category
Ekologinen ja monikäyttöinen hamppu

Ekologinen ja monikäyttöinen hamppu

Saara Aarnio

Hamppu on monipuolinen ja hyödyllinen kasvi. Sitä voidaan käyttää muun muassa elintarvikkeena, ravintolisänä, kosmetiikassa, tekstiiliteollisuudessa sekä rakennusmateriaalina. Hampun viljely ja tunnettuus ovat Suomessa vielä alkutekijöissä – siksi haluamme lisätä hampputietoisuutta ja olla mukana ekologisen hyötykasvin tukemisessa.

Ravintorikas ruokakasvi

Hamppu on ekologinen ja ravintorikas ruokakasvi. Sen kiistattomia valtteja ovat siementen sisältämän öljyn laadukas rasvahappokoostumus ja korkea proteiinipitoisuus. 

Hampunsiemenöljy sisältää runsaasti ihmiselle tärkeitä omega-3-rasvahappoja. Niiden päivittäinen saanti tulee tyydytetyksi jo yhdestä ruokalusikallisesta kylmäpuristettua hampunsiemenöljyä tai vaihtoehtoisesti viidestä ruokalusikallisesta kokonaisia siemeniä. Hyvän rasvahappoprofiilinsa ansiosta hampunsiemenöljyä on menestyksekkäästi käytetty atooppisen ihon hoidossa.

Hampunsiemenöljyn omega-6:omega-3-suhde on ihmiselle ideaalinen – siksi se onkin erinomainen lisä kenen tahansa ruokavalioon, mutta myös mitä parhain vegaaninen vaihtoehto kalaöljylle. Muistathan olla kuumentamatta hamppuöljyä, jotta kuumuus ei pääse tekemään siihen epätoivottuja muutoksia ja tuhoa esimerkiksi sen sisältämää E-vitamiinia. Leivontaan hamppuöljy tästä huolimatta sopii, koska esimerkiksi leivän sisus jää kuumassakin uunissa alle sadan asteen. Siemenet kestävät kevyttä paahtamista pannulla, mutta niitä kannattaa käännellä jatkuvasti, jotta ne eivät pala.

Hampussa on rutkasti proteiinia

Tiesitkö, että kokonaisessa hampunsiemenessä on puolitoistakertaisesti enemmän proteiinia kuin keitetyssä soijassa? Lisäksi hampunsiemen sisältää kaikki ihmiselle välttämättömät aminohapot.

Jotta kaikki hampun sisältämät ravintoaineet, kuten rauta ja sinkki, saadaan ihmiselle käyttökelpoiseen muotoon, siemeniä kannattaa liottaa vedessä 6–8 tuntia tai yön yli. Liottamisen jälkeen kaada vesi pois ja idätä siemeniä, kunnes itu putkahtaa esiin. Tämä kestää yleensä pari tuntia tai maksimissaan puolisen vuorokautta. Sitä pidempään siemeniä ei kannata idättää, jotta niiden maku ei muutu karvaaksi. Siemenet on syytä aina joko murskata ennen ruoanlaittoa tai pureskella huolellisesti.

Trendikästä hamppukosmetiikkaa

Hamppuöljystä valmistettu kosmetiikka on tällä hetkellä erityisen suosittua sen hoitavuuden ja ekologisuuden takia. Hampun sisältämät omegaöljyt ja E-vitamiini rauhoittavat ja ravitsevat atooppista sekä kuivaa ihoa.

Hampusta valmistetaan esimerkiksi:

Ekologinen materiaali

Hampusta voidaan valmistaa myös erittäin kestäviä ja miellyttävän tuntuisia vaatteita sekä muita tekstiilejä. Kuituhamppua käytetään myös esimerkiksi autoteollisuudessa sen keveyden ja kestävyyden takia: kuituhamppu onkin lasikuitua kevyempi materiaali. Kuituhampusta valmistetut komposiitit ovat myös helposti kierrätettäviä.

Suomessa tuotettu hamppu on lähiraaka-aine, jota hyödyntämällä voidaan korvata ulkomailta tuotuja verrokkeja, kuten soijaa ja puuvillaa. Tämä vähentää huomattavasti ympäristökuormitusta ja tuo toisaalta myös uusia työpaikkoja Suomeen. 

Eroon hampun huonosta maineesta 

EU:n hyväksymät öljy- ja kuituhamppulajikkeet eivät sisällä huumaavia ainesosia. Suomessa viljeltävää hamppua ei siis pidä sotkea THC:tä (tetrahydrokannabinoli) sisältävään kannabikseen.

Ole sinäkin omalta osaltasi tukemassa hampun hyvää ja turvallista sanomaa!

Tutustu hampputuotteisiimme täällä >>

Edellinen artikkeli

Lunette Clear on tutkimusten mukaan puhtain kuukuppi

Seuraava artikkeli

Muoviroskan vähentäminen

Jätä kommentti

Huomioi, että luemme kaikki kommentit ennen julkaisua, koska haluamme pitää blogimme asiallisena.

Robottiesto: