category
Halloween-ruokaa: Herkullinen kurpitsalyhtykeitto

Halloween-ruokaa: Herkullinen kurpitsalyhtykeitto

Jutta Mutila

Hyviksellä jo vuosia tuotepäällikkönä työskennellyt Jutta valmisti herkullista kurpitsakeittoa Halloweenin hengessä. Lue kurpitsalyhdyn tarina ja kokeile Jutan reseptiä!

Keittoa tarun innoittamana

Kurpitsakeiton raaka-aineita ovat mm. myskikurpitsa, nauris, porkkana ja kurpitsansiemenöljy

Kurpitsa on Halloweenin tunnus, yhdessä haamujen, noitien, vainajien, hämähäkkien ynnä muiden kanssa. Ajan saatossa erityisesti kurpitsasta tehdyt lyhdyt ovat muodostuneet tärkeimmäksi Halloweenin tunnukseksi.

Jack O’Lantern

‚ÄúJack O‚ÄôLantern‚ÄĚ, eli irvist√§v√§ kurpitsalyhty, on irlantilaisen tarun mukaan saanut nimens√§ juopolta, jonka nimi oli Jack.

Tarinan mukaan Jack oli kiristänyt pirulta sopimuksen siitä, ettei hänen sielunsa joudu hänen kuollessaan helvettiin. Kiristys tuotti tulosta, eikä hän joutunut helvettiin, mutta häntä ei hyväksytty taivaaseenkaan.

Evästä matkassa

Jackilla oli mukana eväänään nauris. Piru heitti helvetistä Jackille hiilen, jonka hän laittoi nauriin sisään, jolloin se muuttui lyhdyksi. Yhä tänäkin päivänä Jackin sielu etsii itselleen viimeistä lepopaikkaa pienen lyhtynsä valossa.

Alkuperäinen nauris on vaihtunut Yhdysvalloissa kurpitsaan, joka tunnetaan paremmin myös Suomessa.

Herkullinen lyhtykeitto

Tämä kurpistakeitto sisältää mm. myskikurpitsaa, naurista ja porkkanaa

Kurpitsalyhdyn tarinan inspiroimana l√§hdin tekem√§√§n Halloweeniinkin sopivaa keittoa. Sen voi tarjoilla esimerkiksi alkuruokana illallisella tai vaikkapa kevyemp√§n√§ p√§√§ruokana lounaalla. Kokeile¬†lisukkeeksi esimerkiksi patonkia, jota voit dipata kurpitsansiemen√∂ljyyn ‚Äď nam!

Halloweenimaista twistiä saat vaikkapa koristelemalla keittoannoksen hurjilla oliivihämähäkeillä. Ne tuovat samalla mukavaa suolaisuutta annokseen.

Tarvitset:

Lisäksi:


Toimi näin:

  1. Kuori juurekset, poista kurpitsasta siemenet. Paloittele juurekset.
  2. Laita paloitellut juurekset, liemikuutio ja mausteet kattilaan ja kaada niiden päälle vettä niin, että ne juuri peittyvät.
  3. Keitä juurekset kypsiksi. Kypsennysaika riippuu juuresten palakoosta. Linssien kypsennysaika on vähintään 15 minuuttia (ks. pussi). Ylikypsyminen ei haittaa!
  4. Valuta juureksista keitinliemi pois, mutta säästä siitä osa.
  5. Lisää keitinliemi sekä kerma juuresten joukkoon ja soseuta keitto hienoksi. Ohjeella keitto jää paksuksi, mutta nestettä lisäämällä siitä saa halutessaan ohuempaa. Kermana voi käyttää mitä tahansa itselleen mieluisaa vaihtoehtoa. Lisää suolaa ja muita mausteita tarpeen mukaan.
  6. Lisää valmiiseen annokseen hieman kurpitsansiemenöljyä ja/tai balsamicoa, niin nostat makumaailman uusiin ulottuvuuksiin!

Kurpitsakeiton juurekset kattilassa ennen soseuttamista


Tästä keitosta pitivät kaikki perheemme viisi ruokailijaa ikähaarukassa 1-39 vuotta. Lapset halusivat keittoonsa kurpitsansiemenöljyä ja raejuustoa. Aikuiset söivät keittonsa sekä balsamicoa että kurpitsansiemenöljyä tippaset lisäten. 4- ja 6-vuotiaat pyysivät kurpitsansiemenöljyä myös leivän päälle ja ihastuivat ikihyviksi!

Halloween-henkiseen kurpitsakeittoon voi lisätä koristeeksi oliivihämähäkin

Edellinen artikkeli

Tietotyöläisen rasvakahvi pitää ajatukset kasassa ja nälän loitolla

Seuraava artikkeli

Ketogeeninen bostonpulla

Jätä kommentti

Huomioi, että luemme kaikki kommentit ennen julkaisua, koska haluamme pitää blogimme asiallisena.

Robottiesto: