Ekologiset ja turvalliset Lunette-kuukupit

Lunette Clear on tutkimusten mukaan puhtain kuukuppi

Trendikäs kuukuppi on ympäristöystävällinen ja turvallinen valinta kestäväksi kuukautissuojaksi. Tanskalais-itävaltalainen tutkimus osoitti, että kuukautiskupit sisältävät yleisesti ottaen hyvin vähän kemikaaleja. Samassa tutkimuksessa nostettiin esiin tasan yksi tuote, suomalainen Lunette Clear, joka ei sisällä lainkaan haitallisia kemikaaleja.

Kuukuppi on turvallinen ja kestävä valinta

Tanskalainen Danish Consumer Council THINK Chemicals julkaisi yhteistyössä itävaltalaisen Austrian Consumer organization Verein für Konsumentinformationin kanssa toteutetun tutkimuksen, jossa tutkittiin seitsemän kuukupin sisältämiä kemikaalipitoisuuksia.

Yksikään tutkimuksen kuukuppi ei sisältänyt merkittäviä määriä ei-toivottuja kemikaaleja. Kuitenkin suurin osa testatuista tuotteista sisälsi huomattavan määrän yleisesti silikonituotteista löytyviä haihtuvia ainesosia, jotka saattavat välittyä tuotteesta elimistöön. 

Yksi tutkimuksen päätavoitteista oli selvittää sisältävätkö kuukupit ongelmallisia, ei-toivottuja kemikaaleja, kuten hormonihäiritsijöinä tunnettuja ftalaatteja, karsinogeenisiä nitrosamiineja, raskasmetalleja ja kloorattuja parafiineja. Tällaisten kemikaalien havaitseminen on tärkeää, koska kuukupit ovat suorassa kosketuksessa sukupuolielinten limakalvojen kanssa.

Lunette Clear

Lunette Clear oli ainut kuukuppi, joka ei sisältänyt lainkaan haitallisia kemikaaleja. Se sisälsi myös testin alhaisimman määrän silikonituotteille ominaisia haihtuvia yhdisteitä. 

Lunette Clear palkittiin kemikaalivapaana kuukuppina.

  Kuukautisköyhyys ja kuukautisiin liittyvä tasa-arvo

  Aamulehti uutisoi elokuussa 2018 Skotlannissa esiin nousseesta ilmiöstä, kuukautisköyhyydestä, ja siitä, miten Skotlannin Pohjois-Ayrshiren hallintoalue ryhtyi torjumaan kuukautisköyhyyttä sijoittamalla ilmaisia kuukautissuojia sisältäviä automaatteja julkisten tilojen vessoihin.

  Kuukautisköyhyys on ilmiö, joka näkyy etenkin vähävaraisten naisten keskuudessa kyvyttömyytenä hankkia kuukautissuojiksi tarkoitettuja hygieniatuotteita rahanpuutteesta johtuen. Tämän seurauksena vähävaraiset käyttävät kuukautissuojanaan esimerkiksi sanomalehtiä.

  Kuukautisköyhyys Suomessa

  Suomessa ilmiö ei ainakaan vielä näy samalla tavalla kuin Skotlannissa, mikä johtuu luultavasti kuukautisiin liittyvästä puhumattomuudesta. On kuitenkin odotettavissa, että ennemmin tai myöhemmin kuukautisköyhyydestä tullaan tietoisiksi myös täällä. Tästä kielii esimerkiksi Halpaa kuin saippua -keräys, jossa kerättiin hygieniatuoteavustuksia kuukauden ajan Turun ja Porin alueen lapsille sekä nuorille. 

  –Suomessa ei kuukautisköyhyys näy samalla tavalla, mutta silti kuukautissuojat ovat yksipuolinen kulu, joka tulee vain niille, joilla on kuukautiset. Se on epätasa-arvoista, kuukuppiyritys Lunetten toimitusjohtaja Heli Kurjanen kertoo Aamulehden jutussa.

  Mikäli Suomessa ryhdytään tarjoamaan ilmaisia kuukautissuojia Kurjanen toivoo, että täällä ihmisiä ohjataan kestävämpien kuukautissuojien, kuten kuukupin käyttöön.

  Lunette ja hyväntuulinen kuukautisvallankumous

  Lunette haluaa olla enemmän kuin yritys. Se ajaa hyväntuulista kuukautisvallankumousta ja rohkaisee keskustelemaan kuukautisista avoimesti. Lunette on elämäntapa, yhteisö ja tulevaisuus.

