Kolmea erilaista pastaa

Konjac perunan, riisin ja pastan sijaan ruokalautasille?

Konjac tai konjak, miten kukin glukomannaanin haluaa nimetä, on jo usealle tuttu kuitukapseleina, erilaisten laihdutusvalmisteiden osana sekä tehokkaina ihonpuhdistussieninäkin. Mutta voisiko sitä käyttää myös perunan, riisin tai vaikkapa pastan tapaan ruokana ja samalla säästyä liialta energian saannilta näkemättä nälkää? Kyllä voi!

Diet Food on funktionaalisen terveysruoan tuotesarja, joka sisältää glukomannaanista, tarkemmin Aasiassa kasvavan Amorphophallus Konjac -kasvin vesiliukoisesta Glucomannan -kuidusta valmistetut nuudelin, riisin, spagetin ja fettucinen. Glukomannaanin lisäksi valmistuaineina on käytetty ainoastaan vettä sekä kalsiumhydrokloridia ja nimensä tuotteet saavat ulkomuodostaan. Tuotteet eivät näin ollen sisällä lainkaan sokeria, rasvaa, viljoja, gluteenia, soijaa tai keinotekoisia väri- ja makuaineita! 

Mitä glukomannan siis on? 

Glukomannan on kuitua, jota saadaan pökkövehkoihin kuuluvasta mukulapökkovehka-kasvista. Kasvi kasvaa sekä luonnonvaraisena että viljeltynä Aasiassa. Glukomannan saadaan kasvin maan sisällä kasvavasta juurakosta. Glukomannanista on jopa yli 45% kuitua, osa liukenevaa ja osa geeliytyvää, se on hyvin niukka energinen (100 grammassa 6,4 kcal, joista hiilihydraatteja 0,5 g), eikä se sisällä proteiinia tai rasvaa ollenkaan. Glukomannaani on myös luontaisesti gluteenitonta.

Aasiassa glukomannan on perinteinen perusruoka-aine. Glukomannan on saanut EFSAn (Euroopan elitarviketurvallisuuviranomainen) hyväksynnän sen laihduttavista vaikutuksista painonpudotuksessa, kun sen käyttö yhdistetään vähäenergiseen ruokavalioon. Tämän lisäksi EFSA on hyväksynyt glukomannaanin kolesterolia alentavan vaikutuksen. Kolesteroliin liittyvät ongelmat ovatkin Suomessa valitettavan yleisiä ja sairastumisriski on korkea monen vaikuttavan tekijän vuoksi. Konjac on myös listattu WHO:n (Maailman Terveysorganisaatio) terveellisien ruokien TOP10 listalle. Kolmen hengen testiryhmämme laittoi tämän kuitupitoisen vähäenergisen tuotesarjan testiin ja alla tulokset!

Yleisiä huomioita sarjan tuotteiden käytöstä

  • Glukomannan tulee huuhdella hyvin juoksevan veden alla ennen käyttöä. Pussia avatessa ei tarvitse pelästyä sieltä tulevaa ensituoksua, se häviää nopeasti eikä vaikuta makuun
  • Glukomannan tulee lisätä kiehuvaan veteen huuhtelun jälkeen, keittoaika kahdesta kolmeen minuuttiin
  • Keittämisen sijaan valmistustapana voi käyttää myös höyryttämistä, paistamista paistinpannulla tai uunissa
  • Kaikkien sarjan tuotteiden pakkauskoko on 260 g ja tästä määrästä 200 g on glukomannania. Tuote on säilötty veden ja kalsiumhydrokloridin sekotteeseen
  • Pakkauksesta riittää kahteen tai kolmeen ruoka-annokseen riippuen lisukkeista
  • Makunsa puolesta glukomannania voi käyttää minkä tahansa ruokien lisukkeena, lihojen, kalojen, vihannesten, marjojen, hedelmien jne. Vain mielikuvitus on rajana!
  • Glukomannania voi syödä myös kylmänä, kunhan se on ensin kuumennettu ja sen jälkeen jäähdytetty, esimerkiksi salaatteihin

 

Diet Food Riisi

Diet Food Riisi on Diet Foodin pienirakenteisin tuote, pienehköjä palloja, hieman isompia kuin oikea riisi.

Testaaja 2: Olin jostain syystä hyvin skeptinen testiin lähtiessäni. Yllätyin kuitenkin erittäin positiivisesti. Riisi ei maistunut oikein miltään, mutta hyvin maustetut broilerin rintafileet ja maissimuhennos toimi palleroiden kanssa tosi hyvin! Palleroita oli hieman vaikeampi syödä, kuin muita sarjan tuotteita, koska pyöreä muoto ja ominainen liukas pinta glukomannanissa asetti omat haasteensa. Toisaalta hyvä, koska näin pureskeluun tulee keskityttyä normaalia paremmin, se kun on hyvin tärkeä osa ruokailua! Nyt jään kyllä odottamaan innolla seuraavaa tarkemman dieetin kautta, koska tuolloin glukomannan tulee löytymään vaihteluna ruokalautaseltani ja voin ottaa päivän hiilarit jostain muualta näkemättä nälkää! Yhdestä pussukasta riitti mainiosti kahdelle hengelle. 

