Laskiaispullat onnistuvat mainiosti vegaanisina, eivätkä ne häviä maussa perinteisemmille pullille. Nämä pullat on leivottu kookosmaidolla, joka tuo pulliin täyteläistä makua, mutta myös kauramaito toimisi hyvin maidon korvikkeena.
Kookosteemassa pitäytyen käytin pullataikinassa kookossokeria, joka ei ole aivan yhtä makeaa kuin valkoinen sokeri, mutta sitäkin aromikkaampaa. Voin sijaan reseptissä on käytetty maidotonta margariinia, mutta rypsiöljy ajaa myös saman asian – tällöin taikinaa on tosin hiukan vaikeampi käsitellä.
Pullien voitelu onnistuu hyvin ilman kananmunaa sokeri-vesiseoksella, ja vaahterasiirapin ystävänä käytin sitä tässä reseptissä siirappina.
Laskiaispullia on helppo tuunata erilaisilla täytteillä. Perinteisen laskiaispullan ystävä täyttää pullat vadelmahillolla ja vispautuvalla kasvikermalla. Itse testasin myös astetta eksoottisempaa täytettä: vispasin soijakerman joukkoon sulatettua vegaanista suklaata, ja maustoin vaahdon vielä chilillä. Suklaa-chilivaahdon pariksi valitsin appelsiinimarmeladin – toimii!
Ainesosat
12 kpl
- 25 g hiivaa
- 2,5 dl kookosmaitoa
- 1 dl kookossokeria
- 1 rkl kardemummaa
- ½ tl suolaa
- 7-8 dl vehnäjauhoja
- 75 g maidotonta margariinia (esim. Sunnuntai)
- 0,5 dl vaahterasiirappia
- ¼ dl lämmintä vettä
- raesokeria
- 2,5 dl vispautuvaa soijakermaa (Alpro)
- (1 rkl vaniljakreemijauhetta)
- 1 rkl kookossokeria
- vadelmahilloa
- 2,5 dl vispautuvaa soijakermaa
- appelsiinimarmeladia
- n. ½ tl chiliä
- 50 g vegaanista suklaata sulatettuna (esim. iChoc)
- Lämmitä kookosmaito kädenlämpöiseksi ja liuota hiiva joukkoon. Lisää nesteeseen kookossokeri, kardemumma ja suola sekä hiljalleen jauhot taikinaa samalla vaivaten. Lisää lopuksi joukkoon pehmeä rasva ja jatka vaivaamista vielä noin 5 minuuttia. Taikina on valmista, kun se irtoaa kulhon reunoista ja tuntuu kimmoisalta.
- Peitä pullataikina liinalla ja anna kohota lämpimässä ja vedottomassa paikassa kaksinkertaiseksi.
- Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle ja vaivaa taikinasta ilmakuplat pois. Muotoile taikina pitkulaksi ja leikkaa se yhtä suureen 12 osaan. Pyörittele osista käsien välissä pullia. Asettele pullat leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja peitä liinalla. Anna kohota vielä 40 minuuttia.
- Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen. Sekoita vaahterasiirappi ja lämmin vesi ja voitele pullat seoksella. Ripottele päälle raesokeria.
- Kypsennä pullia uunissa noin 10-12 minuuttia, kunnes pullat ovat kauniin kullanruskeita. Anna pullien jäähtyä hyvin ja valmista sillä aikaa haluamasi täyte.
- Vatkaa soijakerma kuohkeaksi ja lisää joukkoon kookossokeri. Jos teet täytteen nro 1, voit halutessasi lisätä joukkoon vaniljakreemijauhetta, joka tukevoittaa soijavaahdon. Jos teet täytteen nro 2, lisää soijavaahtoon chili sekä sulatettu ja jäähdytetty suklaa.
- Leikkaa pullista hattu pois ja levitä jäähtyneiden pullien päälle ensin hilloa/marmeladia ja sen jälkeen soijavaahtoa. Laita hatut paikoilleen ja nauti vaikkapa kauramaitokaakaon kanssa!