Spirulina on makean veden mikrolevä
Spirulina on makeassa vedessä elävä mikrolevä. Spirulinan sukuun kuuluu useita eri kasveja, mutta yleisimmin rohdoksena ja elintarvikkeena näistä käytetään neljää lajiketta: Spirulina maxima, Spirulina platensis, Spirulina pacifica ja Spirulina azteca. Spirulinaa esiintyy villinä, mutta sitä myös viljellään monipuolisuutensa vuoksi ravinto- ja rohdoskasvina.
Spirulinaa on jo atsteekkien aikana käytetty ravintona, mutta historiaa tutkittaessa on havaittu, että sen käyttö lopetettiin 1600-lukuun mennessä. Tutkijat epäilevät, että päivittäinen käyttö on tuolloin lopetettu järvien kuivuttua uudenlaisen viljelyn tieltä. Nykyään spiruliinaa tuotetaan Yhdysvalloissa (Haivaiji), Aasiassa (esim. Thaimaa) ja Intiassa.
Mitä Vuoden 2015 Rohdoskasvi sitten sisältää?
- 60 – 70 % on hyvin imeytyvää proteiinia (kuivatussa spirulinassa)
- 20 % hiilihydraattia
- 2 – 3 % rasvaa
- loput, n. 10 % vitamiineja
- 17 eri aminohappoa, joiden mukana kaikki 8 välttämätöntä aminohappoa
- A-vitamiinia
- B1-vitamiinia
- B6-vitamiinia
- B9-vitamiinia
- B12-vitamiinia
- E-vitamiinia
- K-vitamiinia
- beetakaroteenia
- mineraaleja, kuten fosforia, kaliumia, magnesiumia, mangaania, rautaa ja sinkkiä
- jopa 2 % klorofyllia eli lehtivihreää (spirulinan kuivapainosta)
Spirulinan muodot
Spirulinaa saa jauheena, puristeena sekä kapseleina. Sitä löytyy myös useiden viherjauheiden osana. Spirulinapuristeita voi pureskella sellaisenaan tai niellä kokonaisena. Jauhettuna sitä voi laittaa vaikkapa kastikkeisiin (erityisesti salaatinkastikkeet ja kylmät kastikkeet), smoothieihin, keittoihin, leipätaikinaan jne. Lisää spirulinaa varovasti myös makeisiin herkkuihin, kunhan muistat sen värjäävät ominaisuudet. Vihreä kakku ei välttämättä ole haluttu lopputulos, mutta toisaalta spirulina on myös oivallinen luonnon väriaine! 😉
Spirulinaa käytetään puhdistuskuureissa
Spirulinan sisältämät rikkipitoisten aminohappojen ja fykosyaniinin uskotaan toimivan kehonpuhdistajina. Tämän vuoksi spirulinaa käytetään erinomaisen ravintoarvonsa lisäksi myös puhdistuskuureissa. Spirulinan sisältämät beetakaroteeni ja klorofylli toimivat elimistössä antioksidantteina. Lisäksi spirulina toimii myös prebioottina eli sulamattomana kuituna, jota probiootit käyttävät ravinnokseen.
Jopa WHO, eli Maailman Terveysjärjestö ja YK, eli Yhdistyneet Kansakunnat ovat todenneet spirulinan edut ravitsemuksessa. Lisäksi NASA ja Euroopan avaruusjärjestöt ovat ehdottaneet spirulinaa viljelykasviksi pitkäaikaisille avaruuslennoille.
Spirulina onkin todellista superruokaa niin rohdoskasvina kuin raakaruoassa!