Mitä mustakuminaöljy on?

Mitä mustakuminaöljy on?

Mustakuminaöljyä (eng. black seed oil) saadaan kasvista, joka on latinaksi nimeltään Nigella sativa. Öljy puristetaan sen siemenistä. Suomessa kasvi tunnetaan nimellä ryytineito. Sitä on viljelty jo tuhansia vuosia Lähi-idän ja Pohjois-Amerikan alueella, mutta voit kasvattaa sitä siemenistä myös omassa kotipuutarhassasi Suomessa.

Ryytineitoa ei tule kuitenkaan sekoittaa niihin Nigella-suvun kasveihin, joita kasvatetaan niiden kauniiden isojen kukkien ja koristeellisten siemenkotien takia. Nigella sativaa on pidetty perinteisenä rohdos- ja maustekasvina ja sillä on toki myös kauniit valkoiset tai sinisävyiset kukat, joskin esimerkiksi Nigella hispanicaa (espanjan neito) tai Nigella damascenaa (tarhaneito) vaatimattomammat.

Mustakuminan historia

Mustakuminaöljy on ollut erittäin arvostettu sekä ruoanlaitossa, että ihon ja hiusten hoidossa jo tuhansia vuosia. Sitä on käytetty myös lääkerohdoksena. Tiedämme tämän mm. siitä, että sitä on löydetty tuhansia vuosia vanhoista faaraoiden hautalöydöistä Egyptistä. Öljyä on myös mainittu muinaisissa egyptiläisissä lääketieteellisissä teksteissä, kuten Ebers-papyruksessa ja Kahyn-papyruksessa, jotka lukeutuvat vanhimpiin säilyneisiin lääketieteellisiin teksteihin. Ne ovat peräisin niinkin varhaiselta ajalta, kuin 1600-luvulta ennen yleistä ajanlaskua.

Mustakuminaöljyn käyttöä mainitaan myös antiikin Kreikan ja Rooman lääketieteellisissä teksteissä. Esimerkiksi Dioskorideen teoksessa "De Materia Medica" (n. vuosisata jälkeen yleisen ajanlaskun) mainitaan mustakuminaöljy ja sen lääkinnällisiä ominaisuuksia.

Mustakuminaöljyllä on ollut myös merkittävä rooli islamilaisessa perinteessä. Profeetta Muhammedin sanotaan maininneen mustakuminaöljyn parantavista ominaisuuksista ja suositelleen sen käyttöä erilaisiin vaivoihin. Tämä on vaikuttanut sen käyttöön Lähi-idän alueella vuosisatojen ajan. Näistä hyvin varhaisista ajoista mustakuminaöljyn käyttö on jatkunut meidän päiviimme saakka ja sitä on kutsuttu mm. ”elämän öljyksi” tai ”siunatuksi öljyksi”.

Mustakuminaöljyn ominaisuudet ja käyttö

Mustakuminaöljyn makua on kuvattu pähkinäiseksi ja mausteiseksi, joskin eri ihmiset saattavat kokea maun hieman eri tavoin. Jos tämä öljy on sinulle uusi tuttavuus, aloita sen maisteleminen ja käyttö mm. ruoanlaitossa pieninä määrinä, kunnes opit käyttämään ja annostelemaan sitä sinulle sopivalla tavalla.

Mustakuminaöljy on hyvin monipuolinen ja ravitseva öljy. Se sisältää sekä monityydyttymättömiä, että kertatyydyttymättömiä rasvahappoja ja mm. E-vitamiinia. Siinä on myös lukuisia fytokemikaaleja kuten tymolia.

Ruoanlaitossa mustakuminaöljy soveltuu mm. mausteisiin pääruokiin, smootheihin, leivontaan ja salaatteihin. Sen herkän rasvahappokoostumuksen vuoksi se säilyy parhaiten tiiviisti suljetussa pullossa jääkaapissa, eikä sitä ole suositeltava käyttää paistamiseen. Sen sijaan se kannattaa lisätä valmiisiin ruokiin ja juomiin, jotta sen sisältämät arvokkaat aineet säilyvät.

Mustakuminaöljy on myös erinomainen kosmetiikan ainesosa ja voit lisätä sitä pari tippaa hierontaöljyyn, ihovoiteeseen, shampooseen tai hoitoaineeseen.

5 syytä syödä D-vitamiinia

Maitohappobakteerit kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin tukemisessa

Näitä luetaan

Kolmen viikon testi paljastaa: curaMIN helpottaa nivelvaivoja, 93 % testaajista raportoi selkeitä parannuksia
Sekä kliiniset kaksoissokkotutkimukset että biohakkereista koostuvan testiryhmän käyttökokemukset todistavat kiistattomasti Harmonia curaMINinin...
Geenitestauksen hyödyt stressinhallinnassa
Stressi on luonnollinen kehon ja mielen reaktio, joka käynnistyy tilanteissa,...
Kombucha – Parempi vaihtoehto perinteisille virvoitusjuomille
Se tunne, kun siemaiset kylmää virvoitusjuomaa kuumana kesäpäivänä tai saunan...
Monipuolinen magnesium – Löydä itsellesi sopivin!
Mitä on magnesium – ja mitä hyötyä sen nauttimisesta on?
Voita uupumus ja vahvista vastustuskykyä: Biohakkerin vinkit stressinhallintaan ja resilienssin kehittämiseen
Lue tästä jutusta biohakkeri & tietokirjailija Olli Sovijärven konkreettisia neuvoja stressinhallintaan, uupumuksesta...
Mihin lisäravinteita tarvitaan?
Mihin lisäravinteita tarvitaan ja mitkä ovat liikkujan kannalta tärkeimmät urheiluravinteet?

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.