Mehiläisvahakääreet korvaavat elmukelmun ja muovipussit

Muoviroskan vähentäminen

Viime aikojen tiedotteet ilmastonmuutoksesta ovat saaneet varmasti monen ajatukset kohdistumaan enemmän omiin kulutustottumuksiinsa. Onko oma päivittäistavaroiden kulutus kestävällä tasolla, tai ovatko arjessa käytettävät materiaalit ympäristöystävällisiä tai kierrätettäviä? Ongelmaksi on muodostunut erityisesti muovi, jota kertyy suuret määrät esimerkiksi saastuttamaan vesistöjä. Suomessa tilanne ei ole niin paha, mutta moni, joka on matkaillut esimerkiksi Aasiassa, on saattanut nähdä upeiden paratiisirantojen hukkuneen muoviroskaan. Ilmiöön pitäisi siis selvästi suhtautua vakavammin, ja muovin kierrättämiseen ja välttämiseen kaivataan kipeästi lisävinkkejä.

Kestopussi on ekologinen vaihtoehto hedelmä- ja vihannesosaston tuotteille

Muovia on kaikkialla

Muovia löytyy elinympäristöstämme todella paljon. Pakkausmateriaaleissa, vaatemateriaaleissa ja jopa joissain hammastahnoissa saattavat olla muovia. Jotta tämän kaiken tarkkailu ei ala liikaa ahdistamaan, on parempi keskittyä positiiviseen puoleen eli siihen, että asialle voi hyvin helposti ja yksinkertaisesti tehdä jotakin.

Yleisesti muovi on kierrätettävää materiaalia, ja yhä useammin esimerkiksi taloyhtiön jätteidenkeräyspisteessä on myös oma paikka muoville. Ruotsissa ollaan muovinkeräyksen edelläkävijöitä, mutta onneksi asia yleistyy enemmän myös meillä täällä Suomessa. Muista kuitenkin, että kierrätettävien muovipakkausten tulee olla puhtaita. Kaikki materiaali ei myöskään ole kierrätettävää, joten esimerkiksi netistä etsimällä löytää helposti ohjeita oikeanlaiseen kierrättämiseen.

Muovi on joissain tapauksissa materiaalina toki myös hyödyllinen, esimerkiksi keveytensä vuoksi ja siksi, että se pidentää elintarvikkeiden käyttöaikaa.

Mehiläisvahakääre toimii keittiössä elmukelmun ja muovipussien tilalla

Voit kuitenkin pyrkiä välttämään nimenomaan turhaa muovinkulutusta seuraavilla vinkeillä:

  • Kestävä kauppakassi on helppo ja hyvä alku. Vaihtoehtoja löytyy lukuisia: kauppojen omista kestokasseista erilaisiin upeisiin kangaskasseihin. Moni miettii tässä vaiheessa, että mitä sitten voisi käyttää roskapussina? Kierrätysmateriaalista valmistetut roskapussit, paperipussit tai muut ohutta materiaalia olevat muovipussit ovat huomattavasti parempi vaihtoehto ympäristön kannalta. Kauppamuovikassit valmistetaan paksummasta materiaalista, joten niiden hävittäminen on vaikeampaa.
  • Muovipussiaiheeseen liittyy myös vahvasti hedelmäpussien oston lopettaminen. Siirtyminen kestohedelmäpussiin on parempi valinta ympäristön kannalta, sillä erityisesti juuri nämä pienet muovipussit päätyvät luontoon, missä ne mm. aiheuttavat ongelmia eläimille. Kestohedelmäpusseja voit ostaa joistain päivittäistavarakaupoista tai esimerkiksi valikoimastamme täältä. Joissain kaupoissa on parempina vaihtoehtoina myös biohajoavia- tai paperipusseja. Jos joskus joudut ostamaan muovikassin, kannattaa suosia kierrätysmuovista valmistettua pussia.
  • Valitse ruokakaupassa asioidessasi mahdollisimman vähän pakattu tuote, tai suurempi pakkaus. Esimerkkinä tästä isojen jogurttipurkkien ostaminen pienten yksittäispakkausten sijasta. Aterioiden ja välipalojen valmiiksi tekeminen etukäteen vähentää noutolounaiden ostoa, jotka sisältävät usein paljon muovimateriaalia. Suosi säilytyksessä lasisia eväsrasioita, sillä muovisista voi irrota haitallisia kemikaaleja ruokaasi. Leiville, hedelmille ja muille pienemmille eväille käyvät hyvin esimerkiksi mehiläisvahakääreet.
  • Juomapillin poisjättäminen. Seuraavan kerran käydessäsi ravintolassa, kieltäydy kohteliaasti juomapillistä jo juomaa tilatessasi. Juomapilleistä kertyy paljon turhaa muovijätettä. Jos haluat käyttää pillejä kotona esimerkiksi erilaisiin smoothieihin, kannattaa suosia kestävästä materiaalista valmistettuja, kuten bambu- tai metallipillejä. Meiltä löytyy valikoimastamme esimerkiksi tämä tuote. Pillit ovat uusiokäytettäviä, ja mukana tulee pesuharja, jolla voi helposti puhdistaa pillit käytön jälkeen. Mukavuudesta ei siis tarvitse tinkiä tälläkään saralla!
  • Lisäksi tuoteselosteiden lukeminen, oman lasisen tai metallisen juomapullon käyttäminen, ja vaatemateriaalien huomioiminen ovat jälleen askelia eteenpäin.

