Spirulina on Vuoden 2015 Rohdoskasvi

Spirulina on Vuoden 2015 Rohdoskasvi

Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto valitsee vuosittain mm. vuoden rohdoskasvin. Vuoden 2015 rohdoskasviksi on valittu spirulina!

Spirulina on makean veden mikrolevä

Spirulina on makeassa vedessä elävä mikrolevä. Spirulinan sukuun kuuluu useita eri kasveja, mutta yleisimmin rohdoksena ja elintarvikkeena näistä käytetään neljää lajiketta: Spirulina maxima, Spirulina platensis, Spirulina pacifica ja Spirulina azteca. Spirulinaa esiintyy villinä, mutta sitä myös viljellään monipuolisuutensa vuoksi ravinto- ja rohdoskasvina.

Spirulinaa on jo atsteekkien aikana käytetty ravintona, mutta historiaa tutkittaessa on havaittu, että sen käyttö lopetettiin 1600-lukuun mennessä. Tutkijat epäilevät, että päivittäinen käyttö on tuolloin lopetettu järvien kuivuttua uudenlaisen viljelyn tieltä. Nykyään spiruliinaa tuotetaan Yhdysvalloissa (Haivaiji), Aasiassa (esim. Thaimaa) ja Intiassa.

Mitä Vuoden 2015 Rohdoskasvi sitten sisältää?

  • 60 – 70 % on hyvin imeytyvää proteiinia (kuivatussa spirulinassa)
  • 20 % hiilihydraattia
  • 2 – 3 % rasvaa
  • loput, n. 10 % vitamiineja
Pilkotaanpa spirulinan ravintosisältöä vielä hieman:
  • 17 eri aminohappoa, joiden mukana kaikki 8 välttämätöntä aminohappoa
  • A-vitamiinia
  • B1-vitamiinia
  • B6-vitamiinia
  • B9-vitamiinia
  • B12-vitamiinia
  • E-vitamiinia
  • K-vitamiinia
  • beetakaroteenia
  • mineraaleja, kuten fosforia, kaliumia, magnesiumia, mangaania, rautaa ja sinkkiä
  • jopa 2 % klorofyllia eli lehtivihreää (spirulinan kuivapainosta)

Spirulinan muodot

Spirulinaa saa jauheena, puristeena sekä kapseleina. Sitä löytyy myös useiden viherjauheiden osana. Spirulinapuristeita voi pureskella sellaisenaan tai niellä kokonaisena. Jauhettuna sitä voi laittaa vaikkapa kastikkeisiin (erityisesti salaatinkastikkeet ja kylmät kastikkeet), smoothieihin, keittoihin, leipätaikinaan jne. Lisää spirulinaa varovasti myös makeisiin herkkuihin, kunhan muistat sen värjäävät ominaisuudet. Vihreä kakku ei välttämättä ole haluttu lopputulos, mutta toisaalta spirulina on myös oivallinen luonnon väriaine! 😉

Spirulinaa käytetään puhdistuskuureissa

Spirulinan sisältämät rikkipitoisten aminohappojen ja fykosyaniinin uskotaan toimivan kehonpuhdistajina. Tämän vuoksi spirulinaa käytetään erinomaisen ravintoarvonsa lisäksi myös puhdistuskuureissa. Spirulinan sisältämät beetakaroteeni ja klorofylli toimivat elimistössä antioksidantteina. Lisäksi spirulina toimii myös prebioottina eli sulamattomana kuituna, jota probiootit käyttävät ravinnokseen. 

Jopa WHO, eli Maailman Terveysjärjestö ja YK, eli Yhdistyneet Kansakunnat ovat todenneet spirulinan edut ravitsemuksessa. Lisäksi NASA ja Euroopan avaruusjärjestöt ovat ehdottaneet spirulinaa viljelykasviksi pitkäaikaisille avaruuslennoille.

Spirulina onkin todellista superruokaa niin rohdoskasvina kuin raakaruoassa!

Uusi elämä ja kuinka se startataan

Konjac perunan, riisin ja pastan sijaan ruokalautasille?

Näitä luetaan

Valitse itsellesi se sopivin maitohappobakteeri
Valitse itsellesi se sopivin maitohappobakteeri
Ecolomega – ultratuoretta ja raikasta öljyä suoraan kalasta!
Mitä seikkoja kannattaa ottaa huomioon kalaöljyvalmistetta valittaessa, ja miksi olemme täysin vakuuttuneita,...
Tarjoa lapsellesi parasta
Yhä useampi vanhempi haluaa huolehtia lapsensa hyvinvoinnista entistä puhtaammin ja luonnollisemmin.
Suomalainen Leader – innovatiiviset urheiluravinteet ja eväät aktiiviseen elämään!
Leader on olemassa, jotta sinulla olisi mahdollisuus aktiiviseen ja terveelliseen, kokonaisvaltaisesti...
Top-tuotteet hyvinvoivaan kesään!
Kesällä lomaillaan, nautitaan hyvästä ruoasta ja yhteisestä ajasta perheen sekä ystävien kesken....
Suihkemuotoinen vitamiini käyttää ohituskaistaa – hyödynnä tehokas imeytyminen
Olet mitä syöt, on tuttu sanonta. Niin ruoan kuin ravintolisienkin...
5 vinkkiä aivojen hyvinvointiin, muistiin ja keskittymiseen
Elämme ajassa, joka kannustaa istumaan. Todella moni istuu päivän mittaan...

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.