Karpaloita

Vanhan kansan vatsarohdot - marjat ja pellava toimivat hyvin yhteistyössä

Copyright Biomed Oy

 

Pellavatuotteet rouheena tai rakeena ovat varsinainen terveyspommi, jota kavahtavat niin ummetus, sekä kohonnut verensokeri ja ne ovat hyväksi myös kolesteroli ja rasva-arvojen hallintaan. Tuoreet marjat tai kuivatut marjajauheet ovat korvaamaton lisä, sillä niiden sisältämät aineet hoitavat suolistoa ja estävät jopa tulehduksia.

Suomalaiset saavat keskimäärin liian vähän kuitua

Pellavansiemenrouhe käytettynä marjojen kanssa sisältää monia terveysvaikutuksia. Yhdessä ne sisältävät runsaasti kuituja, lima-aineita, lignaaneja, kivennäisaineita, kuten magnesiumia ja kaliumia, hivenaineita, piitä sekä C-vitamiinia ja flavonoideja. Niiden suuri kuitupitoisuus edistää tehokkaasti ulostamista. Suomalaistutkimuksen mukaan pellavansiemenrouhe lieventää ärtyneen suolen oireita paremmin kuin lääkevalmisteessa käytetty psyllium. Lähes kolmannes pellavansiemenestä on kuitua, mistä neljäsosa on liukenevaa. Moneen muuhun kasviin verrattuna liukenevien kuitujen määrä on korkea. Kuidut ovat välttämättömiä ruoansulatuskanavan normaalille toiminnalle. Ravintokuitua pitäisi saada 25–35 g/päivä, mutta suomalaiset saavat sitä vain n. 22 g/päivä. Riittävän kuitupitoisen ravinnon on todettu ehkäisevän ummetusta ja on tärkeää myös mm. verenpaine- ja sepelvaltimotaudissa, ylipainoisuudessa, kohonneessa verensokerissa, sappikivitaudissa, maha- ja pohjukkaissuolihaavassa sekä ärtyvän suolen oireyhtymässä.

Pellavansiemenlima suojaa suolistoa

Pellavansiemenen pintakuoren alla on runsas limasolukerros. Pellavansiemenen liukenevien kuitujen sisältämät polysakkaridit imevät itseensä tehokkaasti vettä. Turvotessaan ne muodostavat limaa, joka suojelee mahasuolikanavan pintakerrosta. Liukenevat kuidut ovat suolen normaalille bakteerikannalle hyvää ravintoa. Hyvälaatuiset bakteerit pääsevät kasvamaan edistäen suoliston terveyttä. Pellavansiemenrouheen ja rakeen kuiduista 2/3 on liukenemattomia. Ne sitovat suolen sisällä itseensä vettä ja yhdessä lima-aineiden kanssa lisäävät paksusuolen sisältöä. Ulostusmassan suuretessa ulostusrefleksi laukeaa. Pellavansiemenrouhe myös lisää lievästi suolen motorista toimintaa.

Kolesterolikin voi laskea

Kun nautitaan päivittäin 20 grammaa eli pari ruokalusikallista pellavansiemenrouhetta tai raetta, veren kolesterolitaso voi laskea nopeasti, keskimäärin jopa 13%.

Metsän värikkäät ihmeet

Kaikissa marjoissa on runsaasti voimaa mutta esimerkiksi ruusunmarja, mustikka, tyrni ja karpalo – tehostavat elimistön myrkynpoistomekanismeja ja vahvistavat puolustus- ja puhdistusjärjestelmää. Marjajauheet ja tuoreet marjat tuovat pellavalle ratkaisevaa lisäarvoa: mahan ja suoliston toiminta paranee ja bakteerien kiinnittyminen suoliston pintaan voi estyä. Marjoja voi syystä kutsua metsien värikkääksi ihmeeksi ja luonnon omaksi lääkevarastoksi. Karpalo, ruusunmarja, tyrni ja mustikka sisältävät mm. terveydelle tärkeitä flavonoideja, antosyanideja ja fenolisia yhdisteitä, jotka voivat mm. estää ja hillitä tulehdus- ja allergisia reaktioita, sydän- ja verisuonisairauksien kehittymistä ja vähentävät oireita niveltulehduksissa ja nivelrikossa. Ne voivat myös suojata silmän verisuonia ja jopa osittain korjata niiden vaurioita. Marjoja kannattaa syödä myös niiden sisältämien vitamiini- ja hivenainevarantojen vuoksi. Mustikka, karpalo, tyrni ja ruusunmarja sisältävät mm. kaliumia, kalsiumia, magnesiumia, mangaania, rautaa C-vitamiinia ja B-ryhmän vitamiineja.

