Suklaapaloja ja pähkinöitä

Ilahduta ystävää synnittömällä suklaalla

Raakasuklaata sanotaan terveysruuaksi ja väittääpä sillä joku laihtuneenkin. Pitivät väitteet paikkansa tai eivät, raa´alla käsittelemättömällä kaakaolla on pitkä ihmiskäyttöhistoria ja sen arvostuksesta mm. Etelä-Amerikan kulttuureissa kertonee se, että kaakaota käytettiin valuuttana Mexico Cityssä vielä 1887-luvulle asti.

Raaka kaakao

Raakaa kaakaota saadaan trooppisten kaakaopuiden hedelmistä, joiden sisällä olevia siemeniä kutsutaan pavuiksi. Pavuista valmistetaan kylmäpuristamalla mm. kaakaomassaa ja siitä erikseen kuiva-aineeksi erotettua kaakaojauhetta ja kaakaon rasvaa eli kaakaovoita. Näitä kaikki voi käyttää raakasuklaan valmistukseen, joka on lähes täysin eri asia kuin ”tavallinen suklaa”, johon käytetyt kaakaopavut ovat harvoin niitä laadukkaimpia ja lisäksi niitä käsitellään paljon ennen suklaan valmistusprosessia. Kaakaon sekaan lisätään myös tällöin usein sokeria, maitoa ja muita aineita jolloin kaakaon osuus voi olla lopullisesta suklaasta hyvin minimaalinen ja terveysvaikutukset enää vähäisiä jos niitä on enää ollenkaan. Raaka kaakao on todella rikas antioksidanttien lähde. Siinä on itse asiassa yli 1000 bioaktiivista ainesosaa kuten, magnesiumia, rautaa, kalsiumia, sinkkiä, kuparia ja kaliumia sekä ravintokuituja, entsyymejä, antioksidantteja ja aminohappoja kuten arginiinia ja tryptofaania, joka on serotoniinin rakennusaine.

Raakasuklaa

Raakasuklaata on loppujen lopuksi aika yksinkertaista valmistaa kun on käytössä laadukkaat raaka-aineet. Maailmassa on kolme kaakaopapulajiketta, joista Criollo on kaikkein harvinaisin, vaikein ja kallein viljellä, sillä se tarvitsee oikeaa metsää menestyäkseen. Yllättäen Criollo on näistä kaikista myös pehmeimmän ja parhaan makuinen kaakaolajike.

Helppo ja herkullinen suklaa ystävänpäiväksi

Mikä olisi ystävänpäivänä läheiselle ihanampaa, kuin käsintehdyt suklaat joiden nauttiminen yhdessä tekee hyvää niin sielulle kuin ruumiille. Voimaruuan raakakaakaotuotteet ovat peräisin herkullisesta luomulaadun criollo-pavuista, joilla onnistut helposti.

  • 100 g Voimaruoka kaakaovoita ja 85 g Voimaruoka kaakaojauhetta tai jos haluat tummempaa suklaata, 200 g Voimaruoka raakakaakaomassaa
  • 75 g hunajaa
  • ripaus laadukasta suolaa
  • hyppysellinen aitoa vaniljajauhetta
  • lisäksi halutessasi erilaisia marjoja ja kookoshiutaleita

Sulata kaakaovoi vesihauteessa ja sekoita joukkoon hunaja, kaakaojauhe, vanilja ja suola. Mikäli käytät kaakaomassaa, sulata se ja lisää makeutus ja mausteet. Laita seos muottiin ja suklaa jähmettymään viileään. Ripottele joukkoon esim. tuoreita tai kuivattuja marjoja ja hedelmiä sekä kookoshiutaleita. Nauti ystävän kanssa! :)

 

Alunperin julkaistu 6.2.2015 Hyvinvoinnin vanhassa blogissa.

Konjac perunan, riisin ja pastan sijaan ruokalautasille?

Weleda Derma Baby - kun rakkaimman iho tarvitsee hoivaa

Näitä luetaan

Kolmen viikon testi paljastaa: curaMIN helpottaa nivelvaivoja, 93 % testaajista raportoi selkeitä parannuksia
Sekä kliiniset kaksoissokkotutkimukset että biohakkereista koostuvan testiryhmän käyttökokemukset todistavat kiistattomasti Harmonia curaMINinin...
Geenitestauksen hyödyt stressinhallinnassa
Stressi on luonnollinen kehon ja mielen reaktio, joka käynnistyy tilanteissa,...
Kombucha – Parempi vaihtoehto perinteisille virvoitusjuomille
Se tunne, kun siemaiset kylmää virvoitusjuomaa kuumana kesäpäivänä tai saunan...
Monipuolinen magnesium – Löydä itsellesi sopivin!
Mitä on magnesium – ja mitä hyötyä sen nauttimisesta on?
Voita uupumus ja vahvista vastustuskykyä: Biohakkerin vinkit stressinhallintaan ja resilienssin kehittämiseen
Lue tästä jutusta biohakkeri & tietokirjailija Olli Sovijärven konkreettisia neuvoja stressinhallintaan, uupumuksesta...
Mihin lisäravinteita tarvitaan?
Mihin lisäravinteita tarvitaan ja mitkä ovat liikkujan kannalta tärkeimmät urheiluravinteet?
Luonnollinen apu positiivisempaan mielialaan
Natura Median Safran-kapselit on valmistettu Suomessa, ja ne sisältävät ainoana vaikuttavana aineenaan...
Miten optimoida ravintolisien imeytyminen?
Hyvinvointiamme edistää vain sellainen ravintolisä, jonka elimistö kykenee käyttämään hyödyksi.Tästä...

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.