Raskausvatsaansa pitelevä nainen

Maitohappobakteereita raskaus- ja imetysaikana?

Odottavan ja imettävän äidin tulee syödä monipuolisesti! Se on aina perustana, vaikka lisäravinteita käyttäisikin. Neuvolassa suositellaan käytettäväksi vähintään D-vitamiinia sekä foolihappoa ja tarvittaessa rautalisää ja raskaus- ja imetysajan monivitamiineja. Joissakin neuvoloissa suositellaan näiden lisäksi maitohappobakteerien ja omega-3-rasvahappojen käyttämistä sekä tapauskohtaisesti muitakin valmisteita tai tiettyjä ruoka-aineita.

Mitä hyötyä on maitohappobakteereista raskaus- ja imetysaikana?

Suomessa on tehty tutkimuksia asian tiimoilta sekä Turun että Helsingin yliopistoissa. Nämä, sekä ulkomailla tehdyt tutkimukset ovat osoittaneet, että raskauden aikana äidin käyttämät valmisteet suojaavat lasta myöhemmin allergioilta ja erilaisilta infektioilta. Vaikutus kestää jopa vuosia synnytyksen jälkeen. Esimerkkinä maitohappobakteerit ehkäisevät atooppisen ihottuman syntyä. Raskausajan diabeteksen ehkäisyssä maitohappobakteerivalmisteiden käytöllä on suotuisaa vaikutusta, jopa kaksi kolmesta raskausajan diabeteksista voitaisiin välttää maitohappobakteerivalmisteen säännöllisellä käytöllä! Raskausajan diabeteksesta kärsivien naisten määrä on Suomessa kasvanut viime vuosina paljon.

Raskausajan diabetes korjaantuu usein synnytyksen jälkeen, mutta on viitteitä siitä, että raskausajan diabeteksesta aiemmin kärsineet saavat myöhemmin herkemmin 2. tyypin diabeteksen. Lisäksi raskausajan diabeteksesta kärsivien äitien lapset kärsivät kasvaessaan useammin lihavuudesta ja heillä on suurempi riski diabeteksen syntyyn. Näitä tekijöitä pystytään hillitsemään maitohappobakteereita nauttimalla. 

Koliikkiin liittyen on saatu viitteitä, että maitohappobakteerien käyttö vaikuttaa positiviisesti koliikkioireisiin. Koliikkivauvojen suoliston bakteerifloora on epätasapainoinen ja se aiheuttaa vauvalle oireilua. Maitohappobakteerit tasapainottavat bakteerikantaa ja näin oireet vähenevät tai helpottuvat. Maitohappobakteereiden positiivista vaikutusta on tutkittu myös liittyen vauvojen ja lasten korvatulehduksiin, mutta näistä ei ole vielä tullut lopullisia tuloksia.

Miten maitohappobakteerit vaikuttavat painonhallintaan?

Kuten manittua, maitohappobakteerien käyttö lisää ja tasapainottaa suoliston bakteerikantaa, jos kanta on järkkynyt. Tämä pätee niin vauvojen, lapsien kuin aikuistenkin suolistoon. Hyvä bakteerikanta edesauttaa saapuvien energiaravintoaineiden hyväksikäyttöä ja estää liiallisen varastoitumisen. Liiallisella varastoitumisella on vaikutuksena mm. lihominen. Maitohappobakteerit eivät siis kuitenkaan ole "laihdutuspillereitä", vaan auttavat painonhallinnassa silloin, kun bakteerikanta on suolistossa järkkynyt niin, että energiaravintoaineiden liiallista varastoitumista on päässyt tapahtumaan.

Maitohappobakteereita suoraan vauvalle imetysaikana ja sen jälkeen?

Maitohappobakteerivalmisteita voi ja usein kannattaakin antaa vauvalle ja lapselle suoraan hänelle itselleen. Markkinoilla on jo useampia vauvojen ja lapsien omia tuotteita niin tippoina, kuin itse sekoitettavana jauheena. Näin maitohappobakteerit kulkeutuvat suoraan vauvalle äidinmaidon sijaan ja pääsevät nopeammin perille ja vaikuttamaan. Esimerkkinä jauheista kerrottakoon Biolatten Original-L, joka on erittäin pidetty ja suosittu tuote lapsiperheissä ja tipoista Bioteekin Probiootti Baby Maitohappobakteeritipat,  jotka on sekoitettu usein hyvin pienen vatsan kestävään auringonkukkaöljyyn.

 

Alunperin julkaistu 20.3.2015 Hyvinvoinnin vanhassa blogissa.

Onko maca loppu?

Lakkakäävästä apua heinänuhaan?

Näitä luetaan

Optimoi terveytesi Nordic Kingsin härän sisäelintuotteilla
Ruoholla ruokitun härän sisäelimet kuuluvat maailman ravintorikkaimpiin ruokiin. Sisäelimillä on laajempi ravintoprofiili...
Punavalo hoitaa koko kehoa tutkitusti ja turvallisesti
Kirkasvalo on monelle tuttu apuväline kaamosajan väsymykseen, mutta mikä sitten on punavalo?...
Omega-3:n UUSI aikakausi – Balanstri Omega3+
Balanstri Omega3+ -kalaöljyvalmiste rantautui Suomeen vuonna 2017 yhteistyössä hollantilaisen...
Urheiluravitsemus – matka kohti olennaista
Liikkujan ravitsemuksessa on menty aika lailla eteenpäin parin viime vuosikymmenen aikana. Olen...
Sienet ihmisten ja ympäristön hyvinvoinnin edistäjinä

KÄÄPÄ Mushrooms valmistaa suomalaisista luomusienistä funktionaalisia sieniuutteita. Yrityksen toiminnan...

Black Stuff – ravintolisien uusi musta
Black Stuff on ravintolisämarkkinoiden yksi puhutuimmista uutuuksista. Black Stuff syntyi tiederyhmän innovaationa...
Echinasan valmistetaan Suomessa viljellyistä punahatuista
Echinasan on Suomen puhtaassa luonnossa viljellyistä punahatuista valmistettu punahattu-uute,...
Onko verenpaineesi koholla?
Kalaöljyn omega-3-rasvahappojen, EPA:n ja DHA:n, suotuisa vaikutus verenpaineeseen on tutkimusten mukaan erityisen...
Fermentoitu puolukkamehu tukee tutkitusti suun terveyttä
Kotimaisilla marjoilla tiedetään olevan paljon hyviä ominaisuuksia, ja niiden terveysvaikutuksia on tutkittu...
Aloittelevan vitamiininkäyttäjän muistilista: tärkeimmät ravintolisät hyvinvointisi tueksi
Ravintolisäviidakossa seikkaillessa voi mennä helposti pää pyörälle. Valikoiman laajuus yllättää joskus jopa...

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.