Hymyilevät lapset ruokapöydässä

Viisi vinkkiä, joilla saat lapsen syömään monipuolisesti

Perheen yhteiset ruokahetket ovat tärkeitä. Valitettavan usein ne ovat myös stressaavia tahtojen taisteluita. Taistoja käydään, kun vanhemmat koettavat saada lapsia syömään riittävän monipuolisesti. Kokosimme viisi vinkkiä, joiden avulla alle kouluikäisiä ja koulun juuri aloittaneita lapsia voi motivoida syömään monipuolisesti – rauhanomaisin keinoin.

1. Ole innostunut esimerkki

Kun syöt innostuneena ja nautiskellen vihanneksia, lapset ottavat sinusta mallia. Jos rouskutat porkkanaa ilta toisensa jälkeen, saat kohta olla kuorimassa porkkanoita myös jälkikasvulle. Pienet lapset haluavat luontaisesti syödä sitä, mitä isä tai äiti syö.

Kannusta, rohkaise, ja tue. Kun koko perhe syö samaa ruokaa, syntyy lapselle sosiaalinen paine toimia muiden kanssa samalla tavalla. Anna lapselle aikaa, ja luota siihen, että menetelmä toimii ennen pitkää. Vältä vastakkainasetteluja. Ja yksi vanha konsti on ylitse muiden; ei jälkiruokaa, jos pääruoka ei maistunut.

2. Kerro, mitä hyötyä monipuolisesta ravinnosta on

Lapselle tulisi kertoa hänen ikätasonsa huomioiden, miksi vihanneksia, marjoja, hedelmiä ja kasviksia pitää syödä. Monipuolisen ruokailun merkitystä kannattaa konkretisoida. Mitä pienemmästä lapsesta kyse, sitä enemmän hän tarvitsee havainnollistamista. Voit esimerkiksi piirtää C-vitamiinista urhean ritarin, joka taistelee lapsen kehossa pahantekijöitä, kuten flunssan tai muiden tautien aiheuttajia vastaan. Kun lapsen houkuttelee mukaan C-vitamiiniritarin taistelujoukkoihin leikissä ja sadussa, hän on valmiimpi lähtemään C-vitamiiniritarin joukkoihin myös ruokapöydässä.

3. Värikilpailu; kuka perheessä syö eniten värejä

Perheessä voidaan järjestää leikkimielinen värikilpailu. Se, kuka syö eniten eri värejä, voittaa. Voittopalkintona voi olla esimerkiksi pala suklaata. Värejä kannattaa kerätä vihanneksista, kasviksista ja marjoista – ei keinovärjätyistä makeisista.

Värikilpailun seuraamiseen voi yhdessä koko perheen kesken askarrella taulukon, johon eri värisiä pallukoita sijoitetaan eri perheenjäsenten edistymisen seuraamiseksi. Tai kirjoittamaan opetteleva lapsi voi kirjoittaa jokaisen perheenjäsenen kohdalle, mitä värejä kukin on yhteisellä ruokailulla syönyt.

4. Karkkipassi – karkkipäivän karkit pitää tienata viikon aikana syömällä viittä tai kymmentä erilaista vihannesta

Karkkipäivän vietto kuuluu monen lapsiperheen elämään. Karkkeja ei tarvitse antaa automaattisesti. Voidaan sopia siitä, että karkit täytyy tienata. Tienaaminen tarkoittaa esimerkiksi sitä, että syö viikon aikana kymmentä erilaista vihannesta.

Kertyneistä vihanneksista voi pitää kuvallista listaa jääkaapin ovessa, josta jokainen näkee oman edistymisensä. Tähän karkkipassiin on kerättävä sovittu määrä merkintöjä, jos karkkipäivää aikoo viettää. Karkkeja voi tienata myös sillä, että opettelee rohkeasti syömään ruokia, joiden suutuntuma ei ole kaikkein mieleisin.

5. Ota lapsi mukaan ruuan valmistukseen

Lapsi on hyvä ottaa mukaan ruuanvalmistukseen. Se, minkä on itse tehnyt, ei ole yhtä epäilyttävää kuin toisen tekemä ruoka. Yhdessä vietetty mukava kokkaushetki lähentää lasta vanhempaansa tai muuhun hoitajaansa. Lapsi pääsee tutustumaan vihanneksiin jo salaatin repimisen vaiheessa, mikä edesauttaa sitä, että hän uskaltaa syödä salaattia myös ruualla. Varsinkin pienten lasten on hyvä saada tutustua ruokaan monipuolisesti; tunnustella, haistella, muusata ja tehdä ruualle mitä ikinä haluaa.

Vanha opetus siitä, ettei ruualla saa leikkiä, ei tässä kohtaa pidä paikkansa. Ruokapöydässä sitä voidaan noudattaa, mutta ruuanvalmistuksesta voi tehdä vapaata ja hauskaa.

Testissä Foodinin uudet smoothiesekoitukset

Kevennä ja laihdu – kuusi toimivaa nyrkkisääntöä

Näitä luetaan

Luuliemi - Noitajuoma vai voimajuoma
Nykypäivänä ravinnoksi käytettävistä eläimistä syödään pääasiassa pelkkä luustolihas. Hyödynnettäviä osia on...
PEA – parempi uni ja mieli
PEA:n hyvät vaikutukset voi huomata parantuneena unenlaatuna, levollisempana mielenä, kiputuntemuksien vähentymisenä...
Tepsiviä vinkkejä nivelten parhaaksi: 90 % testanneista saa tutkitusti apua curaMINista
Eletty elämä ja vierineet vuodet jättävät jälkensä myös niveliin. Onneksi niin kankeisiin...
Regulat on Karita Tykän ykkösvalinta energisyyden ja vastustuskyvyn tueksi
"Regulat auttaa elämään täyttä elämää”, toteaa kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin puolesta puhuva Karita Tykkä....
Tutkittuja laatutuotteita terveytesi hyväksi
Yhä useampi meistä tuntee vastuuta omasta hyvinvoinnistaan. Yhä useampi haluaa myös...
Mitä hyötyä on kalaöljystä?
Miten valita paras kalaöljy? Löytääksesi parhaan mahdollisen kalaöljyn, kannattaa kiinnittää huomiota alla...
Nauti keväästä - hengitä helpommin
Kevään siitepölykausi on alkanut harvinaisen aikaisin, sillä pähkinä ja leppä ovat...
Siitepölyallergia hävisi Karin Havupuu-uutejuomalle
Hannelea lapsesta asti vaivannut siitepölyallergia on ollut oireeton jo viisi vuotta....
Laktoferriinilisästä apua mataliin ferritiiniarvoihin
Laktoferriini on maidon luonnollinen ainesosa, joka eristetään maidosta erityisen erotusteknologian avulla....

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.