Saaristolaisleipä, jonka päällä on voita

Paras gluteeniton saaristolaisleipä

Gluteeniton saaristolaisleipä... siinäpä vasta haastetta. Miten korvata ruisjauhot ja olutmaltaat keliaakikolle sopivaksi, mutta saada silti maku, väri ja koostumus kohdilleen? Tämä on ollu pitkäaikainen haasteeni ja olen sitä melkein vuoden päivät kypsytellyt päässäni.

Olen googlettanut, pohtinut, vertaillut ja jopa vähän maistellut erilaisia versioita kaupasta saatavista tuotteista. Vihdoin ja viimein uskalsin tarttua toimeen ja tässä se nyt on: minun versioni gluteenittomasta saaristolaisleivästä, josta jopa uskallan puhua saaristolaisleipänä.

Kahteen leipään tarvitset:

  • 1 litra piimää
  • 75 g hiivaa
  • 0,5 dl psylliumia
  • 2 tl suolaa
  • 3 dl tummaa siirappia
  • 2 dl pellavansiemenrouhe + mustikka
  • 3 dl tattarilesettä
  • 6 dl tattarijauhoja

Kostukkeeksi

  • 0,5 dl siirappia
  • 0,5 dl vettä

Toimi näin:

  1. Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi ja lisää siihen hiiva ja psyllium. Odota hetki, jotta psyllium turpoaa ja hiiva liukenee. 
  2. Lisää seokseen siirappi ja suola ja sekoita hyvin. 
  3. Lisää sitten loput aineet ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Taikina saa olla hieman löysää.
  4. Jaa taikina kahteen voideltuun leipävuokaan ja anna kohota rauhassa lämpimässä paikassa noin tunnin ajan.
  5. Sivele leipien päälle siirappivesiseosta ja paista niitä uunissa 175 asteessa tunnin ajan.
  6. Sivele leivät uudestaan siirappivesiseoksella ja paista niitä vielä puolisen tuntia. Jos leivät tummuvat liikaa, laita niiden päälle leivinpaperiarkki. 
  7. Kun leivät ovat paistuneet yhteensä puolisentoista tuntia, ota ne pois ja sivele ne vielä kerran siirappivesiseosella ja anna jäähtyä hetken. 
  8. Kumoa leivät vuoista ja anna jäähtyä kokonaan. 

Saaristolaisleipä paranee vanhetessaan. Säilytä sitä jääkaapissa pakastepussissa, jotta leivän rakenne mehevöityy ja maku tiivistyy. Saaristolaisleipä on myös oiva pakastettava, sillä kun sen nakkaa jäähtymisen jälkeen pakkaseen, sulaessaan se mehevöityy. 

Edellinen artikkeli

Viileä pinaatti-minttusmoothie

Seuraava artikkeli

Raikas kvinoasalaatti

Näitä luetaan

Gluteenittomat vappuherkut

Perinteisistä vappuherkuista voi nauttia huolettomasti myös gluteenitonta ruokavaliota noudattavat. Gluteenittomat...

Kikherneresepti – helposti kasviproteiinia hummuksesta
Kikherne on hernekasveihin kuuluva palkokasvi, josta on helppoa ja edullista valmistaa erilaisia...
Gluteenittomat munkit
Mitäpä olisikaan vappu ilman munkkeja? Gluteenittomat vappumunkit valmistetaan gluteenittomilla jauhoilla, ja ne...
Gluteenittomat tippaleivät
Tippaleivät ovat perinteinen vappuherkku. Gluteeniton versio tippaleivistä onnistuu gluteenittomilla jauhoilla ja psylliumilla.
Ruokosokerista tehty sima
Vapun ykkösjuoma eli sima valmistuu kätevästi ruokosokerista. Katso herkullinen ja ennen kaikkea...
Ravinteikas luuliemi höystää kätevästi keitot ja muhennokset ja kohottaa niiden ravintoarvon uusiin sfääreihin
Paleoliittiseen ruokavalion harrastajien keskuudesta laajaan suosioon ponnahtanut luuliemi ei suinkaan ole mikään...
Hedelmäinen kookosmanna-tuorepuuro
Kookosmanna tuo uutta twistiä tuttuun tuorepuuroon. Kookosmannan makeuttama täyteläinen puuro tekee aamiaishetkestä...
Proteiiniletut kookosmannakastikkeella
Proteiiniletut sopivat mainiosti hieman kiireettömiin aamuihin. Ne sopivat vaikkapa aamutreenin jälkeen nautittavaksi,...
Chia-mustikkavanukas kookosmannasta
Chia-mustikkavanukas on erinomainen aamupala: paitsi että se sisältää vitamiineja, antioksidantteja ja muita...
Helppo soijasuikaleresepti: herkullinen curry soijasuikaleista
Soijasuikaleista syntyy helppoa ja täyttävää vegeruokaa käden käänteessä! Soyappetit Soijasuikaleet muistuttavat yllättävän...

3 kommenttia

Aivan ihana leipä, pitkään etsinyt tumman leivän ohjetta missä ei käytetä jauhoja . KIITOS

Minna Pantsu

Hei Jukka! Kiva kuulla, että resepti miellytti! :)

Heli Hyvikseltä

Aivan loistava leipäresepti, kiitos!

Jukka Nuuttila

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.