Oliiviöljyä kaadetaan kannusta kulhoon

Muista huolehtia tärkeimmästä pääomastasi – aivoista

Etenevät muistisairaudet ovat hälyttävästi lisääntymässä. Pienetkin vauriot aivokudoksessa saattavat häiritä hermosolujen eli neuronien välisiä yhteyksiä ja heikentää aivojen toimintakykyä. Lisäksi vähäisetkin myrkkymäärät, kemiallisesti sopimattomat aineet ja epätasapaino solujen kemiallisessa tilassa voivat huomattavasti haitata aivojen toimintaa. Alzheimerin tautiin tai dementiaan sairastuvien määrän arvioidaan kaksinkertaistuvan parissa vuosikymmenessä. Yhä nuoremmilla esiintyy hermoston häiriöistä kertovia merkkejä kuten kohtuutonta väsymystä, uupumusta, keskittymiskyvyn puutetta, masennusta ja ahdistuneisuutta. Syitä tähän löytyy unen ja liikunnan puutteesta ja elämän stressitekijöistä, mutta taustalla voi olla myös häiriö aivojen hermosolujen solukalvojen rasvatasapainossa. Aivot muodostuvat pääasiassa rasvasta (60 % aivojen kuiva-aineesta on rasvaa), joten rasvalla on suuri merkitys aivotoiminnalle.

Hermosolut voivat uusiutua

Viime vuosiin asti luultiin, että hermosolut eivät uusiudu. Hermo- ja muidenkin solujen solukalvojen rakenteet eivät ole pysyviä, vaan ne vaihtuvat noin kolmessa kuukaudessa. Nyt tiedetään, että neurogeneesiä eli uusien hermosolujen muodostumista tapahtuu koko eliniän. Ilmeisesti aikuisen aivoissa vallitsee tasapaino solukuoleman ja solujen uudismuodostuksen välillä. Tähän tasapainoon vaikuttavat mm. ravintotekijät sekä ympäristön ja oppimisen kautta välittyvät virikkeet.

Neurogeneesi käynnistyy aivoja vaurioittavissa sairauksissakin (dementia, alzheimer, parkinson), mutta oleellista solujen uudismuodostukselle on aina, että uusien hermosolujen rakentumiseen täytyy olla saatavilla sopivia lipidejä eli rasva-aineita. Jokapäiväinen ruokamme ei aina tarjoa näitä rakennusaineita riittävästi tai oikeassa muodossa. Syynä tälle ovat muun muassa teollinen rasvojen ja muiden ruoka-aineiden käsittely ja sokerin ynnä muiden ravintoköyhien ruoka-aineiden runsas käyttö. Monessa ruokapöydässä on tärkeitä rasvahappoja tarjoavaa kalaa liian harvoin tai kala valmistetaan rasvahappoja tuhoavin menetelmin.

Neurolipidit – tie aivojen hyvinvointiin

Aivoja, ihmisen tärkeintä pääomaa hellivien rasvojen riittävä saanti ravinnosta voi väliaikaisesti tai pysyvästi olla vaikeaa. Ihmisen ikääntyessä aivosolut alkavat menettää fosfolipidejä mm. fosfoseriiniä, mikä on yksi viidestä solukalvoissa esiintyvistä rasva-aineesta. Useiden tutkimusten mukaan fosfoseriini paransi numero-, nimi- ja kasvomuistia sekä muuta lähimuistia ja lisäsi myös oivaltamis- sekä oppimiskykyä. Se lisäsi ikääntyvien ihmisten henkistä vireyttä.

NeuroWay on patentoitu suomalainen neurolipidivalmiste joka sisältää kaikki aivojen tarvitsemat hyvät rasvat. NeuroWayn eläinperäisten lipidien tiedetään toimivan huomattavasti tehokkaammin kuin kasviperäisten (esim. soijasta eristetyt), koska ne ovat lähimpänä ihmisen omaa ”aivorasvaa”. Neurowayn lipidit ovat hyvin imeytyvässä liposomimuodossa. Liposomi tunnistaa vaurioituneen solun ja kiinnittyy hermosoluun luovuttaen sisältämänsä fosfolipidit. NeuroWaytä on helppo käyttää: nauti yksi annospussillinen veteen sekoitettuna kerran päivässä tai joka toinen päivä tapauksesta riippuen. NeuroWay sopii tilanteeseen, jolloin koet, että aivot ja hermosto ovat uupuneita. Hermoston tehokkaaseen ylläpitoon sopii miedompi, mutta monipuolisemman koostumuksen sisältävä Neuroglandin Forte, jossa yhdistyy eläin- sekä kasvikunnan hyvät rasvahapot ja lipidit.

Riittävä B12-vitamiinin saanti on myös tärkeää aivojen normaalin toiminnan kannalta. B12-vitamiinin pitkäaikainen puutos voi johtaa pysyviin muistihäiriöihin. 

Otteita kirjasta ”Hengitystiet kuntoon ravitsemushoidolla”

A-vitamiinin puutos voi johtaa näön heikkenemiseen ja limakalvojen vaurioihin

Näitä luetaan

Nauti keväästä - hengitä helpommin
Kevään siitepölykausi on alkanut harvinaisen aikaisin, sillä pähkinä ja leppä ovat...
Siitepölyallergia hävisi Karin Havupuu-uutejuomalle
Hannelea lapsesta asti vaivannut siitepölyallergia on ollut oireeton jo viisi vuotta....
Laktoferriinilisästä apua mataliin ferritiiniarvoihin
Laktoferriini on maidon luonnollinen ainesosa, joka eristetään maidosta erityisen erotusteknologian avulla....
hey'mo tekee hyvinvoinnista herkullista!

hey'Mo on tuoteperhe vitamiinivalmisteita, joiden nauttiminen saa hymyn huulille. Nimi hey'Mo on...

Optimoi terveytesi Nordic Kingsin härän sisäelintuotteilla
Ruoholla ruokitun härän sisäelimet kuuluvat maailman ravintorikkaimpiin ruokiin. Sisäelimillä on laajempi ravintoprofiili...
Punavalo hoitaa koko kehoa tutkitusti ja turvallisesti
Kirkasvalo on monelle tuttu apuväline kaamosajan väsymykseen, mutta mikä sitten on punavalo?...
Omega-3:n UUSI aikakausi – Balanstri Omega3+
Balanstri Omega3+ -kalaöljyvalmiste rantautui Suomeen vuonna 2017 yhteistyössä hollantilaisen...
Urheiluravitsemus – matka kohti olennaista
Liikkujan ravitsemuksessa on menty aika lailla eteenpäin parin viime vuosikymmenen aikana. Olen...
Sienet ihmisten ja ympäristön hyvinvoinnin edistäjinä

KÄÄPÄ Mushrooms valmistaa suomalaisista luomusienistä funktionaalisia sieniuutteita. Yrityksen toiminnan...

Black Stuff – ravintolisien uusi musta
Black Stuff on ravintolisämarkkinoiden yksi puhutuimmista uutuuksista. Black Stuff syntyi tiederyhmän innovaationa...

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.