Näin optimoit melatoniinin käytön biohakkeri Olli Sovijärven vinkeillä

Näin optimoit melatoniinin käytön biohakkeri Olli Sovijärven vinkeillä

Uni, terveys ja biohakkeroinnin salat: Olli Sovijärvi paljastaa, miten optimoit melatoniinin käytön parhaan hyödyn saavuttamiseksi.

Aivojen käpylisäkkeen tuottama melatoniinihormoni säätelee uni-valverytmiä ja vaikuttaa moniin toimintoihin kehossamme. Uni- ja pimeähormonina tunnetun melatoniinin eritys lisääntyy pimeässä ja vähenee valoisassa — muun muassa tästä johtuen valoisat kesäyöt valvottavat osaa ihmisistä.

Kun ikäännymme, unihormonina tunnetun melatoniinin tuotanto vähenee. Siksi monille ikäihmisille melatoniini-ravintolisä on hyödyllinen apu luonnollisen uni-valverytmin tueksi.

Ravintolisänä melatoniinia käytetäänkin pääasiassa uniongelmien helpottamiseen ja aikaerorasitusten lievittämiseen. Erityisen yleistä melatoniinilisän hyödyntäminen on nukahtamisen tukemisessa.

- Melatoniinilla on paljon muitakin hyödyllisiä vaikutuksia. Melatoniini ei ole pelkästään unihormoni vaan se on yhteydessä moniin fysiologisiin prosesseihin, esimerkiksi hapetusstressiin, biohakkeri ja tietokirjailija Olli Sovijärvi kertoo.
- Jos taistelee ylipainon kanssa, saattaa yhtenä syynä tilanteeseen olla häiriintynyt melatoniinin eritys. Tutkimusnäytön mukaan liian matala melatoniinitaso saattaa lisätä valkoisen rasvan kertymistä erityisesti ruokavalion ollessa runsaskalorinen ja elämäntyylin ollessa passiivinen, Sovijärvi jatkaa.

Mikroannostelulla parhaat tehot irti melatoniinista

Olli Sovijärvi opastaa, että melatoniinin annostelussa vähemmän on enemmän: jättimäärien hän kannustaa kokeilemaan mikroannoksia.

- Mikroannokset ovat vähintään yhtä tehokkaita kuin isot määrät. Esimerkiksi jopa 0,3 mg melatoniinia vuorokaudessa saattaa olla monelle optimiannos.

Mikroannostuksen ideana on (etenkin melatoniinintuotannon heikennyttyä ikääntymisen myötä) simuloida elimistön omaa melatoniinineritystä: käpylisäkkeessä erittyy melatoniinia maksimissaan 0,1 mg vuorokaudessa.

- Mikroannostelun teho perustuu siihen, että ihminen itse tuottaa melatoniinia pieniä määriä eikä sitä siksi välttämättä tarvitse saada ravintolisästäkään tätä enempää. Pieniä annoksia otettaessa myös mahdollisia sivuvaikutuksia (kuten joillekin ihmisille melatoniinista tulevaa päänsärkyä, huimausta tai päiväaikaista väsymystä) esiintyy merkittävästi harvemmin, Sovijärvi toteaa.

Nordaid-sarjan Sleep Aid -melatoniinisuihke sopii erinomaisesti myös mikroannosteluun. Suihkeesta voi helposti ottaa puolikkaan suihkauksen (tai vähemmänkin) ja hyötyä siten tästä nopeasti ja tehokkaasti imeytyvästä melatoniinista pieninä annoksina. Tämä tekee Sleep Aid -suihkeesta yhden kustannustehokkaimmista melatoniineista: mikroannostellen yksi purkki riittää jopa kahden vuoden tarpeiksi.

Kumpi on parempi: pitkä- vai lyhytvaikutteinen melatoniini?

Lyhytvaikutteisen melatoniinin haasteena on se, että ihminen saattaa herätä keskellä yötä melatoniinin vaikutuksen lakatessa.

- Näin saattaa tapahtua etenkin silloin, kun melatoniinia on otettu liian isoja määriä, jolloin muutos elimistön melatoniinitasoissa on suuri. Tämäkin pystyy välttämään sillä, että ottaa lyhytvaikutteista melatoniinia mikroannoksena, jolloin vaihtelut eivät ole niin isoja, Sovijärvi opastaa.

Pitkävaikutteisen melatoniinin kiistattomiin etuihin lukeutuu tasaisempi ja kestoltaan pidempi vaikutus, jonka ansiosta yöheräämiset saadaan vältetyksi.

Nordaidin Sleep Aid - melatoniinisuihke on pitkävaikutteinen ja mikä erinomaista: myös todella nopeasti tehoava. Sleep Aid -melatoniinisuihke imeytyy verenkiertoon suoraan suun limakalvoilta, minkä ansiosta se vaikuttaa jopa seitsemässä minuutissa. Pitkävaikutteinen Sleep Aid -suihke vaikuttaa elimistössä noin kuuden tunnin ajan.

Melatoniini helpottaa aikaerorasituksesta toipumista

Paljon matkustelevat hyödyntävät melatoniinia etenkin siirtyessään aikavyöhykkeestä toiseen.

- Melatoniini helpottaa aikaerorasitusta erityisen tehokkaasti silloin, kun sen yhdistää aamuiseen valoaltistukseen. Näin vuorokausirytmin siirtäminen ja pahimpien jet lag -oireiden välttäminen onnistuu todella tehokkaasti, Sovijärvi vinkkaa.

