet monesta paikkaa tyystin loppumaan. Uutta satoa odotellessa suosittelemmekin testaamaan seuraavia macan kaltaisia adaptogeeneja: 

Ashwagandha

Ashwagandha-kasvin juurta on hyödynnetty kautta aikojen. Tämä "Intian ginsenginä" tunnettu kasvi on ollut yksi tärkeimmistä yrteistä intialaisille satojen vuosien ajan. Ashwagandha laskee kortisoli-hormonin ja nostaa serotoniinin määrää elimistössä. Ashwagandha on myös yksi maailman kuuluisimmista afrodisiakeista eli seksuaaliterveyden ja libidon ylläpitäjä. Sitä suositellaan lisäämään suorituskykyä, tasapainottamaan hormonituotantoa sekä muistin parantamiseen. Ashwagandha suositellaan myös stressiin, elämänmuutostilanteisiin sekä hermostolle.

Käyttö: Kylmiin ja kuumiin juomiin sekä pirtelöihin. Ashwagandhan käyttöä ei suositella kilpirauhasen vajaatoiminnasta kärsiville, raskaana olevilla tai imettäville, koska tutkimustietoa ashwagandhan vaikutuksista raskauteen ja imetykseen ei ole. 

Ginseng

Ginseng-juuri on yksi maailman vanhimmista ja tutkituimmista rohdoskasveista ja tunnettu vahva adaptogeeni. Ginseng tasapainottaa verenpainetta ja sykettä sekä lisää verenvirtausta aivoihin ja silmiin. Toimii piristeen kaltaisesti päivällä, lisää vastustuskykyä ja vahvistaa libidoa. Stressiin, väsymykseen ja uupumukseen, fyysisen ja psyykkisen vastustuskyvyn lisäämiseen, vanhuksille, erektio- ja eturauhasvaivoihin.

Käyttö: Kylmiin ja kuumiin juomiin. Ginseng ei sovi verenpainepotilaille eikä niille, joilla on veren hyytymistä estävä lääkitys (varfariini, aspiriini, hepariini). Ginsengiä ei suositella imsomniasta kärsiville eikä raskaana oleville tai imettäville, koska tutkimustietoa ginsengin vaikutuksista raskauteen ja imetykseen ei ole tehty. 

Mehiläisen siitepöly

Mehiläisten keräämä siitepöly tunnetaan maailman vanhimpana "ravintolisänä". Tätä 2500 vuotta vanhaa ja ominaisuuksiltaan todella ainutlaatuista ravintoa sanotaan jo ”lääketieteen isän” Hippokrateen suositelleen. Mehiläisen siitepöly sisältää mm. runsaasti C-vitamiinia sekä rautaa. Mehiläisen siitepöly sisältää myös runsaasti ravintokuitua, aminohappoja, proteiinia sekä fenoleita ja flavonoideja. Siitepölyä käytetään lisäämään energisyyttä, suorituskykyä ja - nopeutta sekä parantamaan palautumista urheilusuorituksesta ja tukemaan lihaskasvua. Siitepölyllä on huomattu olevan vaikutusta myös eturauhasen- ja sukupuolielinten toiminnalle sekä testosteronin muodostumiselle. Urheilijoille, väsyneille, stressiin, mieskuntoon, vastustuskykyyn.

Käyttö: Sellaisenaan esim. pirtelöihin, myslin tai jogurtin joukkoon. Korkeat lämpötilat tuhoavat siitepölyn herkkiä ainesosia. Imeytyy parhaiten veteen 12h liotettuna. Tuote ei sovi siitepölyallergisille, mutta sitä voidaan käyttää siitepölyallergian varovaisena siedätyshoitona aloittamalla käyttö esim. edellisenä syksynä yksi rae kerrallaan ja suurentamalla annostusta vähitellen. Mehiläisen siitepöly voi nostaa verenpainetta, joten kohonneesta verenpaineesta kärsivien on hyvä aloittaa tuotteen käyttö varovasti ja kysyä tarvittaessa neuvoa omalta lääkäriltään.

Mikä adaptogeeni?

Adaptogeenit ovat rohdoksia jotka vaikuttavat elimistön henkisiin ja fyysisiin stressitiloihin. Adaptogeenit tasapainottavat kehoa, lievittävät stressiä, palauttavat luontaista elinvoimaa ja useimmat niistä parantavat myös unen laatua. Ne eivät ole ruokaa, stimulantteja, unilääkkeitä eivätkä lääkkeitä, vaan jotakin näiden kaikkien väliltä. Adaptogeeneilla on hermostoa, umpieritysrauhasia ja immuunipuolustusta normalisoiva vaikutus.

 

Alunperin julkaistu 19.3.2015 Hyvinvoinnin blogissa.

Weleda Derma Baby - kun rakkaimman iho tarvitsee hoivaa

Maitohappobakteereita raskaus- ja imetysaikana?

Näitä luetaan

Suomalainen Leader – innovatiiviset urheiluravinteet ja eväät aktiiviseen elämään!
Leader on olemassa, jotta sinulla olisi mahdollisuus aktiiviseen ja terveelliseen, kokonaisvaltaisesti...
Top-tuotteet hyvinvoivaan kesään!
Kesällä lomaillaan, nautitaan hyvästä ruoasta ja yhteisestä ajasta perheen sekä ystävien kesken....
Suihkemuotoinen vitamiini käyttää ohituskaistaa – hyödynnä tehokas imeytyminen
Olet mitä syöt, on tuttu sanonta. Niin ruoan kuin ravintolisienkin...
5 vinkkiä aivojen hyvinvointiin, muistiin ja keskittymiseen
Elämme ajassa, joka kannustaa istumaan. Todella moni istuu päivän mittaan...
Kolmen viikon testi paljastaa: curaMIN helpottaa nivelvaivoja, 93 % testaajista raportoi selkeitä parannuksia
Sekä kliiniset kaksoissokkotutkimukset että biohakkereista koostuvan testiryhmän käyttökokemukset todistavat kiistattomasti Harmonia curaMINinin...
Geenitestauksen hyödyt stressinhallinnassa
Stressi on luonnollinen kehon ja mielen reaktio, joka käynnistyy tilanteissa,...

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.