Paha, pahempi, palmuöljy

Paha, pahempi, palmuöljy

Saara Aarnio

Palmuöljy tunnetaan etenkin sen negatiivisista ympäristövaikutuksista, kun planeetallemme elintärkeitä sademetsiä raivataan röyhkeästi palmuöljyplantaasien tieltä. Tämä tuhoaa paikallisten eläinten ja kasvien elinympäristöä peruuttamattomalla tavalla. Nyt palmuöljy saa viimeisen naulan arkkuunsa, kun EU:n elintarviketurvallisuusvirasto EFSA ja maailman terveysjärjestö WHO varoittavat elintarvikkeena käytettävän palmuöljyn syöpäriskeistä. 

Kuumennus pilaa palmuöljyn

Aiheesta uutisoitiin aikaisemmin tänä keväänä muun muassa Maaseudun Tulevaisuudessa. Haitallisia yhdisteitä syntyy, kun palmuöljyä kuumennetaan puhdistusprosessin aikana: "Palmuöljy ei itsessään ole haitallista, mutta ongelmat liittyvät sen puhdistamiseen kuumentamalla öljy 200-asteiseksi. Kuumennus pilkkoo rasvoja muiksi yhdisteiksi kuten GE:ksi, 3-mcpd:ksi ja 2-mdpd:ksi. Ne ovat eläinkokeissa aiheuttaneet munuaisvaurioita", kertoo Maaseudun Tulevaisuus.

Sama kuumentamiseen liittyvä ongelma koskee kaikkia palmuöljyn kanssa samoja rasvahappoja sisältäviä puhdistettuja elintarvikeöljyjä, mutta palmuöljyn kohdalla vaarallisten aineiden pitoisuudet nousevat terveyttä uhkaavalle tasolle. Kylmäpuristettujen öljyjen kohdalla ongelmaa ei ole.

Palmuöljyn glysidoli on karsinogeeninen aine

Ranskalaisia rasvakeittimessä

Pikaruoassa runsaasti käytetty palmuöljy sai moitteita ruokaöljyjä tutkivan EU-komitean puheenjohtajana toimivalta Helle Knutsenilta, joka varoitti komitean tiedotteessa etenkin imeväisiä sekä alle 18-vuotiaita koskevista palmuöljyn käyttöön liittyvistä riskeistä. Knutsenin mukaan on riittävästi todisteita, että palmuöljyn sisältämä glysidoli aiheuttaa syöpää. Pikaruoan lisäksi palmuöljyn haitallisia aineita esiintyy muun muassa leivonnaisissa, äidinmaitokorvikkeissa ja muissa prosessoiduissa elintarvikkeissa. 

Riskit ovat olleet tiedossa jo pidempään, jopa toistakymmentä vuotta, mutta palmuöljytuottajat eivät ole piitanneet viranomaisten kehotuksista vähentää karsinogeenisten aineiden pitoisuuksia puhdistetussa öljyssä vapaaehtoisesti. 

Euroopassa reagoidaan viimeistään kesän jälkeen

EU:n elintarviketurvallisuusvirasto EFSA aikoo asettaa rajat palmuöljyn käytölle kesän jälkeen. Italia on jo keväällä 2018 vetänyt osan palmuöljyä sisältävistä tuotteista pois markkinoilta.  

Aiheesta muualla:

MT: Terveysriskeistä varoiteltua palmuöljyä lähes kaikissa leipälevitteissä

Nutella syöpäriskiepäilyjen kourissa - valmistaja torjuu väitteet

Onko ruoassasi haitallista palmuöljyä? Evira suosittelee käytön rajoittamista


Lähteet:

Palmuöljy voi aiheuttaa syöpää - EU rajoittaa käyttöä syksyllä, Veikko Niittymaa, Maaseudun Tulevaisuus. Julkaistu 28.3.2018, https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/ruoka/palmuoljy-voi-aiheuttaa-syopaa-eu-rajoittaa-kayttoa-syksylla

 

Edellinen artikkeli

Ekologinen muoti on myös kulutuskysymys

Seuraava artikkeli

Lunette Clear on tutkimusten mukaan puhtain kuukuppi

Jätä kommentti

Huomioi, että luemme kaikki kommentit ennen julkaisua, koska haluamme pitää blogimme asiallisena.

Robottiesto: