Kaksi mehulasia puutarjottimella

Keinoja herätellä keho kevääseen

Vieraileva kirjoittaja Hanna Jormanainen / Suomen Voimaruoka

Kevät on uuden aikaa niin luonnolle kuin ihmismielelle ja moni tykkää aloittaa uuden kierron samaan aikaan kasvuston rytmin kanssa kehon puhdistuksella ja paastoilla.

 

Paastot

Paasto on tauon pitämistä kiinteän ruoan nauttimisesta eli luopumista ravinnosta. Joskus paastossa kieltäydytään myös täysin nesteistä tai vain joistain ruokaryhmistä, kuten lihan syömisestä. Yleisesti paastojen koetaan lisäävän energiaa, helpottavan suolentoimintaa, kun suolikanava saa eheytyä ja levätä. Paasto toimii myös hyvänä tehostarttina terveellisempiin elämäntapoihin ja pysyvään painonhallintaan. Paasto ei ole kuitenkaan itsessään tapa laihtua pysyvästi. Paasto sopii periaatteessa kaikille terveille aikuisille, mutta ensikertalaisten tulee testata sitä korkeintaan viikon mittaisena. Toipilaille, raskaana oleville ja imettäville tai vahvan lääkityksen alla oleville paastoa ei suositella.

Yleisimpiä tapoja paastota

Mehupaasto: Mehupaastossa pidättäydytään kiinteästä ruuasta ja nautitaan kasvis- ja hedelmämehuja sekä kasvislientä esimerkiksi viikon ajan. Paastoon valmistautumiseen kuuluu ateriakokojen keventäminen hyvissä ajoin ennen paaston aloittamista ja niiden vähittäinen nostaminen takaisin.

Pätkäpaasto: Intermittent fasting eli pätkäpaastoilu tarkoittaa, että vuorokaudesta on varattu tietty aika syömiseen ja lopun aikaa paastotaan. Käytännössä siis yhtäjaksoista syömättömyyttä normaalia ruokailurytmiä pidempiä aikoja, kun jätetään esimerkiksi aamiainen väliin. Pätkäpaaston sanotaan muun muassa normalisoivan luontaista ruokailurytmiä ja nälänhallintaa, lisäävän henkistä hyvinvointia ja polttavan rasvaa.

Detox eli kehon puhdistus

Väsymys, eloton iho ja hidas ruoansulatus ovat mm. merkkejä siitä, että keho on ylikuormitettu kuona-aineilla. Saamme kuona-aineista ja myrkyistä 40 % hengitysilmasta, joten emme voi välttyä niiltä. Loput tulevat ravinnosta ja käyttämistämme kemikaaleista. Detox eli kehon puhdistus pyrkii poistamaan näitä kuona-aineita kehosta. Detox ei ole laihdutusmenetelmä, mutta sen aikana voi odottaa seuraavia hyötyjä: parantunut immuniteetti ja lisääntynyt energia, ihon ja hiustenkunnon parantuminen, ummetus ja suolisto-ongelmat vähenevät ja tunne-elämä tasapainottuu. Detox voi myös toimia paaston rinnalla ja sen tapaan starttina pysyvälle painonhallinnalle.

Puhdistus kannattaa aloittaa lisäämällä ruokavalioon lehtivihreitä sisältäviä viherjauheita kuten makeanveden leviä chlorellaa tai spirulinaa, sekä runsaasti vettä. Viherjauheet kannattaa nauttia sitrushedelmien kanssa juomina tai smoothieina, jolloin niiden monelle eksoottinen maku taittuu raikkaaksi. Chlorellaa ja spirulinaa on saatavina myös tablettimuotoisina jos koet että jauheiden käyttö ei sovi sinulle. Näiden levien sisältämä klorofylli eli lehtivihreä puhdistaa tehokkaasti kehoa. Lehtivihreä mm. hidastaa bakteerien kasvua, poistaa kehosta lääkeaineita ja myrkkyjä, sekä neutralisoi karsinogeeneja. Lehtivihreä myös niin ikään auttaa veren rakentamisessa ja puhdistumisessa, poistaa nesteitä sekä auttaa eri kudosten korjaamisessa. Lehtivihreää löytyy runsaasti myös Suomen luonnosta, mutta nämä mikrolevät chlorella ja  spirulina sisältävät sitä kaikista eniten maailmassa. Paitsi, että ne sisältävät runsaasti lehtivihreää, ovat ne monen muunkin aineen suhteen ravinnerikkaimpia kasveja, esimerkiksi proteiinien ja betakaroteenien suhteen.

Voit tukea puhdistusta myös merilevällä, jonka luontainen jodi mm. tehostaa aineenvaihduntaa ja tuhoaa viruksia ja bakteereja kehossa. Jos viherjauheet maistuvat mielestäsi turhan eksoottisilta tai tuntuvat vaikeilta käyttää tabletteinakin, on olemassa myös valmiiksi luontaisesti makeutettuja vaihtoehtoja kuten Voimaruoan Total 25. Total 25 on elimistön puhdistusmekanismeja tukeva voimaruokaseos valmiissa annospusseissa. Se sisältää lukuisia eri ainesosia ja useita vihreitä kuten orasmehujauheita, spirulinaa, chlorellaa ja nokkosta, sekä muita vihanneksia, hedelmiä, marjoja ja kasvikunnan entsyymejä. Se on makeutettu luontaisesti, joten jauhe ei vaadi lisäkseen muuta makeutusta ja käyttö on helppoa: sekoita yksi annospussi lasilliseen vettä ja nauti osana puhdistuskuureja.

Puhdistuskuurien ja paaston yhteydessä on tärkeää pitää huolta suoliston toiminnasta, sillä muuten kehosta irtautuvat kuonat eivät pääse poistumaan kehosta vaan pahimmassa tapauksessa imeytyvät takaisin ja aiheuttavat todella huonon olon. Puhdistuskuurien yhteyteen kuuluu usein annoskokojen pienentäminen joka ennestään lisää ummetusriskiä. Todella runsaskuituinen supersiemen chia tuo avun tähän. Suolen toiminnasta tulisi huolehtia myös varsinaisen paaston aikana. Näin ehkäistään mahdollisia paasto-oireita kuten päänsärkyä ja väsymystä. 

Puhdistava vihersmoothie (1 annos)

  • 1 päärynä tai vihreä omena
  • 2 dl kookos- tai kauramaitoa
  • 1 viipale tuoretta ananasta
  • 1 tl valitsemaasi viherjauhetta (esim. chlorellaa tai 1 pss Voimaruoka Total 25 -jauhetta)
  • Puolikas luomusitruuna kuorineen
  • (1 rkl hunajaa)

Kuori päärynä ja laita tehosekoittimeen. Kaada joukkoon maitojuoma. Mausta halutessasi hunajalla ja kaada joukkoon valitsemasi viherjauhe. Pese sitruuna ja poista siemenet ja lisää se joukkoon. Pyöräytä kuohkeaksi juomaksi. Tarkista maku ja kaada korkeaan lasiin. Nauti!

 

Alunperin julkaistu 14.4.2015 Hyvinvoinnin vanhassa blogissa. 

Hehkua hipiälle superfoodeilla

360 Wholefood – koko ruokaympyrä superfoodeilla

Näitä luetaan

Nauti keväästä - hengitä helpommin
Kevään siitepölykausi on alkanut harvinaisen aikaisin, sillä pähkinä ja leppä ovat...
Siitepölyallergia hävisi Karin Havupuu-uutejuomalle
Hannelea lapsesta asti vaivannut siitepölyallergia on ollut oireeton jo viisi vuotta....
Laktoferriinilisästä apua mataliin ferritiiniarvoihin
Laktoferriini on maidon luonnollinen ainesosa, joka eristetään maidosta erityisen erotusteknologian avulla....
hey'mo tekee hyvinvoinnista herkullista!

hey'Mo on tuoteperhe vitamiinivalmisteita, joiden nauttiminen saa hymyn huulille. Nimi hey'Mo on...

Optimoi terveytesi Nordic Kingsin härän sisäelintuotteilla
Ruoholla ruokitun härän sisäelimet kuuluvat maailman ravintorikkaimpiin ruokiin. Sisäelimillä on laajempi ravintoprofiili...
Punavalo hoitaa koko kehoa tutkitusti ja turvallisesti
Kirkasvalo on monelle tuttu apuväline kaamosajan väsymykseen, mutta mikä sitten on punavalo?...
Omega-3:n UUSI aikakausi – Balanstri Omega3+
Balanstri Omega3+ -kalaöljyvalmiste rantautui Suomeen vuonna 2017 yhteistyössä hollantilaisen...
Urheiluravitsemus – matka kohti olennaista
Liikkujan ravitsemuksessa on menty aika lailla eteenpäin parin viime vuosikymmenen aikana. Olen...
Sienet ihmisten ja ympäristön hyvinvoinnin edistäjinä

KÄÄPÄ Mushrooms valmistaa suomalaisista luomusienistä funktionaalisia sieniuutteita. Yrityksen toiminnan...

Black Stuff – ravintolisien uusi musta
Black Stuff on ravintolisämarkkinoiden yksi puhutuimmista uutuuksista. Black Stuff syntyi tiederyhmän innovaationa...

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.