Tutkittua marjatietoa

 • Mustikka sisältää paljon E- ja C-vitamiinia. Sen sisältämien flavonoidien, antosyaanien, arvellaan vaikuttavan suotuisasti näkökykyyn.
 • Tyrnimarjat sisältävät runsaasti C-vitamiinia, yli kolme kertaa enemmän kuin appelsiini, lisäksi tyrnin siemenöljy on todettu hyväksi kuivalle ja atooppiselle iholle sekä kuiville limakalvoille.
 • Karpalossa oleva väriaine tanniini, proantosyanidiini, vähentää tulehdusten määrää. Karpalo voi parantaa mahan ja suoliston toimintaa, hoitaa virtsateitä, lisätä hyvää kolesterolia ja estää bakteerien kiinnittymistä limakalvojen solun seinämiin. Karpalo saattaa ehkäistä jopa antibiooteille vastustuskykyisten bakteerien aiheuttamia tulehduksia.
 • Ruusunmarjassa on runsaasti C- ja E-vitamiinia ja polyfenoleita, jotka suojaavat viruksilta ja bakteereilta.

Marjajauheita sisältävä pellavarouhe

 • edistää suolen toimintaa
 • kolesteroli ja rasva-arvojen hallintaan
 • sisältää tärkeitä omega-3-sarjan rasvahappoja
 • on ihanteellinen kuitulähde
 • säätelee verensokeria
 • edistää maitohappobakteerien kasvua
 • on merkittävä kivennäis- ja hivenaineiden lähde
 • tuo elimistöön lignaanin (kasviestrogeeni) ja marjojen rohtovaikutuksia.
 • Terveyskaupoista löytyy valmiita sekoituksia pellava-marjarouheita tai jokainen voi tehdä miksauksia itse oman mieltymyksen mukaan. Muista valita kotimaisia pellavatuotteita!

Tilaa pellava-marjarouheita sisältävä Linomix, ravintokuituvalmiste Pellax ja muut Biomedin tuotteet meiltä.

 

Alunperin julkaistu 20.5.2016 Hyvinvoinnin vanhassa blogissa. 

Edellinen artikkeli

Miehen hyvinvoinnin peruspilarit

Seuraava artikkeli

Kärsitkö turvotuksesta ja epämääräisistä vatsavaivoista usein ruokailun jälkeen?

Näitä luetaan

Celsius täydentää energistä elämäntyyliä täydellisesti
Celsius -energiajuomat on kehitelty kaikille, jotka nauttivat terveestä ja aktiivisesta elämäntyylistä.
Täysin uniikki Nokkos Kombucha valloittaa maistajansa
Aika ennen Nokkos Kombuchaa oli sekin hyvää aikaa. Suklaamaakari-Sampsa rakensi suklaatehtaita kuin...
Kauraverso on Vuoden 2022 Rohdoskasvi
Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto on valinnut perinteisenä luonnonlääkkeenä tunnetun kauraverson Vuoden 2022 Rohdoskasviksi....
Kotimaiset Express Diet -tuotteet moderneissa paastoissa
Erilaiset paastot ovat nousseet rakettimaisesti suosioon terveystietoisten kuluttajien keskuudessa. Näillä tarkoitetaan perinteisiä...
Vida NAC + seleeni vahvistaa immuniteettia
N-asetyylikysteiini+seleeni -tuote valittiin terveystuotealan vuoden 2022 Terveystuotteeksi, eikä syyttä. N-asetyylikysteiini on ravinnosta...
Hyvää sydämelle — hyvää koko keholle
Sydänviikkoa kannattaa viettää joka ikinen viikko: sinä ja sydämesi olette taatusti kaiken...
Vahva ja suomalainen Pinena-männynkuoriuutetabletti
Ravintorengas Oy on monelle tuttu terveysalan yritys, jonka Karin Havupuu-uutejuomaa on valmistettu...
Nordaid – innovatiivisia, tehokkaita ja laadukkaita vitamiinisuihkeita
Nordaid on Tallinnassa toimiva ravintolisävalmistaja, joka valmistaa korkealaatuisia vitamiineja, kivennäisaineita ja probiootteja....
Vogel-valmisteita eläinten hyvinvoinnin tueksi
Myös eläinten hyvinvoinnin tukemiseksi on olemassa erilaisia ravintolisiä ja rohdosvalmisteita. Esimerkiksi mietoja...
Nauti yrttisi fermentoituna
Terranova on tuonut ravintolisähyllyihin fermentoitujen yrttien valikoiman: kurkuman, inkiväärin, ashwagandhan ja mustan...

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.