Raskausvatsaansa pitelevä nainen

Maitohappobakteereita raskaus- ja imetysaikana?

Odottavan ja imettävän äidin tulee syödä monipuolisesti! Se on aina perustana, vaikka lisäravinteita käyttäisikin. Neuvolassa suositellaan käytettäväksi vähintään D-vitamiinia sekä foolihappoa ja tarvittaessa rautalisää ja raskaus- ja imetysajan monivitamiineja. Joissakin neuvoloissa suositellaan näiden lisäksi maitohappobakteerien ja omega-3-rasvahappojen käyttämistä sekä tapauskohtaisesti muitakin valmisteita tai tiettyjä ruoka-aineita.

Mitä hyötyä on maitohappobakteereista raskaus- ja imetysaikana?

Suomessa on tehty tutkimuksia asian tiimoilta sekä Turun että Helsingin yliopistoissa. Nämä, sekä ulkomailla tehdyt tutkimukset ovat osoittaneet, että raskauden aikana äidin käyttämät valmisteet suojaavat lasta myöhemmin allergioilta ja erilaisilta infektioilta. Vaikutus kestää jopa vuosia synnytyksen jälkeen. Esimerkkinä maitohappobakteerit ehkäisevät atooppisen ihottuman syntyä. Raskausajan diabeteksen ehkäisyssä maitohappobakteerivalmisteiden käytöllä on suotuisaa vaikutusta, jopa kaksi kolmesta raskausajan diabeteksista voitaisiin välttää maitohappobakteerivalmisteen säännöllisellä käytöllä! Raskausajan diabeteksesta kärsivien naisten määrä on Suomessa kasvanut viime vuosina paljon.

Raskausajan diabetes korjaantuu usein synnytyksen jälkeen, mutta on viitteitä siitä, että raskausajan diabeteksesta aiemmin kärsineet saavat myöhemmin herkemmin 2. tyypin diabeteksen. Lisäksi raskausajan diabeteksesta kärsivien äitien lapset kärsivät kasvaessaan useammin lihavuudesta ja heillä on suurempi riski diabeteksen syntyyn. Näitä tekijöitä pystytään hillitsemään maitohappobakteereita nauttimalla. 

Koliikkiin liittyen on saatu viitteitä, että maitohappobakteerien käyttö vaikuttaa positiviisesti koliikkioireisiin. Koliikkivauvojen suoliston bakteerifloora on epätasapainoinen ja se aiheuttaa vauvalle oireilua. Maitohappobakteerit tasapainottavat bakteerikantaa ja näin oireet vähenevät tai helpottuvat. Maitohappobakteereiden positiivista vaikutusta on tutkittu myös liittyen vauvojen ja lasten korvatulehduksiin, mutta näistä ei ole vielä tullut lopullisia tuloksia.

Miten maitohappobakteerit vaikuttavat painonhallintaan?

Kuten manittua, maitohappobakteerien käyttö lisää ja tasapainottaa suoliston bakteerikantaa, jos kanta on järkkynyt. Tämä pätee niin vauvojen, lapsien kuin aikuistenkin suolistoon. Hyvä bakteerikanta edesauttaa saapuvien energiaravintoaineiden hyväksikäyttöä ja estää liiallisen varastoitumisen. Liiallisella varastoitumisella on vaikutuksena mm. lihominen. Maitohappobakteerit eivät siis kuitenkaan ole "laihdutuspillereitä", vaan auttavat painonhallinnassa silloin, kun bakteerikanta on suolistossa järkkynyt niin, että energiaravintoaineiden liiallista varastoitumista on päässyt tapahtumaan.

Maitohappobakteereita suoraan vauvalle imetysaikana ja sen jälkeen?

Maitohappobakteerivalmisteita voi ja usein kannattaakin antaa vauvalle ja lapselle suoraan hänelle itselleen. Markkinoilla on jo useampia vauvojen ja lapsien omia tuotteita niin tippoina, kuin itse sekoitettavana jauheena. Näin maitohappobakteerit kulkeutuvat suoraan vauvalle äidinmaidon sijaan ja pääsevät nopeammin perille ja vaikuttamaan. Esimerkkinä jauheista kerrottakoon Biolatten Original-L, joka on erittäin pidetty ja suosittu tuote lapsiperheissä ja tipoista Bioteekin Probiootti Baby Maitohappobakteeritipat,  jotka on sekoitettu usein hyvin pienen vatsan kestävään auringonkukkaöljyyn.

 

Alunperin julkaistu 20.3.2015 Hyvinvoinnin vanhassa blogissa.

Onko maca loppu?

Lakkakäävästä apua heinänuhaan?

Näitä luetaan

Kolmen viikon testi paljastaa: curaMIN helpottaa nivelvaivoja, 93 % testaajista raportoi selkeitä parannuksia
Sekä kliiniset kaksoissokkotutkimukset että biohakkereista koostuvan testiryhmän käyttökokemukset todistavat kiistattomasti Harmonia curaMINinin...
Geenitestauksen hyödyt stressinhallinnassa
Stressi on luonnollinen kehon ja mielen reaktio, joka käynnistyy tilanteissa,...
Kombucha – Parempi vaihtoehto perinteisille virvoitusjuomille
Se tunne, kun siemaiset kylmää virvoitusjuomaa kuumana kesäpäivänä tai saunan...
Monipuolinen magnesium – Löydä itsellesi sopivin!
Mitä on magnesium – ja mitä hyötyä sen nauttimisesta on?
Voita uupumus ja vahvista vastustuskykyä: Biohakkerin vinkit stressinhallintaan ja resilienssin kehittämiseen
Lue tästä jutusta biohakkeri & tietokirjailija Olli Sovijärven konkreettisia neuvoja stressinhallintaan, uupumuksesta...
Mihin lisäravinteita tarvitaan?
Mihin lisäravinteita tarvitaan ja mitkä ovat liikkujan kannalta tärkeimmät urheiluravinteet?
Luonnollinen apu positiivisempaan mielialaan
Natura Median Safran-kapselit on valmistettu Suomessa, ja ne sisältävät ainoana vaikuttavana aineenaan...

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.