  Lunette-kuukuppi on:

  • helppo ja huoleton
  • terveellinen ja turvallinen
  • luotettava ja ekologinen

  Lunette | Kuukuppi on kestävä valinta

  Lähteet:

  Danish Consumer Council THINK Chemicals, 14.8.2018, Test: Menstrual cups

  Rastas, R. Aamulehti, 21.8.2018, Kuukautisköyhyys sai skotlantilaiset jakamaan siteitä ilmaiseksi – Suomessa jakelun voisi hoitaa kunta, mutta asiasta ei ole keskusteltu

   

   

  Tähän liittyvät tuotteet:

  Paha, pahempi, palmuöljy

  Ekologinen ja monikäyttöinen hamppu

  Näitä luetaan

  Näin optimoit melatoniinin käytön biohakkeri Olli Sovijärven vinkeillä
  Olli Sovijärvi paljastaa, miten optimoit melatoniinin käytön parhaan hyödyn saavuttamiseksi
  Myös lemmikit ansaitsevat kotimaisia, turvallisia ihonhoitotuotteita
  ArcticVet tuotesarja on saanut alkunsa, koska halusimme hoitaa omia eläimiämme kotimaisilla tuotteilla,...
  Lumme – ympäristötietoista ja tehokasta pyykinpesua ja kodinpuhdistusta
  Lumme-tuotteet on kehitetty ympäristö huomioiden kuitenkin samalla säilyttäen tuotteiden tehokkuus. Osalle Lumme-tuotteista...
  Dear Waste – puhtautta kotiin hävikkihedelmistä
  Dear Waste haluaa auttaa sinua vähentämään ruokahävikkiä antaen hukkahedelmille uuden elämän....
  Attituden synty – loputtomia mahdollisuuksia ja rajatonta inspiraatiota
  Kuten monet asiat luonnossa, myös Attitude on syntynyt keväällä – keväällä 2005...
  Luonnollinen Kamu lemmikkiperheen pesuaineet – jotta sinulla ja lemmikilläsi olisi hyvä olla
  Jo vuodesta 2015 on kotimainen Luonnollinen Kamu tarjonnut lemmikkiperheille ekologisia pesuaineita, jotka...
  Ecodoon aidot ekopesuaineet nyt Hyviksen valikoimassa
  Ecodoo on tunnettu tehokkaista pesuaineista, joiden hinta-laatusuhde on erinomainen. Tuotteiden ympäristöystävällisyyys on...
  Sonett – biohajoavia pesuaineita ja yhteiskunnallista vastuuta jo vuodesta 1977
  Alussa oli vettä ja luonnontieteilijä Johannes Schnorr, joka pisarakuvamenetelmän avulla havaitsi pesuaineiden...
  Yöttömän yön metsistä inspiroituneet kodintekstiilit
  Arctic Flora on rovaniemeläinen yritys, alkoi rakkaudesta luontoon ja käsillä tekemiseen. Yrityksen...
  Probiotic Craft on ekologinen ja ylellinen kodin puhdistus- ja pesuainesarja
  Probiotic Craftin ylellisen kauniit ekopesuaineet ovat ympäristöä kunnioittavia, taloudellisia ja kaiken lisäksi...

  2 kommenttia

  Hei Tytti, ja kiitos kommentistasi! Oman kokemukseni pohjalta voin todeta, että kuukuppi on aiheuttamilta tuntemuksiltaan huomaamattomampi kuin tamponi. Sen käyttö vaatii toki aluksi hieman harjoittelua ja totuttelua, mutta itse en ainakaan vaihtaisi sitä enää mihinkään muuhun kuukautistuotteeseen. Mikäli et ole synnyttänyt, suosittelen valitsemaan ensimmäiseksi kuukupiksi pienemmän koon, esimerkiksi tämän: https://www.hyvinvoinnin.fi/collections/lunette/products/lunette-kuukuppi-kirkas?variant=43483277647

  Toivottavasti tästä oli sinulle apua!

  Saara Hyvinvoinnilta

  Kuullostaa hyvältä ja helppokäyttöiseltä.. pelkään vain sitä, että mitenkä se tuntuu emättimessä kun tamppoonitkin tuntuvat minulla vaikka työnnän syvälle. Lisäksi, minua jännittää kuinka sen saa pois ilman että pitää ronkkia.

  Tytti Kuosmanen

  Kirjoita kommentti