A-vitamiinin puutos voi johtaa näön heikkenemiseen ja limakalvojen vaurioihin

A-vitamiinin puutos voi johtaa näön heikkenemiseen ja limakalvojen vaurioihin

Bold Apps

A-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini ja välttämätön ravintoaine, jota elimistö tarvitsee näkökyvyn ylläpitoon, solujen kasvuun, kudosten erilaistumiseen ja suvunjatkamiskykyyn sekä sikiönkehitykseen. Elimistö ei pysty itse valmistamaan A-vitamiinia, joten sitä on saatava ravinnosta. Varsinaista A-vitamiinia eli retinolia on eläinkunnan tuotteissa. Sen parhaita lähteitä ovat maksa, kananmuna, voi, margariini sekä rasvaiset maitovalmisteet. A-vitamiinin esiasteita ovat karoteenit, jotka muuttuvat elimistössä retinoliksi. Tärkein näistä on beetakaroteeni jota on erityisen runsaasti porkkanassa, parsakaalissa ja yleensä oranssinpunaisissa sekä tummanvihreissä kasviksissa ja hedelmissä.

Pidä huolta silmistä ja näkökyvystä

Tiedetään että A-vitamiini on erityisen tärkeä näkökyvylle. A-vitamiinin selvissä puutostiloissa tyypilliset oireet huomataan usein ensimmäisenä silmissä, joissa se estää näköpigmentin muodostumista ja aiheuttaa näkökyvyn, erityisesti hämäränäön huononemista sekä sarveiskalvomuutoksia. Näkemiseen tarvitaan jatkuvasti näköpigmentin uusiutumista johon taas A-vitamiini on välttämätön. Jopa puolet A-vitamiinista kuluu näkökyvyn ylläpitoon. Pitkään jatkuneesta vakavasta puutoksesta voi seurata sokeus. A-vitamiini onkin tärkein syy lasten sokeuteen koko maailmassa, jossa ainakin puoli miljoonaa lasta sokeutuu joka vuosi. Kehittyneissä maissa tällainen puutos on onneksi harvinainen. Sen syynä on yleensä jokin imeytymishäiriö.

Tärkeä vitamiini myös limakalvoille

A-vitamiinin puutoksessa monissa kudoksissa normaalisti limaa erittävät solut korvautuvat sarveisainetta tuottavilla soluilla. Erityisen herkkiä kudoksia puutteelle ovat sarveiskalvot, henkitorvi, pienemmät hengitystiet, iho, sylkirauhaset sekä kivekset. Huulten kuivuminen ja halkeileminen sekä ihon kuivuminen ovat tyypillisiä oireita. Myös suoliston limakalvot voivat sarveistua ja limaa erittävät solut vähentyä. Siksi suolisto-ongelmista ja sairauksista kärsivien kannattaa kiinnittää huomiota A-vitamiiniin saantiin.

Retinolin ja beetakaroteenin imeytyvyydessä suuri ero

Retinolin ja karoteenien vaikutus sekä imeytyvyys elimistöön on erilainen. Retinolit imeytyvät hyvin saadusta määrästä riippumatta, kun taas karoteenien imeytyminen huononee saannin ollessa runsasta. Tämä onkin harvinaista, koska usein kasviperäiset ravintoaineet ovat erityisen hyviä imeytymään. Beetakaroteenin vitamiinivaikutus on vain kuudesosa retinolin vaikutuksesta. Yleinen virheellinen käsitys on, että antamalla beetakaroteenia voidaan saada korjattua A-vitamiinin puute. Vaikka saataisiin runsaasti beetakaroteenia, elimistö muodostaa siitä A-vitamiinia korkeintaan 3000 IU päivässä. Jos halutaan saada A-vitamiinin todelliset vaikutukset hyödynnettyä, on otettava erikseen A-vitamiinia. Huomioitavaa on myös se, että jodin puute häiritsee karoteenin muuttumista A-vitamiiniksi. A-vitamiinin puutoksessa retinyylipalmitaatti on turvallinen ja tehokas A-vitamiinin muoto. Luonnollisia A-vitamiini johdannaisia ei saa sekoittaa synteettisiin retinoideihin, joita erikoislääkärit määräävät esimerkiksi vaikeisiin ihosairauksiin.

Terveyskaupoista löytyy muutamia A-vitamiinivalmisteita, esimerkiksi retinyylipalmitaattia sisältäviä A-vitamiinitippoja.

Tiesitkö että:

  • Raakojen vihannesten vitamiineista keho pystyy hyödyntämään vain osan, kun taas hellävaraisesti kypsennetyistä tai mehuksi puristetuista vihanneksista sekä kasviöljyistä keho pystyy käyttämään hyväkseen enemmän.
  • Toisaalta ruoka-aineiden liian kova kuumennus voi tuhota A-vitamiinin. Elintarvikkeiden A-vitamiineissa on myös huono säilyvyys, mikäli ne altistuvat ilmalle ja valolle. 

Edellinen artikkeli

Muista huolehtia tärkeimmästä pääomastasi – aivoista

Seuraava artikkeli

Hengästymistä ja väsymystä? Tutkituta veren rauta-arvot

Jätä kommentti

Huomioi, että luemme kaikki kommentit ennen julkaisua, koska haluamme pitää blogimme asiallisena.

Robottiesto: