category
Maitohappobakteereita raskaus- ja imetysaikana?

Maitohappobakteereita raskaus- ja imetysaikana?

Hyvinvoinnin Tavaratalo

Odottavan ja imettävän äidin tulee syödä monipuolisesti! Se on aina perustana, vaikka lisäravinteita käyttäisikin. Neuvolassa suositellaan käytettäväksi vähintään D-vitamiinia sekä foolihappoa ja tarvittaessa rautalisää ja raskaus- ja imetysajan monivitamiineja. Joissakin neuvoloissa suositellaan näiden lisäksi maitohappobakteerien ja omega-3-rasvahappojen käyttämistä sekä tapauskohtaisesti muitakin valmisteita tai tiettyjä ruoka-aineita.

Mitä hyötyä on maitohappobakteereista raskaus- ja imetysaikana?

Suomessa on tehty tutkimuksia asian tiimoilta sekä Turun että Helsingin yliopistoissa. Nämä, sekä ulkomailla tehdyt tutkimukset ovat osoittaneet, että raskauden aikana äidin käyttämät valmisteet suojaavat lasta myöhemmin allergioilta ja erilaisilta infektioilta. Vaikutus kestää jopa vuosia synnytyksen jälkeen. Esimerkkinä maitohappobakteerit ehkäisevät atooppisen ihottuman syntyä. Raskausajan diabeteksen ehkäisyssä maitohappobakteerivalmisteiden käytöllä on suotuisaa vaikutusta, jopa kaksi kolmesta raskausajan diabeteksista voitaisiin välttää maitohappobakteerivalmisteen säännöllisellä käytöllä! Raskausajan diabeteksesta kärsivien naisten määrä on Suomessa kasvanut viime vuosina paljon.

Raskausajan diabetes korjaantuu usein synnytyksen jälkeen, mutta on viitteitä siitä, että raskausajan diabeteksesta aiemmin kärsineet saavat myöhemmin herkemmin 2. tyypin diabeteksen. Lisäksi raskausajan diabeteksesta kärsivien äitien lapset kärsivät kasvaessaan useammin lihavuudesta ja heillä on suurempi riski diabeteksen syntyyn. Näitä tekijöitä pystytään hillitsemään maitohappobakteereita nauttimalla. 

Koliikkiin liittyen on saatu viitteitä, että maitohappobakteerien käyttö vaikuttaa positiviisesti koliikkioireisiin. Koliikkivauvojen suoliston bakteerifloora on epätasapainoinen ja se aiheuttaa vauvalle oireilua. Maitohappobakteerit tasapainottavat bakteerikantaa ja näin oireet vähenevät tai helpottuvat. Maitohappobakteereiden positiivista vaikutusta on tutkittu myös liittyen vauvojen ja lasten korvatulehduksiin, mutta näistä ei ole vielä tullut lopullisia tuloksia.

Miten maitohappobakteerit vaikuttavat painonhallintaan?

Kuten manittua, maitohappobakteerien käyttö lisää ja tasapainottaa suoliston bakteerikantaa, jos kanta on järkkynyt. Tämä pätee niin vauvojen, lapsien kuin aikuistenkin suolistoon. Hyvä bakteerikanta edesauttaa saapuvien energiaravintoaineiden hyväksikäyttöä ja estää liiallisen varastoitumisen. Liiallisella varastoitumisella on vaikutuksena mm. lihominen. Maitohappobakteerit eivät siis kuitenkaan ole "laihdutuspillereitä", vaan auttavat painonhallinnassa silloin, kun bakteerikanta on suolistossa järkkynyt niin, että energiaravintoaineiden liiallista varastoitumista on päässyt tapahtumaan.

Maitohappobakteereita suoraan vauvalle imetysaikana ja sen jälkeen?

Maitohappobakteerivalmisteita voi ja usein kannattaakin antaa vauvalle ja lapselle suoraan hänelle itselleen. Markkinoilla on jo useampia vauvojen ja lapsien omia tuotteita niin tippoina, kuin itse sekoitettavana jauheena. Näin maitohappobakteerit kulkeutuvat suoraan vauvalle äidinmaidon sijaan ja pääsevät nopeammin perille ja vaikuttamaan. Esimerkkinä jauheista kerrottakoon Biolatten Original-L, joka on erittäin pidetty ja suosittu tuote lapsiperheissä ja tipoista Bioteekin Probiootti Baby Maitohappobakteeritipat,  jotka on sekoitettu usein hyvin pienen vatsan kestävään auringonkukkaöljyyn.

 

Alunperin julkaistu 20.3.2015 Hyvinvoinnin vanhassa blogissa.

Edellinen artikkeli

Onko maca loppu?

Seuraava artikkeli

Lakkakäävästä apua heinänuhaan?

Jätä kommentti

Huomioi, että luemme kaikki kommentit ennen julkaisua, koska haluamme pitää blogimme asiallisena.

Robottiesto: