A-vitamiinipitoisia porkkanoita ja porkkanamehua

A-vitamiinin puutos voi johtaa näön heikkenemiseen ja limakalvojen vaurioihin

A-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini ja välttämätön ravintoaine, jota elimistö tarvitsee näkökyvyn ylläpitoon, solujen kasvuun, kudosten erilaistumiseen ja suvunjatkamiskykyyn sekä sikiönkehitykseen. Elimistö ei pysty itse valmistamaan A-vitamiinia, joten sitä on saatava ravinnosta. Varsinaista A-vitamiinia eli retinolia on eläinkunnan tuotteissa. Sen parhaita lähteitä ovat maksa, kananmuna, voi, margariini sekä rasvaiset maitovalmisteet. A-vitamiinin esiasteita ovat karoteenit, jotka muuttuvat elimistössä retinoliksi. Tärkein näistä on beetakaroteeni jota on erityisen runsaasti porkkanassa, parsakaalissa ja yleensä oranssinpunaisissa sekä tummanvihreissä kasviksissa ja hedelmissä.

Pidä huolta silmistä ja näkökyvystä

Tiedetään että A-vitamiini on erityisen tärkeä näkökyvylle. A-vitamiinin selvissä puutostiloissa tyypilliset oireet huomataan usein ensimmäisenä silmissä, joissa se estää näköpigmentin muodostumista ja aiheuttaa näkökyvyn, erityisesti hämäränäön huononemista sekä sarveiskalvomuutoksia. Näkemiseen tarvitaan jatkuvasti näköpigmentin uusiutumista johon taas A-vitamiini on välttämätön. Jopa puolet A-vitamiinista kuluu näkökyvyn ylläpitoon. Pitkään jatkuneesta vakavasta puutoksesta voi seurata sokeus. A-vitamiini onkin tärkein syy lasten sokeuteen koko maailmassa, jossa ainakin puoli miljoonaa lasta sokeutuu joka vuosi. Kehittyneissä maissa tällainen puutos on onneksi harvinainen. Sen syynä on yleensä jokin imeytymishäiriö.

Tärkeä vitamiini myös limakalvoille

A-vitamiinin puutoksessa monissa kudoksissa normaalisti limaa erittävät solut korvautuvat sarveisainetta tuottavilla soluilla. Erityisen herkkiä kudoksia puutteelle ovat sarveiskalvot, henkitorvi, pienemmät hengitystiet, iho, sylkirauhaset sekä kivekset. Huulten kuivuminen ja halkeileminen sekä ihon kuivuminen ovat tyypillisiä oireita. Myös suoliston limakalvot voivat sarveistua ja limaa erittävät solut vähentyä. Siksi suolisto-ongelmista ja sairauksista kärsivien kannattaa kiinnittää huomiota A-vitamiiniin saantiin.

Retinolin ja beetakaroteenin imeytyvyydessä suuri ero

Retinolin ja karoteenien vaikutus sekä imeytyvyys elimistöön on erilainen. Retinolit imeytyvät hyvin saadusta määrästä riippumatta, kun taas karoteenien imeytyminen huononee saannin ollessa runsasta. Tämä onkin harvinaista, koska usein kasviperäiset ravintoaineet ovat erityisen hyviä imeytymään. Beetakaroteenin vitamiinivaikutus on vain kuudesosa retinolin vaikutuksesta. Yleinen virheellinen käsitys on, että antamalla beetakaroteenia voidaan saada korjattua A-vitamiinin puute. Vaikka saataisiin runsaasti beetakaroteenia, elimistö muodostaa siitä A-vitamiinia korkeintaan 3000 IU päivässä. Jos halutaan saada A-vitamiinin todelliset vaikutukset hyödynnettyä, on otettava erikseen A-vitamiinia. Huomioitavaa on myös se, että jodin puute häiritsee karoteenin muuttumista A-vitamiiniksi. A-vitamiinin puutoksessa retinyylipalmitaatti on turvallinen ja tehokas A-vitamiinin muoto. Luonnollisia A-vitamiini johdannaisia ei saa sekoittaa synteettisiin retinoideihin, joita erikoislääkärit määräävät esimerkiksi vaikeisiin ihosairauksiin.

Terveyskaupoista löytyy muutamia A-vitamiinivalmisteita, esimerkiksi retinyylipalmitaattia sisältäviä A-vitamiinitippoja.

Tiesitkö että:

  • Raakojen vihannesten vitamiineista keho pystyy hyödyntämään vain osan, kun taas hellävaraisesti kypsennetyistä tai mehuksi puristetuista vihanneksista sekä kasviöljyistä keho pystyy käyttämään hyväkseen enemmän.
  • Toisaalta ruoka-aineiden liian kova kuumennus voi tuhota A-vitamiinin. Elintarvikkeiden A-vitamiineissa on myös huono säilyvyys, mikäli ne altistuvat ilmalle ja valolle. 

Muista huolehtia tärkeimmästä pääomastasi – aivoista

Hengästymistä ja väsymystä? Tutkituta veren rauta-arvot

Näitä luetaan

Optimoi terveytesi Nordic Kingsin härän sisäelintuotteilla
Ruoholla ruokitun härän sisäelimet kuuluvat maailman ravintorikkaimpiin ruokiin. Sisäelimillä on laajempi ravintoprofiili...
Punavalo hoitaa koko kehoa tutkitusti ja turvallisesti
Kirkasvalo on monelle tuttu apuväline kaamosajan väsymykseen, mutta mikä sitten on punavalo?...
Omega-3:n UUSI aikakausi – Balanstri Omega3+
Balanstri Omega3+ -kalaöljyvalmiste rantautui Suomeen vuonna 2017 yhteistyössä hollantilaisen...
Urheiluravitsemus – matka kohti olennaista
Liikkujan ravitsemuksessa on menty aika lailla eteenpäin parin viime vuosikymmenen aikana. Olen...
Sienet ihmisten ja ympäristön hyvinvoinnin edistäjinä

KÄÄPÄ Mushrooms valmistaa suomalaisista luomusienistä funktionaalisia sieniuutteita. Yrityksen toiminnan...

Black Stuff – ravintolisien uusi musta
Black Stuff on ravintolisämarkkinoiden yksi puhutuimmista uutuuksista. Black Stuff syntyi tiederyhmän innovaationa...
Echinasan valmistetaan Suomessa viljellyistä punahatuista
Echinasan on Suomen puhtaassa luonnossa viljellyistä punahatuista valmistettu punahattu-uute,...
Onko verenpaineesi koholla?
Kalaöljyn omega-3-rasvahappojen, EPA:n ja DHA:n, suotuisa vaikutus verenpaineeseen on tutkimusten mukaan erityisen...
Fermentoitu puolukkamehu tukee tutkitusti suun terveyttä
Kotimaisilla marjoilla tiedetään olevan paljon hyviä ominaisuuksia, ja niiden terveysvaikutuksia on tutkittu...
Aloittelevan vitamiininkäyttäjän muistilista: tärkeimmät ravintolisät hyvinvointisi tueksi
Ravintolisäviidakossa seikkaillessa voi mennä helposti pää pyörälle. Valikoiman laajuus yllättää joskus jopa...

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.