Paras gluteeniton saaristolaisleipä

Paras gluteeniton saaristolaisleipä

Hanneli Salo

Gluteeniton saaristolaisleipä... siinäpä vasta haastetta. Miten korvata ruisjauhot ja olutmaltaat keliaakikolle sopivaksi, mutta saada silti maku, väri ja koostumus kohdilleen? Tämä on ollu pitkäaikainen haasteeni ja olen sitä melkein vuoden päivät kypsytellyt päässäni.

Olen googlettanut, pohtinut, vertaillut ja jopa vähän maistellut erilaisia versioita kaupasta saatavista tuotteista. Vihdoin ja viimein uskalsin tarttua toimeen ja tässä se nyt on: minun versioni gluteenittomasta saaristolaisleivästä, josta jopa uskallan puhua saaristolaisleipänä.

Kahteen leipään tarvitset:

  • 1 litra piimää
  • 75 g hiivaa
  • 0,5 dl psylliumia
  • 2 tl suolaa
  • 3 dl tummaa siirappia
  • 2 dl pellavansiemenrouhe + mustikka
  • 3 dl tattarilesettä
  • 6 dl tattarijauhoja

Kostukkeeksi

  • 0,5 dl siirappia
  • 0,5 dl vettä

Toimi näin:

  1. Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi ja lisää siihen hiiva ja psyllium. Odota hetki, jotta psyllium turpoaa ja hiiva liukenee. 
  2. Lisää seokseen siirappi ja suola ja sekoita hyvin. 
  3. Lisää sitten loput aineet ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Taikina saa olla hieman löysää.
  4. Jaa taikina kahteen voideltuun leipävuokaan ja anna kohota rauhassa lämpimässä paikassa noin tunnin ajan.
  5. Sivele leipien päälle siirappivesiseosta ja paista niitä uunissa 175 asteessa tunnin ajan.
  6. Sivele leivät uudestaan siirappivesiseoksella ja paista niitä vielä puolisen tuntia. Jos leivät tummuvat liikaa, laita niiden päälle leivinpaperiarkki. 
  7. Kun leivät ovat paistuneet yhteensä puolisentoista tuntia, ota ne pois ja sivele ne vielä kerran siirappivesiseosella ja anna jäähtyä hetken. 
  8. Kumoa leivät vuoista ja anna jäähtyä kokonaan. 

Saaristolaisleipä paranee vanhetessaan. Säilytä sitä jääkaapissa pakastepussissa, jotta leivän rakenne mehevöityy ja maku tiivistyy. Saaristolaisleipä on myös oiva pakastettava, sillä kun sen nakkaa jäähtymisen jälkeen pakkaseen, sulaessaan se mehevöityy. 

Edellinen artikkeli

Viileä pinaatti-minttusmoothie

Jätä kommentti

Huomioi, että luemme kaikki kommentit ennen julkaisua, koska haluamme pitää blogimme asiallisena.