Bambupilli on uudelleenkäytettävä vaihtoehto muovipillille

Pitkälle pääsee jo sillä, että ylipäätään kiinnittää muovinkulutukseensa huomiota. Sinä päätät kuinka paljon olet valmis tekemään, mutta näillä vinkeillä ja tuotteilla pääset varmasti hyvin alkuun!

Katso myös Zero Waste -valikoimamme >> 

Ekologinen ja monikäyttöinen hamppu

Eettiset valinnat osaksi ostopäätöksiä

Näitä luetaan

Näin optimoit melatoniinin käytön biohakkeri Olli Sovijärven vinkeillä
Olli Sovijärvi paljastaa, miten optimoit melatoniinin käytön parhaan hyödyn saavuttamiseksi
Myös lemmikit ansaitsevat kotimaisia, turvallisia ihonhoitotuotteita
ArcticVet tuotesarja on saanut alkunsa, koska halusimme hoitaa omia eläimiämme kotimaisilla tuotteilla,...
Lumme – ympäristötietoista ja tehokasta pyykinpesua ja kodinpuhdistusta
Lumme-tuotteet on kehitetty ympäristö huomioiden kuitenkin samalla säilyttäen tuotteiden tehokkuus. Osalle Lumme-tuotteista...
Dear Waste – puhtautta kotiin hävikkihedelmistä
Dear Waste haluaa auttaa sinua vähentämään ruokahävikkiä antaen hukkahedelmille uuden elämän....
Attituden synty – loputtomia mahdollisuuksia ja rajatonta inspiraatiota
Kuten monet asiat luonnossa, myös Attitude on syntynyt keväällä – keväällä 2005...
Luonnollinen Kamu lemmikkiperheen pesuaineet – jotta sinulla ja lemmikilläsi olisi hyvä olla
Jo vuodesta 2015 on kotimainen Luonnollinen Kamu tarjonnut lemmikkiperheille ekologisia pesuaineita, jotka...
Ecodoon aidot ekopesuaineet nyt Hyviksen valikoimassa
Ecodoo on tunnettu tehokkaista pesuaineista, joiden hinta-laatusuhde on erinomainen. Tuotteiden ympäristöystävällisyyys on...
Sonett – biohajoavia pesuaineita ja yhteiskunnallista vastuuta jo vuodesta 1977
Alussa oli vettä ja luonnontieteilijä Johannes Schnorr, joka pisarakuvamenetelmän avulla havaitsi pesuaineiden...
Yöttömän yön metsistä inspiroituneet kodintekstiilit
Arctic Flora on rovaniemeläinen yritys, alkoi rakkaudesta luontoon ja käsillä tekemiseen. Yrityksen...
Probiotic Craft on ekologinen ja ylellinen kodin puhdistus- ja pesuainesarja
Probiotic Craftin ylellisen kauniit ekopesuaineet ovat ympäristöä kunnioittavia, taloudellisia ja kaiken lisäksi...

Kirjoita kommentti