Mitä mustakuminaöljy on?

Mitä mustakuminaöljy on?

Mustakuminaöljyä (eng. black seed oil) saadaan kasvista, joka on latinaksi nimeltään Nigella sativa. Öljy puristetaan sen siemenistä. Suomessa kasvi tunnetaan nimellä ryytineito. Sitä on viljelty jo tuhansia vuosia Lähi-idän ja Pohjois-Amerikan alueella, mutta voit kasvattaa sitä siemenistä myös omassa kotipuutarhassasi Suomessa.

Ryytineitoa ei tule kuitenkaan sekoittaa niihin Nigella-suvun kasveihin, joita kasvatetaan niiden kauniiden isojen kukkien ja koristeellisten siemenkotien takia. Nigella sativaa on pidetty perinteisenä rohdos- ja maustekasvina ja sillä on toki myös kauniit valkoiset tai sinisävyiset kukat, joskin esimerkiksi Nigella hispanicaa (espanjan neito) tai Nigella damascenaa (tarhaneito) vaatimattomammat.

Mustakuminan historia

Mustakuminaöljy on ollut erittäin arvostettu sekä ruoanlaitossa, että ihon ja hiusten hoidossa jo tuhansia vuosia. Sitä on käytetty myös lääkerohdoksena. Tiedämme tämän mm. siitä, että sitä on löydetty tuhansia vuosia vanhoista faaraoiden hautalöydöistä Egyptistä. Öljyä on myös mainittu muinaisissa egyptiläisissä lääketieteellisissä teksteissä, kuten Ebers-papyruksessa ja Kahyn-papyruksessa, jotka lukeutuvat vanhimpiin säilyneisiin lääketieteellisiin teksteihin. Ne ovat peräisin niinkin varhaiselta ajalta, kuin 1600-luvulta ennen yleistä ajanlaskua.

Mustakuminaöljyn käyttöä mainitaan myös antiikin Kreikan ja Rooman lääketieteellisissä teksteissä. Esimerkiksi Dioskorideen teoksessa "De Materia Medica" (n. vuosisata jälkeen yleisen ajanlaskun) mainitaan mustakuminaöljy ja sen lääkinnällisiä ominaisuuksia.

Mustakuminaöljyllä on ollut myös merkittävä rooli islamilaisessa perinteessä. Profeetta Muhammedin sanotaan maininneen mustakuminaöljyn parantavista ominaisuuksista ja suositelleen sen käyttöä erilaisiin vaivoihin. Tämä on vaikuttanut sen käyttöön Lähi-idän alueella vuosisatojen ajan. Näistä hyvin varhaisista ajoista mustakuminaöljyn käyttö on jatkunut meidän päiviimme saakka ja sitä on kutsuttu mm. ”elämän öljyksi” tai ”siunatuksi öljyksi”.

Mustakuminaöljyn ominaisuudet ja käyttö

Mustakuminaöljyn makua on kuvattu pähkinäiseksi ja mausteiseksi, joskin eri ihmiset saattavat kokea maun hieman eri tavoin. Jos tämä öljy on sinulle uusi tuttavuus, aloita sen maisteleminen ja käyttö mm. ruoanlaitossa pieninä määrinä, kunnes opit käyttämään ja annostelemaan sitä sinulle sopivalla tavalla.

Mustakuminaöljy on hyvin monipuolinen ja ravitseva öljy. Se sisältää sekä monityydyttymättömiä, että kertatyydyttymättömiä rasvahappoja ja mm. E-vitamiinia. Siinä on myös lukuisia fytokemikaaleja kuten tymolia.

Ruoanlaitossa mustakuminaöljy soveltuu mm. mausteisiin pääruokiin, smootheihin, leivontaan ja salaatteihin. Sen herkän rasvahappokoostumuksen vuoksi se säilyy parhaiten tiiviisti suljetussa pullossa jääkaapissa, eikä sitä ole suositeltava käyttää paistamiseen. Sen sijaan se kannattaa lisätä valmiisiin ruokiin ja juomiin, jotta sen sisältämät arvokkaat aineet säilyvät.

Mustakuminaöljy on myös erinomainen kosmetiikan ainesosa ja voit lisätä sitä pari tippaa hierontaöljyyn, ihovoiteeseen, shampooseen tai hoitoaineeseen.

Tähän liittyvät tuotteet:

5 syytä syödä D-vitamiinia

Näitä luetaan

5 syytä syödä D-vitamiinia
D-vitamiini, tunnetaan myös "aurinkovitamiinina", on yksi tärkeimmistä vitamiineista, jotka tukevat...
Mitä aminohapot ovat?
Aminohapot jaetaan ei-välttämättömiin aminohappoihin ja yhdeksään välttämättömään aminohappoon, joita on saatava riittävästi...
Reishin ja pakurin hyödyt terveyden tueksi - nyt helposti ja herkullisesti!
Funktionaaliset sienten hyödyt ovat mittavat: vahvempi vastustuskyky, parempi yleiskunto ja...
Viisi vinkkiä raudan imeytymisen tehostamiseksi
Maailman terveysjärjestön eli WHO:n mukaan peräti 30 % ihmisistä kärsii raudanpuutteesta....
C-vitamiinin terveyshyödyt tehokkaasti kehon käyttöön
C-vitamiini on vahva antioksidantti, joka tukee sekä immuunijärjestelmämme että hermostomme...
Miksi söisin Spirulinaa ja Chlorellaa?
Esimerkiksi siksi, että kyseessä on kaksi maailman eniten lehtivihreää eli klorofylliä sisältävää,...
Infektiokierre poikki ja pitkäaikaissairauksiin helpotusta Pinenalla
Tuotteen keskeisenä vaikutuksena on laaja-alainen antioksidanttinen, antiallerginen, antiviraalinen, tulehdusta vaimentava sekä verenkiertoa...
Luuliemi - Noitajuoma vai voimajuoma
Nykypäivänä ravinnoksi käytettävistä eläimistä syödään pääasiassa pelkkä luustolihas. Hyödynnettäviä osia on...
PEA – parempi uni ja mieli
PEA:n hyvät vaikutukset voi huomata parantuneena unenlaatuna, levollisempana mielenä, kiputuntemuksien vähentymisenä...

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.