Aikaeron vaikutusten tasoittamiseksi eli matkusteltaessa Sovijärvi suosittelee käyttämään melatoniinia hetkellisesti mikroannoksia suurempina määrinä.

Sleep Aid -melatoniinisuihke ja Harmonia niDRA: erinomainen yhdistelmä univaikeuksien voittamiseksi

Unitutkijat ovat yhtä mieltä siitä, että hyvän yöunen perusta luodaan päivän aikana. Tutkimusnäyttöä tukee myös arkijärki: kun keho ja mieli eivät käy päivällä niin kovilla kierroksilla, onnistuu nukahtaminen illalla helpommin.

- Jos ihmisellä on esimerkiksi stressistä johtuvia uniongelmia tai tunne-elämän tasapainoon liittyviä haasteita, saattaa Sleep Aid -melatoniinisuihkeen ja Harmonia niDRAn yhteiskäytöstä saada todella suuren hyödyn. Harmonia niDRAn sisältämien ashwagandha- ja sahramiuutteiden avulla selätetään emotionaalis-psykologisia haasteita ja helpotetaan palautumista päivän rasituksista. Harmonia niDRAn ja Sleep Aid -suihkeen yhdistelmä on pelkkää melatoniinia huomattavasti kokonaisvaltaisempi lähestymistapa univaikeuksien voittamiseen, Olli Sovijärvi opastaa.

Melatoniinin optimaalinen annostus vaihtelee yksilöllisesti

Melatoniinin oikea annostus on yksilöllinen ja riippuu henkilön tarpeista. Tutkimusten mukaan melatoniini auttaa lyhentämään nukahtamisaikaa, ja EU:n sallimien terveysväitteiden mukaan suotuisa vaikutus saavutetaan käyttämällä 1 mg melatoniinia lähellä nukkumaanmenoaikaa. Kuitenkin biohakkeri Olli Sovijärvi korostaa, että optimaalinen annostelu vaihtelee yksilöittäin. Hän rohkaiseekin kokeilemaan melatoniinin vaikutusta myös pienemmillä annoksilla. Sovijärven mukaan melatoniinista on välillä hyvä pitää myös taukoja, jotta voi havainnoida, miten keho reagoi oltaessa ilman melatoniinilisää.

Nukahtamisen helpottamisen lisäksi melatoniini auttaa tutkitusti myös lievittämään aikaeron vaikutuksia. EU:n sallimien terveysväitteiden mukaan suotuisa vaikutus saavutetaan ottamalla vähintään 0,5 mg annos lähellä nukkumaanmenoaikaa ensimmäisenä matkapäivänä ja muutamana seuraavana päivänä.

Jos haluat testata nopeasti tehoavaa ja pitkävaikutteista melatoniinia, kokeile Nordaidin Sleep Aid -melatoniinisuihketta!

Tähän liittyvät tuotteet:

Myös lemmikit ansaitsevat kotimaisia, turvallisia ihonhoitotuotteita

Näitä luetaan

Myös lemmikit ansaitsevat kotimaisia, turvallisia ihonhoitotuotteita
ArcticVet tuotesarja on saanut alkunsa, koska halusimme hoitaa omia eläimiämme kotimaisilla tuotteilla,...
Lumme – ympäristötietoista ja tehokasta pyykinpesua ja kodinpuhdistusta
Lumme-tuotteet on kehitetty ympäristö huomioiden kuitenkin samalla säilyttäen tuotteiden tehokkuus. Osalle Lumme-tuotteista...
Dear Waste – puhtautta kotiin hävikkihedelmistä
Dear Waste haluaa auttaa sinua vähentämään ruokahävikkiä antaen hukkahedelmille uuden elämän....
Attituden synty – loputtomia mahdollisuuksia ja rajatonta inspiraatiota
Kuten monet asiat luonnossa, myös Attitude on syntynyt keväällä – keväällä 2005...
Luonnollinen Kamu lemmikkiperheen pesuaineet – jotta sinulla ja lemmikilläsi olisi hyvä olla
Jo vuodesta 2015 on kotimainen Luonnollinen Kamu tarjonnut lemmikkiperheille ekologisia pesuaineita, jotka...
Ecodoon aidot ekopesuaineet nyt Hyviksen valikoimassa
Ecodoo on tunnettu tehokkaista pesuaineista, joiden hinta-laatusuhde on erinomainen. Tuotteiden ympäristöystävällisyyys on...
Sonett – biohajoavia pesuaineita ja yhteiskunnallista vastuuta jo vuodesta 1977
Alussa oli vettä ja luonnontieteilijä Johannes Schnorr, joka pisarakuvamenetelmän avulla havaitsi pesuaineiden...
Yöttömän yön metsistä inspiroituneet kodintekstiilit
Arctic Flora on rovaniemeläinen yritys, alkoi rakkaudesta luontoon ja käsillä tekemiseen. Yrityksen...
Probiotic Craft on ekologinen ja ylellinen kodin puhdistus- ja pesuainesarja
Probiotic Craftin ylellisen kauniit ekopesuaineet ovat ympäristöä kunnioittavia, taloudellisia ja kaiken lisäksi...
Vegaaninen DIY-pyykinpesuaine Marseille-saippuasta

Ekologisen ja vegaanisen pyykinpesuaineen valmistaminen itse on yllättävän helppoa! Tarvitset...

Kirjoita kommentti