 

Diet Food Nuudeli

Diet Food Nuudelit ovat ohuita "tavallisen" riisinuudelin tapaisia.

Testaaja 3: Huuhdeltuani ja valutettuani nuudelit paistoin niitä hetken oliiviöljyssä. Joukkoon lisäsin yhden sipulin ja kolme valkosipulinkynttä sekä puolikkaan chilipalon. Hetken kuullottamisen jälkeen lisäsin joukkoon vielä eiliseltä jääneet kanapalat sekä kasan kaalisalaattia. Lopuksi vielä loraus kalakastiketta. Täytyy todeta, että koostumus on aivan yliveto gluteenittomiin riisinuudeleihin nähden, samoin näitä on todella ilo valmistaa (eivät klimppiydy!). Jos ei olisi ennalta tiennyt lautasella olevan glukomannaania ei sitä olisi osannut kyllä arvatakaan. Ruoka myös näytti hyvältä. Ainakin meidän perheessä tuote sai erinomaisen vastaanoton ja varmasti käytetään myös jatkossa. Meidän oli määrä testata myös riisinmallista Diet Foodia, mutta ajanpuutteen (kauppias unohti kertoa deadlinen..) vuoksi jäi toteuttamatta. Itse uskoisin, että nimenomaan paistettuna sopisi hyvin esimerkiksi risoton tai paellan joukkoon.  

Diet Food Spagetti

Diet Food Spagetti muistuttaa perinteistä spagettia. 

Testaaja 1: Spagetti on koostumukseltaan  nuudelin tapainen, mutta pehmeämpi. Valmistin kasviswokkia raastetusta porkkanasta, paprikasta, sipulista, herneistä sekä maissista ja maustoin hyvin suolalla, valkopippurilla ja soijakastikkeella. Söin noin puolet spagetista yhdellä aterialla. Vatsa tuntui kaksi tuntia ruokailun jälkeen vielä siltä, kuin olisi juuri syönyt. Kannattaakin nauttia ruoka rauhallisesti pureksien, sillä glukomannaani täyttää vatsaa tehokkaasti!  

Diet Food Fettucine

Diet Food Fettucine muistuttaa perinteistä leveämpää spagettia, kuten fettucine normaalina pastana on.

Testaaja 1: Valmistin Fettucinea paistettujen herkkusienten ja sipulin kaveriksi. Tämän lisäksi nautin aterialla salaattia, kurkkua ja pähkinöitä, joiden päälle lorautin hieman Oliiviöljy & balsamiviinietikkaa. Fettucinen koostumus oli vastaava, kuin tavallisessakin Fettucinessa. Tämän vuoksi Fettucinesta tulikin minulle sarjan suosikki!

Testaaja 2: Fettucine löysi kaverikseen lautaselle lohi-chiliwokkia. Fettucine muistutti hyvinkin paljon tavallista fettucinea, hieman liukkaampaa vain. Samalla tapaa, kuin muissakin sarjan tuotteissa kaipaa muu ruoka hyvän maustamisen, koska glukomannanin ominaismaku on hyvin mauton, mikä on oikeastaan ihan hyväkin asia. Nälkää sai odotella normaalia pidempään syötyäni puolet pussin sisällöstä wokin kanssa. Ehkäpä vähempikin siis riittäisi, jotta normaali ruokailurytmi ei kärsisi.

 

Nyt kannattaakin siis lähteä testaamaan sarjan tuotteita, jos mielii kuitupitoista vaihtelua lisäkkeeksi tai haluaa vaikkapa siirtää päivän kaloreita, hiilihydraatteja tai rasvoja muulle aterialle! Diet Food -ostoksille pääset tästä! 

 

Alunperin julkaistu 30.1.2015 Hyvinvoinnin vanhassa blogissa. 

Spirulina on Vuoden 2015 Rohdoskasvi

Ilahduta ystävää synnittömällä suklaalla

Näitä luetaan

Kolmen viikon testi paljastaa: curaMIN helpottaa nivelvaivoja, 93 % testaajista raportoi selkeitä parannuksia
Sekä kliiniset kaksoissokkotutkimukset että biohakkereista koostuvan testiryhmän käyttökokemukset todistavat kiistattomasti Harmonia curaMINinin...
Geenitestauksen hyödyt stressinhallinnassa
Stressi on luonnollinen kehon ja mielen reaktio, joka käynnistyy tilanteissa,...
Kombucha – Parempi vaihtoehto perinteisille virvoitusjuomille
Se tunne, kun siemaiset kylmää virvoitusjuomaa kuumana kesäpäivänä tai saunan...
Monipuolinen magnesium – Löydä itsellesi sopivin!
Mitä on magnesium – ja mitä hyötyä sen nauttimisesta on?
Voita uupumus ja vahvista vastustuskykyä: Biohakkerin vinkit stressinhallintaan ja resilienssin kehittämiseen
Lue tästä jutusta biohakkeri & tietokirjailija Olli Sovijärven konkreettisia neuvoja stressinhallintaan, uupumuksesta...
Mihin lisäravinteita tarvitaan?
Mihin lisäravinteita tarvitaan ja mitkä ovat liikkujan kannalta tärkeimmät urheiluravinteet?

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.